Επιλογή επεξεργαστή AMD ή Intel

Πρόκειται να αγοράσω ένα καινούργιο desktop μιας κι έκλεισα γύρω στα 14 χρόνια με αυτό που έχω. Επειδή βλέπω πως προτείνονται οι επεξεργαστές ryzen της AMD θέλω να σας ρωτήσω, εάν τα debian based distributions που συνήθως χρησιμοποιώ, τελικά δουλεύουν καλά με τέτοιους επεξεργαστές.
Σκέφτομαι να αγοράσω έναν ryzen 5 3600.
Η εναλλακτική είναι να αγοράσω έναν της intel i5 10400f.
Έχει κάποιος από εσάς ryzen? Αντιμετώπισε κάποιο πρόβλημα λειτουργίας του λειτουργικού λόγω του επεξεργαστή;
Θα προτείνατε να στραφώ σε intel?

Το χρησιμοποιώ για office applications και παίζω και κανένα παιχνιδάκι (που ως τώρα το hardware που έχω είναι πολύ περιορισμένο).

1 «Μου αρέσει»

Χρησιμοποιω τον ryzen 7 2700. Δεν θυμαμαι να ειχα καποιο προβλημα. Οι επεξεργαστες γενικα λογω της ιδιας αρχιτεκτονικης σπανια εχουν προβλημα ανεξαρτητος μαρκας (amd, intel, via, και transmeta δουλευαν ολοι σαν x86 φυσικα με την δυναμη η την αδυναμια επεξεργασιας του καθενος). Τα εξτρα ενος επεξεργαστη θα μπορουσε να βγαλουν καποιο θεμα. πχ αν επαιρνες τον ryzen 5 3400G λογω του οτι εχει ενσωματωμενα γραφικα, θα μπορουσε να παρουσιασει δυσλειτουργιες εφοσον δεν υποστηριζοταν οι drivers γραφικων του (υποθετικα μιλαω).

edit * - Ακόμη και για τα έξτρα ενος επεξεργαστη του μεγέθους της εταιρειας AMD δεν νομίζω να έμενε ανεπέλυτο απο τον “πυρηναρχη” Torvalds…

2 «Μου αρέσει»

Ευχαριστώ για την απάντηση.
Και οι δύο επεξεργαστές που σκέφτομαι είναι χωρίς ενσωματωμένα γραφικά. Έχω μια nvidia gtx1050 από τον προηγούμενο υπολογιστή που νομίζω θα με καλύψει για αρκετό καιρό ακόμη.
Για κάποιον λόγω είμαι λίγο διστακτικός ως προς AMD αλλά ειλικρινά δεν μπορώ να το δικαιολογήσω! Από την άλλη ολοένα και περισσότεροι χρησιμοποιούν ryzen. Χρειάζομαι μια μικρή ώθηση προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση :thinking:

καλή αγορά κ καλοδούλευτο! σαν απάντηση, το μόνο που μπορώ να σου “προσφέρω” (ίσως) είναι πως κι εγώ -αν αγόραζα σήμερα- θα προτιμούσα amd.

(αν κι εκτός θέματος), επειδή κι εγώ ερωτεύομαι παλιά μηχανήματα, θα ενδιαφερόμουν να μάθω τι σύνθεση είναι, με τι λειτουργικά τον δούλεψες (ποια απέδωσαν, ποια δεν σήκωσε), τι λογισμικά χρησιμοποιούσες αλλά και με τι φόρτο τον δουλεύεις (πχ έντονη κατανάλωση μνήμης ή ισχύς /όλη μέρα ή κάποιες ώρες μόνο /πολλοί χρήστες (γνώστες ή μη?) ή μόνος σου?). τέλος, σε τι χρήση τον προορίζεις μετά την αγορά σου?

ευχαριστώ (κι ας σβηστεί αν ενοχλεί το θέμα!) :)

1 «Μου αρέσει»

i5-750
16gb μνήμη
GPU nvidia GTS250 και αργότερα nvidia gtx1050.
ssd 128 gpb κάποιον samsung που πλέον δεν θυμάμαι μοντέλο.

