Ένας Browser για κάθε σελίδα με το ice

Ένας Browser για κάθε σελίδα

Ένας “Site Specific Browser” ή SSB είναι ένας περιηγητής που βλέπει μια μόνο σελίδα. Ένα site στο Web σήμερα μοιάζει πολύ με μια web εφαρμογή, οπότε γιατί να μην το έχουμε σαν μια απλή εφαρμογή στο desktop;

Το ice είναι μια μικρή εφαρμογή που έρχεται με την διανομή Peppermint OS και μας επιτρέπει να κάνουμε κάθε site μια εφαρμογή. Σαν μηχανή θα χρησιμοποιήσει όποιον browser θέλουμε αρκεί να είναι ένας από τους Chrome, Chromium, Firefox, ή Vivaldi.

Ποια είναι η διαφορά με τα “Application Shortcuts” του Chromium;
Με μια πρώτη ματιά κάνουν το ίδιο πράγμα, αλλά δεν έχουν καλή ενσωμάτωση με την επιφάνεια εργασίας και τα μενού. Επίσης δεν υπάρχει κάποιος απλός τρόπος να τα αφαιρέσουμε. Για να μην αναφέρω το γεγονός πως είναι μόνο γιατο Chromium.

Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου αυτής είναι πως έχουμε καλύτερη εκμετάλλευση του χώρου της οθόνης, μια καλή ενσωμάτωση της “εφαρμογής” στην επιφάνεια εργασίας και καλύτερη ασφάλεια μιας και κάθε σελίδα έχει το δικό της προφίλ. Η μέθοδος αυτή είναι πολύ χρήσιμη για ηλικιωμένους που απλά θέλουν να μπαίνουν σε 2-3 σελίδες και τα bookmark τους πέφτουν δύσκολα.

Εγκατάσταση

Έκανα την εγκατάσταση απο αυτό το αποθετήριο με το gdebi. Για Arch based διανομές υπάρχει στο AUR. Για άλλες διανομές κατεβάστε τον κώδικά από εδώ και βάλτε τα αρχεία στους κατάλληλους καταλόγους. Είναι μια απλή εφαρμογή σε Python και θέλει μόνο το gtk-3.

Χρήση

Ας κάνουμε αυτό το φόρουμ μια εφαρμογή. Τρέχουμε το ice και δίνουμε τίτλο και URL. Επιλέγουμε το εικονίδιο που θέλουμε ή πατάμε το Use site favicon.

image

Στην συνέχεια το τρέχουμε από το μενού. Επιπλέον μπορούμε να το προσθέσουμε στην κάτω μπάρα ή στην επιφάνεια εργασίας. Και ιδού το αποτέλεσμα !

Αφαίρεση καποιας εφαρμογής web : Εξίσου εύκολα

image

Κάτω από το καπάκι

Θα φτιάξει ένα προφίλ για το Browser της επιλογής μας και ένα αρχείο desktop σαν το παρακάτω με μια σωστή wm_class. Στο παράδειγμα μας θα μοιάζει σαν το παρακάτω:

[Desktop Entry]
Version=1.0
Name=Linux User
Comment=Linux User (Ice SSB)
Exec=firefox --class ICE-SSB-linuxuser 
             --profile /home/talos/.local/share/ice/firefox/linuxuser 
              --no-remote https://linux-user.gr
IceFirefox=linuxuser
Terminal=false
X-MultipleArgs=false
Type=Application
Icon=/home/talos/.local/share/ice/linuxuser.png
Categories=GTK;Network;
MimeType=text/html;text/xml;application/xhtml_xml;
StartupWMClass=ICE-SSB-linuxuser
StartupNotify=true

Μια χρήσιμη εφαρμογή

Φτιάξτε “Site Specific Browsers” για την τράπεζα ή το gmail. Και ένα μεγάλο μπράβο στο Peppermint OS για αυτό το χρήσιμο εργαλείο. Το Peppermint OS έρχεται με πολλά έτοιμα SSBs :

image

Πηγή: https://peppermintos.com/guide/ice/

18 «Μου αρέσει»

Μόλις το δοκίμασα και έκανα αμέσως ένα Youtube web app, λόγο ιδιαιτεροτητας του youtube, επείδη καταναλώνει πολλούς πόρους και μπορεί κάποια στιγμλη να φάει την φρίκη του και να σέρνει όλοκληρο τον browser είναι καλό να τρέχει ξεχωριστά λαι να μην μπλέκει με τον βασικό σου browser που εκει μπορεί να κάνεις μια δουλειά ;)

*Μέχρι και ublock origin του πρόθεσα για τις διαφημίσεις

Γιαν να προσθέσουμε Adds-ons σε μια web app στον Firefox στην δική μου περίπτωση, o πιο σύντομος τρόπος είναι μεταβούμε στον Add-ons Manager, αυτο γίνετε πολύ απλά με τον συνδιασμό Alt+Shift+A έτσι θα ανοίξει το γνωστό σε όλους μας μενού για την διαχείριση των extensions, themes, plugins έπειτα επιλέγουμε την κατηγορία extensions και Find more adds-ons και αμέσως θα ανοίξει η σελίδα με τα προσθετα του Firefox.

