Elementary OS - Αξίζει;

Οπως θα έχουν καταλάβει οι περισσότεροι απο τα μηνύματά μου στο forum το linux το χρησιμοποιώ για επαγγελματικούς λόγους, και οχι για ιδεολογικούς. Ας δουμε αν τελικά καποιος χρηστης linux αξίζει να κανει switch στο elementary os.

Το elementary os πρεπει να ειναι απο τις πιο ευκολες διανομες για νεους χρηστες. Το περιβάλλον και η χρήση θυμίζουν εντονα macos και φαινεται έντονα οτι εχει σχεδιαστεί απο την αρχη με τον αρχαριο χρηστη στο μυαλο. Το desktop με πρωτο πλανο το maclike dock και την πανω γραμμη που ειναι ξεκαθαρα ολα στο τι κανει καθε εικονιδιο ειναι ισως το πιο φιλικο που εχω δουλεψει. Οι ενσωματωμενες εφαρμογες ειναι οι απαραιτητες για να ξεκινησει καποιος να δουλευει και μαλιστα ειναι πολυ καλες! Μην ξεχναμε οτι εχουν κυκλοφορησει κατα καιρους διανομες με δεκαδες videoplayers, browsers, mp3 players κτλ. Αν χρειαστεις οτιδηποτε υπαρχει το store! Δεν χρειαζεται η διανομη να εχει 3000 app με την. εγκατασταση! Το store πολυ δυνατο και ευκολο. Ο file manager ξεχωριζει για την απλοτητα του που ομως οταν χρειαστεις ειναι ενα πολυεργαλειο, αρκει να βρεις τα σωστα shortcut. Ο πινακας ελεγχου ειναι πληρης και με λειτουργιες που λυνουν τα χερια.

Απαιτησεις συστηματος. Εδω ειναι ενα απο τα δυνατα χαρτια του elementary os. Τρεχει πολυ καλα σε ολα τα συγχρονα συστηματα. Και οταν λεμε τρεχει το εννοούμε. Πχ θα τρεξει ανετα σε εναν celeron αλλα θα δειξει τις δυνατοτητες του σε εναν ryzen 7. Οκ ειναι και ενα απο τα λειτουργικα που λογω της ελαφροτητος του ξυπναει και παλια συστηματα. Ομως δεν ειναι ο λογος που το εχω επιλεξει.

Οι νεοι χρηστες (οι υπαλληλοι μου) σε ολες τις διανομες που τους εχω βαλει κατα καιρους τους παιρνει 5-10 μερες να συνηθίσουν. Στο elementary os δουλευουν κανονικα μετα την 1 ωρα χρησης. Αυτο ειναι ενα μετρητικο τεστ που καταλαβα οτι το elementary os δυσκολα θα χασει αρχαριους χρηστες!

Προβληματα. Ολα αυτα τα χρονια τα προβληματα ειχαν να κανουν κυριως με τις καρτες γραφικων. Για να τρεξουν καλα τα γραφικα θα πρεπει να εχουμε κλειστους οδηγους και γενικα η καρτα γραφικων να μην ειναι πανω απο 5-6 χρονων.
Καποια προβληματα που υπηρχαν με εκτελεση script ισως εχουν λυθει σε καινουριες εκδοσεις.

Το elementary os θα μπορουσε να γινει ο οδηγος των εξελιξεων στο linux. Πολλοι χρηστες το κατηγορουν οτι εχει αργες αναβαθμισεις, αλλα μην ξεχναμε οτι θελει να ειναι stable και αυτο δεν μπορει να συνυπαρχει με γρηγορες αναβαθμισεις. Η δουλεια που εχει γινει στην διανομη ειναι πολυ μεγαλη. Δεν εχει καμια σχεση με διανομες που φυτρωνουν και ξεφυτρωνουν. Θα ελεγα οτι ειναι μια επαγγελματικη προσεγγιση για desktop και workstation. Μια δοκιμη θα σας πεισει (οχι τους παλιους με τις παρωπιδες, αλλα τους νεους που θελουν να γνωρισουν το linux)

10 «Μου αρέσει»

Εξαρτάται τι θέλεις να κάνεις…
Εγώ το έστησα σε 2ο μηχάνημα που χρησιμοποιώ ως “κατεβαστήρι” και media player…
Μετά από 12 ώρες προσπαθειών να το στήσω όπως θέλω (codecs, deluge, vpn, κλπ), το έβγαλα κι έβαλα openSuse…

1 «Μου αρέσει»

Το suse δεν θα μπορουσε να μπει σε μια επιχειρηση που θα ειχε και αρχαριους χρηστες. Το elementary απο αυτα που εχω δει απο τους υπαλληλους μου ειναι οτι με το που αρχιζουν να το χρησιμοποιουν, μπορουν ευκολα να κανουν πιο εξειδικευμενες εργασιες σε ελαχιστο χρονο. Γενικα θεωρω οτι ενα λειτουργικο δεν πρεπει να κανει δυσκολη τη ζωη των χρηστων. Θελουν προγραμμα, κατεβαζουν, εγκαθιστουν, το τρεχουν. Θελουν αλλαγες; τις κανουν και παιζουν.

