Ελληνόγλωσσο Linux wiki

Καλησπέρα σε όλους.

Δοκιμάζουμε (δε θα αναφέρω ποιοι, γιατί δε μας απασχολεί το «διαφημιστικό» spamming) το στήσιμο ενός Linux wiki, με βάση το MediaWiki. Ο απώτερος στόχος είναι να αποτελέσει μια δια-κοινοτική (ας μου επιτραπεί ο όρος), ελεύθερα προσβάσιμη βιβλιοθήκη στην ελληνική γλώσσα, όπου θα συγκεντρώνεται γνώση για το Linux. Το «target group» είναι οι πάντες, από μεμονωμένους χρήστες μέχρι οργανισμούς, εκπαιδευτικά ιδρύματα και οποιονδήποτε άλλον.

Τα βασικά σημεία στα οποία στοχεύουμε είναι:

  • Distro-agnostic περιεχόμενο. Για να ενισχύεται η σφαιρική γνώση για το Linux και όχι ο περιορισμός στις ικανότητες που απορρέουν αποκλειστικά από τη χρήση της εκάστοτε διανομής. Βεβαίως, θα υπάρχουν και επιμέρους υποενότητες, αν αυτό κριθεί αναγκαίο.

  • Ελεύθερη συμμετοχή. Μας ενδιαφέρει η όσο το δυνατόν ευρύτερη συμμετοχή στο εγχείρημα, χωρίς διακρίσεις, εγωισμούς και ανούσιες αντιπαλότητες.

  • Ισότιμη συνεργασία. Θα αναγνωρίζεται η συνεισφορά όλων, όπως επίσης και οποιοσδήποτε συμμετέχοντας (που επιθυμεί να βασανιστεί) θα μπορεί να γίνει μέλος της διαχειριστικής ομάδας.

  • Κατανοητή γλώσσα. Το περιεχόμενο μπορεί να αφορά τον «μέσο χρήστη» αλλά και τεχνικά καταρτισμένα άτομα, και να περιλαμβάνει τα πάντα, από την αλλαγή wallpaper μέχρι την εκτέλεση σύνθετων ενεργειών. Θα πρέπει όμως να μπορεί να διαβαστεί από όλους, χωρίς να δημιουργούνται κενά κατανόησης.

  • Ποιότητα περιεχομένου. Ο εκάστοτε συνεισφέρων αλλά και όλοι μαζί ταυτόχρονα θα είμαστε υπεύθυνοι (και υπόλογοι) για τη δημιουργία ποιοτικών και έγκυρων εισαγωγών, καθώς και για τις διορθώσεις και τη γενικότερη βελτίωση του περιεχομένου.

Ζητώ λοιπόν από όσους διαβάζετε αυτήν την ανάρτηση να διαθέσετε λίγα λεπτά από τον χρόνο σας για το απαραίτητο feedback. Θα σας ενδιέφερε ένα τέτοιο εγχείρημα (ως απλούς χρήστες ή και ως συνεισφέροντες); Θεωρείτε ότι έχει νόημα; Έχετε κάποια σχετική εμπειρία από ανάλογα εγχειρήματα; Πιστεύετε ότι μπορούμε, όλοι μαζί, να φτιάξουμε κάτι σπουδαίο;

Αν ενδιαφέρεστε για περισσότερες πληροφορίες, απλά ρωτήστε. Κάθε γνώμη είναι δεκτή και σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

17 Likes

Εγώ που είμαι πολύ νέος χρήστης πως θα μπορούσα να βοηθήσω?

1 Like

Αν και εφόσον το εγχείρημα λάβει επίσημη μορφή, θα μπορούσες να αναφέρεις πράγματα για τα οποία δυσκολεύεσαι να βρεις πληροφορίες στα Ελληνικά ως νέος χρήστης, να μας πεις τη γνώμη σου για το αν ο ιστότοπος σου φαίνεται δύσκολος στην πλοήγηση ή οτιδήποτε άλλο, και φυσικά να διαδώσεις την ύπαρξή του ώστε να τον μάθουν και άλλοι.

