Επιλογή rolling linux distro με cinnamon

Καλησπέρα.
Τις επόμενες βδομάδες θα αλλάξω τον υπολογιστή του γέροντα πατέρα μου και με την ευκαιρία αυτή σκέφτομαι να περάσω καινούριο distro. Μέχρι στιγμής έχει lmde με cinnamon - θέλω όμως να το αλλάξω επειδή το lmde βασίζεται στο debian stable και θέλω κάτι πιο “φρέσκο”.
Απαιτήσεις είναι να είναι σταθερό και αξιόπιστο, να μπαίνει cinnamon με straightforward τρόπο, να είναι rolling release και να είναι φρέσκο χωρίς όμως μεγάλο όγκο σχεδόν καθημερινών ενημερώσεων (όπως πχ το debian testing/unstable ή το arch). Καθότι είμαι εξαιρετικά εξοικειωμένος με arch και debian θα προτιμούσα κάποιο distro που να βασίζεται σε αυτά.
Σκέφτομαι το manjaro, αλλά ξέρω πολύ λίγα πράματα για δαύτο. Νομίζω ότι ανταποκρίνεται σε αυτά που θέτω ως προϋποθέσεις - έτσι δεν είναι? Θα είχατε να αντιπροτείνετε κάτι άλλο?
Ιφκαριστώ!

2 Likes

Γιατί όχι linux mint; Που μπορείς να τσεκαρεις να αναβαθμίζεται αυτόματα;

1 Like

Το LMDE που είχε είναι Linux Mint. Οπότε νομίζω πως το ξέρει και δεν τον καλύπτει στις απαιτήσεις του. Το Manjaro είναι μια καλή επιλογή, αν κάποιος φίλος έχει εμπειρία με αυτό ας την μεταφέρει.

Αν εννοείς Linux Mint Debian Edition, δεν το θέλω επειδή βασίζεται σε debian stable και πολλές εκδόσεις πακέτων είναι αρχαίες.
Αν εννοείς το κλασικό Linux Mint (που βασίζεται στο ubuntu), θέλω να το αποφύγω επειδή δεν είναι rolling distribution. Στο παρελθόν καναδυοτρείς φορές έπαθα χουνέρια σε μετάβαση από μία έκδοση στην επόμενη.

Ναι, αν κάποιος έχει εμπειρία από manjaro, ας τη μεταφέρει πλιζ!

Καλημέρα @tsapi

Το Manjaro είναι μια καλή επιλογή. Χρησιμοποιεί δικά του αποθετήρια και όχι του Arch. Επίσης έχει πρόσβαση στο AUR.

Νομίζω πως το Manjaro είναι κατάλληλο γι’ αυτα που θέλεις από το λειτουργικό σου.

Τώρα όσο αναφορά τον όγκο ενημερώσεων δεν το γνωρίζω αλλά η αλήθεια είναι πως άμα θες καινούρια πακέτα αναγκαστικά θα έχεις και πολλές ενημερώσεις.

Επίσης αν θες ρίξε μια ματιά και σε αυτό https://archlabslinux.com/ (Δεν έχω προσωπική εμπειρία αλλά έχω ακούσει καλά λόγια)

1 Like

Το Manjaro από αρκετές πλευρές είναι ιδανική διανομή και σίγουρα αξίζει προσοχής. Το είχα βάλει και στον καινούργιο υπολογιστή μου αλλά μετά από ένα χουνέρι που μού έκανε έβαλα κανονικό Arch (κανονικό Arch έχω σταθερά από χρόνια στον φορητό μου)

Θα έλεγα ναι το προτείνω έντονα για τον σκοπό σου με μια μικρή επιφύλαξη ότι υπάρχει ένα μικρό στοιχείο ρουλέτας, το οποίο όμως αν το φοβάσαι τόσο πολύ τότε πρέπει να πας σε σταθερό Debian γιατί οι άλλες διανομές δεν είναι καλύτερες σε αυτό, ή δεν είναι περισσότερο κατάλληλες για αυτό που θες.

