Εγκατάσταση B.U.T.T. a.k.a BUTT σε Linux Mint

Λοιπόν αρχικά να πω δυο λόγια για το Butt. Το πρόγραμμα αυτό είναι στην ουσία ένας live αναμεταδότης. Εγώ το χρησιμοποίησα για να εκπέμψω live εκπομπή στο Ραδιόφωνο. Ενδεχομένως να έχει δυνατότητα να πετάξεις και τραγούδια μέσα την ώρα του live αλλά δεν το έψαξα και δεν είδα και να αναφέρεται. Απλά πλησίαζα το πυκνωτικό μικρόφωνο στα ηχεία και εξέπεμπα μουσική. Με το celluloid έκανε fade out και τα πάντα όλα. Οι ακροατές μου (πάνω από 40-50) μου είπαν ο,τι ακουγόταν μια χαρά έτσι.
Το butt είναι πολύ ελαφρύ όπως είδα και τρέχει μέσα από το τερματικό και μόνο. Αυτό κατάλαβα δηλαδή εγώ. Αν προσπαθήσεις να κλείσεις το τερματικό κλείνει και το butt.
Πάμε…

Αρχικά έκανα install στο τερματικό τα ακόλουθα πακέτα:
sudo apt-get install libfltk1.3-dev portaudio19-dev libopus-dev libmp3lame-dev libvorbis-dev libogg-dev libflac-dev libfdk-aac-dev libdbus-1-dev libsamplerate0-dev

Το βασικό που χρειάζεται το butt για να λειτουργήσει είναι το portaudio. Για την τρέχουσα έκδοση του butt θέλουμε το portaudio 19.
Κατεβάζουμε από εδώ το binary pack:
https://ubuntu.pkgs.org/18.04/ubuntu-universe-amd64/portaudio19-dev_19.6.0-1_amd64.deb.html
Μόλις κατέβει το αρχείο μας εκτελούμε στο τερματικό τις εντολές:

sudo apt-get update

και

sudo apt-get install portaudio19-dev

Τώρα χρειαζόμαστε τον compiler gcc ο οποίος θα μας χρειαστεί για το επόμενο βήμα.
Γράφουμε στο τερματικό:

sudo apt update
sudo apt install build-essential
sudo apt-get install manpages-dev
gcc --version

η τελευταία εντολή μας βγάζει ένα κείμενο που λέει ο,τι έχουμε το gcc και μας δείχνει ποια έκδοση βάλαμε. Καλό είναι να την τρέξουμε για να βεβαιωθούμε ο,τι ήταν η τελευταία.

Έπειτα έκανα install τις άκολουθες εντολές:

sudo apt-get install libfltk1.3-dev libportaudio-dev libvorbis-dev libogg-dev libopus-dev libflac-dev libsamplerate-dev libmp3lame-dev libfdk-aac-dev build-essentials gcc gcc-c++ portaudio19-dev libasound2 alsa-utils alsa-oss jackd2

Στη συνέχεια κατεβάζουμε την τελευταία έκδοση του butt από τη σελίδα του στο sourceforge.
https://sourceforge.net/projects/butt/files/butt/butt-0.1.13/

Μόλις κατέβει το αρχείο με κατάληξη .tar.gz πάμε εκεί που το κατεβάσαμε (στη δική μου περίπτωση λήψεις). Πατάμε δεξί κλίκ στο αρχείο και το κάνουμε αποσυμπίεση. Εγώ επέλεξα να κάνω στον ίδιο φάκελο (λήψεις) την αποσυμπίεση. Μετά επιλέγουμε με δεξί κλίκ τον αποσυμπιεσμένο φάκελο και επιλέγουμε open in terminal για να οδηγηθούμε στη διεύθυνση του μέσα από τερματικό. Άλλοι επιλέγουν την εντολή cd αλλά σε εμένα για κάποιο λόγο αρνούνταν να την εκτελέσει έτσι.

Στο τερματικό λοιπόν θα πρέπει να γράψουμε:

./configure
make
make install

Στο τελευταίο βήμα επειδή για κάποιο λόγο έλεγε κάτι δικά του το τερματικό ο,τι τάχα δεν το βρίσκει, απόρρησα και πάτησα σκέτο install. Τέλος πάντων όλα καλά μέχρι εδώ μη δώσετε πολύ σημασία σε αυτό που θα σας βγάλει.

Αμέσως μετά πατάμε στο τερματικό μας

butt

και enter…

Η εικόνα που πρέπει να δείτε είναι κάπως έτσι:

Τώρα είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε το Butt και καλές μας μεταδόσεις.

