Ελληνική εταιρεία που υποστηρίζει Rolling servers;

Φίλε δεν ξέρω για τι δουλειά το θες αλλά σε zfs server έχω δει να κάνουν εταιρείες με το void linux το οποίο είναι διανομή με musl-libc και όχι glibc όπως οι περισσότερες. Musl libc αν δεν κάνω λάθος χρησιμοποιεί και το bsd. Τέσπα είχα δει οδηγούς πως να το κάνουμε. 'Ενας μάλιστα ηταν απο εταιρεία Ελληνική που πουλαγε υπηρεσίες δικτύου.
Οπότε δες και αυτό.

Ποιες εταιρείες;

Το αναφέρει στον τίτλο, σπιτικό fileserver.

2 «Μου αρέσει»

Αρκετά παράξενο σαν γεγονός. Συνήθως οι εταιρίες τείνουν να επιλέγουν αξιόπιστα και δοκιμασμένα πράγματα. Είναι τόσο συντηρητικές που συχνά προτιμούν να έχουν παλιές εκδόσεις των διανομών, γιατί είναι πολλά τα ρίσκα από μια αναβάθμιση. Και είναι καλύτερο να έχεις ένα γνωστό πρόβλημα που ξέρεις να το αντιμετωπίσεις, παρά να βρεθείς στο άγνωστο. Αυτό το βλέπουμε και στις εταιρικές διανομές που η εμπορική τους έκδοση μένει πάντα πολύ πίσω.

Σε ποίες εταιρίες το είδες; Ποια ελληνική εταιρεία το συνιστά; Μπορείς να μας δώσεις το URL που το διάβασες; Να δούμε και το πελατολόγιο; Έχω πραγματικά μεγάλη περιέργεια :grinning:

2 «Μου αρέσει»

Ένα είναι αυτό

το άλλο site απλά δε με αφήνει να μπω αλλά μονο να δω απο τις εικόνες την αποθηκευμένη πάλι Ελληνικό ή έστω στα Ελληνικά μεταφρασμένο. Το τριτο ειναι ενας οδηγός πως να εγκαταστήσουμε σε server της digital ocean το void. Το τρίτο ήταν ο οδηγός του Mitch Riedstra στο site του (.com).

Για το αν οι εταιρείες προτιμουν τα δοκιμασμένα είναι μια μεγάλη ιστορία. Αφού αρχικά ορίσουμε τι είναι δοκιμασμένο. Ενας φίλος dev σε μεγάλη εταιρεία μου έχει πει τα όσα. Και ξέρω εταιρείες που χρησιμοποιούν και rolling servers αλλά μην μπουμε σε περιπτωσιολογία. Εγώ απλά ανέφερα μια λύση.
Να κι ένας οδηγός αν και κάπως παλιός… Υπάρχουν κι άλλοι πιο φρέσκοι…
https://mitchriedstra.com/2018/12/void-on-digital-ocean

Ξεκινήσαμε να μιλάμε για μια ελληνική εταιρεία που παρέχει υποστήριξη σε severs και τελικά καταλήξαμε σε μια σελίδα απο κάποια εταιρεία που φτιάχνει sites σε Joumla; Και σε ένα άρθρο που απλά έχει 3-4 εικόνες; Από desktop; Χωρίς καν 3-4 προτάσεις κειμένου; Τελικά υπάρχει ή δεν υπάρχει αυτό που είπες:

Νόμιζα πως θα ήταν πολύ απλό να τεκμηριώσεις αυτόν το ισχυρισμό. Σίγουρα θα έχει μια ιστοσελίδα να το δούμε και εκεί θα δούμε και αυτό το άρθρο. Ένα απλό URL αρκεί.

Ακόμα και αν είναι περιπτωσιολογία, και όχι ο γενικός κανόνας, γιατί να το κρατήσουμε κρυφό; Αν κάποιος ζητάει μια επαγγελματική τέτοια λύση, γιατί να μην τον βοηθήσουμε;

Ας δούμε λοιπόν και το τι είναι δοκιμασμένο. Μιας και ανέφερες την Digital Ocean, μια μεγάλη εταιρεία, που την ξέρουμε πολύ καλά μιας και εκεί είναι και αυτό το site, θα βρεις επίσημες οδηγίες για πολλές διανομές. Επίσης με ένα κλικ μπορείς να έχεις ένα έτοιμο droplet με Ubuntu πχ. Για κάποιο παράξενο λόγο δεν βρήκα εκεί καμία οδηγία για κάποια από τις διανομές που λες. Μάλλον δεν τις προτείνουν για επαγγελματική χρήση, πιστεύω είναι ένα ασφαλές συμπέρασμα αυτό.