Καλό θα ήταν να δίνεις και κάποια στοιχεία για τον υπολογιστή στον οποίο θες να εγκαταστήσεις.

Αν είναι για τον πατέρα σου, προτείνω να παραμείνεις σε mint και να μην πειραματιστής.

1 Like

Φίλε το Manjaro το έχω σε ένα παλιό laptop με XFCE(στο σταθερό Antergos KDE,αλλά αυτό είναι μια άλλη πονεμένη ιστορία). Δεν μου έχει βγάλει προβλήματα. Ενημερώσεις κάνει κάθε 7-10 μέρες, μεγάλες σε όγκο. Κοιτάς πριν της κάνεις στο forum για τυχόν προβλήματα που μπορεί να προκύψουν και πάντα της κάνεις από το τερματικό

1 Like

Μια πιο ειδική απάντηση από την προσωπική μου εμπειρία σε τρεις υπολογιστής

α) Σχετικά παλιός σταθερός, έχω manjaro xfce από το 2013 μου έχει κάνει μικροχουνέρια κυρίως με τούς οδηγούς τής κάρτας γραφικών (nvidia), αλλά όχι κάτι που θα με έκανε να το αλλάξω και τίποτα πρόσφατο

β) Σχετικά παλιό λάπτοπ στους γονείς μου, manjaro xfce (intel γραφικά) από το 2015. Κάνουν τις αναβαθμίσεις από το γραφικό περιβάλλον, κανένα απολύτως πρόβλημα, όλα τέλεια.

γ) Καινούργιος σταθερός δικός μου Manjaro KDE, το 2018. Με amd γραφικά, Μού έκανε ένα χοντρό θεματάκι αρκετό για να μην ξαναβάλω τουλάχιστον για μένα manjaro και να προτιμώ καθαρό Arch που τουλάχιστον ξέρω ότι αν γίνει τέτοια βλακεία θα φταίω καθαρά εγώ

1 Like

Στην περιγραφή σου/απαιτήσεις σου υπάρχουν μερικές αντιφατικές προδιαγραφές.

Σταθερό, αξιόπιστο και rolling vs χωρίς μεγάλο όγκο καθημερινών αναβαθμίσεων (ή τυχόν προβλημάτων που μπορούν να προκύψουν από αυτές). Συν cinnamon.

Χωρίς τίποτα να είναι απόλυτο, η λογική/εμπειρία λέει ότι συνήθως το rolling, bleeding edge λογισμικό, έχει και αναβαθμίσεις πολύ συχνές και υπαρκτό κίνδυνο να χρειαστεί troubleshooting, μετά από μια καθημερινή αναβάθμιση ρουτίνας.

Το manjaro είναι καλή διανομή, καλύπτει τις απαιτήσεις σου για σύγχρονο λογισμικό αλλά και συχνές αναβαθμίσεις θα έχεις και ίσως κάποια από αυτές να σπάσει κάτι.

Το archlabs επίσης εξαιρετική διανομή, αλλά φτιαγμένη για άλλες προδιαγραφές. Δεν υπάρχει λόγος να πάρεις μια διανομή ειδικά φτιαγμένη lightweight με openbox και να της βάλεις cinnamon (με ότι κινδύνους μπορεί να κρύβει αυτό, ανάλογα την εμπειρία σου) βασισμένη στο arch, τη στιγμή που υπάρχουν παρόμοιες διανομές έτοιμες, στημένες με cinnamon.

Δεν γνωρίζω τις απαιτήσεις του πατέρα σου, αλλά σίγουρα οι απαιτήσεις που βάζεις έχουν μεγάλο στοιχείο δικό σου. :slight_smile:

To bleeding edge software δε νομίζω να τον ενδιαφέρει τόσο. Ακόμη κι αν αυτό ισχύει, θα ήταν καλλυμένος με κάτι ανάμεσα στην “αρχαιότητα” του debian stable και του χθεσινού compile απο το git.

