Εμπειρίες με τον Wayland

Στοιχεία του υπολογιστή:

Περίληψη

Λειτουργικό σύστημα: Ubuntu 20.04 (τρέχουσα έκδοση πυρήνα 5.4.0-39)
Επεξεργαστής: Intel® Core™ i7-5820K (6 πυρήνες, 3.30 GHz, OC στα 4.4 GHz)
Μητρική: Asus X99-DELUXE
Μνήμη: 16 GB DDR4 στα 2666 MHz
Κάρτα Γραφικών: Asus ROG Poseidon-GTX780-P-3GD5 (με έκδοση οδηγού 440)
Webcam: Microsoft VX-2000
TV tuner: AVerTV Volar HD PRO A835
Ποντίκι: Razer DeathAdder Elite 2017 (εγκατεστημένοι οι openrazer οδηγοί)

Θα καταλάβετε στη συνέχεια γιατί αναφέρω κάποια από τα περιφερειακά.

Οδηγίες ενεργοποίησης:

Σημείωση 1:
Εγώ προτιμώ να επεξεργάζομαι τα αρχεία τρέχοντας την εντολή

sudo nano <όνομα αρχείου>

Μόλις κάνετε τις αλλαγές, πατάτε Ctrl+O για να αποθηκεύσετε και Ctrl+X για να κλείσετε το αρχείο.
Εσείς μπορείτε βέβαια να το κάνετε όπως αλλιώς θέλετε.

Σημείωση 2:
Τα παραπάνω βήματα είναι μια σύνθεση από οδηγίες που βρήκα σε διάφορες ιστοσελίδες. Επειδή οι γνώσεις μου για το θέμα είναι πενιχρές, αν έχω κάνει κάποιο λάθος ή αν έχω παραλείψει κάτι, παρακαλώ μη με σταυρώνετε :wink:
Αν ωστόσο αποφασίσετε να ακολουθήσετε τις οδηγίες, φροντίστε να έχετε τρόπο να επαναφέρετε το σύστημά σας σε περίπτωση που κάτι δε λειτουργήσει όπως αναμένεται (πχ πάρτε ένα στιγμιότυπο με το Timeshift πριν αρχίσετε τη διαδικασία).

Βήμα 1ο:

Αν έχετε SLI, σταματήστε και ΜΗΝ το δοκιμάσετε διότι θα σταματήσει να λειτουργεί ο X server.
Ανοίγουμε το αρχείο
/etc/default/grub
και βρίσκουμε την παράμετρο:
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash"
Τη συμπληρώνουμε ώστε να γίνει ως εξής:
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash nvidia-drm.modeset=1"
Στη συνέχεια ανοίγουμε το τερματικό και τρέχουμε την εντολή:

sudo update-grub

Αν έχω καταλάβει σωστά, το βήμα αυτό συνδέει στον πυρήνα το Direct Rendering Manager της Nvidia.

Βήμα 2ο:

Επεξεργαζόμαστε το αρχείο /etc/gdm/custom.conf και βεβαιωνόμαστε ότι υπάρχει # στην αρχή της γραμμής:
#WaylandEnable=false
Αποθηκεύουμε και κλείνουμε το αρχείο.
Η γραμμή αυτή -αν δεν έχει το # στην αρχή- απενεργοποιεί τον Wayland. Βάζοντας το #, μετατρέπουμε τη γραμμή αυτή σε σχόλιο, άρα σταματά το σύστημα να τη λαμβάνει υπόψιν.

Βήμα 3ο:

Επεξεργαζόμαστε το αρχείο
/usr/lib/udev/rules.d/61-gdm.rules
και βάζουμε # στην αρχή της γραμμής
DRIVER=="nvidia", RUN+="/usr/libexec/gdm-disable-wayland"
Αποθηκεύουμε και κλείνουμε
Όταν εγκαθίστανται οι ιδιοταγείς οδηγοί της Nvidia, απενεργοποιούν αυτόματα στον gdm τη δυνατότητα να επιλέξουμε τον Wayland. Βάζοντας το # στην αρχή της γραμμής, εμφανίζουμε ξανά στον gdm τη δυνατότητα επιλογής του Wayland.

Βήμα 4ο:

Κάνουμε επανεκκίνηση! Αν όλα έχουν πάει καλά και δε χρειαστεί να θυσιάσουμε σαύρες τη 13η μέρα του μήνα με πανσέληνο, το σύστημά μας θα εκκινήσει. Στην οθόνη του login, πάμε κάτω δεξιά στο εικονίδιο με το γρανάζι και επιλέγουμε “Ubuntu σε Wayland”.
Κάνουμε ένα ευχέλαιο και είμαστε έτοιμοι!

