Εγκατάσταση του Cockos Reaper DAW σε Linux

Ευχάριστα νέα για όσους/ες χρησιμοποιούν (ή θα ήθελαν να δοκιμάσουν) το Reaper για τις μουσικές/ηχοληπτικές εργασίες τους, μιας και βγήκε πριν λίγο καιρό native έκδοση για Linux, η οποία λειτούργησε εξαιρετικά σε όποια διανομή κι αν την δοκίμασα! :star_struck:

  • Πηγαίνουμε στη σελίδα λήψεων: https://www.reaper.fm/download.php.
  • Κλικάρουμε στο Linux Experimental Builds και κατεβάζουμε την έκδοση που χρειαζόμαστε.
  • Αποσυμπιέζουμε και τρέχουμε μέσω τερματικού το αρχείο install-reaper.sh.
  • Θα ακολουθήσουν 4 διάλογοι προτιμήσεων και ένας 5ος για επιβεβαίωση των επιλογών μας.
  • Αν δεν έχουμε τρέξει το αρχείο ως διαχειριστές, θα ζητηθεί τώρα ο κωδικός μας.
  • Η εγκατάσταση ολοκληρώθηκε. Καλή διασκέδαση! :heart:

Προσοχή: Το Reaper ΔΕΝ είναι δωρεάν, ούτε ανοιχτού κώδικα. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε χωρίς κανέναν απολύτως περιορισμό για κάποιο διάστημα, αλλά μετά θα χρειαστεί να αγοράσετε μία άδεια χρήσης ($60).

Σε περίπτωση που το χρησιμοποιείτε ήδη ή αποφασίσετε να του δώσετε μια ευκαιρία, μπορείτε να κατεβάσετε πρόσθετο υλικό από το προσωπικό μου αποθετήριο, εδώ.

To Reaper παραμένει η πρώτη επιλογή μου για σύνθεση, ηχογράφηση, επεξεργασία, μίξη και mastering, οπότε αν χρειαστείτε περαιτέρω βοήθεια, μπορείτε να με ρωτήσετε ότι θέλετε! :blush:

Καλές δημιουργίες!

3 «Μου αρέσει»

Αν επιτρεπεται… κρητιρια επιλογης του Reaper και που υστερουν οι εναλλακτικες θα μπορουσες αν εχεις λιγο χρονο να παραθεσεις;

2 «Μου αρέσει»

Το Reaper κανει τα παντα και συμφερει.Μικρο σε μεγεθος Τεραστιο σε δυνατοτητες.Το μονο που δεν εχει ειναι δικα του vst οργανα οπως τα αλλα μεγαλα Daw και λουπες.Σταθερο σαν βραχος τουλαχιστον στα Windows στα lInux ακομα ειναι σε beta αλλα δουλευει αρκετα καλα και με το linvst μπορεις να τρεξεις σχεδον ολα τα vst που εχεις και στα windows

Εδω ο φιλος εχει τα καλυτερα βιντεο για το Reaper

3 «Μου αρέσει»

Η αλήθεια είναι πως πρόκειται περισσότερο για συνήθεια και τι σου κάθεται καλύτερα στο workflow σου.

Τι εννοώ: Κάθε DAW έχει τη δική του “μηχανή ήχου”. Αν μιξάρεις το ίδιο project, με τις ίδιες ακριβώς ρυθμίσεις/στάθμες, με τα ίδια plugins, όλα ίδια, το αποτέλεσμα θα διαφέρει σε πολλά σημεία, απ’ το ηχόχρωμα, μέχρι τις ατομικές δυναμικές στα κανάλια.

Αυτό βέβαια δεν είναι κακό. Με βάση το DAW που επιλέγεις να χρησιμοποιήσεις, προσαρμόζεσαι στον ήχο του και δουλεύεις με αυτό, μέχρι να φτάσεις στο ιδανικό για εσένα αποτέλεσμα.

Προσωπικά, επιλέγω το Reaper γιατί μου αρέσει το περιβάλλον του, το ξεκίνησα σε Windows όπου οι υπόλοιπες επιλογές μου ήταν αρκετά πιο απαιτητικές σε πόρους και επειδή το χρησιμοποιούσαν κάποιοι μαθητές μου και έπρεπε να το μάθω, συνήθισα μαζί του και δουλεύω γρήγορα και αποτελεσματικά, οπότε παραμένω σε αυτό και στο Linux.

Έχω δουλέψει Nuendo, Cubase και Sonar σε Windows, καθώς επίσης Ardour και Mixbus σε Linux. Εξαιρετικά όλα τους, κανένα παράπονο. Το Reaper με κέρδισε όμως, μου ταίριαξε καλύτερα.

Αν θέλεις οπωσδήποτε κάτι δωρεάν ή open-source, προτίμησε Ardour, δεν υστερεί σε τίποτα απολύτως.

3 «Μου αρέσει»

άρχισα να το ψάχνω αυτές τις μέρες και όντως δείχνει πως είναι εξαιρετικό

αν δεν κάνω λάθος μέχρι να το μάθει κανείς ή όσο το αξιολογεί δεν είναι ανάγκη να κάνει κανονική εγκατάσταση … τρέχοντας το αρχείο reaper από τον φάκελο εγκατάστασης αφού το κάνει executable μπορεί να δουλέψει κανονικά το πρόγραμμα!

Δεν ξέρω αν υπάρχουν περιορισμοί βέβαια…με τη δική μου πολύ περιορισμένη χρήση αυτή τη στιγμή δεν κατάλαβα κάτι!

1 «Μου αρέσει»

Τρέχει κι ως portable, χωρίς κανέναν περιορισμό! :wink:

Παρακολουθώ το θέμα με πολύ ενδιαφέρον… ακόμα είμαι πολύ μακρυά για πλήρη μετάβαση σε λίνουξ απο τα win αλλά το να έχω ένα πρόγραμμα για επεξεργασία ήχου και γενικά βέβαια σωστά στημένο το ηχητικό κομμάτι στο λινουξ είναι πολύ σημαντικό για εμένα!

Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον αν μπορύσες να κάνεις και έναν οδηγό για ALSA/PULSE/JACK … ειδικά για το τελευταίο!
Ευχαριστώ!!!

2 «Μου αρέσει»