1 «Μου αρέσει»

Δε συγκρίνω τις δύο διανομές, ούτε προτείνω τη μία έναντι της άλλης.
Αυτό που λέω είναι, ότι εγώ, ως έμπειρος χρήστης κι επαγγελματίας προγραμματιστής, αλλά σχετικά νέος στο Linux (1 χρόνο ως βασικό σύστημα), δεν κατάφερα να στήσω σωστά το ElemOS για τη χρήση που θέλω. Όσο εύκολο κι αν είναι, τη δική μου δουλειά δεν την έκανε.
Αντίθετα, το openSuse που δε θεωρείται κατάληλλο για πρωτάρηδες, έπαιξε με την πρώτη χωρίς πολύ ψάξιμο.

Επαναλαμβάνω λοιπόν, αυτό που έγραψα στην αρχή:
Εξαρτάται τι θέλεις να κάνεις.

Μετά από 15 χρόνια στο Λίνουξ, στις αρχές αυτού του μήνα είπα να εγκαταστήσω για πρώτη φορά το Elementary. Δεν είχα πολλές προσδοκίες και ω! πόσο διαψεύστηκα!
Εκ πρώτης όψης, είναι πανέμορφο! Πολύ γρήγορα κατάλαβα πόσο εύχρηστο είναι επίσης και πόσο δυνατό workflow μπορείς να έχεις μόλις μάθεις 2-3 shortcuts.
Αυτό που μου αρέσει περισσότερο από όλα, όμως, είναι η ομάδα των εφαρμογών του. Εκτός από την αίσθηση συνεκτικότητας του λειτουργικού και την αίσθηση ενός οικοσυστήματος που δημιουργούν, είναι οι περισσότερες και πολύ καλές! Ειδικά να αναφέρω το text editor, που αν και πανάλαφρο, είναι ό,τι πρέπει για coding (δεν ονομάζεται τυχαία ‘Code’), αν θέλεις να κάνεις κάτι απλό και δεν χρειάζεσαι όλα τα εργαλεία ενός Atom, πχ (που κάνει και πόση ώρα να ανοίξει, σε αντίθεση με το Code που ανοίγει αμέσως και είναι έτοιμο για χρήση). Οπτικά ξεκούραστο στα μάτια με το background χρώμα του και με τον διαχειριστή αρχείων στα αριστερά, άψογο. Α! Και με ενσωματωμένη δυνατότητα κονσόλας!
Γενικά, χρησιμοποιώντας το λειτουργικό αυτό για λίγες εβδομάδες τώρα, μου κάνει εντύπωση το πόσο καλή δουλειά έχουν καταφέρει να κάνουν η ομάδα του Elementary. Και τους αξίζει να τους πληρώσεις γι’ αυτό, αν μπορείς. Με το μοντέλο ‘pay what you want’ που χρησιμοποιούν μπορείς να δώσεις όσα χρήματα αισθάνεσαι ότι θέλεις, ή και απολύτως καθόλου χρήματα.
Συγχαρητήρια σ’ αυτήν την άξια ομάδα!

5 «Μου αρέσει»

Το elementary βέβαια έχει δύο αρνητικά: το Pantheon και ότι δε μπορείς να κάνεις όσες ρυθμίσεις θες.
Το Pantheon βέβαια για κάποιους μπορεί να είναι θετικό οπότε οκ. Αλλά με ξενίζει που δεν μπορώ να κάνω όσες ρυθμίσεις θέλω. Έχει ένα στυλ και πρέπει να το συνηθίσεις. Αν σου αρέσει τέλεια αν όχι πας αλλού.

Γενικά τον φάρο των ρυθμίσεων στο περιβάλλον εργασίας τον κρατάνε το KDE κατά κύριο λόγο και κατά δεύτερο το XFCE. Το GNOME και το Pantheon έχουν ακολουθήσει άλλο δρόμο - αν και το GNOME με τα διάφορα extensions μπορεί να αλλάξει κατά πολύ.
Είμαι από αυτούς που προτιμούν το δεύτερο. Κάποτε προτιμούσα το πρώτο και δούλευα με KDE, αλλά τελικά κατέληξα να μη σταματώ ποτέ τις παραμετροποιήσεις, με αποτέλεσμα από ένα σημείο και έπειτα να μην φτάνω πιο κοντά σ’ αυτό που ήθελα, απλά να παραμετροποιώ ασταμάτητα. Κατέληξα λοιπόν να προτιμώ ένα σύστημα στο οποίο να είμαι λιγότερο ανήσυχος και που θα μου αρέσει λίγο-πολύ όπως είναι. Τόσο το GNOME, όσο και το Pantheon πληρούν αυτή μου την επιθυμία τα τελευταία χρόνια.

4 «Μου αρέσει»

Αυτό είναι προσωπική επιλογή και καθόλα σεβαστή. Οι περισσότεροι όμως δεν είναι εξοικειωμένοι με το Mac mode οπότε το να μη μπορείς να βγάλεις το πάνω panel είναι λίγο κάπως. Και πάλι όμως θέλω να έχω επιλογή, Linux αφού.
Εξάλλου για μικρές οθόνες το πάνω panel του Pantheon που δεν αλλάζει γίνεται ενοχλητικό.

2 «Μου αρέσει»

Για ένα φεγγάρι (περίπου κάνα 6 μηνο) είχα το elementary 4 για βασικό σύστημα, όμορφη, προσεγμένη διανομή, χωρίς πολλά πολλά (κάτι που μου αρέσει προσωπικα να βλέπω σε διανομες) αυτό που μου έκανε πολύ θετική εντύπωση ήταν το ποσό smooth έτρεχε, χαιρόμουν να την δουλεύω.
Το προτείνω ανεπιφύλακτα για τον νεοεισερχόμενο που θέλει κάτι όμορφο και να δουλεύει out of the box.

4 «Μου αρέσει»