Επιλογή Distro για σχετικά αρχάριο

Καλησπέρα και από εμένα. Πλέον μετά απο δοκιμές κατέληξα στην επιλογή μεταξύ Zorin 16 pro ή Pop Up για τη μετάβασή μου σε linux. Πριν απο μερικά χρόνια είχα χρησιμοποιήσει Linux mint. Σχετικά με την άνεση και την εμφάνιση καταλήγω προς το Zorin. Υπάρχει κάτι άλλο να προσέξω; To μηχάνημά μου είναι: Intel i9-9000, Ram 32 GB Radeon RX550 motherboard: MSI MPG Z390 gaming Edge AC. Φαντάζομαι απο drivers δεν θα έχω πρόβλημα σε κανένα από τα δύο. Η χρήση που κάνω είναι office και ερασιτεχνικό editing, καθώς και presentation και μπόλικη χρήση internet λόγω δουλειάς. Για αυτό και θα εκτιμήσω προτάσεις για εφαρμογές cloud (για χρήση pc και android συσκευών με συγχρονισμό). Προς το παρόν χρησιμοποιώ το one drive με ετήσια συνδρομή (100 Ευρώ)

3 «Μου αρέσει»

Να πω την αμαρτία μου, σε αρχάριο θα συνιστούσα linux mint - που όμως το είχες και το αφήνεις… :open_mouth:

Anyway, περί ορέξεως κολοκυθόπιτα… :nerd_face:

Μεταξύ των δύο που προτείνεις, εγώ κλίνω προς το pop os (αυτό φαντάζομαι ότι εννοείς γράφοντας pop up). Μας έκανε μία πολύ αναλυτική παρουσίαση ο Αχέροντ… εεεε… ο @Asfodelus ήθελα να πω… Αυτά που διάβασα με ιντριγκάρισαν: μου δημιουργούν την εντύπωση ότι είναι μία διανομή προσανατολισμένη στον τελικό χρήστη που θέλει να κάνει τη δουλειά του, με πολύ ενδιαφέροντα και χρηστικά χαρακτηριστικά (τσέκαρε τα περί tiling manager στην παρουσίαση που λινκάρω παραπάνω).

Zorin pro εγώ δεν θα έβαζα. Δεν συμπαθώ τη λογική της επί πληρωμή διανομής, προτιμώ χίλιες φορές να υποστηρίξω οικονομικά (και το έχω κάνει) διανομές που δεν βάζουν στη μέση χρήμα. Ξέρω ότι είναι τεράστια συζήτηση - για μένα αυτό το κριτήριο είναι σημαντικό.

Δεν νομίζω να έχεις θέμα με drivers ό,τι και να επιλέξεις. Και στην τελική και να προκύψει τέτοιο θέμα θα τη βρεις(ούμε) τη λύση, πώς ουσιαστικά να εγκαταστήσεις έναν φρεσκότατο kernel.

Για υπηρεσίες cloud δεν έχω άποψη για να σου πω. Είδα ήδη onedrive και 100€ και κόντεψα να μείνω στον τόπο… :woozy_face: Χίλιες φορές να πάρεις ένα vps από του hetzner και να πειραματιστείς με ένα debianάκι και να κάνεις μονάχος σου τη δουλειά… Και φτηνότερα θα σου βγει, και πράματα θα μάθεις και το ντάτο σου θα ναι δικό σου και μόνο…

2 «Μου αρέσει»

tsapi, ένα δίκιο το έχεις και συμφωνώ. Ίδιας λογικής είμαι και εγώ σχετικά με το οικονομικό, απλά το zorin είχε ένα ενδιαφέρον λόγω εμφάνισης… Όσο για cloud storage, κάποια στιγμή θα πειραματιστώ :nerd_face:

βασικα ξεκινησα με mint cinnamon. περασα απο αρκετα περιβαλλοντα 2τελικα τα αγαπημενα μου mint cinnamon , plasma kde

1 «Μου αρέσει»

Πάντως, τώρα που τα ξανακαλοσκέφτομαι, νομίζω ότι για έναν μέσο αρχάριο χρήστη που θέλει να έχει μία troublefree και απόλυτα polished εμπειρία και απλά να κάνει τη δουλειά του χωρίς να ασχοληθεί καθόλου με το λειτουργικό και το τι έχει κάτω από το καπό, η καλύτερη λύση είναι linux mint…

Αν όμως αυτός ο αρχάριος χρήστης θέλει, πέραν μίας λειτουργικής και polished διανομής, να δει και μία διαφορετική, πιο πρωχώ (ή έστω διαφορετική) φιλοσοφία, τότε το pop os με το gnome 40 και τον tiling manager του νομίζω ότι είναι η βέλτιστη λύση.

Δοκίμασε openSUSE Tumbleweed τόσο με KDE (εγώ προτιμώ ΠΑΝΤΑ το GNOME αλλά η περίπτωσή σου είναι KDE). Ίσως για κάτι πιο μπετόν επέλεξε openSUSE Leap με KDE.

https://www.opensuse.org/

3 «Μου αρέσει»

Καλώς ήρθες @iosifidis στην παρέα μας :hugs:

4 «Μου αρέσει»

Προσωπικά για Cloud βρήκα εξαιρετικό το Nextcloud. Είναι είτε Self-hosted, αν δεν κάνω λάθος, είτε μπορείς να νοικιάσεις Dedicated ή virtual private server από κάποιον πάρωχω που σου προτείνει από τη σελίδα του Nextcloud. Εγώ προσωπικά έβαλα έναν από τη λίστα με έδρα στην Αυστρία που είχε υποστηριζόμενες πολλές λειτουργίες του Nextcloud. Για VPS με 300GB αποθηκευτικό, πληρώνω 7,65€ το μήνα, είναι λίγο αργό όταν φορτώνει αλλά την δουλειά του την κάνει. Προσωπικά με έσωσε αυτή η λύση καθώς πήρα κινητό Huawai χωρίς δυνατότητα εγκατάστασης Google Mobile Services και όλα δουλεύουν ρολόι (εκτός του συγχρονισμού επαφών), αλλά αρχεία και ημερολόγιο και ότι άλλο είναι μια χαρά.