7 «Μου αρέσει»

Η ομάδα του LinuxMint ανακοίνωσε σήμερα το WebApp Manager την εξέλιξη του ice σε συνεργασία με την ομάδα του Peppermint. Υπάρχει χωρισμός ανάμεσα στο backend και το frontend της εφαρμογής, ώστε να μπορούν τα δυο λειτουργικά, αν θέλουν να έχουν διαφορετικά GUI. Επίσης θα έχει πολύ καλύτερα εικονίδια και δυνατότητα στο Firefox να είναι ορατή η γραμμή διευθύνσεων. Όλα αυτά με ένα επανασχεδιασμένο UI.


image image

Πηγή: https://blog.linuxmint.com/?p=3960

10 «Μου αρέσει»

το χρησιμοποιώ λίγο καιρό τώρα αφού το είδα σε αυτό το post, έχω να πω ότι είναι πολύ ωραία εφαρμογή για να έχεις γρήγορες εφαρμογές αντί να βασίζεσαι σε proprietary cross-platform εφαρμογές που υπάρχουν και σε σελίδες, ακόμα και για να έχεις μια συγκεκριμένη σελίδα σε quick launch (π.χ. online προσφορές που τσεκάρουμε καθημερινά -χωρίς login- κτλ)

το βασικό μου πρόβλημα είναι ότι σε εμένα για κάποιο λόγο το εικονίδιο στην μπάρα εργασίας είναι αυτό του firefox αντί το icon που έχω δώσει στην συντόμευση του ice. είναι bug του xfce ή κάνω τπτ εγώ λάθος? :thinking:

Πιθανολογώ κάποιο πρόβλημα με το xfce. Δοκίμασε με κάποια άλλη μηχανή πίσω πλην ου Firefox :firefox: ή μήπως πρέπει να προσθέσεις κάτι με το χέρι στα αρχεία desktop που φτιάχνει.

1 «Μου αρέσει»

Κωνσταντίνε, πολύ πολύ χρήσιμη η πληροφορία σου για το youtube, μιας και τό 'χω μονίμως ανοιχτό! Να υποθέσω ότι εσύ εγκατέστησες το ice; Εγώ κατέβασα το beta Web App Manager του Mint και έκανα add το youtube. Όμως, όταν πάω να το βρω στο menu, μου το εμφανίζει όπως βλέπεις στο prt sc (internet —> web apps —> επιλέγω youtube κι έτσι μου ανοίγει. Μανούρα δηλαδή). Άσε που, όταν εντέλει το ανοίγω, ανοίγει με το icon του firefox και όχι του youtube.
Φταίω ή φταίει; (αν γνωρίζεις εσύ ή ο @Asfodelus)

2 «Μου αρέσει»

Μόλις το δοκίμασα στο Mint μου, δεν αντιμετώπισα το ίδιο πρόβλημα…δοκίμασε άλλη μια φορά να ξανακάνεις το youtube shortcut, μπορεί κάτι να έκανες λάθος :thinking:

Δες πως το έκανα εγώ (αλλά αμφιβάλλω να έκανες κάτι διαφορετικό τα βήματα είναι πολύ απλά και συγκεκριμένα)

εικόνα

1 «Μου αρέσει»

Ναι, έτσι το έκανα και στην αρχή και τώρα. Και έχω πάλι το ίδιο πρόβλημα. Δες και στο prt sc πάνω αριστερά που εμφανίζει το youtube με το icon του firefox (2η μέρα στο καπάκι που μου στραβώνει απλή εφαρμογή στο linux. Μ’ αρέσει που φλέρταρα και το PhotoGIMP που ανέβασες στο facebook, πανάθεμά με…). Τέσπα, μη σε κουράζω παραπάνω. Θα δοκιμάσω να κάνω uninstall και ξανά install το Web App Manager…
Σ’ ευχαριστώ για τον κόπο σου!

1 «Μου αρέσει»

Πολύ παράξενο τι να πω…αν διαβάζει κανείς άλλος το ποστ έχει Mint και δεν του είναι κόπος ας δοκιμάσει να μας πει αν παρουσιάζεται το ίδιο πρόβλημα :thinking:

3 «Μου αρέσει»

Έχω στήσει ότι θέλω με το παλιό ice και δεν είδα καθόλου το καινούργιο με τις αλλαγές του mint και δεν έχω δει κανένα πρόβλημα (περιβάλλον cinnamon). Εικονίδια κανονικά και εκτέλεση μέσα από το ulauncher κανονικότατα (τα μενού δεν τα ανοίγω σχεδόν ποτέ έτσι και αλλιώς).