2 Likes

Στείλτε μου pm όταν ξεκινήσετε να δω που μπορώ να βοηθήσω. Είμαι μέσα

1 Like

Καλώς ήρθες @Soulrain στην παρέα μας :hugs:

Μόνο distro-agnostic γιατί εύκολα διχαζόμαστε.

Θα γράφει όποιος θέλει δηλαδή;

Αν υπάρχει ένα πρότυπο ως προς τη διατύπωση των κειμένων πιστεύω ότι εύκολα θα μπορεί κάποιος να συνεισφέρει σωστό και ποιοτικό περιεχόμενο.

Προσωπικά είμαι υπέρ με ότι έχει να κάνει με τη διάδοση της γνώσης πάνω στο Linux, πόσο μάλλον δε που όταν κάτι τέτοιο μπορεί να αποτελέσει δυνητικά έναν οδηγό για νέους αλλά και πιο έμπειρους χρήστες.

Εύχομαι καλή αρχή :slightly_smiling_face:

1 Like

Θα μπορεί να δημιουργεί ή να επεξεργάζεται εισαγωγές άλλων όποιος θέλει, όποτε θέλει, όσο θέλει αλλά μόνο έπειτα από τη δημιουργία λογαριασμού. Αυτό θα υπάρχει ως προαπαιτούμενο καθαρά για να αποφύγουμε περιπτώσεις αλλοίωσης του περιεχομένου, από τις οποίες έχει πληγεί ακόμα και η Wikipedia.

Σε πρώτη φάση θα υπάρχει ένας οδηγός με τυπικούς κανόνες επεξεργασίας και μορφοποίησης και υπάρχει η σκέψη να δημιουργηθούν σταδιακά μερικά πρότυπα που θα λειτουργούν ως σκελετοί για τον εκάστοτε τύπο εισαγωγής.

Ξεκαθαρίζω εξαρχής ότι επιθυμούμε να φτιάξουμε κάτι που θα ανήκει σε όλους, ασχέτως του πώς θα ονομάζεται ή που θα φιλοξενείται. Χρειάζεται όμως ενεργή και μαζική συμμετοχή, ακόμα κι αν αυτή περιορίζεται στον εντοπισμό και την αναφορά λαθών. Ένα wiki βασίζεται στη συλλογική προσπάθεια και δε μπορεί να «περπατήσει» μόνο με 3-4 άτομα.

2 Likes

Θα είναι κάτι σαν το archwiki η σαν καινούριο forum ?

Θα είναι wiki, όχι forum. Επιλέξαμε να μη δημιουργήσουμε νέο forum γιατί υπάρχει αυτό εδώ και δεν έχει νόημα να σκορπιζόμαστε.

Μακάρι να εξελιγχθεί στο μέλλον και κάποια στιγμή να αποκτήσει την αξιοπιστία του ArchWiki.

5 Likes

Χαιρεται φίλε soultrain. Το λίνκ για το wiki ποιό είναι?

Καλησπέρα @gkanos.

Δεν είναι ακόμα έτοιμο για δημόσια πρόσβαση, καθώς τσεκάρουμε τις τελευταίες λεπτομέρειες. Να τονίσω ότι, πέρα από κάποιες πολύ βασικές εισαγωγές, το wiki δεν έχει περιεχόμενο. Αυτό θα το διαμορφώσουμε όλοι μαζί.

Μερικές συμβουλές.

Γενικά η ιδέα για τα άρθρα είναι να εξηγηθεί τι είναι το κάθε τι και να δοθούν όλες οι σημαντικές πληροφορίες για αυτά (ή ίσως και μη σημαντικές αλλά ενδιαφέρουσες). Θα είναι πολύ λάθος ακριβείς οδηγίες για πράγματα που δεν εξηγούνται. Η εξήγηση είναι το σημαντικό, οι οδηγίες είναι προαιρετικές.