Σχεδόν από την αρχή τον είχα με debian / ubuntu xfce flavours και μερικές φορές mate. Γενικότερα δεν είχα παράπονο ανταποκρίνονταν μια χαρά.
Χρήση πολύ ελαφρύ gaming (minecraft, csgo αλλά και στα δύο υπάρχει lag) το οποίο δεν με απασχολεί πολύ.
Κυρίως εφαρμογές γραφείου (libreoffice Calc ) / audacity / και πολύ λίγο video editing. Φυσικά όλα τα zoom / skype / teams…
Τον ίδιο υπολογιστή χρησιμοποιεί και η σύζυγος (σε δικό της account για internet browsing / mail βασικά) και από εκεί έχει πρόσβαση η κόρη μας για τηλε-εκπαίδευση (ευτυχώς δεν χρειάζεται ακόμη δικό της laptop!)

1 «Μου αρέσει»

Δεν υπάρχει και δεν υπήρξε ποτέ κανένα απολύτως ζήτημα με τούς επεξεργαστές. Εκεί που το πράγμα μπορεί να μπερδεύει είναι με τις μητρικές. Παραδοσιακά η intel είχε πιο σίγουρο οικοσύστημα αλλά εκτός από την πρώτη γενιά ryzen τα πράγματα φαίνονται πολύ καλά και με την amd.

1 «Μου αρέσει»

Μια ζωη ειμαι με amd ,αυτη τη στιγμη εχω εναν 2200g και δεν ειχα ποτε κανενα προβλημα ομως δεν σου προτεινω να παρεις επεξεργαστη με ενσωματωμενα γραφικα καλυτερα ξεχωριστη καρτα γραφικων παλι amd κατι σε rx 580 η και rx 570 ειναι πολυ καλες και απολυτα συμβατες με λινουξ.

1 «Μου αρέσει»

Πάνο, δλδ γενικά προτείνεις την μη κατοχή ή την μη χρήση των cpu-γραφικών σε μόνιμη βάση? (επειδή αυτό επιλέγω κι εγώ, όμως κάποτε χρειάστηκα την δυνατότητα), εξηγώ: μία τέτοια αγορά για backup σε όποια τυχόν περίπτωση η disp-card αστοχήσει, δεδομένου ότι αφήνει πλήρως ανενεργό (διορθώστε με) το φόρτο cpu, σε τι εξυπηρετεί η στέρηση της δυνατότητας? (εκτός από το αρχικό κόστος φυσικά) :)

…κι αφού έκανα post: (έχω ολόιδιο setup), εσύ σε ποιο mobo τα στήριξες? τον δουλεύεις oc ή stock? μαμά ψύκτρα ή κάτι άλλο? :)

1 «Μου αρέσει»

motherboard: P7P55D pro
stock
κάτι άλλο που δεν θυμάμαι τι είναι.

Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις σας.

1 «Μου αρέσει»

Κακά τα ψέματα ζούμε στην εποχή της AMD, με την RYZEN αρχιτεκτονική που έβγαλε το 2017 κατόρθωσε να δίνει αξιοπρεπέστατες CPU σε καλή απόδοση/τιμή και πλέον στην τελευταία γενιά όπως φαίνεται πέρασε σε όλα τα επίπεδα την Ιntel, οπότε είναι λίγο μονόδρομος να πας σε AMD, συν το ότι δεν αλλάζει κάθε λίγο και λιγάκι το socket της μητρικής.

Εγώ έχω ήδη στην κατοχή μου ένα ryzen σύστημα (Ryzen 3 2200G), στην αρχή βέβαια λόγο το ότι είναι APU είχα θέματα με το Linux δεν bootare καμία διανομή ούτε καν σε live…βάραγε φρίκες η έξοδο της ενσωματωμένης GPU…το πρόβλημα τελικά λύθηκε πολύ εύκολα, απλά ήθελε ΒIOS update.

