Εκτυπωτής laser wifi για linux

Ότι λέει ο τίτλος.
Έχω μείνει με το προ μνημονίων δεδομένο ότι η hp (έιτς πι στα πολιτισμένα ευρωπαϊκά) είχε ανοίξει τον κώδικά της ή τον είχε δώσει σε λινουξάδες ντιβελοπεράδες ή έκατσε κι εραψε οδηγούς για λίνουξ ή τίποτα από όλα αυτά και εντελώς καμία σχέση (Δεν με χαλάει να έχω στρεβλή εντύπωση της πραγματιότητας. Όλη η ανθρωπότητα έχει).
Πάντως κάτι έκανε η ρουφιάνα κι ότι εκτυπωτή δικό της έβαζα σε λινουξ (οτιδήποτε λίνουξ) τον δούλευε μια χαρά.

Τώρα βλέπω στο Σκρουτζ ότι μόνο λέξμαρκ υπάρχει για λίνουξ. που κάποτε λέξμαρκ σήμαινε ότι δεν θα τον δεις με ίποτα μέσα από λίνουξ.
Κοιτάζω και της hp τα μηχανήματα και γράφουν στη συμβατότητα μόνο γουίντοζ. Ενώ μέχρι κι ένας xerox που υπάρχει, έχει συμβατότητα με λίνουξ. Έτσι λένε τουλάχιστον (και οι λέξμαρκ).

Τι λέτε;

https://www.skroutz.gr/c/119/printers/f/6717_6737_635348/egchromos-Wi-Fi-Laser.html?keyphrase=linux&o=linux

Αρκει να υπαρχει υποστηριξη απο τον CUPS οποτε ριξε μια ματια στο τι drivers και τι PPD υπαρχει για τους Lexmark.

Αν μη τι αλλο αν ο Lexmark που διαλεξεις εχει υποστηριξη για PCL5, PCL5e, PCL5c, ή PCL6 τοτε οι γενικοι drivers (generic) θα σου επιτρεψουν να εκτυπωσεις. Για το σκαναρισμα ισως αντιμετωπισεις προβληματακια. Εκτως εαν υπαρχουν drivers στο site της Lexmark. Εν τι αυτη περιπτωσει… θες ερευνα πριν την αγορα.

Nομιζω οτι δεν βγαζει τα αποτελεσματα σωστα στο σκρουτζ. Πχ αν δεις αυτο τον εκτυπωτη https://www.skroutz.gr/s/14315376/Brother-HL-L2350DW.html κατω κατω στη σελιδα λεει οτι εχει συμβατοτητα με linux. Το ιδιο συμβαινει και με άλλους εκτυπωτες (στο σκρουτζ), το παραπανω ειναι ενα παραδειγμα. Τι ισχυει δεν ειμαι σιγουρος…

Η κατάσταση είναι ποιο πολύπλοκη. Συχνά είναι ποιο προβληματικό να υποστηρίζει ένας κατασκευαστής το Linux, από το να υπάρχει υποστήριξη. Ένας κατασκευαστής θα δώσει κάποια αρχεία, χωρίς κάποιο πακετάρισμα, και χωρίς να συνεχίζει την υποστήριξη για επόμενους πυρήνες. Αν αυτά τα αρχεία είναι απλά αρχεία δεδομένων είναι κάπως καλύτερα τα πράγματα.

Οπότε η γενική λύση είναι το ψάξιμο για το συγκεκριμένο μοντέλο, να δούμε την σελίδα του κατασκευαστή και το τι δίνει, να δούμε σε φόρουμ για προβλήματα. Οι εκτυπωτές της HP αν έχουν υποστήριξη από το hplip θα δουλέψουν άψογα, κάποιοι άλλοι απλά θα δουλέψουν χωρίς να κάνεις τίποτα και κάποιοι άλλοι δεν θα δουλέψουν με τίποτα.

Μιας και το θέμα αναφέρει και το wifi δύσκολα θα βρεις εργαλεία να το ρυθμίσεις σε linux και θα πρέπει να μπεις σε Windows να το ρυθμίσεις την πρώτη φορά σε αρκετούς εκτυπωτές.

Ευτυχώς μοιάζει αυτά τα προβλήματα να είναι στο δρόμο να γίνουν παρελθόν μιας και με την τεχνολογία IPP δεν θέλεις οδηγούς

https://linuxmint-user-guide.readthedocs.io/en/latest/printers.html

1 «Μου αρέσει»

Από όσο γνωρίζω μια εταιρεία που θα βρεις επίσημα linux drivers είναι η Xerox. Το υποστηρίζει και στα πιο φτηνά (for home) προϊόντα της.

1 «Μου αρέσει»

Προσωπικά έχω μείνει ευχαριστημένος με έναν Epson που είχα πάρει. Αν και η Epson δεν υποστηρίζει επίσημα Linux, έχει αυτή τη σελίδα Epson Downloads όπου μπορείς να ψάξεις το μοντέλο και να δεις τι drivers θα βρεις για Linux σε κάποιο συγκεκριμένο μοντέλο. Ο δικός μου είναι της σειράς Inktank, o L310 (δεν έχει μελάνι σε μελανοδοχείο, αλλά έχει ενσωματομένο μελανοδοχείο και το γεμίζες με υγρό μελάνι που πουλάει η εταιρία και είναι πάμφθηνο), αλλά το φτηνό μοντέλο χωρίς Wifi.

Ρίξε μια ματιά΄εδώ και θα βρεις όλα τα μοντέλα HP που υποστηρίζει το HPLIP
https://developers.hp.com/hp-linux-imaging-and-printing/supported_devices/index

Εγώ εδώ και ~4-5 χρόνια έχω έναν canon i-SENSYS LBP 6030w. Είναι laser, wi-fi, μονόχρωμο μηχάνημα. Στην ιστοσελίδα του κατασκευαστή υπάρχει driver για linux και ειναι σε μορφή .rpm ή .deb.

Εγώ προσωπικά σε manjaro (arch-based) κατέβασα το cups και το rpm-tools. Με την βοήθεια του τελευταίου έκανα εγκατάσταση το πακέτο .rpm και στην συνέχεια μέσα από το web interface του cups έκανα setup τον εκτυπωτή. Διαδικασία ~10 λεπτά, χωρίς να έχει χαλάσει κάτι από τότε.

Βέβαια υπάρχουν κάποια πακέτα στο AUR για το CUPS που έχουν υποστήριξη για πολλούς εκτυπωτές αλλά είναι χάσιμο χρόνου να τα δοκιμάζεις ένα-ένα μέχρι να βρεις αυτό που περιέχει τον εκτυπωτή σου.

Επομένως θα πρότεινα κάποιο canon μηχάνημα, καλού-κακού όμως να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του κατασκευαστή για να δείτε πρώτα απ΄όλα ότι υπάρχει υποστηρίξη linux και μετά για την διανομή.

EDIT: Να προσθέσω ότι για να συνδεθεί ο εκτυπωτής στο δίκτυο δεν χρειάστηκε κάποιο ειδικό λογισμικό στον Η/Υ, απλώς πάτησα το κουμπάκι WPS στο router μου και μετά πάτησα το αντίστοιχο κουμπί πάνω στον εκτυπωτή και συνδέθηκε.