Εγκατάσταση TI Nspire CX CAS emulator σε Linux για τους λάτρεις των μαθηματικών

Όσοι ασχολούνται επαγγελματικά είτε ερασιτεχνικά με τα μαθηματικά ή τα αξιοποιούν στη δουλειά τους, σίγουρα έχουν χρησιμοποιήσει κάποια στιγμή ή χρησιμοποιούν “επιστημονικά κομπιουτεράκια”. Η τεχνολογία έχει εξελιχθεί πολύ και πλέον έχουμε στη διάθεσή μας ανάλογες εφαρμογές στα κινητά μας τηλέφωνα και στους υπολογιστές μας, πολλοί όμως για διάφορους λόγους, που δεν χρειάζεται να αναφερθούν εδώ, αξιοποιούν τα παραδοσιακά αυτά “κομπιουτεράκια”. Το πρόβλημα είναι ότι είναι ιδιαίτερα ακριβά για το hardware που διαθέτουν (αρκετά βασίζονται σε απαρχαιωμένους επεξεργαστές όπως ο Z80!!!). Τα πιο απλά από αυτά κοστίζουν λίγα χρήματα (βρίσκεις καλές υλοποιήσεις και με 20-30€), αλλά όσα έχουν δυνατότητες γραφικών παραστάσεων ή CAS (Computer Algebra System), δηλαδή μπορούν να χειραγωγήσουν μαθηματικές εκφράσεις με σύμβολα και όχι απαραίτητα με αριθμούς, είναι ιδιαίτερα ακριβά 150€+. Ο λόγος είναι ότι οι 2-3 εταιρείες που τα παράγουν είναι μονοπώλιο και έχοντας συνάψει συμφωνίες με το εκπαιδευτικό σύστημα των ΗΠΑ και άλλων χωρών, γίνονται αποδεκτά στις εξετάσεις. Για παράδειγμα το Ti Nspire CX CAS μπορεί να γίνει δεκτό σε συγκεκριμένες εξετάσεις στην Αμερική ή στα κολέγια, αλλά όχι ένα κινητό τηλέφωνο με μια εφαρμογή αναλόγων δυνατοτήτων.

Στο συγκεκριμένο μικρό post θα παρουσιάσω έναν απλό τρόπο, ώστε όσοι αγαπούν τα επιστημονικά κομπιουτεράκια, τα χρησιμοποιούν και τα έχουν βολευτεί ή είναι απλά περίεργοι, να εγκαταστήσουν στο Linux έναν emulator για ένα από τα καλύτερα κομπιουτεράκια CAS, το Ti Nspire CX CAS (Texas Instruments). To σημαντικότερο ίσως πλεονέκτημα ενός τέτοιου εγχειρήματος είναι ότι (ακόμα και αν έχετε αγοράσει το συγκεκριμένο calculator) στον υπολογιστή μπορείτε να δώσετε είσοδο από το πληκτρολόγιο που είναι κατά πολύ πιο γρήγορο σε σχέση με το φυσικό πληκτρολόγιο μικρών διαστάσεων του calculator, ενώ φυσικά μπορείτε να μεγαλώσετε και τις διαστάσεις του calculator στα όρια της οθόνης σας!

  1. Κατεβάζετε και εγκαθιστάτε τον emulator που θα κάνει όλη τη δουλειά, τον Firebird emu ( https://github.com/nspire-emus/firebird/releases ). Ευτυχώς για όσους δεν θέλουν να κάνουν compile από source και να μπλέξουν με dependancies, υπάρχουν έτοιμα αρχεία εγκατάστασης για Arch, Debian, OpenSuse, Ubuntu και όσες διανομές βασίζονται σε αυτά ( https://software.opensuse.org/download.html?project=home%3AVogtinator%3Afirebird-emu&package=firebird-emu&locale=en )

  2. Για διανομές βασισμένες σε Ubuntu, το deb δεν είναι πλήρες και θα χρειαστείτε επιπρόσθετα να εγκαταστήσετε και τα ακόλουθα πακέτα με την εντολή

sudo apt-get install qml-module-qtquick-controls qml-module-qtquick-dialogs

Πηγή: https://github.com/nspire-emus/firebird/issues/113

Αν δεν εγκαταστήσετε τα παραπάνω πακέτα, ο emulator τρέχει μεν, αλλά δεν ανοίγει τα settings που θα χρειαστείτε απαραίτητα για να προσθέσετε τα boot και flash images του Ti Nspire CX CAS (βλέπε βήμα 3)

  1. Θα χρειαστείτε τα δύο image αρχεία του calculator, το boot και splash που θα βρείτε από εδώ: https://tinspiredownald.wordpress.com/2018/02/04/the-journey-begins/

  1. Τρέχετε τον firebird από το κεντρικό μενού της διανομής σας και φορτώνετε τα δύο αρχεία που κατεβάσατε στο config setup του Firebird

image

image

Πατάτε OK και είστε έτοιμοι! Το Nspire CX CAS είναι πλέον στην υπηρεσία σας!

Για το καλύτερο δυνατό UI προτείνω να επιλέξετε tools --> switch to mobile UI και να μεγαλώσετε το παράθυρο στα όρια της οθόνης σας, για την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήσης (φιλάκια πολλά στην TΙ και στις τιμές της).

9 Likes