Εισαγωγή δεδομένων από ένα αρχείο calc ή μια βάση δεδομένων σε ένα έγγραφο του libreoffice

Σε αυτόν το οδηγό θα δούμε πως μπορούμε να εύκολα και γρήγορα να δημιουργήσουμε πολλαπλά πανομοιότυπα έγγραφα αντλώντας τα δεδομένα μας από ένα αρχείο calc ή μια βάση δεδομένων.

Στο παράδειγμά μας θα χρησιμοποιήσουμε ένα έντυπο του νόμου 105 και ένα αρχείο calc (.ods) με ψεύτικα δεδομένα.

Στο έγγραφο που επιθυμούμε να εισάγουμε δεδομένα, επιλέγουμε από το μενού Επεξεργασία → Ανταλλαγή Βάσεων δεδομένων και στη συνέχεια επιλέγουμε το αρχείο που μας ενδιαφέρει.

Στο επόμενο βήμα επιλέγουμε από την καρτέλα Προβολή → Προελεύσεις Δεδομένων και αν έχουν πάει όλα καλά, θα εμφανιστούν τα δεδομένα μας πάνω από το έγγραφο μας. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε τώρα είναι να σύρουμε την επικεφαλίδα από μια στήλη (π.χ. όνομα) στο σημείο του κειμένου που μας ενδιαφέρει, όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα.

Επιλέγοντας μια γραμμή από τα δεδομένα και πατώντας το κουμπάκι Δεδομένα σε πεδία , θα παρατηρήσουμε ότι αυτόματα εμφανίζονται τα δεδομένα μας στην επιθυμητή θέση.

Για να τυπώσουμε ή να αποθηκεύσουμε αυτόματα τα έγγραφα για όλες μας τις καταχωρίσεις, θα πρέπει να επιλέξουμε από την καρτέλα προβολή → Γραμμές εργαλείων → Συγχώνευση αλληλογραφίας ώστε να μας εμφανιστούν περισσότερα εργαλεία.

Τέλος επιλέγοντας από τα παραπάνω εργαλεία τα σχετικά κουμπάκια, μπορούμε να τυπώσουμε ή να αποθηκεύσουμε μαζικά όλες τις έγραφες από την βάση δεδομένων μας.

13 Likes

Πολύ ωραίος και χρήσιμος οδηγός. Ευχαριστούμε :+1:

2 Likes

Καταπληκτική δυνατότητα και πολύ ωραίος οδηγός! Ευχαριστούμε!

2 Likes

Νομίζω, όλοι μας μπορούμε να γράψουμε μικρούς οδηγούς, για μικρά καθημερινά πράγματα που όμως μπορεί να μας λύσουν τα χέρια…

3 Likes

Πολλά μπράβο!

Τέτοιους οδηγούς χρειαζόμαστε σαν κοινότητα. Που να κάνουν τον υπολογιστή, εργαλείο για την βελτίωση της καθημερινότητας, για τον απλό άνθρωπο.

Όχι οδηγούς και άρθρα για πολύπλοκα πράγματα (όπως πχ το xinput) που γράφουν κάτι άλλοι - ονόματα δεν λέμε, υπολήψεις δεν θίγουμε - :slight_smile:

2 Likes