Επιστολή προς έναν αρχάριο χρήστη

Αγαπητέ αρχάριε χρήστη

Ξεκινώντας σε καλωσορίζω σε αυτό τον διαδικτυακό χώρο που προσδοκούμε να γίνει μια πλατφόρμα πολιτισμένων συζητήσεων. Κατανοώ ότι όντας αρχάριος διστάζεις σε μεγάλο βαθμό να ζητήσεις βοήθεια ή να πεις την άποψη σου δεδομένου ότι μεταξύ των posts του υπάρχοντος forum κυκλοφορούν από απλά θέματα έως πιο σύνθετα γεγονός που σε ένα βαθμό σε κάνει να αισθάνεσαι ότι δεν ανήκεις σε αυτόν τον χώρο.

Και όμως κάνεις μεγάλο λάθος.

Σε αυτή την επιστολή σου γράφω ανοιχτά να μου απαντήσεις τι είναι αυτό που σε τρομάζει στο linux και πως αυτό θα μπορούσε να διορθωθεί.

Προφανώς η έννοια αρχάριος εμπεριέχει μια αοριστία (συνειδητά) γιατί μπορεί ο γράφων να είναι καλός στο να γράφει ωραίους οδηγούς αλλά να μην έχει ιδέα από γραφιστικά ή φωτογραφία ή ηχοληψία που όμως μπορούν να γίνουν στο αγαπημένο μας λειτουργικό.

Linux δεν είναι μόνο προγραμματισμός, δεν είναι μόνο τερματικό, δεν είναι μόνο δίκτυα και hacking. Είναι ένας κόσμος ελευθερίας που μας καλεί καθημερινά να ανακαλύψουμε τα όρια του προκειμένου να τα ξεπεράσουμε.

Σε καλώ να μιλήσεις με τη φωνή σου και να μας κάνεις να ακούσουμε αυτά που ενδεχομένως να μας διαφεύγουν.

Γίνε εσύ η φωνή του εαυτού σου και εν συνεχεία του linux-user

16 «Μου αρέσει»

15 posts were split to a new topic: Συζήτηση για αρχάριους χρήστες και systemd

Αν δεν με απατά η μνήμη μου, πρώτα βγήκε το Computer για όλους, και μετά το PIXEL, και στην πορεία το πρώτο γύρισε σε πιο εξειδικευμένο αγοραστικό κοινό. Είμαι απ’ αυτούς που έμειναν στο PIXEL. Όσοι έχουν φιλοσοφία PIXEL, είναι δύσκολο να παρακολουθήσουν/παραμείνουν στο forum.

Ευτυχώς για μένα είχα Linux πριν μάθω γι’ αυτό το forum. Το forum με έχει βοηθήσει όσο δε φαντάζεστε. Αλλά αν είχα άλλο λειτουργικό, είχα ακούσει για Linux, ψαχνόμουν για το τι είναι, πως εγκαθιστάται, πλεονεκτήματα/μειονεκτήματα κλπ και έμπαινα εδώ, δεν θα το έβαζα ποτέ.

Ξέρω, αυτός καθαυτός σκοπός του forum δε ειναι να προσλκύσει νέους χρήστες. Είναι να βοηθήσει τους ήδη υπάρχοντες.

Η γενική εντύπωση που μου δίνει είναι πως οι χρήστες Linux και/ή τα μέλη του forum είναι ανά τον κόσμο Έλληνες μέσου προς ανωτέρου μορφωτικού επιπέδου, που ασχολούνται επαγγελματικά με υπολογιστές ή τούς αντιμετωπίζουν ως (σοβσρό) χόμπι. Οι γνώσεις τους τούς επιτρέπουν να βοηθούν ανιδιοτελώς και αποτελεσματικά τους πιο άπειρους σε ορισμένα θέματα. Μέχρι εδώ καλά έως υπέροχα. Απο και και πέρα αποκομίζω το “αν δεν ανήκεις σ’ αυτήν την κατηγορία χρηστών, μην ασχοληθείς με Linux, θα σου γίνει η ζωή δύσκολη”.