1 «Μου αρέσει»

@eleni Είδα το επεσήμανες ως λυμένο. Λύθηκε το πρόβλημα που είχες και πως;

Σίγουρα; Κι από πού το κατάφερα αυτό; Μάλλον κατά λάθος θα το έκανα, γιατί ακόμα το ψάχνω το πρόβλημα.

Καφέ θέλω καφέ. Ότι θέλω βλέπω …

Ε ρε και να φύγουν οι ζέστες …

Ορίστε…

@Asfodelus και @Constantine, το πρόβλημα αποκαταστάθηκε. Από μόνο του. Απλά ένα shut down έκανα τη νύχτα και σήμερα το πρωί, που πήγα να το ξαναπιάσω, το youtube ήταν στο menu. Και με το δικό του icon κανονικά στο panel. Ίσως και να ήθελε απλά ένα restart, δεν ξέρω.
Μετά από αυτό, η δοκιμή του PhotoGIMP ξαναμπαίνει στο κάδρο…:smirk:

7 «Μου αρέσει»

Ο Bowser Epithany του Gnome διαθέτει όμοια λειτουργία. Την ονομάζει “Εγκατάσταση ως διαδικτυακή εφαρμογή”.


Στιγμιότυπο από 2020-09-24 11-55-21

Η διαχείριση των ιστοσελίδων γίνεται μέσα από τον Epithany.

Η μετεωρολογική ιστοσελίδα “Windy” σαν εφαρμογή αριστερά με το ice και firefox, δεξιά με τον Epithany (webkit):

5 «Μου αρέσει»

Λοιπον αν και δεν το χρειαζομαι προς το παρων, σκεφτομουνα σημερα πως να το κανω αυτο εγω που δεν εχω linux mint αλλά εχω xfce, δηλαδη να ανοιγει μια σελιδα σε καινουργιο instance του firefox και οχι πχ στον firefox που ειναι ηδη ανοιχτος.
Eιναι αρκετα απλο θα ελεγα, αυτο που κανεις ειναι πως ειτε προσθετεις εναν launcher σε πανελ που ηδη εχεις, ειτε φτιαχνεις ενα ακομη πανελ με item τον launcher. Για τον launcher πηγαινεις στην επιλογη add a new hyperlink και βαζεις το url που θελεις. Αν παλι θελεις να τρεχει ο firefox μεσω firejail, τοτε πας στην επιλογη add a new empty item και εκει που δινεις την εντολη δινεις πχ
firejail firefox -new-instance -P «toneoprofil» windy.com (περνω ως παραδειγμα το windy.com)
Την πρωτη φορα που θα το τρεξεις σου ζηταει να φτιαξεις ενα καινουργιο προφιλ στον firefox (βαζεις το ονομα που εχεις δωσει στην εντολη).
Αυτα…

1 «Μου αρέσει»

Και αυτό θα φτιάξει κάτι που είναι λειτουργικό μεν, αλλά θα κάνει την μισή δουλεία. Αυτό που θέλεις είναι να έχει την αίσθηση μιας εφαρμογής και όχι μιας σελίδας. Οπότε θα πρέπει να πας σε αυτο το προφίλ και να το ρυθμίσεις ώστε να κρύβει όλλο το interface και να ανοίγει σελίδες σε άλλα domain με τον Firefox.

Το εικονίδιο είναι πολύ σημαντικό. Aν έχεις 10 firefox στην γραμμή εργασιών δεν ξέρεις ποιο είναι το windy. Αν κάθε ένα έχει το δικό του εικονίδιο κανένα πρόβλημα.

Οπότε θα πρέπει να φτιάξεις το εικονίδιο τόσο του launcher όσο και στην γραμμή των εργασιών, κάτι που δεν είναι καθόλου τόσο απλό όσο ακούγετε. Η εφαρμογή μπορεί να χρησιμοποιηθεί με κάθε διανομή και σε όλα σχεδόν τα γραφικά περιβάλλοντα, αν και ίσως να χάσει το εικονίδιο σε κάποια.