Επίσης ενδιαφέρον έχει η εφαρμογή KDE Connect που μετατρέπει το τηλέφωνο σε τηλεχειριστήριο και ανταλλάσει και αρχεία με το PC (για android σίγουρα).

1 «Μου αρέσει»

Και εγώ θα σου προτείνω Mint. Αν και έχω 2+ χρόνια να ασχοληθώ με άλλες διανομές, πιστεύω ότι για αρχάριο είναι η καλύτερη. Τα πάντα λειτουργούν κατά την πρώτη εκκίνηση και σπάνια θα βρεις εφαρμογή που δεν τρέχει. Για περιβάλλον, το καλύτερο είναι αυτό που έχεις συνηθίσει, οπότε σαν αρχάριος αναγκαστικά θα πρέπει να δοκιμάσεις κάποια σε live.
Μιας που ασχολείσαι με cloud θα σε βόλευε και το ενσωματωμένο web apps, στο οποίο τρέχεις web εφαρμογές σαν να είναι desktop. Πχ εγώ χρησιμοποιώ το office 365 σαν app χωρίς να χρειάζεται κάθε φορά να ανοίγω browser, να βάζω κωδικούς κτλπ.
Για αποθήκευση χρησιμοποιώ το google drive και είναι πανεύκολο το σετάρισμα του μέσω του gnome online accounts (το οποίο λειτουργεί ασχέτως DE, μιας που χρησιμοποιώ MATE). Το onedrive δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ.

Προσωπικά χρησιμοποιώ το disroot.org μια και δε χρειάζομαι πολύ χώρο (και δεν έχω ανεβασμένα και σημαντικά πράματα ούτως ή άλλως). Και αυτό το nextcloud χρησιμοποιεί σαν βάση και επιπλέον με το nextcloud μπορεις μέσω webdav (είχε πει και ο @Asfodelus κάτι άλλους τρόπους αν θυμάμαι καλά) να το προσαρτήσεις και στο σύστημα αρχείων σου. Οπότε (κάνεις και μια δωρεά για να είσαι ωραίος) μπορεί να βολεύει ίσως και κάτι τέτοιο.

Δεν είναι μόνο το KDE connect για αυτά τα πράματα. Υπάρχουν εφαρμογές για vnc server και για ftp server. Μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις και το termux για κάποια από αυτά αν σε βολεύει.

Εδώ

2 «Μου αρέσει»

τωρα βρηκα ενα ''καταραμενο ‘’ που το συμπαθησα πολυ. MX Linux KDE PLASMA

2 «Μου αρέσει»

Από τα δύο που έχεις επιλέξει θα πρότεινα το Zorin OS καθώς το Pop OS! εμφανίζει συχνότερα κάποια θεματάκια/bugs out of the box.

Όσον αφορά το cloud θα πρότεινα να κοιτάξεις το Nextcloud hub όπου προσφέρει πληθώρα εφαρμογών μεταξύ των οποιών το κλασικό cloud/drive, calendar, office κτλ.

Καλώς επέστρεψες στα Linux :slightly_smiling_face:

1 «Μου αρέσει»

Υπάρχουν τρόποι συγχρονισμού του onedrive με το Linux.
Για παράδειγμα:
https://itsfoss.com/use-onedrive-linux-rclone/#:~:text=Sync%20Microsoft%20OneDrive%20in%20Linux%20with%20Rclone%201,OneDrive%20account.%205%20Enter%20account%20type.%20See%20More.
Σε debian/Ubuntu διανομές είναι νομίζω πιο εύκολο.
Προσωπικά δεν το έχω επιλέξει για αποφυγή σπατάλης πόρων(εργάζομαι πλέον σε Linux Lite, για αρχάριους) και έτσι έχω επιλέξει τον edge-stable φυλλομετρητή για linux.
Ώστε να συνδέομαι όταν χρειάζεται με το outlook το office και το onedrive.
Εάν θέλει κανείς να αποθηκεύσει τις ερευνητικές του εργασίες, ή τα github αποθετήρια του, αυτό μπορεί να γίνει με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της OpenAIRE και του CERN (να ναι καλά) στον Zenodo.
Δοκιμαστικά:
https://sandbox.zenodo.org/
Για όποιον επιλέγει nextcloud, μπορεί να τα συνδυάσει όλα μαζί:
https://github.com/nextcloud/zenodo
Μία πραγματικά open access επιλογή.
Όσον αφορά το cloud, τώρα κάνω δειλά-δειλά τα πρώτα μου βήματα στην Oracle.
Αλλά βέβαια υπάρχουν και οι μεγαλύτεροι παίχτες, Amazon, Google, Microsoft.
Καλώς ήρθατε λοιπόν, στα παλιά σας λημέρια.

1 «Μου αρέσει»