Δεν ξέρω τι είναι το systemd. Μου άρεσε που πανέξυπνα προκλήθηκε η επεξήγησή του, και περίμενα μια ανάλυση. Αντ’ αυτού η πρόθεση παρεξηγήθηκε και κατέληξε στο γνωστό “συμφωνούμε ότι διαφωνούμε για την ύπαρξη του systemd”. Τα ίδια ισχύουν και για ένα κάρο άλλες ορολογίες που δεν καταλαβαίνω (ιδιαίτερα για τη διαμάχη περί ΡΡΑ). Αν δεν καταλαβαίνεις, θα μου πεις, τι κάθεσαι και διαβάζεις; Ίσως για να βελτιώσω τις γνώσεις μου στο Linux, να μάθω πράγματα που θα με κάνουν να το χρησιμοποιώ πιο αποτελεσματικά, και να κάνω πιο ευχάριστες, αποτελεσματικές και αποδοτικότερες (σε εμπειρία χρήσης, όχι οικονομικά) τις ώρες που είμαι στον υπολογιστή;

Ίσως γιατί υπάρχει διανομή που θα κάλυπτε καλύτερα τις ανάγκες μου και, από τη στιγμή που είμαι ήδη χρήστης, θα έπρεπε να πάω σ’ αυτή; Σαφώς. Γλύτωσα από χαμένες ώρες, νεύρα, σπασμένα πληκτρολόγια και οθόνες, επειδή κατάλαβα ότι θα ήταν άδικος κόπος να πάω σε Arch. Αλλά σίγουρα θα ήθελα να δω κάπου διαφορές μεταξύ διανομών, γραφικών περιβαλλόντων, διαχειριστών αρχείων κλπ. ΑΠΟ ΤΗ ΣΚΟΠΙΑ ΤΗΣ ΑΠΛΗΣ ΧΡΗΣΗΣ. Όχι αν η τάδε διανομή καταναλώνει περισσότερους πόρους απ’ τη δείνα. Δεν με νοιάζει. Μια ανάρτηση του στυλ “Αν έχεις κάτω από 3 GB Ram και επεξεργαστή παλιότερο από i-κάτι, μη βάλεις αυτό κι αυτό”. Ξεκάθαρα. Πάνω-πάνω, να ξεκινάει έτσι. Από κάτω, αναλύστε ακόμα και το τι κάλτσες φόραγε ο προγραμματιστής που έφτιαξε την τάδε εντολή στη συγκεκριμένη διανομή. Απ’ την άλλη εννοείται ότι οι λύσεις που δίνονται τελικά στις απορίες/προβλήματα ανά διανομή, “τα σπάνε”.

Καλό θα ήταν επίσης να διορθωθούν κάποιοι τίτλοι νημάτων. Προγραμματιστική πρόκληση είναι και το “Τυπώστε στην οθόνη το κείμενο “Hello World!” σε C++” για ορισμένους. Αυτό που υπάρχει απευθύνεται σε προγραμματιστές. Αναλύστε πρώτα γιατί τα ανώτερα μαθηματικά χρειάζονται σήμερα ώστε να βελτιστοποιείται η λειτουργία ενός προγράμματος και μετά επιλέξτε και δώστε τα θέματα. Ίσως να διαβάζουν και πιτσιρικάδες, επίδοξοι προγραμματιστές. Θα τους κατευθύνετε καλύτερα. (Αυτό μάλλον είναι προσωπικό παράπονο από μένα για μένα :-(( ).

Ξέρω πως είναι πολύ δύσκολο ο Lewis Hamilton να εξηγήσει σε μια πιτσιρίκα που μόλις πήρε δίπλωμα πότε πρέπει να πατάει τον συμπλέκτη, χωρίς να της αναλύσει τι είναι συμπλέκτης. Πρέπει να αντιμετωπίσει την κατάσταση σαν να ήταν ο ίδιος στη θέση της, και όχι με τις γνώσεις που έχει τώρα.

Αυτά από τον περίεργο μακρινό κόσμο των απλών χρηστών.

11 «Μου αρέσει»

Ο σκοπός του forum αφορά και αυτούς που δεν έχουν linux και θα ήθελαν να μάθουν περί τίνος πρόκειται. Ωστόσο μερικές φορές αυτό άθελα μας καταστρατηγείται.