Ο ryzen 5 3600 είναι ένα πάρα πολύ καλός επεξεργαστής και σε πολύ καλή τιμή (θεωρείτε best seller στην κατηγορία του) χτύπα τον άνετα.

*αν αποφασίσεις να πας σε AMD, να μας πεις και σε ποια μητρική σκέφτεσαι να τον κουμπώσεις να μελετήσουμε καλύτερα το built σου :wink:

**έρευνα αγοράς/μελέτης και στήσιμο νέου built πόσο σε ζηλεύω :grin:

3 «Μου αρέσει»

μητρική:
MSI B450 Tomahawk Max
σκληρός δίσκος:
Kingston A2000 500GB
μνήμη:
Aegis 16gb

1 «Μου αρέσει»

Καλό είναι να πας σε πιο καινούργια (είναι ακόμα πιο σημαντικό για το Linux)
δηλαδή να προτιμήσεις B550 και όχι Β450.

2 «Μου αρέσει»

Καταλαβαίνω πως είναι καλύτερο γιατί θα υποστηρίζει και μεταγενέστερες εκδόσεις επεξεργαστών. Γιατί όμως είναι καλύτερο για το Linux;
Ρωτάω γιατί είναι αρκετά πιο τσιμπημένες…

όσο πιο καινούργια είναι (και πιο καινούργιο bios) τόσο λιγότερο πιθανό είναι να έχει bug και τα μικρά bug τείνουν να χτυπάνε λίγο περισσότερο το linux.

1 «Μου αρέσει»

@obaino ακριβώς όπως σωστά λέει ο @lucinos θα πας σε Β550 για να μην έχεις τα προβλήματα που είχα εγώ με τον παρωχημένο ΒIOS, συν ότι θα έχεις και μια επιπλέον άνεση αν θες να αλλάξεις CPU στο μέλλον με μια πιο καινούργια

Για τις μνήμες που έχεις διαλέξει έχω μια επιφύλαξη, όταν έστησα ένα παρόμοιο ryzen σύστημα με τον 2200G είχα πάρει μια ίδια στα 8GB η οποία δεν δούλευε…ίσως ήταν ακόμα στις αρχές και δεν υπήρχε ακόμα απόλυτη συμβατότητα με τους ryzen, τώρα μπορεί να υπάρχει θέμα βέβαια αλλά έπρεπε να το αναφέρω.

Μπορείς να πας σε https://www.skroutz.gr/s/19830612/HyperX-Fury-16GB-DDR4-3200MHz-HX432C16FB3K2-16.html τους οποίους φοράω εγώ και είναι δοκιμασμένοι (απλά εγώ είμαι σε 8GB σε dual channle στα 2400Μhz)

2 «Μου αρέσει»

Αν θελεις gaming συστημα καλυτερα να επενδυσεις σε ξεχωριστη καρτα γραφικων,δεν ειναι κακο να εχεις μια Apu οπως λες για backup αλλα οπως και να το κανουμε οι επεξεργαστες με ενσωματωμενα γραφικα δεν ειναι το ιδιο ισχυροι και ζοριζονται οταν χρησιμοποιεις και τα γραφικα τους. Αν χρειαστεις περισσοτερη δυναμη καποια στιγμη που θα την χρειαστεις ειτε για βιντεο editing ειτε για μουσικη παραγωγη που ασχολουμε εγω οι APU δεν τα πανε και πολυ καλα. Αυτη τη στιγμη ο AMD Ryzen 3 3200G Box εχει 108 ευρο και ο AMD Ryzen 3 3100 Box που δεν εχει γραφικα ειναι στα 91 ευρο ομως εχει 4 πυρηνες με 8 threads,εγω θα πηγαινα με τον AMD Ryzen 3 3100 και σε μια ξεχωριστη καρτα την Rx 570 να ειμαι καλυμμένος.Οσο για backup καρτα μπορεις να βρεις μεταχειρισμένες σε πολυ φτηνες τιμες στο facebook market π.χ

1 «Μου αρέσει»

είναι 99% κι η δική μου λογική, απλά ήθελα να δω πως εσύ το σκέφτεσαι. εμένα μόνο μία φορά μου χρειάστηκε άμεσα να σηκωθεί το pc χωρίς disp-card και ήταν κι η μόνη (20χρ+). οπότε μια κάρτα backup κι εγώ διατηρώ.