Εκτός βέβαια αν δεν το είδα. Ο οδηγός που έδειξες παίρνει μια εγκατεστημένη διανομή που υποστηρίζετε κάνει φορματ τον δίσκο και στήνει κάτι από την αρχή. Εντάξει είναι για να πεις ότι το έκανες (είναι μαγκία!), ή έστω για προσωπική χρήση, αλλά για επαγγελματική; Μα με τίποτα !

Δεν νομίζω να πιστεύεις πως μια σοβαρή εταιρεία θα εμπιστευτεί την ύπαρξη της στο δίκτυο σε μια σελίδα σε ένα τυχαίο blog. Φαντάσου δηλαδή να υπάρχει κάποιο πρόβλημα και να θέλουν υποστήριξη, και να μπορούν να δουν μόνο τις εικόνες …

Αλλά για να το λες με τόση βεβαιότητα πρέπει να υπάρχουν επίσημες οδηγίες (και υποστήριξη) και είναι σίγουρος, για να το λες (με τόση βεβαιότητα), και ξέρω και πως θα τις βρεις. Κάνε μια ερώτηση στον φίλο σου που σου το είπε. Πρέπει να ξέρει.

Συγνώμη που επιμένω, αλλά μου φάνηκε εντελώς κουφό να υπάρχει μια τέτοια εταιρεία στην ελληνική αγορά (ή ακόμα και στο εξωτερικό) και να έχει και εταιρικούς πελάτες. Και πραγματικά με ενδιαφέρει να μάθω περισσότερα για αυτήν. Με ένα γρήγορο ψάξιμο που έκανα δεν βρήκα κάτι. Βοήθησε με. Είμαι καλόπιστος άνθρωπος και δεν θέλω να μου περάσει καν από το μυαλό, ότι λες λόγια του αέρα.

Και μιας και ανέφερες το συγκεκριμένο Blog διάβασε προσεκτικά και το παρακάτω. Πιστεύω θα το βρεις πάρα πολύ χρήσιμο

ΥΓ: Μετέφερα το θέμα γιατί το προηγούμενο αφορούσε οικιακή χρήση και όχι επαγγελματική

1 «Μου αρέσει»

Εχω μια μικρη εταιρεια που δουλευουμε μονο linux. Παροτι εχω ανεση με το linux δεν νομιζω να επελεγα κατι σε rolling ουτε καν για δοκιμη. Ο λογος ειναι οτι ακομη και ο χρονος που θα καταναλωσω για να δω κατι που σχεδον σιγουρα δεν θα δουλεψω θα ειναι χαμενος. Ακομη δεν επιλεγω διανομες που δεν γνωριζω. Πχ παροτι το Cent OS θεωρητε επαγγελματικο, ολοι σχεδον οι σερβερ μου και ολα τα workstation “τρεχουν” διανομες βασισμενες σε debian και ubuntu. Ειδικα στους σερβερ αν μπορουσα να “τρεχω” ubuntu 14.04 και debian 6.0 θα το εκανα. Ακομη και στα επιμερους στοιχεια επιλεγω παντα οτι πιο σταθερο γνωριζω οτι υπαρχει με την καλυτερη υποστηριξη τουλαχιστον απο την κοινοτητα. Πχ δεν εχω δει ακομη σε υπολογιστη μου το ubuntu 20.04

Ολα αυτα απο εναν ανθρωπο που ασχολητε με το linux πανω απο 20 χρονια. Δεν αποκλειω να υπαρχουν εταιρειες που σκεφτονται διαφορετικα αλλα θα πρεπει οι server της να μην εκτελουν κρισιμα δεδομενα, η να εκτελουν κατι συγκεκριμενο. Πχ και γω για firewall εχω pfsense που στηριζεται σε bsd και τηλεφωνικο κεντρο που στηριζεται σε sangoma linux (freepbx) αλλα ξερω οτι υπαρχει απολυτη υποστηριξη στο νετ για προβληματα. Ομως πχ με το sangoma linux δεν νιωθω ανετα, αφου δεν μπορω να κανω σχεδον τιποτα με ssh με το φοβο να μεινω απο τηλεφωνικο κεντρο

4 «Μου αρέσει»

Για να μιλάμε σοβαρά, δεν προκύπτει από πουθενά ότι η εν λόγω εταιρεία υποστηρίζει το Void, πόσο μάλλον για επαγγελματική χρήση. Μόνο κάποιες εικόνες βλέπουμε στο blog της.