3 «Μου αρέσει»

Έχεις βάλει PPA; Αν όχι τότε το θέμα απλά δεν σε αφορά.

Είτε έχω βάλει ΡΡΑ είτε όχι, από τη στιγμή που διίστανται οι απόψεις αν θα πρέπει να βάζουμε ΡΡΑ ή όχι, κατά πόσο είναι ασφαλές και, τελικά, τι είναι αυτό το ρημάδι το ΡΡΑ, σαφώς και με αφορά.
Με το σκεπτικό σου, δεν θα έπρεπε να διαβάζουμε κανένα νήμα που δεν αφορά στη διανομή μας και κανένα νήμα περί browser που δεν χρησιμοποιούμε, για παράδειγμα. Ίσως και να μην πρέπει να συμμετάσχουμε σε ψηφοφορίες αν δεν έχουμε εμπειρία σε όλες τις επιλογές και, στην τελική, να αφήσουμε το forum για τους επαΐωντες και να ψάχνουμε στο internet για ξένα forums που αφορούν μόνο στη δική μας διανομή.
Για την ιστορία, έχω βάλει ΡΡΑ για πρόγραμμα που η δική μου διανομή περιέχει την προ 2ετίας έκδοσή του, και ήθελα την πρόσφατη έκδοση, αλλά αυτό δεν σε αφορά.

4 «Μου αρέσει»

Έχω την αίσθηση ότι το σχόλιό μου εκλήφθηκε προσβλητικά ή κάνω λάθος; Γιατί δεν είχα αυτήν την πρόθεση. Η ιδέα είναι απλά ότι τέτοια θέματα δεν πρέπει να απασχολούν κάποιον χρήστη προκαταβολικά.

Από εκεί και πέρα δεν λέω μην βάζετε ppa, προφανώς όταν ήδη έχεις διανομή βασισμένη στο ubuntu και σού δίνουν την λύση σε κάτι που χρειάζεσαι σε ppa αναγκαστικά είναι η λύση στα πλαίσια που ήδη βρίσκεσαι.

Τι ουσιαστικά είναι το ppa: Είναι ένα είδος «επέκτασης» τής διανομής ώστε να καλύπτει αυτήν την επιπλέον ανάγκη. Και ναι αυτό είναι τόσο ανόητο όσο ακούγεται. Κάποια στιγμή ίσως κάνω μια ανάρτηση με τον Όμηρο να ξαπλώνει στον καναπέ και να λέει «όλοι είναι βλάκες εκτός από μένα» και να γράψω κάποια πράγματα για την διανομή λογισμικού στο λίνουξ.

Το πρόβλημά μου είναι ότι υπάρχει απλούστερος, ασφαλέστερος τρόπος, ανεξάρτητος από διανομή που απλά δουλεύει αλλά είπαμε «όλοι είναι βλάκες εκτός από μένα».

Αν χρειάστηκες ppa τότε θα πρέπει τουλάχιστον να εξετάσεις την ιδέα ότι μια διανομή που υποστηρίζει η ίδια αυτό που χρειάζεσαι θα ήταν και απλούστερη και ασφαλέστερη επιλογή για αυτόν τον σκοπό.

1 «Μου αρέσει»

Κατά τη γνώμη μου, για έναν άνθρωπο με μέση γνώση αγγλικών, η καλύτερη πηγή πληροφόρησης είναι το google.

Τα φόρουμ είναι ή αφορμή περιέργειας / προβληματισμού ή χώρος “εμβάθυνσης”. Δηλαδή: διαβάζω εδώ τη λέξη systemd που δεν μου λέει τίποτα. Ψάχνω στον γκούγκλη, παίρνω μία ιδέα του τι παίζει και μετά στο φόρουμ παρακολουθώ τη σχετική συζήτηση, κάνω πιο συγκεκριμένες ερωτήσεις, εμβαθύνω (πιο στοχευμένα) στο συγκεκριμένο θέμα. Αν σε ένα φόρουμ ρωτήσεις τι είναι systemd, στην καλύτερη περίπτωση θα εισπράξεις έναν χαοτικό καταιγισμό απαντήσεων, χωρίς τέλος ή αρχή.

