Εγκατάσταση RustDesk σε Arch based distro

Σε συνέχεια των δοκιμών μου, ήθελα σε Manjaro Gnome (arch based) να βάλω το RustDesk που είναι το καλύτερο alternative αντί του AnyDesk / TeamViewer

image

Δυστυχώς δεν υπάρχει στο pacman / yay πακέτο για την εγκατάστασή του οπότε έπρεπε να ανατράξουμε σε διαφορετικό τρόπο να γίνει η δουλειά, μέσω του Trizen. Τo trizen είναι ένας aur package manager, ακόμα ένας, που θα μας βοηθήσει για τουλάχιστον το πακέτο που μας ενδιαφέρει να εγκατασταθεί στο OS μας.

Ξεκινάμε με το pacman να μας περάσει κάποια βασικά για να παραγθεί το πακέτο

sudo pacman -S base-devel git

και αφού τελειώσει με τα παραπάνω πακέτα, θα τρέξουμε διαδοχικά τις παρακάτω εντολές για να τραβήξουμε το πρόσβατο Trizen από το aur git και να παραχθεί το πακέτο με το makepkg

git clone https://aur.archlinux.org/trizen.git

cd trizen/

makepkg -sri

Τέλος, θα μπορέσετε τώρα να εκτελέσετε την εγκατάσταση του RustDesk χρησιμοποιώντας την εντολή trizen -S όπως θα κάνατε και pacman -S και παραθέτω :

trizen -S rustdesk-bin

που θα ολοκληρώσει την εγκατάσταση και θα περάσει και στον application launcher σας το ανάλογο εικονίδιο για την εφαρμογή.

Σημείωση : εάν τυχόν στα καπάκια μετά την εγκατάσταση δεν σας εκτελεί από το app icon το RustDesk, μη φοβού, μετά από restart είτε μετά από log-out & re-login θα δουλεύει. Δεν γνωρίζω το λόγο, έπαιξε δε με νοίαζει :joy:

Πηγή πληροφοριών και οδηγίες εγκατάστασης και για άλλες διανομές από εδώ

3 «Μου αρέσει»

Για αυτούς που λογικά θα ρωτήσουν δεν το σερβίρει το yay δυστυχώς όχι παιδιά, εξού και χρήση του trizen

Σε RebornOs mate, είχα κατεβάσει από https://github.com/rustdesk/rustdesk/releases/tag/1.1.9 το συμπιεσμένο ustdesk-1.1.9-manjaro-arch.pkg.tar.zst και με διπλο κλίκ, απλή εκτέλεση από γραφικό περιβάλλον δηλαδή, το “έχτισε” κανονικά ο Pamac . Δέν ξέρω αν βοηθάει αυτό αλλά…

1 «Μου αρέσει»

Είχα προσπαθήσει κι εγώ αδερφέ, αλλά χωρίς επιτυχία, εξού και ο παραπάνω τρόπος.
Από την άλλη ήθελα ένα πλήρες installation script και όχι να το τρέχω το binary με το χέρι.

1 «Μου αρέσει»

Κάνοντας follow-up έχω AppImage και το εκτελώ όποτε θέλω το RustDesk και όλα καλά από λειτουργία και σε Wayland που έχει αναφερθεί ότι έχει θέματα, δεν έχω κανένα.