Επιστροφή χρημάτων για προεγκατεστημένα Windows

Επιστροφή χρημάτων για προεγκατεστημένα Windows: Η Lenovo πρέπει να πληρώσει 20.000 ευρώ για καταχρηστική συμπεριφορά

Σε μια ιστορική απόφαση στην Ιταλία, σε μια υπόθεση που ξεκίνησε από τον υποστηρικτή του FSFE Luca Bonissi, η Lenovo διέταξε να πληρώσει 20.000 ευρώ ως αποζημίωση για καταχρηστική συμπεριφορά αρνούμενη να επιστρέψει την τιμή μιας προεγκατεστημένης άδειας χρήσης των Windows.

Όλοι γνωρίζουμε πόσο απογοητευτικό είναι να αγοράσουμε έναν ολοκαίνουργιο υπολογιστή και να συνειδητοποιήσουμε ότι έρχεται με ένα προεγκατεστημένο ιδιόκτητο λειτουργικό σύστημα. Ορισμένες εταιρείες έχουν προσαρμόσει την άδικη συμπεριφορά τους και έχουν καθιερώσει σαφέστερες διαδικασίες για τους καταναλωτές να λάβουν την επιστροφή χρημάτων για άδειες επί πληρωμή λογισμικού που δεν θέλουν να χρησιμοποιήσουν. Ωστόσο, ορισμένοι κατασκευαστές υπολογιστών όπως η Lenovo εξακολουθούν να το κάνουν πολύ δύσκολο για τους καταναλωτές, αναγκάζοντάς τους να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους σε δαπανηρές και εξαντλητικές αγωγές. Αυτή είναι η επιτυχημένη ιστορία του Luca Bonissi, ενός Ιταλού προγραμματιστή και μακροχρόνιου υποστηρικτή και εθελοντή του FSFE, στην αδιάκοπη προσπάθειά του να λάβει επιστροφή χρημάτων για άδεια χρήσης των Windows και πώς η Lenovo διατάχθηκε να πληρώσει 20.000 ευρώ για την παράνομη συμπεριφορά της κατά τη διάρκεια της δικαστικής διαδικασίας.

Lenovo και προεγκατεστημένα Windows: κατάχρηση αγοράς και καταναλωτών

Είναι αυτονόητο ότι όλοι πρέπει να μπορούν να επιλέγουν ελεύθερα το λειτουργικό σύστημα που θα τρέχει στους προσωπικούς τους υπολογιστές. Το Ελεύθερο Λογισμικό αφορά την παροχή της ελευθερίας στους ανθρώπους να εκτελούν ελεύθερα λογισμικό που επιθυμούν και, κατά συνέπεια, να απορρίπτουν το λογισμικό που δεν σέβεται την ελευθερία τους. Ωστόσο, η Microsoft και η συντριπτική πλειονότητα των κατασκευαστών υλικού παραβιάζουν αυτήν την αρχή υπαγορεύοντας ποιο λειτουργικό σύστημα πρέπει να χρησιμοποιούν οι πελάτες τους, αναγκάζοντάς τους να εκτελούν Windows ακόμη και όταν απλά δεν το θέλουν.

Τον Μάρτιο του 2018, ο Luca αγόρασε ένα ολοκαίνουργιο tablet Lenovo Ideapad και αποφάσισε να μην τρέξει Windows σε αυτό. Αντ ‘αυτού, επικοινώνησε με τη Lenovo για να υποβάλει αίτημα για επιστροφή χρημάτων και επιστροφή των προεγκατεστημένων Windows. Αυτό που ακολούθησε ήταν μια νομική και γραφειοκρατική περιπέτεια που χρειάστηκε χρόνια, πολλές δικαστικές διαδικασίες και μεγάλη αντοχή και αποφασιστικότητα από τον Λούκα.

Δύο χρόνια, δύο αγωγές και πολλά χρήματα δαπανήθηκαν – όλα λόγω μιας άδειας κόστους 42 ευρώ

Αφού αρνήθηκε δύο φορές τα αιτήματά του η Lenovo, ο Luca προσπάθησε να ζητήσει βοήθεια από την Ιταλική Αρχή Ανταγωνισμού και Αγοράς (AGCM) . Ωστόσο, όταν συνειδητοποίησε ότι αυτές οι προσπάθειες ήταν άκαρπες, ο Λούκα αποφάσισε να αναλάβει νομική δράση εναντίον της Lenovo.