Εννοείται φυσικά ότι σε ένα φόρουμ βλέπεις ανταλλαγές εντυπώσεων (άλλη φοβερή αφορμή / πηγή προβληματισμού, πειραματισμών κτλ κτλ) και κάνεις στοχευμένες ερωτήσεις για συγκεκριμένα πράματα / προβλήματα.

Κάπως έτσι αντιλαμβάνομαι εγώ το θέμα “φόρουμ”. Νομίζω ότι όσο πιο στοχευμένη είναι μία ερώτηση, τόσο αυξάνουν οι πιθανότητες να πάρεις μία απάντηση επί της ουσίας και όχι το απόλυτο χάος.

2 «Μου αρέσει»

Προσπαθήστε να καταλάβετε αμφότεροι ότι σε αυτό το forum επιδιώκουμε τη συνύπαρξη των διαφορετικών θέσεων και επιπέδων χρηστών. Δεν είναι διαγωνισμός ποιος το κάνει καλύτερα και ποιος ξέρει περισσότερα.

Ο γραπτός λόγος κρύβει παρεξηγήσεις και εκτιμώ ότι ο @lucinos δεν επιδιώκε να προσβάλει τον @Georgie2. Αυτά συμβαίνουν όμως στις online κοινότητες. Ζητούμενο είναι να υπάρχει ο χώρος να εκφραζόμαστε διαφορετικά και όχι απαραίτητα να συγκλίνουμε.

2 «Μου αρέσει»

πολυ καλο θα ελεγα το feedback του @Georgie2. Καλα θα ηταν να υπαρξουν και άλλα.
Μερικα σχολια πανω σε αυτο. Δε νομιζω οτι υπαρχει καποια πραγματικη διαμαχη για τα ppa. Δε νομιζω να λεει καποιος οτι γενικα ειναι κακα τα ppa. Σιγουρα ομως και μαλιστα κατα περιπτωση μπορει να ειναι κακο να τα χρησιμοποιησει καποιος (κατα περιπτωση ξαναλεω). Δεν ειμαι ο καταλληλοτερος να εξηγησω γιατι αλλά θα το επιχειρησω (οποτε διορθωστε οπου κανω λαθος). Ενα προγραμμα για να λειτουργησει συνηθως χρειαζεται καποια άλλα προγραμματα (βιβλιοθηκες (libraries) κλπ). Αυτα πιθανον να μην υπαρχουν στα αποθετηρια των διανομων για διαφορους λογους και για αυτο για να εγκατασταθει καποιο προγραμμα μπορει να χρειαστει να φτιαχτει (και μετα να εγκατασταθει) το δικο του αποθετηριο για να τραβηξει οτι χρειαζεται απο εκει για να λειτουργησει και αυτο ειναι το ppa (διορθωστε ξαναλεω οπου κανω λαθος). Τα προβληματα που μπορει να προκυψουν απο αυτο, ειναι οτι πρωτον μπορει να εγκατασταθει ακομα και malware ετσι αφου μιλαμε για εξωτερικα αποθετηρια τριτων, και δευτερον οτι μπορει να εγκασταθει κατι στο συστημα που να χρειαζεται για να τρεξει το συγκεκριμενο προγραμμα που επιθυμει ο χρηστης, ομως αυτο να ειναι ασυμβατο με άλλα πραματα που ειναι εγκατεστημενα στο συστημα και ετσι να δημιουργηθει προβλημα, οπως πχ να σπασει το συστημα και να μη λειτουργει καθολου. Για το debian ειδικα, υπαρχει ο ορος frankendebian που αναφερεται ακριβως σε αυτο το φαινομενο και επομενως η χρηση ppa δεν πρεπει να ειναι αλογιστη. Καλο θα ηταν δηλαδη καποιος χρηστης ου δεν ξερει αν ειναι καλο ή κακο να χρησιμοποιησει καποιο συγκεκριμενο ppa να ρωτησει στο φορουμ της διανομης του αν ειναι ασφαλες να το κανει (αν και δεν ξερω αν απανταν σε ολα τα φορουμ τετοιου ειδους ερωτημα). Τελος μπορει να προκυψει προβλημα σε καποια major αναβαθμιση.

