To laptop είναι παλιό και από το 2016 που του έχεις αλλάξει πάστα έχει περάσει πολλή καιρός (ειδικά αν το χρησιμοποιείς συχνά).
Συνήθως αυτά προβλήματα με το ανεμιστήρα είναι θέμα “hardware”. Αν πχ δουλεύει πολλή ο ανεμιστήρας ακόμα και όταν δεν κάνεις κάτι (αυτό μπορείς να το ελέγξεις στα Windows από το Task Manager), δεν φταίνε τα Windows ή οι drivers ή το Linux.
Αν γενικά βλέπεις με το που πηγαίνει στο 10% η CPU το ανεμιστηράκι να δουλεύει στο full τότε δεν γίνετε σωστά η απαγωγή θερμότητας από την CPU & GPU και εκεί θέλει καθάρισμα και αλλαγή πάστας.
Αν κάνοντας μια ελαφριά δουλεία βλέπεις την GPU να χρησιμοποιείτε πολλή (χωρίς λόγο) μπορεί και να είναι ο drivers της GPU, αλλά δεν ξέρω πως μπορείς να το ελέγξεις στο Linux Mint.
Το ανεμιστηράκι παίρνει εντολή από αισθητήρες που μετράνε την θερμότητα της CPU & GPU (όπου αυτό υπάρχει) και το motherboard. Υπάρχει και η περίπτωση με το χρόνο οι αισθητήρες να μην δουλεύουν σωστά, εκεί όμως δεν μπορείς να κάνεις κάτι (εκτός αν αλλάξεις motherboard).
Αυτά που “πείραξες” μπορεί να ανέβασαν το power consumption στο motherboard, ανεβάζοντας την εσωτερική θερμοκρασία του laptop και έτσι να δουλεύουν πιο συχνά ο ανεμιστήρας στην υψηλές στροφές.
Υπάρχει και μία τελευταία περίπτωση, που φαντάζομαι δεν ισχύει σε σένα. Το ανεμιστηράκι να δούλευε πάντα σε υψηλές στροφές (το έχουν κυρίως κάποια laptop-workstation ή game laptop) αλλά με το καιρό να χαλάει το ανεμιστηράκι (στο σημείο που είναι το πηνίο) και να κάνει πιο πολλή θόρυβο και να νομίζεις ότι τώρα δουλεύει σε πιο υψηλές στροφές.
Στα Windows μπορείς να χρησιμοποιήσεις το HWiNFO για να δεις αναλυτικά θερμοκρασίες για όλο το laptop σου (GPU, GPU, Memory, SSD, motherboard, κτλ) καθώς και σε τι στροφές γυρίζει το ανεμιστηράκι. Για το linux δεν ξέρω αν υπάρχει κάτι ανάλογο.
Με δεξί κλικ σε κάθε τιμή μπορείς να πας στο task bar την πληροφορία ώτσε νε την βλέπεις συνέχεια όσο εσύ δουλεύει στο laptop (πχ στο δικό μου έχω βάλει στροφές ανεμιστήρα και θερμοκρασία σε CPU, GPU και SSD)