Θα πρότεινα μια πρόσφατη LTS έκδοση διανομής, με αναβαθμίσεις ασφαλείας για x χρόνια.
Σε περίπτωση που αυτό δεν συζητιέται και το rolling είναι μονόδρομος, μπορείς να δοκιμάσεις την community edition του manjaro με cinnamon.

6 Likes

Καταρχήν ευχαριστώ όλους και όλες για το feedback.
Καταλαβαίνω ότι κάποια πράματα ακούγονται οξύμωρα, αλλά ίσως τελικά να μην είναι. Δηλαδή, το rolling distro με αξιοπιστία και σταθερότητα ίσως είναι αντικρουόμενα πράματα, αλλά τα τελευταία χρόνια που έχω arch μόνο 1-2 φορές κρεμάστηκα σε system update και διόρθωσα το πρόβλημα πολύ γρήγορα και εύκολα. Επίσης ακούγεται αντιφατικά το rolling φρέσκο distro και η απαίτηση για όχι καθημερινά και τεράστια updates: εκείνο που εννοώ και ψάχνω είναι αν υπάρχει κάποιο distro που να στέλνει μπαταριές από updates κάθε μήνα (φερειπείν) - όχι σαν το arch που κάθε 2-3 μέρες κατεβάζω της μιχαλούς. Από την περιγραφή του manjaro ήλπιζα ότι είναι τέτοια φάση (και αυτό προσπαθώ να επιβεβαιώσω από κάποιον που το χρησιμοποιεί).
Ο καινούριος υπολογιστής του πατέρα μου θα είναι κάποιο intel nuc (τελευταία ή προτελευταία σειρά) με καλό hardware (>=i5, nvme, αρκετή μνήμη). Θα το χρησιμοποιεί για ίντερνετ, email και να βλέπει youtube, καμιά ταινία, να ακούει μουσική κτλ. Το κομπιούτερ το αναβαθμίζω και φτιάχνω εγώ όποτε κάτι στραβώνει (έχω επαρκή εμπειρία) και μένουμε πάρα πολύ κοντά.
Non rolling distro θέλω να αποφύγω γιατί έχω κακές εμπειρίες από παλιότερα σε upgrades του ubuntu που με παίδεψε.
To linux mint debian edition θέλω να το αποφύγω, ένεκες debian stable (έλεος - όχι άλλο κάρβουνο!! :crazy_face: )
Cinnamon θέλω, γιατί αυτό χρησιμοποιεί ο πατέρας μου και γενικώς το συμπαθώ ιδιαίτερα.
Ελπίζω να σας βοήθησα, για να μπορέσετε να με βοηθήσετε! :blush:
Και πάλι ευχαριστώ!

2 Likes

H rolling διανομή θα στέλνει όποτε νάναι, όσο software έχει καινούριο, αυτό σημαίνει rolling και το manjaro δε διαφέρει (το έχω χρησιμοποιήσει).
Φαντάσου το υλικό που κατεβάζεις σε αναβάθμιση έκδοσης μη rolling διανομής, συν όλα τα bugs fixing αυτής της διανομής, συν αναβαθμίσεις εκδόσεων προγραμμάτων που θα συμβούν ενδιάμεσα. Αυτό σημαίνει rolling.

Ξεχώρισε τι θες ή συμπαθείς εσύ, από το τι χρειάζεται ο κάτοχος ενός υπολογιστή που συντηρείς, φτιάξτον στα μέτρα εκείνου και κάνε τη συντήρισή του όσο γίνεται πιο εύκολη.

Αυτά μπορεί να τα κάνει με οποιοδήποτε κυριολεκτικά linux και χωρίς πολλές απαιτήσεις (και το pi μου τα κάνει :slight_smile: ).