αυτο συγκεκριμενα μπορει να ενδιαφερει καποιον χρηστη αλλα μπορει να ειναι και τελειως αδιαφορο. Ουτε αυτοι που ενδιαφεροντε για αυτο ειναι σωστο να επιβληθουν στους άλλους, ουτε το αντιθετο. Πχ καποιος που θελει να χρησιμοποιησει εναν υπολογιστη με χαμηλα χαρακτηριστικα σιγουρα τον ενδιαφερει αυτο, ενω καποιος άλλος με υπολογιστη πιο δυνατο μπορει να βολευεται καλλιτερα με κατι πιο βαρυ

2 «Μου αρέσει»

το καλό ή κακό δεν μπορεί πάντα να προβλεφθεί. Το χειρότερο είναι ότι μπορεί αύριο να σταματήσει να υποστηρίζεται σωστά ή καθόλου.

2 «Μου αρέσει»

η επιστολη αυτη θα επρεπε να ειναι ως ανακοινωση και να μην μπορει καποιος να γραψει. και ακομα καλυτερα να την εβλεπαν οσοι πανε να κανουν εγγραφη εδω.τα τεχνικα του λειτουργικου-που ειναι ακρως ενδιαφεροντα- τον μεσο χρηστη δεν τον αφορουν. αυτος θελει να εγκαταστησει ενα συστημα- που εγω ,εμεις -, ως χρηστες του υποσχομαστε οτι θα ειναι πολυ καλυτερο απο αυτο που ηδη εχει.αν θελει να προχωρησει στα ενδοτερα θα ρωτησει. το linux ειναι υπεροχο αλλα αυτη η “φαγωμαρα” για το τι έχει κάτω από το καπό, θεωρω οτι ειναι το μεγαλυτερο και ισως το μοναδικο μειονεκτημα του.

2 «Μου αρέσει»

Η αλήθεια είναι πως η έκφραση της απάντησης μου φάνηκε λίγο “βαριά” (πώς όντως ήταν σχετικά προσβλητική) και γι’ αυτό το λόγο απάντησα ανάλογα. Ο @lucinos ξεκαθάρισε τη θέση του (δεν είχε την πρόθεση να προσβάλλει), κάτι το οποίο δέχομαι και ανταπαντώ ότι το ίδιο ισχύει και απ’ την πλευρά μου. Ελπίζω το θέμα να θεωρηθεί λήξαν και να συνεχίσουμε στο μοτίβο σεβαστών ερωταπαντήσεων (αν και μάλλον θα μαλώναμε στην επιλογή ραδιοφωνικού σταθμού :smile:)

3 «Μου αρέσει»

Συμφωνώ απόλυτα - τα σχόλια μάλλον τείνουν να ακυρώσουν το σκοπό της ανακοίνωσης !!!

Δε σκόπευα να έχει το χαρακτήρα ανακοίνωσης αλλά αντιθέτως να πυροδοτήσει αυτή την κουβέντα που βλέπω να εκτυλίσσεται στις απαντήσεις. Ο καθένας έχει μια εικόνα στο μυαλό του, σκοπός είναι να δούμε που συγκλίνουμε προκειμένου αυτή η παρέα να μεγαλώσει αλλά πιο σημαντικό να έχει περισσότερους συμμετέχοντες.

Επίσης είναι sticky επομένως είναι από τα πρώτα πράγματα που βλέπει ένας πρωτοεγγραφόμενος.

Πολύ καλή κίνηση φίλε @billniakas , ασπάζομαι και εγώ την φιλοσοφία του opensource και βρήκα ενα νεο στέκι :slight_smile: Eίμαι χρήστης linux απο την εποχή του ubuntu 6.10.

