Εγκατάσταση του Sketchup make 2017

Εγκατάσταση του Sketchup make 2017. Το πρόγραμμα είναι σχεδιαστικό 3D, πολύ δυνατό και το δούλευα με τα windows 7 πολλά χρόνια για μεγάλες και μικρές κατασκευές. Επίσης το συγκεκριμένο make είναι δωρεάν. Πριν λίγες μέρες ζήτησα βοήθεια (από άλλο φόρουμ) για την εγκατάσταση και δεν πήρα απάντηση, προφανώς γιατί κανείς δεν γνώριζε. Επειδή το εγκατέστησα ψάχνοντας από ξένα site, σκέφτηκα να το μοιραστώ με όποιον ενδεχομένως στο μέλλον ενδιαφερθεί για το πρόγραμμα. Υπ’ όψιν υπάρχουν πάρα πολλά video εκμάθησης στο youtube.

  1. Για την εγκατάσταση (και επειδή είναι εφαρμογή των windows) πρέπει να εγκαταστήσουμε πρώτα το wine από τον Διαχειριστή λογισμικού.
  2. Κατεβάζουμε στη συνέχεια το ./NET Framework (εγώ κατέβασα το 4.0.5 που μάλλον είναι η τελευταία έκδοση). Το exe που κατεβαίνει το εγκαθιστούμε με δεξί κλικ πάνω στο αρχείο και επιλέγοντας στη συνέχεια το “άνοιγμα με wine windows program loader” (είναι πρώτη επιλογή). Σε κάποιο σημείο βγάζει ένα παράθυρο με τετραγωνάκια και όχι με γράμματα. Τσέκαρουμε το πρώτο πάνω άσπρο κυκλάκι και πατάμε το αριστερό κάτω κάτω πεδίο με τετραγωνάκια για την επόμενη ενέργεια. Εγκαθίσταται αφού βγάζει στο τέλος ένα παράθυρο που έχει το finish το οποίο κλικάρουμε.
    3.Κατεβάζουμε το Sketchup make 2017 κανονικά από το site του και το exe που κατεβαίνει το εγκαθιστούμε με τον ίδιο τρόπο όπως το /NET Framework (δεξί κλικ και "άνοιγμα…).
    Εγκαθίσταται πλέον το πρόγραμμα. Στην επιφάνεια εργασίας μαζί με το εικονίδιο του προγράμματος τοποθετεί και διάφορα έγγραφα και δύο ακόμη σε πιο αχνό κόκκινο χρώμα συντομεύσεις. Σβήνουμε όλα εκτός από την συντόμευση της εφαρμογής.
    Στο πρώτο άνοιγμα ίσως βγάλει κάποιο error. Το κλείνουμε ώστε να μη ξαναεμφανιστεί και με επανεκκίνηση είμαστε οκ.
3 Likes

Αν και, προσωπικα, δεν εναθαρρυνω τη χρηση του wine(για λογους ασφαλειας) και δε το εχω καν εγκατεστημενο στη διανομη μου, θεωρω πως ο οδηγος θα βοηθησει ενδιαφερομενους για πολλα προγραμματα των windows.

Ωστοσο, να κανω μια ερωτηση, γιατι οχι FreeCAD?

Δεν το γνωρίζω σαν πρόγραμμα οπότε δεν μπορώ να εκφράσω άποψη, ενώ το Sketchup με βοήθησε πολύ εδώ και πολλά χρόνια και το γνωρίζω σχετικά καλά.
Ποιοι είναι οι λόγοι ασφαλείας από το wine;

Η συγκεκριμένη χρήση είναι καλή περίπτωση χρήσης για το wine και δεν υπάρχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα ασφάλειας (όχι μεγαλύτερο από το να κάνεις τα ίδια στα windows). Γενικά το θέμα είναι ότι αν έχεις κάποια συμβατότητα με το λογισμικό για windows, έχεις και κάποια αντίστοιχη συμβατότητα με το κακόβουλο λογισμικό για windows.

2 Likes

Επ’ ευκαιρίας να ρωτήσω κάτι μήπως το γνωρίζεις-είμαι βέβαιος πως ναι. Όταν προσθέτω στην αριθμομηχανή δεν βάζει τελείες στο χίλια, στο εκατομμύριο κ.λ.π. και αυτό δυσκολεύει να ξεχωρίσω αν πρόκειται για εκατό χιλιάδες ή για ένα εκατομμύριο, κάθε φορά πρέπει να μετράω τα μηδενικά. Επίσης το ίδιο κάνει και στο libre office calc. Λογικά θα υπάρχει κάποια ρύθμιση που αφορά όλο το λειτουργικό. Το έψαξα αλλά δεν το έλυσα. Επίσης σε κάποιο άλλο site για linux, δεν μου επιτρέπει να δω τίποτα από την ιστοσελιδα και μου βγάζει ένα μήνυμα, 89.136.58.163 has been banned. (Τους αριθμούς τους άλλαξα για λόγους ασφάλειας).

Όσον αφορά το δεύτερο το έλυσα αλλάζοντας το IP με επανεκκίνηση του router. Μπήκα κανονικά στο foroum. Για το πρώτο θέμα αναμένω.

H Λυση για το calculator ειναι στα preferences -> Tick στο Show Thousands separator. Οσο για το LibreOffice Calc πας στο Format -> Number Format -> Tick στο Thousands Separator.

Ελπιζω να βοηθησα.

2 Likes

Στο libreOffice calc, από το μορφή>μορφή αριθμών>αριθμός (το Ελληνικό έχω) καθώς και λίγο παρακάτω πάλι στη μορφή>κελιά>αριθμοί και επιλογή τη μορφή που θέλεις, είναι μόνο για το φύλλο που δουλεύεις. Εγώ ρωτάω αν υπάρχει να γίνει προεπιλογή για όλα τα φύλλα που ανοίγεις, όπως στο excel π.χ.
Βέβαια αυτό δεν είναι και σοβαρό πρόβλημα γιατί είναι εύκολο να κάνεις επιλογή όλων και μορφή>μορφή αριθμών κ.λ.π. σε κάθε φύλλο που δουλεύεις.
Για την αριθμομηχανή λύθηκε το θέμα που είναι και η συχνότερη χρήση και σ’ ευχαριστώ.

Στο libreOffice calc, από το μορφή>κελιά>αριθμοί και επιλογή τη μορφή που θέλεις στη συνέχεια αρχείο>πρότυπα>αποθήκευση ως πρότυπο του δίνεις όνομα το σώζεις στα πρότυπα μου τικ στην επιλογή ορισμός ως προεπιλεγμένο πρότυπο και όλα μια χαρά.

Πολ καλή λύση.Πριν απ’ όλες τις ενέργειες επιλέγεις επεξεργασία>επιλογή όλων και μετά όλα τα υπόλοιπα γιατί διαφορετικά θα ισχύσει το πρότυπο μόνο για το κελί που ήταν επιλεγμένο.
Όταν ανοίξουμε κάποια στιγμή το πρότυπο αυτό λειτουργεί με τη συγκεκριμένη μορφοποίηση μόνο το πρώτο φύλλο. Αν προσθέσουμε (στην κάτω μπάρα με το +) δεύτερο και τρίτο φύλλο, για το καθένα πρέπει να πάμε μορφή>κλωνοποίηση για να μεταφέρουμε την ίδια μορφοποίηση στα φύλλα αυτά. Το έφτιαξα και λειτουργεί μια χαρά.
Ευχαριστώ πολύ.