Σε κανονική διανομή μπορείς να έχεις ένα partition για το home ξεχωριστά. Να κάνεις export τα πακέτα που χρησιμοποιείς, να κάνεις καθαρή εγκατάσταση χωρίς να πειράξεις το home, να κάνεις import τον κατάλογο των πακέτων να εγκατασταθούν, αφού bootάρεις στο σύστημα και δεις ότι όλα είναι εντάξει και να έχεις ένα αναβαθμισμένο κλώνο του λειτουργικού που είχες πριν.

H διανομή που έχει τώρα ο πατέρας σου είναι μια χαρά για κείνον :wink:

3 Likes

Έχω την αίσθηση ότι θα σε βολέψει το feren os. Είναι μια Linux mint - Ubuntu based διανομή που όμως ακολουθεί μια συντηρητική rolling πολιτική στις αναβαθμίσεις προσπαθώντας να μην θυσιάσει την σταθερότητα. Χρησιμοποιεί ένα όμορφα customized cinnamon desktop και είναι αρκετά παραμετροποιησιμο. Για να ειμαι ειλικρινής δν το έχω δουλέψει αρκετα-το έχω απλώς δοκιμάσει σε vm-μου έκανε όμως θετική εντύπωση και νομίζω ότι αξίζει να το τσεκαρεις με βάση όσα περιγράφεις πιο πάνω. Το λινκ του αν θες να του ρίξεις μια ματιά είναι αυτό Feren os

Cheers

3 Likes

Void Linux.
Μεγάλη σταθερότητα, όχι συχνά updates.
try me if you dare, i am runit.

1 Like

Ένα άρθρο στο linuxinsider αναφέρει προβλήματα απόδοσης στην τελευταία έκδοση του Mint. Αυτό δεν μπορώ να το επιβεβαιώσω, αλλά προτείνει δύο ενδιαφέρουσες διανομές με cinnamon. Την Feren OS (που έχει αναφερθεί ήδη) και το Condres OS.

Εγώ πάντως θα έλεγα Manjaro

Τι είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί;

Ακόμα και αν στραβώσει (που οι πιθανότητες είναι στην πραγματικότητα ότι δεν θα στραβώσει) σιγά το πράμα.

2 Likes

Καλημέρα, το έχεις δοκιμάσει;
Από υποστήριξη 3ων (skype κλπ;)

Καλημερα

Ταπεινή μου γνώμη είναι ότι αυτός που θα πρέπει να αποφασίσει και για την διανομή και για το γραφικό περιβάλλον είναι ο τελικός χρήστης, δηλαδή εν προκειμένω ο πατέρας σου, από τη στιγμή μάλιστα που χρησιμοποιεί ήδη ελεύθερο λογισμικό (πάντα βέβαια σε συδυασμό με το hardware).
Δώσε του τις επιλογές και άφησε τον να διαλέξει.
Εκπαίδευσε τον και στην εγκατάσταση - απεγκατάσταση λογισμικού (πάντα μέ ξεχωριστό /, /home) - εφαρμογών.
Πόαο χρείάζεται; 15-20 λεπτά, μισή ώρα;
Αυτό έκανα εγώ με τον πεθερό μου (έχει περάσει τα 80 ζωή νά έχει ο άνθρωπος!) πριν πολλά χρόνια με το ubuntu και τώρα είναι φανατικός χρήστης linuxmint.
Ένα αρχείο με tips and tricks να το έχει πρόχειρο, λίγη τηλεφωνική βοήθεια και τώρα περνάει linux σε laptop φίλων του…
(προσπαθώ να τον πεισω να βάλει arch αλλά δεν το βλέπω…)

Φιλικά
Θανάσης Π.

Προτεινω να αναθεωρησεις σχετικα με το Debian αν θες σταθερο συστημα.Το MXLINUX
αυτη τη στιγμη δεν ειναι αδικα πρωτο στις προτιμησεις των χρηστων.Ευκολια χρησης και σταθερο σαν βραχος,οτι πρεπει για τον μπαμπα σου.Δεν ερχεται με cinnamon αλλα νομιζω μπαινει σχετικα ευκολα.

Καλώς ήρθες @Kostagiannis_Panagio στην παρέα μας.

2 Likes