Μην περιορίσετε το περιεχόμενο. Κάποιος μπορεί να θέλει να γράψει για τον Tux, άλλος για τις άδειες, άλλος για εμπορικά ή μη παιχνίδια. Μην απορρίψετε γνήσια προσπάθεια από κόσμο επειδή δεν ταιριάζει σε κάποια στενά όρια. Σεβαστείτε όποιον έχει θετική διάθεση να προσφέρει.

Φτιάξτε έναν χάρτη από άρθρα που θέλετε να γραφτούν. Υπάρχει κόσμος που θα γράψει αυτά που γουστάρει και για αυτόν ένας τέτοιος χάρτης δεν θα έχει σημασία, αλλά υπάρχει κόσμος που ένας τέτοιος χάρτης θα τούς δώσει κίνητρο. ΜΗΝ βιαστείτε υπερβολικά να δημιουργήσετε αυτά τα άρθρα! Το wiki είναι μακρύς δρόμος όχι κατοστάρι. Και φυσικά ο χάρτης θα πρέπει να προσαρμόζεται ανάλογα με την πορεία ώστε πάντα να φαίνεται ότι και γίνεται δουλειά και υπάρχει δουλειά να γίνει. Κάθε άρθρο που δημιουργείται θα πρέπει να έχει υπάρξει μια ελάχιστη προσπάθεια. Οπωσδήποτε μην δημιουργήσετε μαζικά άρθρα stub, θα λειτουργήσουν πολύ αρνητικά στην εξέλιξη για το wiki.

3 Likes

Συμφωνούμε απόλυτα, γι’ αυτό και ο σκοπός του wiki δεν είναι να λειτουργήσει ως μια σειρά από «how tos» αλλά ως ευρύτερη βιβλιοθήκη γνώσης.

Ο μόνος θεματικός περιορισμός είναι η σχέση με το Linux, τίποτα άλλο. Όπως ανέφερα σε προηγούμενη ανάρτηση, το περιεχόμενο μπορεί να αφορά τον «μέσο χρήστη» αλλά και τεχνικά καταρτισμένα άτομα και το εύρος της θεματολογίας θα καλύπτει εξίσου το χρηστικό κομμάτι και το γνωσιακό.

Ως προς αυτό, και για να υπάρχει η συμμετοχή του κόσμου, μπορεί η προσέγγιση να είναι παρόμοια με εκείνη του ArchWiki. Μια σελίδα συζήτησης δηλαδή όπου θα μπορεί κάθε μέλος να εισαγάγει ένα θέμα ώστε να γνωρίζουν οι υπόλοιποι -μέλη και επισκέπτες- ότι υπάρχει ζήτηση για αυτό. Ενδεχομένως, θα μπορούσε να συνδυαστεί κάπως με τη λειτουργία των «επιθυμητών σελίδων», που είναι μια λίστα με άρθρα τα οποία δεν έχουν γραφτεί ακόμα.

Σαφέστατα, αν θέλουμε να υπάρχει ποιοτικό περιεχόμενο, και θα προσπαθήσουμε να ωθήσουμε τους συνεισφέροντες προς αυτήν την κατεύθυνση.

3 Likes

Ήθελα να προσθέσω το και το ξέχασα ότι μια μεγάλη επιτυχία για το wiki θα είναι αν είναι χρήσιμο ως πηγή πληροφορίας για όλους τούς χρήστες υπολογιστών, με παρόμοια λογική που το Arch wiki είναι χρήσιμο σε όλους τούς χρήστες λίνουξ.

2 Likes

Με ενδιαφέρει και πολύ ευχαρίστως να βοηθήσω με αυτό. Πιστεύω ότι μπορούμε να φτιάξουμε ένα μεγάλο, επιτυχημένο wiki, και θα ήθελα πολύ να βοηθήσω. Εγώ προσωπικά έχω κάνει και βίντεο με οδηγούς Linux (Linux For Beginners), αλλά είμαι αδρανής αρκετό καιρό, γιατί ο κόπος που χρειάζεται για να φτιάξεις ένα τέτοιο βίντεο, όσο καλής/κακής ποιότητας και να είναι, είναι τεράστιος, αλλά ακόμη θέλω να βοηθήσω τη κοινότητα.