Λόγω του χαμηλού κόστους της οικιακής άδειας των Windows, ο Luca θα μπορούσε να ξεκινήσει τη διαδικασία ενώπιον δικαστηρίου για μικρές υποθέσεις χωρίς τη βοήθεια δικηγόρου. Ωστόσο, μπροστά στην επιθετική άμυνα της Lenovo, η Λούκα ζήτησε επαγγελματική βοήθεια. Τον Ιούνιο του 2019, το Ειρονοδικείο της Monza αναγνώρισε το δικαίωμα αποζημίωσης της Luca και διέταξε τη Lenovo να επιστρέψει 42 ευρώ για την άδεια των Windows και 130 ευρώ για δικαστικά έξοδα.

Η Lenovo ήταν δυσαρεστημένη με την ετυμηγορία. Η εταιρεία κάλεσε «βαρύ νομικό πυροβολικό» και έκανε έφεση, αναφέροντας 15 λόγους για τους οποίους η ποινή έπρεπε να αναθεωρηθεί σε ένα έγγραφο 59 σελίδων. Τα δυσανάλογα και περίπλοκα επιχειρήματα της Lenovo επέβαλαν στον Luca την ανάγκη να αμυνθεί με δικηγόρο και για την έφεση. Μέχρι τώρα, το αίτημα επιστροφής χρημάτων, το οποίο θα μπορούσε να είχε επιλυθεί με ένα απλό email εάν η Lenovo ενεργούσε με καλή πίστη, είχε ήδη διαρκέσει περισσότερα από δύο χρόνια και κόστισε αρκετές εκατοντάδες ευρώ για τον Luca.

Το αποτέλεσμα: αποζημίωση 20.000 ευρώ για κακοποίηση καταναλωτών

Τέλος, τον Δεκέμβριο του 2020, το Δικαστήριο της Monza απέρριψε όλα τα επιχειρήματα της Lenovo, επιβεβαιώνοντας ότι έπρεπε να γίνει το δικαίωμα επιστροφής του προεγκατεστημένου λογισμικού. Η πρόταση επεσήμανε ότι ο ίδιος ο κατασκευαστής είχε αναλάβει ρητά αυτήν την υποχρέωση στην άδεια χρήσης των Windows. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό: σε μια ιστορική απόφαση, το δικαστήριο επέβαλε στη Lenovo τιμωρία για ζημίες ύψους 20.000 ευρώ για κατάχρηση των διαδικασιών προσφυγής. Η Lenovo ανάγκασε τον πελάτη της να συμμετάσχει σε μια δυσανάλογη και περιττή νομική διαδικασία. Το δικαστήριο σημείωσε επίσης ότι αυτή η υπόθεση είναι ένα παράδειγμα της αλαζονείας και της υπεροχής μιας γιγαντιαίας εταιρείας εναντίον ενός μέσου καταναλωτή. Στο τέλος, το δικαστήριο έκρινε ότι το ποσό έπρεπε να καταβληθεί στο Luca, ως αντιστάθμιση της ζημίας που προκλήθηκε από επιβαρυντική διαδικαστική ευθύνη.

Πηγή: Επιστροφή χρημάτων για προεγκατεστημένα Windows: Η Lenovo πρέπει να πληρώσει 20.000 ευρώ για καταχρηστική συμπεριφορά – Ανοιχτό λογισμικό

13 Likes

Τα τελευταία χρόνια ταξιδεύω συχνά στη Ρουμανία. Η μεγαλύτερη αλυσίδα ηλεκτρονικών είναι η Altex. Στα καταστήματα της βρίσκεις καθημερινά στους πάγκους 40+ laptops με κυρίαρχο χαρακτηριστικό την απουσία OS. Ένα 10% με Ubuntu και άλλα τόσα με Windows.
Κάτι ξέρουν

3 Likes