Τα καλά:

Εξαρχής, όλα φαίνονται να δουλεύουν ρολόι (μη γελιέστε όμως!). Το περιβάλλον και οι εφαρμογές λειτουργούν πολύ ομαλά. Δεν παρατήρησα πουθενά screen tearing ή οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα με την οθόνη. Η χρήση του επεξεργαστή και της κάρτας γραφικών ήταν απολύτως φυσιολογική. Ο TV tuner και τα προγράμματα αναπαραγωγής βίντεο συνεργάστηκαν άψογα. Για απλή χρήση, δηλαδή, είναι κομπλέ

Τα κακά:

  1. Ο κέρσορας του ποντικιού φαίνεται να μη λειτουργεί τόσο καλά. Έχει ένα μικρό (σχεδόν ανεπαίσθητο) stuttering. Δεν είναι κάτι τραγικό, είναι τόσο μικρό που στην αρχή νόμιζα ότι είναι δημιούργημα της φαντασίας μου. Πάντως αν κάποιος έχει συνηθίσει σε ένα καλό ποντίκι με αισθητήρα μεγάλης ακρίβειας, είναι ικανό μέσα σε λίγη ώρα χρήσης να του σπάσει τα νεύρα.
  2. Το Skype (πακέτο snap, έκδοση 8.61.0.95) σταμάτησε να συνεργάζεται με τη webcam. Μόλις ανοίγω το Skype, η webcam αναβοσβήνει σα δαιμονισμένη. Σίγουρα πάντως δε φταίει η webcam γιατί σε άλλα προγράμματα λειτουργεί κανονικά.
  3. Τα παιχνίδια τρέχουν απαράδεκτα αργά. Ελαφρά παιχνίδια που συνήθως έπιαναν 1000 fps, με τον wayland έπιαναν μετά βίας τα 50. Το Team Fortress 2 από τα 300 fps έπεσε στα 5 fps, και το Euro Truck Simulator στον wayland κολλούσε τόσο πολύ όταν το άνοιξα, που δε μπήκα καν στον κόπο να δοκιμάσω να παίξω. Όσο για τον επεξεργαστή, όταν άνοιγα παιχνίδι η χρήση του ανέβαινε στο 90-95%, και δεν είναι και κανένα χρέπι.

Τα περίεργα:

  1. Έχω διαβάσει ότι η Λειτουργία Νυκτός του GNOME έχει ξαναγραφτεί ώστε να λειτουργεί κανονικά στο Wayland. Στη δική μου περίπτωση αυτό δε συνέβη. Ίσως να έχω παραλείψει κάτι και να φταίω εγώ. Αλλά πιστεύω ότι φταίει ο συνδυασμός Wayland + Nvidia.
  2. Είχα την εντύπωση ότι εφαρμογές όπως το Synaptic και το Gparted δεν έπρεπε να ανοίγουν σε Wayland, καθώς τρέχουν συνεχώς με δικαιώματα root. Δε μπήκα στον κόπο να ψάξω αν οι προγραμματιστές τους τα έχουν διορθώσει, ή αν οι devs του Ubuntu έχουν κάνει πατέντες, πάντως σε εμένα άνοιξαν κανονικά.
  3. Λίγες μέρες αφού εγκατέστησα το Ubuntu, στο μενού εφαρμογών του GNOME, είχε φάει σκάλωμα το drag-n-drop και εξακολουθεί να μη λειτουργεί. Όταν όμως συνδέομαι στο σύστημα με wayland, λειτουργεί κανονικά!

Συμπέρασμα:

Υποθέτοντας ότι δεν έχω κάνει κάποιο μεγάλο λάθος κατά την ενεργοποίηση του wayland, συμπεραίνω τα εξής:
Για έναν απλό καθημερινό χρήστη που θέλει να μπαίνει στο internet, να βλέπει ταινίες και να ανοίγει αρχεία του office, ο συνδυασμός wayland + Nvidia φαίνεται να λειτουργεί σωστά και απροβλημάτιστα.
Για χρήστες που κάνουν κάτι παραπάνω όμως, και ιδίως για τους gamers, ο συνδυασμός αυτός έχει πολύ δρόμο μπροστά του μέχρι να λειτουργεί έστω σε αποδεκτό βαθμό.
Το πρόβλημα με αυτό είναι ότι ο απλός καθημερινός χρήστης δεν ξέρει τι είναι ο wayland, δεν έχει ιδέα πώς να τον ενεργοποιήσει και ούτε ενδιαφέρεται να μάθει κιόλας. Άρα τελικά, όταν η Nvidia ενεργοποίησε την συμβατότητα με το EGLStreams, σε ποιους χρήστες απευθυνόταν;
Εγώ προς το παρόν, ως άλλος αγωνοδίκης, του έχω βγάλει τη μαύρη σημαία και αναμένω να δω τις εξελίξεις σε κάποιο επόμενο Grand Prix.
Εσείς που έχετε κάρτες Nvidia, έχετε καταφέρει να κάνετε τον wayland να δουλέψει; Ανυπομονώ να ακούσω τις απόψεις και τις εμπειρίες σας!

4 «Μου αρέσει»

Από περιέργεια και λίγο εκτός θέματος, λέει τπτ αυτή η Webcam ?

Πριν 10 χρόνια που κυκλοφορούσε ήταν τίμια. Η δική μου έχει βγει σκυλί, δεν έχει βγάλει ποτέ πρόβλημα.
Με το linux πάντως λειτουργεί άψογα by default, χωρίς να χρειαστεί καμία ρύθμιση.

Ο αισθητήρας της, βέβαια, είναι στα 1,3 megapixel (interpolated) στα 30 fps, οπότε σίγουρα δεν ανταποκρίνεται στα σημερινά δεδομένα.

1 «Μου αρέσει»

Tnx μαν μου.
Ψάχνω μια παλιά καλή φθηνή κλπ

1 «Μου αρέσει»