1 Like

Ο συνδετικός κρίκος είναι το Linux. Το πώς θα χρησιμοποιείται ή η μορφή της συσκευής, δε μας ενδιαφέρει.

Ιδανικά, το wiki θα μπορεί να καλύψει τόσο έναν μεμονωμένο χρήστη όσο και ένα σχολείο ή μια δημόσια υπηρεσία που ενδιαφέρεται να μεταβεί σε Linux, όπως επίσης και όποιον απλά αναζητά εγκυκλοπαιδική ενημέρωση. Δεν επιθυμούμε να το περιορίσουμε σε συγκεκριμένο περιεχόμενο.

4 Likes

Φυσικά και όλα θα πρέπει να περιστρέφονται γύρω από το Linux, θα είναι ένα wiki για το Linux. Απλά το βάζω αυτό σαν μέτρο επιτυχίας, γιατί είναι ένα μεγάλο σετ πληροφοριών που σχετίζονται και με τούς χρήστες Linux και με τούς χρήστες Windows ή με τούς χρήστες Mac, όπως συμβαίνει και υπάρχουν κοινά μεταξύ Arch και και οποιαδήποτε άλλης διανομής. Αν πετύχει κάτι τέτοιο αρκετός κόσμος που θα βρίσκει πληροφορίες στο wiki θα μπει στην σκέψη ότι αν χρησιμοποιούσε το σημείο αναφοράς που έχει το wiki θα έκανε την ζωή του ευκολότερη.

2 Likes

Καταρχήν εύχομαι κάθε επιτυχία στο εγχείρημά σας.

Το σχόλιο που θα κάνω είναι πασιφανώς σε λάθος χρονική στιγμή στο timeline του εγχειρήματος και μάλλον το θέμα που θα θίξω το έχετε σκεφτεί και έχετε καταλήξει επ αυτού.

Πιστεύω ότι δεν χρειάζεται ένα ελληνόφωνο linux wiki, παρά μόνο ίσως για θέματα ελληνικού localisation και ως παραπομπή προς καλά ελληνικά λίνουξ forums.

Οι άνθρωποι που πιθανώς θα βάλουν λίνουξ, μιλάνε ελληνικά και δεν μιλάνε αγγλικά είναι πραγματικά λίγοι και γίνονται όλο και λιγότεροι - κι αυτοί αποτελούν το απόλυτο target group ενός ελληνικού linux wiki. Συνεπώς ένα ελληνόφωνο linux wiki είναι δαπάνη πολλών πόρων με απεύθυνση ένα πολύ μικρό υποσύνολο των πιθανών και υπαρχόντων χρηστών λίνουξ - δηλαδής στα μάτια μου είναι waste of resources.

Χίλιες φορές προτιμότερο θα ταν οι πόροι που θα δαπανηθούν για τη “συγγραφή” του wiki να πήγαιναν στα αγγλόφωνα wikis ή σε μεταφράσεις distros, howtows κτλ και οι αποκλειστικά ελληνόφωνοι χρήστες λίνουξ να προσέφευγαν σε ελληνόφωνα forums για την επίλυση προβλημάτων.

Τα δύο σέντσια μου μαζί με τις ευχές μου.

3 Likes

Συμφωνώ μαζί σου, αν και αυτό που αναφέρεις είναι ανάλογα το άτομο. Π.χ. εγώ θα προτιμούσα Ελληνικό wiki γιατί θα είναι πιο εύκολο να το καταλάβω. Αλλά γενικά καλή σκέψη.

2 Likes

Πιστεύω και εγώ ότι όλες οι χώρες έχουν wiki στις δικές τους γλώσσες και αυτό είναι μεγάλο ατού . Γιατί κάποιοι θέλουν και καταλαβαίνουν καλύτερα κάτι με αυτόν τον τρόπο.

2 Likes

Όπως και να το κάνουμε, η μητρική γλώσσα είναι άλλο πράγμα :smiley:

4 Likes