Επιλογή διανομής με KDE

καλυσπερα ειμαι με linux mint 20 mate και kde
θελω να αφερεσω ολα τα πακετα του mate και να κρατησσω μονο το kde
γινεται??? ειναι ασφαλες??

Αφαιρείς το πακέτο mint-meta-mate και έχει φύγει, αν και μπορεί να παρασύρει και τίποτε άλλο μαζί. Γενικά είναι ασφαλές, υπό την προϋπόθεση ότι έχεις κάνει πρώτα ενα snapshoot με το timeshift. Αλλά

Το Mint δεν υποστηρίζει την επιφάνεια εργασίας του KDE. Αν σου αρέσει αυτό το περιβάλλον εργασίας είναι καλύτερο να βάλεις κάποια διανομή που να την υποστηρίζει εγγενώς.

Σε κάθε περίπτωση αν το αφήσεις εγκατεστημένο το μόνο κακό είναι κάποιες επιπλέον εφαρμογές στα μενου και λίγος χώρος παραπάνω στο δίσκο. Αν κάτι σε ενοχλεί είναι καλύτερο να αφαιρέσεις το αντίστοιχο πακέτο μόνο και όχι όλο το γραφικό περιβάλλον.

Πριν περίπου ένα χρόνο είχα βάλει σε Ubuntu 18.04 και Xfxe. Δούλεψε σωστά κανένα μήνα, έγινε ένα update (αν θυμάμε κάτι σε libstdc) και από τότε άρχισαν τα προβλήματα… τελικά έκανα format.

Εδώ και ένα μήνα έχω βάλει σε VirtualBox openSuse 15.2 με KDE και Gnome και δεν έχω πρόβλημα (εκτός ότι καθυστερεί λίγο στο αρχικό boot). Αλλά φαντάζομαι ότι παίζει σημασία και η διανομή… η Suse έχει ενσωματώσει μέσα στο YaST2 την επιλογή να βάλεις και 2ο και 3ο (LXDE & XFCE) περιβάλλον και ίσως με αυτό τον τρόπο να υποστηρίζει την δυνατότητα των πολλαπλών DE με καλύτερο τρόπο.


Στο Ubuntu, αν θυμάμαι καλά, το κάνεις με εντολές bash ή το tasksel manager… και αν σου “κάτσει” κάτι στραβά… :bomb:.

Θα ήθελα λίγη βοήθεια ακόμα. Ξέρω και δουλεύω για τα δικά μου μέτρα καλύτερα τις debían διανομές γνωρίζω απ’εξω κάποιες εντολές τερματικού κλπ. Θα έβαζα Kubuntu αλλά υστερα από την υποχρεωτική κατάσταση snap ξενέρωσα. Σκέφτομαι τα open suse αλλά νομίζω πως είναι διαφορετική η λογική τους όσο αφορά τον yast όσες φορές τα έχω δοκιμάσει έχω μπερδευτεί πολύ. Υπάρχει τρόπος να έχω Kubuntu χωρίς snap ή να μείνω έτσι όπως είμαι;;;;
Ευχαριστώ

Η καλύτερη διανομή -κατ εμέ- (αν αποφασίσεις να αλλάξεις, αν είσαι ικανοποιημένος δεν υπάρχει λόγος) είναι το KDE Neon :neon: μια διανομή φτιαγμένη από την ομάδα του KDE βασισμένη στο Ubuntu 20.04 LTS. Μένεις έτσι σε γνώριμα νερά.

Δεν ξέρω αν έχει snap, αλλά μπορείς πάντα να το αφαιρέσεις και να προσθέσεις το μαγικό αρχείο που απαγορεύει την εγκατάσταση του στο Mint :grinning:

2 Likes

Είχα δοκιμάσει πριν 3-4 μήνες εγκατάσταση σε έναν εξωτερικό δίσκο αλλά δεν δούλεψε ποτέ. Έχω ένα λαπτοπ με AMD επεξεργαστή κάποιες φορές συναντώ διάφορες χαζομάρες όπως πχ δεν κατάφερα να εγκαταστήσω ποτέ debían. Εναλλακτικά θα ήθελα και μια δεύτερη επιλογή μιας που θα κάνω φόρματ να βάλω κάτι μην πάω ξανά στα mint. Να μου γράψεις την εντολή που μπλοκάρει το snap. Μπορώ να βάλω Kubuntu και να τρέξω την εντολή αυτή;;;

Όλη η φασαρία με το mint να μπλοκάρει τα snaps είναι ένα αρχείο κειμένου:

# To prevent repository packages from triggering the installation of Snap,
# this file forbids snapd from being installed by APT.
# For more information: https://linuxmint-user-guide.readthedocs.io/en/latest/snap.html

Package: snapd
Pin: release a=*
Pin-Priority: -10

Το αποθηκεύεις στην θέση /etc/apt/preferences.d/ με ότι όνομα θες και κατάληξη .pref και καθάρισες. Το αφαιρείς και έχεις ξανά. Τόσο απλά :yo-yo:.

3 Likes

Οπότε μου είμαι ανάμεσα σε Kubuntu και kde neon.
Το έχεις να μου πεις τα καλύτερα και τα χειρότερα της κάθε διανομής μπας και με βοηθήσεις να διαλέξω…

Σε Manjaro ισχύει? μαλλον οχι ! γιατί έχω ένα θέμα με τα snap
Ακυρο !

Αν έχεις χρόνο και με την ευκαιρία του φορμάτ θα σου συνιστούσα να δοκιμάσεις το EndeavourOS με kde.Το έχω κανένα 10μηνο και απλά είναι υπέροχο… Στην περίπτωση που δεν θέλεις με τίποτα κάτι που βασίζεται στο arch , νομίζω η καλύτερη επιλογή είναι το kde neon.

Μια μεγάλη διαφορά του kde neon με το kubuntu είναι ότι βασίζεται στο Ubuntu lts αλλά ταυτόχρονα το kde plasma παίρνει κανονικά τις νέες εκδόσεις δηλ από την 5.19 σύντομα θα πάει στο 5.20 κτλ

1 Like