πάντως, το ότι φίλος έκανε passthrough την κάρτα στο vm που χρειάζεται ισχύ (σε κάποιο game, αν κατάλαβα καλά?) κ παίζει με cpu-video για όλα τα άλλα (surfing κτλ), μου άρεσε σαν ιδέα (για εκείνον που παίζει). ευχαριστώ για απάντηση ;)

edit: μία ακόμα ερώτηση, αφού gpu: οι nvidia cuda cores χρησιμεύουν σε linux και πχ kdenlive?

1 «Μου αρέσει»

Καλημέρα σας,

Θα σας πω και γω την εμπειρία μου σαν κατοχος,
Ryzen 5 3600
Gigabyte Aorus B550
GPU Rx-5700, kingston A2000 Nvme, etc.

Με το που το στήσα το pc το έκανα dual boot παραθύρα για τα παιχνίδια και Linux mint για τα καθημερινά και για καμιά δουλίτσα προγραμματιστική οταν έχω ορεξη.

Κατά την εγκατάσταση του μιντ δεν είχα καποιο θέμα. Οταν το μπούταρα ήδα ότι είχε δει κανονικα το wifi και το bluetooth αλλά δεν έβλεπε την 2.5G καρτα δικτύου. Χρειάστηκε να κατεβάσω τους driver από το site της gigabyte και το θέμα ελήξε χωρίς πολλά πολλά.

Στο σεταπ μου το μονο εκνευριστικό και ασχετο με το λινουξ, ήταν ότι η μητρική Β550 ήθελε bios update γιατί ήταν στην εκδοση 1 και ήταν αρκετά ασταθής με τις pci-e θύρες. Οπότε άμα πας και συ για Β550 τσιπσετ μπορεί να χρειαστεί bios update.

3 «Μου αρέσει»

Το θεμα ειναι αρκετα οπαδικο πολλες φορες στους επεξεργαστες. Το κυριο, ομως ειναι να κανεις τη δουλεια σου φθηνα, με χαμηλο tdp αν εισαι 24 ωρες online και οσο πιο γρηγορα για τα χρηματα που εχεις δωσει αναλογικα. Τι αξια εχει να παρεις ενα γρηγορο επεξεργαστη, για δουλεια γραφειου με 180w tdp? Θα τα δωσεις σιγα σιγα στη ΔΕΗ. Αλλα και να βρεις tdp 2w, μη σηχτιριζεις καθε φορα που πας να ανοιξεις δευτερη καρτελα στον chrome…

Πανω απ ολα ζυγαρια, τι θελουμε και τι μπορουμε. Οι μαρκες ερχονται δευτερες. Ηδη με τα benchmark του διαδικτυου μπορουμε να παρουμε ακριβως αυτο που μας κανει, και στις επιδοσεις, και στην τιμη, και στην καταναλωση.

Η intel ηταν παντα μια ακριβη εταιρεια. Η amd δρουσε ελεγκτικα και πρακτικα στις διαφορες των τιμων παροτι ειχε και προβληματικα προιοντα στην πορεια της.

Τα προβληματα των μητρικων, ειναι προβληματα μητρικων και μονο. Δεν εχουν να κανουν με την επιλογη επεξεργαστη.

Εγω δηλωνω οπαδος amd μιας και ο πρωτος μου επεξεργαστης ηταν ενας amd 486 στα 133mhz

Πλεον ομως μετα και την σειρα 5xxx των ryzen πιστευω η amd θα καπελωσει στις τιμες την intel μιας και αποδειχθηκε πολυ καλη με την zen αρχιτεκτονικη.

3 «Μου αρέσει»

Νομιζω πως βοηθανε και για επεξεργασια βιντεο πιο πολυ στα εφφε και στο rendering

1 «Μου αρέσει»