Ακόμα και αν το υποστήριζε όμως, αυτό δε θα αναιρούσε το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα χρησιμοποιεί συγκεκριμένες διανομές, όχι γιατί “φοβάται το διαφορετικό” αλλά γιατί το διαφορετικό δε μπορεί εκ των πραγμάτων να προσφέρει αυτά που προσφέρουν οι άλλες διανομές.

2 «Μου αρέσει»

Ποιες διανομές ? To void ανέφερα το οποίο είναι μια διανομή.

Επισης εκανα προταση σε έναν άνθρωπο ζου ταλαντευόταν σε debian και bsd μια διανομή που είναι μεν linux αλλά και κοντά στο bsd δε.

Καμια εταιρεια δε θα σου πει: συστήνω αυτό, βάλε αυτό κ.λ.π Εκτός αν βγάζει λεφτά έμμεσα να στο πρωμοτάρει. Αν θέλετε να δειτε αν κάποιοι προτείνουν rolling servers κάντε ενα search. Έκανα και είδα να προτείνουν. Δεν είναι δύσκολο. Γίνεται και απο τη στιγμή που γίνεται κάποιους τους βολεύει. ΑΝ είναι πολλοί ? ΟΧΙ αλλά μιλάμε για τώρα. Στο μέλλον δεν ξέρουμε.

Φυσικά και θα στο πει, όπως κάνουν τόσες και τόσες χωρίς να παίρνουν λεφτά για να προμοτάρουν. Ακόμα καλύτερα, θα στο δείξει με τη διανομή ή τις διανομές που χρησιμοποιεί αυτή η εταιρεία στις δικές της υλοποιήσεις.

Αν μου βρεις έναν επαγγελματικό server σοβαρού επιπέδου χτισμένο σε non-server διανομή, τότε μπορείς να λες αυτά που λες. Αλλιώς απλά έχεις μπερδέψει ή δεν καταλαβαίνεις αυτά που διαβάζεις. Κανένας εχέφρων άνθρωπος, πουθενά στον κόσμο, δε θα πρότεινε rolling διανομή για σοβαρή χρήση σε server. Σε οικιακό server μπορεί να δεις μέχρι και Hannah Montana. Σε επαγγελματικό δεν πρόκειται.

Ερώτηση εργασίας: έστω εταιρεία Χ που διαθέτει μηχανογραφημένο πελατολόγιο σε server με το Void που ανέφερες. Αν σε περίπτωση κακού update χαθεί αυτό το πελατολόγιο, ποιος ακριβώς είναι υπεύθυνος απ’ την πλευρά του Void; Η εταιρεία που δεν υπάρχει από πίσω; Η κοινότητα συνολικά; Ένας μεμονωμένος developer;

3 «Μου αρέσει»

1ον ο φίλος που ρώτησε ήθελε οικιακό server και πάνω σε αυτό απάντησα
2ον αν δεν υπήρχαν επαγγελματικοί server με rolling μοντέλο για ποιο λόγο το CentOS εβγαλε το CentOS stream ? (ειλικρινής απορία)

Εσύ ήσουν αυτός που ανέφερε εταιρείες και Void, οπότε δεν απάντησες πάνω στο θέμα του οικιακού server.

To CentOS Stream, επειδή δεν έκανες τον κόπο να το ψάξεις, προορίζεται να βοηθήσει στη συνεισφορά στο upstream, όχι να χρησιμοποιείται σε servers ως εναλλακτικό του CentOS.

Παραθέτω από την αρχική σελίδα του έργου (έμφαση δική μου):

For anyone interested in participating and collaborating in the RHEL ecosystem, CentOS Stream is your reliable platform for innovation

Και από το αντίστοιχο wiki:

It is a cleared-path to contributing into future minor releases of RHEL while interacting with Red Hat and other open source developers

2 «Μου αρέσει»

Συγγνώμη δεν ξέρετε το ρήτορα τι τρολ είναι;
Προωθεί με ακατάσχετη μανία συγκεκριμένες Arch based διανομές, πρώτα το Artix και τώρα το void, όπου σταθεί κι όπου βρεθεί, λέγοντας συνεχώς λόγια του αέρα, όπως και στο παρόν θέμα.
Βρε το ρήτορα… Αφού διέλυσες το άλλο φόρουμ, είπες να χαλάσεις κι αυτό, ε;

3 «Μου αρέσει»