2 «Μου αρέσει»

ναι, εδω υστερει σε καποιο βαθμο αυτο που λεω, ισως (δεν εχω δει τη συγκεκριμενη εφαρμογη που εχει το μιντ)

Το καθε ενα μπορει να εχει το δικο του εικονιδιο και αυτο γινεται πολυ απλα (πραγματικα) και για αυτο δεν ειπα κατι για αυτο, ειναι κατι που φαινεται. Στη γραμμη εργασιων ειναι αυτο εφοσον λεμε οτι ή φτιαχνεις καινουργιο πανελ ή προσθετεις τον launcher σε ηδη υπαρχων πανελ. Στο xfce μπορεις να εχεις πολλα πανελ. Επομενως δε χρειαζεται να κανεις κατι επιπλεον, γενικα ειναι πολυ απλο θα ελεγα…
Ας το δοκιμασει και κανας άλλος με xfce να το επιβεβαιωσει ή να το… καταδικασει :grinning:

Ας δούμε 2 παραδείγματα για να δούμε πόσο απλό είναι. Με μηχανή τον Firefox

[Desktop Entry]
Version=1.0
Name=Linux User
Comment=Linux User (Ice SSB)
Exec=firefox --class ICE-SSB-linuxuser --profile /home/talos/.local/share/ice/firefox/linuxuser --no-remote https://linux-user.gr
IceFirefox=linuxuser
Terminal=false
X-MultipleArgs=false
Type=Application
Icon=/home/talos/.local/share/ice/linuxuser.png
Categories=GTK;Network;
MimeType=text/html;text/xml;application/xhtml_xml;
StartupWMClass=ICE-SSB-linuxuser
StartupNotify=true

και ένα με το Chrome σαν μηχανή

[Desktop Entry]
Version=1.0
Name=Netflix
Comment=Netflix (Ice SSB)
Exec=google-chrome --app=https://www.netflix.com/ --class=ICE-SSB-netflix
Terminal=false
X-MultipleArgs=false
Type=Application
Icon=/home/talos/.local/share/ice/netflix.ico
Categories=GTK;AudioVideo;
MimeType=text/html;text/xml;application/xhtml_xml;
StartupWMClass=ICE-SSB-netflix
StartupNotify=true

Κάποια πράματα που κάνει επιπλέον του να φτιάξει το προφίλ, να το ρυθμίσει και να κατεβάσει και θέσει το εικονίδιο, είναι και να θέσει την ιδιότητα WM_CLASS του παραθύρου, σύμφωνα με το iccm.

Επίσης κάνει κάποια επιπλέον πραγματάκια. Για παράδειγμα κάποιες ρυθμίσεις

        with open(self.settingsfile, 'w') as sfile:
            sfile.write('user_pref("browser.cache.disk.enable",'
                        ' false);')
            sfile.write('user_pref("browser.cache.disk.capacity", 0);')
            sfile.write('user_pref("browser.cache.disk.filesystem_reported"'
                        ', 1);')
            sfile.write('user_pref("browser.cache.disk.smart_size.enabled",'
                        ' false);')
            sfile.write('user_pref("browser.cache.disk.smart_size.first_run",'
                        ' false);')
            sfile.write('user_pref("browser.cache.disk.smart_size.use_old_max"'
                        ', false);')

            sfile.write('user_pref("browser.ctrlTab.previews", true);')
            sfile.write('user_pref("browser.tabs.warnOnClose", false);')
            sfile.write('user_pref("plugin.state.flash", 2);')
            sfile.write('user_pref("toolkit.legacyUserProfileCustomizations.'
                        'stylesheets", true);')

Δεν είναι τόσο τραγικά και προφανώς τα φτιάχνεις αυτά και με το χέρι, απλά αυτοματοποιεί την διαδικασία, κάτι καλό. Τώρα αν δεν το έχεις ή δεν θέλεις να το εγκαταστήσεις, μπορείς να κάνεις την διαδικασία που ανάφερες και να πάρεις την βασική λειτουργικότητα, οπότε πολύ καλά έκανες και το ανέφερες :slight_smile:

Λοιπον το εν λογω προγραμμα απο το linux mint υπαρχει στην mx στο mx test repo και μολις το δοκιμασα. Ειληκρινα δε βλεπω καμια ιδαιτερη διαφορα εκτος απο το οτι μπαινει η επιλογη στο μενου (πιο βολικο μου φαινεται να το εχεις σε πανελ αλλά τεσπα και αυτα γινοντε με το χερι), εκτος απο αυτο που λες για το WM_CLASS του παραθύρου που δεν το καταλαβα γιατι δεν ξερω τι ειναι.
εχεις καμια εικονικη μηχανη με xfce; (εχω περιεργεια αν θελεις να δεις και να πεις)
Παντως δεν εχω καμια αμφιβολια οτι το προγραμμα του mint μπορει να ειναι πολυ χρησιμο σε μερικους, απλα το xfce ειχε ηδη αυτη τη δυνατοτητα (να το πω ετσι). Μη σου πω οτι απο εκει μπορει να πηραν την ιδεα…

1 «Μου αρέσει»