3 «Μου αρέσει»

Καλώς ήρθες @ethernux στην παρέα μας, χαιρόμαστε που σε έχουμε :blush:

Εγω θα εγραφα μια παρομοια επιστολη ως εξης:

Αγαπητε χρηστη/χρηστρεια,

Καλωσορισες στον κανουργο κοσμο του Linux. Ειμαι σιγουρος οτι πολλα πραγματα θα σου φανουν καινουργια και περιεργα. Αυτο ειναι και λογικο αλλα και αναμενωμενο. Εισαι σε ενα καινουργιο περιβαλλον. Ενα καινουργιο λειτουργικο συστημα. Πολλα πραγματα θα φανουν γνωριμα και πολλα θα φανουν αλλοπροσαλλα. Σε σημειο που θα λες την φραση “Τι ειναι αυτο;” πολλες φορες μεχρι να ερθει η σωστη επεξηγηση.

Θελουμε σε αυτο το φορουμ να σε κανουμε να νιωσεις οτι μπορεις να ρωτησεις και να μην θεωρησηεις τον εαυτο σου σαν “χαζος(η)” γιατι απλα δεν εισαι χαζος(η). Ουτε μπουμπουνας ουτε κατι αλλο. Ειναι καινουργιο το περιβαλλον και καινουργιο το λειτουργικο. Θα πρεπει να μαθεις καποια πραγματα απο την αρχη. Και τωρα που ξεκινας θα ακουσεις πολλες λεξεις στα Αγγλικα αλλα και λιγη ορολογια στα Ελληνικα. Ρωτα οτι θες και οτι χρειαζεσαι και θα σου απαντησουμε οσο λεπτομερεστερα θες.

Ξερουμε επησεις οτι ορισμενες φορες επηδει κατι μπορει να μην δουλευει ή να φαινεται οτι δεν δουλευει σου δημιουργει αισθηματα αγανακτησης και απελπησιας. Τα εχουμε περασει ολοι μας και καταλαβαινουμε. Η καλητερη λυση για αυτο ειναι να σηκωθεις απο την καρεκλα και να κανεις μια μικρη βολτιτσα σε αλλο δοματιο η μια βολτιτσα για εναν γρηγορο καφε, για να αποφωρτιστεις απο τα αισθηματα αυτα και να το ξαναδεις το θεμα απο την αρχη και πιο καθαρα.

Υπαρχουν πολλες φορες πολλα θεματα που ειναι λιγο πιο περιπλοκα απ´οτι συνηθως φαινονται σε αλλα λειτουργικα. Και οταν προσπαθουμε να τα επεξηγησουμε καμια φορα φαινεται οτι γυρναμε γυρω γυρω σαν τους σκυλους που κινηγουν την ουρα τους αλλα στο τελος αυτο που λεμε εχει λογικη. Αν και παλι δεν βγαινει νοημα για σενα ξανα ρωτα μας και θα προσπαθησουμε οσο ειναι ανθρωπινα δηνατον να εξηγησουμε τα πραγματα με τροπο που βγαζει νοημα για σενα.

Θα εχεις ακουσει οτι χρησιμοποιοντας Linux μπορεις να γινεις Hacker η Διαχειρηστης Συστηματων (ή αλλιως System Administrator στα αγγλικα) ή και προγραμματιστης, γραφιστας, μουσικος, επαγγελματιας κλπ. Οποιος και αν ειναι ο στοχος σου μπορουμε να βοηθησουμε. Αλλα ο καθε στοχος θα πρεπει να εχεις υποψιν οτι για να επιτευθει θελει δουλεια και απο εμας να το εξηγησουμε αλλα και απο εσενα να κανεις την καταλληλη ερευνα που θα σε οδηγησει εκει που θες (ειτε ειναι η ολοκληρωση ενως προγραμματος ειτε να παρεις μια πιστοποιηση, να φτιαξεις ενα γραφικο, ενα μουσικο κομματι, μια ταινια η οτιδιποτε αλλο).

Για ολα αυτα και για οτιδηποτε αλλο χρειαστεις ειμαστε εδω για σενα και σε οτι μπορουμε να βοηθησουμε ρωτα αφοβα.

Με ολη την υποστηρηξη μας
Οι κατοικοι αυτης της μικρης γωνιας της κοινωτητας του Linux.

ΥΓ: ξερω οτι την εχω σκοτωσει εντελως την Ελληνικη Γλωσσα αλλα με το συμπαθειο :slight_smile:

7 «Μου αρέσει»