Εγκατάσταση Linux σε Laptop NEC VERSA

Λοιπον, εχω στη κατοχη μου ενα NEC VERSA 25ετων με 30MB RAM και 600ΜΒ σκληρο δισκο, πληρως λειτουργικο με Windows '98. Δεν εχει θυρα USB(πορφανως) ουτε θυρα ethernet(προφανως vol2) ωστοσο εχει λειτουργικο optical drive και καρτα δικτυου(κλασσικη PCard). Υπαρχει καποια τρελη περιπτωση να μπορουμε να το κανουμε λειτουργικο με καποια διανομη ή να το αφησω ως μουσειακο και να βλεπω το screensaver των Windows 98?

Μόνο με διανομές της εποχής. Αλλά μόνο για το παίδεμα του πράγματος ή για τη νοσταλγία. Όχι για καμία χρήση.

1 «Μου αρέσει»

Καταλαβα, δεν αξιζει τον κοπο του να καψω CD για κατι μη λειτουργικο.
Thanks παντως!

Ισως να μπορει να τρεξει το slitaz (χωρις γραφικο περιβαλλον), το οποιο αν δεν κανω λαθος μπορει να bootάρει μεσω local area network. Αν εχεις ορεξη για πειραματισμους μαλλον αυτο προσφερεται περισσοτερο. Και αν πειραματιστεις, να μας πεις τα αποτελεσματα (αν το bootάρεις μεσω web).
Eπισης ισως τρεξει και το tiny core linux παλι χωρις γραφικο περιβαλλον.

2 «Μου αρέσει»

Ακαδημαϊκό ενδιαφέρον έχει, καμμία σύγχρονη διανομή δεν θα δουλέψει,

Έχοντας κάνει δοκιμές σε παρόμοιο μηχάνημα, διανομές με πυρήνα 2.4 δουλεύουν. Τίποτα με πυρήνα 2.6 και μετά δεν δούλεψε.

Θεωρητικά μπορεί να δουλέψει και σύγχρονος πυρήνας αλλά πρέπει να κάνεις μαγικά (να κάνεις εσύ compile τα πάντα). Υπάρχει βιντεάκι στο youtube που τρέχει σύγχρονος πυρήνας σε 486DX με gentoo.

Το μηχάνημα μπορεί να τρέξει επίσης KolibriOS και FreeDOS από ελεύθερα λειτουργικά.

Το όριο για λίγο πολύ σύγχρονο λίνουξ είναι πρακτικά αυτός ο αιώνας. :stuck_out_tongue:

2 «Μου αρέσει»

Αν υπάρχει διαθέσιμη κάρτα δικτύου που δεν υπάρχει.

Η υποστήριξη για επεξεργαστές 386/486 σταμάτησε στα τέλη του 2012 [1] [2] Πριν 3 χρόνια έχει αρχίσει να σταματάει η υποστήριξη για “586/686” επεξεργαστές [https://lists.debian.org/debian-devel-announce/2016/05/msg00001.html1][2] (ακόμα και απο 32bit πυρήνες)

Αλλά έχει την πλάκα να δοκιμάσεις

1 «Μου αρέσει»

Ναι αλλά αυτό που λέω είναι ακόμα χειρότερο, γιατί παρόλο που υποτίθεται υποστηρίζονταν ακόμα, στην πράξη τίποτα δεν δούλευε.

O πυρήνας 2.4 βγήκε το 2001 και σταμάτησε να υποστηρίζεται το 2011.
Ο πυρήνας 2.6 βγήκε το 2003 και άλλαξε μοντέλο εκδόσεων στην πορεία (οπότε δεν έχουμε καθαρό τέλος).

Για να το κάνω λίγο πιο καθαρό, διανομή τού 2004 με 2.6 δεν δούλευε, διανομή τού 2008 με 2.4 δούλευε.

Τα παραπάνω αφορούν τον πυρήνα 2.6. Δηλαδή υποτίθεται υποστήριζε μέχρι τότε ακόμα και 386 (στην πράξη δεν δούλευε και το GNU είχε ήδη σταματήσει να υποστηρίζει 386 και 486SX χρόνια πριν. Το 2012 σταμάτησε και επισήμως η υποστήριξη αλλά εξακολουθούν τουλάχιστον θεωρητικά να υποστηρίζονται 486DX και 586 (στην πράξη όπως είπα δεν δουλεύουν εκτός αν κάνεις μαγικά)

Ο πιο παλιός υπολογιστής που προσωπικά σχετικά πρόσφατα είχα τρέξει σύγχρονο λίνουξ (καθαρό debian, δούλεψε επίσης και το puppy αλλά δεν μετράει για εξίσου σύγχρονο) ήταν pentium 3 και είχα προβλήματα με τον pae πυρήνα (παρόλο που θεωρητικά θα έπρεπε να δουλεύει και αυτός) αλλά ο non-pae δούλεψε απροβλημάτιστα και το μηχάνημα έκανε περισσότερα από όσα θα περίμενε κανείς (έτρεξε σωστά ακόμα και βίντεο στο youtube)

Το δικό τους βιντεάκι είχα δει :slight_smile:
Φαίνεται η δυσκολία και το άτοπο τής ιστορίας.
Πάντως είναι κρίμα που δεν υπάρχει (δεν ξέρω) κάποιο λειτουργικό να μπορεί να δουλέψει σε αυτά τα μηχανήματα και να κάνει πράγματα που θεωρητικά μπορούν μια χαρά να γίνουν με αυτά. Ουσιαστικά έχουν εγκαταληφθεί με τα windows 98 και την FreeDOS σαν το μόνο λειτουργικό με σύγχρονη υποστήριξη για αυτά.

άλλο πραμα ειναι η καρτα δικτυου που λεει οτι εχει στην αρχη;
μενει και η επιλογη cd επομενως