υ.γ Όποιον άλλο οδηγό χρησιμοποίησα από το internet δεν δούλεψε και είτε είχα errors είτε κάτι έλειπε.
υ.γ 2 Σε διανομές άλλες δεν ξέρω πως θα δουλέψει αλλά σε κάποιες διάβασα ο,τι έπρεπε να βάλετε τα aac πακέτα.
υ.γ. 3 Ελπίζω να σας άρεσε ο οδηγός μου γιατί μόλις το έκανα νιώθω σα να χρησιμοποιώ το Linux χρόνια.

4 Likes

Στο Arch υπάρχει στο AUR. Αρκεί

yay -S butt

και δουλεύει.

2 Likes

Εμείς πότε θα ακούσουμε το σταθμό σου :stuck_out_tongue: ;;;

1 Like

https://everest.streams.ovh:1080/api/links/?t=web&l=oneirofono&c=1

Αυτό είναι το link κατευθείαν. Για περισσότερες πληροφορίες oneirofono.gr
Κάθε παρασκευή κάνω μια εκπομπή στις 23:15 για μπάσκετ.

2 Likes

@rhtoras ο ηχος ειναι καλος και η ολη προσπαθεια σου και ο οδηγος εδω ειδικα για αρχαριος που εισαι κλπ μου βγαζει ενα ευχαριστο συναισθημα που μαλλον πηγαζει απο το δικο σου μεράκι. Μαλιστα εκατσα και ακουσα αρκετα τραγουδια παρα το γεγονος οτι γενικα δεν ακουω τετοια μουσικη (αυτο δεν ξερω πως το καταφερες :grinning: ). Μπραβο σου για την ολη προσπαθεια. Αν προσθεσεις και άλλα χαρακτηριστικα πχ να βλεπουμε καπου ποιο τραγουδι παιζει κλπ, ενημερωσε μας.

2 Likes

Πιστεύω ότι ακόμη πιο ενδιαφέρον θα είναι να κάνεις ένα άρθρο για το πως έστησες το σταθμό στο σύνολο του.

1 Like

@raik O ήχος είναι στα 320 kbps Δεν υπάρχει ανώτερη ποιότητα στο επίπεδο του e radio.
Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια φίλε μου. Ο οδηγός έγινε γιατί είμαι σίγουρος ο,τι κάποιος που θέλει να εγκαταστήσει το butt σε ubuntu based διανομές θα τα βρει σκούρα. Ενδεχομένως ακόμα και εγώ αν θελήσω να το ξαναεγκαταστήσω να έβρισκα μπελάδες. Ευχαριστώ που έκατσες και άκουσες. Στην αρχή έβαλα italodisco και είδα ο,τι καλύτερα να πάω back to the roots. Τα χαρακτηριστικά δεν ξέρω πως μπορώ να τα προσθέσω, σίγουρα θα υπάρχει τρόπος απλά δεν το έψαξα. Η φιλοσοφία ήταν να σερφάρεις κάπου και να παίζει από πίσω σαν χαλί. Θα ενημερώσω πάντως αφού θέλετε για τα νέα.

@billniakas ΑΝ το θέλετε πολύ ευχαρίστως να το κάνω. Σκεφτόμουν να εξηγήσω πως λειτουργεί το butt σε μελλοντικό άρθρο, αλλά μπορώ να το συνδιάσω. Επειδή γενικά είμαι λίγο noob στα τεχνολογικά δεν ξέρω αν τα γράφω και πολύ ωραία. Αλλά θα το κάνω όμως, γιατί στο προηγούμενο άρθρο είδα πως και άλλοι χρησιμοποιούν radio υπηρεσίες. Λέω να το επισπεύσω όμως τώρα που είδα ο,τι ενδιαφέρεστε.
Μπορώ να κάνω και ένα άρθρο για το πώς έστησα το site ενώ πριν δεν ήξερα να κάνω ουτε format σε windows.

1 Like

Σκέψου ότι επιστρέφεις την νεοαποκτηθείσα γνώση σου πίσω στην κοινότητα για να βοηθηθούν και άλλοι.

Υ.Γ. θα σε ακούσω στην εκπομπή σου την Παρασκευή.

2 Likes

Σωστό σαν άποψη και έτσι σκέφτομαι. Θεώρησα όμως ο,τι εδώ σαν σελίδα με περισσότερο το πως λειτουργεί το linux θα ήταν κάπως πιο εκτός θέματος. Είναι σαν να κάνω π.χ άρθρο μηχανικά πληκτρολόγια v.s μεμβράνης. Αλλά θα το κάνω γιατί επίσης ενδιαφέρει κόσμο.

Την παρασκευή σε περιμένω φίλε μου (και όποιον θέλει) στην εκπομπή. Αν πρόσεξες στο site μου έχω βάλει στο ποιοί είμαστε και photo powered by linux. Γιατί εδώ που τα λέμε και το butt και το shoutcast-everest cast είναι 100% linux.

2 Likes