Έχω κολλήσει στο bios

Έκανα εγκατάσταση του arch (λύσσα κακία κι εγώ) με την βοήθεια ενός installer. Όπως έκανα χειροκίνητα την τμηματοποιηση, μου έβγαλε ένα μήνυμα πως είναι καλύτερα η δημιουργία gpt. Κι ένα κενό partition όπου απλώς θα έβαζα flag το boot.
Όλα καλά έως εδώ, είχα κάνει 1ntfs partition (με την προοπτική να βάλω Windows)
1 partition οπως έγραφε και ο οδηγός (αλλά και με λίγο ψάξιμο) για το boot του bios (bios-grub)
1 partition boot
1 partition /
1 partition home
Κι ένα linux swap
Μπαίνω κανονικά,κάνω restart κανονικά. Μέχρι που λέω,ας κάνω εγκατάσταση και τα Windows… Εδώ αρχίζουν όλα. Κάνω restart κάνω τα πάντα για να bootαρω από το stick…Και τίποτα, με βγάζει στο grub. Διαγράφω με τα πολλά διαγράφω το άδειο partition που είχα για το bios (μια και το gparted έδειχνε πως δεν έχει γίνει τίποτα εκεί - είναι άδειο). Κάνω restart και μπαίνω στις ρυθμίσεις του bios. Άλλαξα την ρύθμιση στο δίσκ (bios sata mode selection) από IDE σε AHCI. Έκτοτε… Ο υπολογιστής ανοίγει, δείχνει την αρχική εικόνα του bios (επιλογή f2 για ρυθμίσεις και f7 για επιλογή boot). Χωρίς καμία απόκριση.
Μήπως μπορεί κάποιος να βοηθήσει;;

Συγγνώμη για τον όγκο, απλώς ήθελα να αναφέρω όλες τις πληροφορίες.

Αν σου είναι εύκολο, βγάλε τον υπολογιστή από την πρίζα και αφαίρεσε την μπαταρία από την μητρική, μετά πάτα το κουμπί εκκίνησης του υπολογιστή ώστε να καταναλωθεί όλο το ρεύμα. Με αυτόν το τρόπο θα επαναφέρεις την μητρική στις εργοστασιακές ρυθμίσεις. Στη συνέχεια βάλε τα πάντα στη θέση τους και είσαι έτοιμος…

Υ.Γ. καλώς όρισες στην παρέα μας

1 Like

Καλώς σας βρήκα (ξέχασα να πω κι εγώ κάτι για πρώτο post). Το πρώτο που δοκίμασα ήταν να βγάλω μπαταρία. Την άφησα και μια ώρα εκτός. Έκανα και αυτό που είπες… Αλλά δυστυχώς δεν υπήρξε καμία αλλαγή. laptop είναι,εάν αυτό αλλάζει κάπως τα πράγματα.

Edit!
Κάτι που πρόσεξα και ξέχασα και πω. Είναι πως δεν ανάβει το λαμπάκι του σκληρού δίσκου.
Έτσι έφτασα και στο παράδοξο… Έβγαλα τον σκληρό και άνοιξα το laptop χωρίς. Και πάλι… Μαύρη οθόνη, f2 - f7 και τίποτα.Καμιά ανταπόκριση. Εδώ να προσθέσω,πως ο σκληρός δείχνει να δουλεύει παρόλα αυτά…

έβγαλες την μπαταρία από την μητρική; δεν αρκεί να βγάλεις την μπαταρία από το λάπτοπ…

Βασικά καλό είναι να δει για το συγκεκριμένο λάπτοπ πώς γίνεται το ρησέτ. Κάθε λάπτοπ νομίζω έχει τον δικό του τρόπο.

Ναι, έβγαλα την μπαταρία της μητρικής. Και του laptop.Και γενικά κάθε παροχή ενέργειας. Έψαξα κάθε πιθανό τρόπο reset. Βρήκα κάποιες οδηγίες,που έλεγαν ότι πατάς fn και d. Αλλά αυτό νομίζω κάνει restore το bios.

Το να μπεις στο Bios και να κανεις factory reset το έκανες;

Αυτό είναι το ζητούμενο. Δεν μπορώ να μπω στο bios.Για κάποιο λόγο είναι κολλημένο και δεν μπορώ να μπω. Συνεπώς, ούτε φορματ μπορώ να κάνω, ούτε να εισέλθω σε κάποιο λειτουργικό.

Μπορούμε να έχουμε το επακριβές μοντέλο του υπολογιστή;

Υπάρχουν ελάχιστα μοντέλα που υλοποιούν λάθος το UEFI και η απλή διαγραφή κάποιων αρχείων οδηγεί την μητρική σε μη λειτουργική κατάσταση. Ελπίζω να μην πέσαμε σε αυτήν την περίπτωση

Το laptop είναι turbo x (clevo w251hnq).

Edit!
Δεν είμαι σίγουρος αν βοηθάει, αλλά σαν εταιρία (φαντάζομαι) εμφανίζει style note στην οθόνη.

Δοκίμασε να βρεις βοήθεια και στο παρακάτω φόρουμ.

Δείχνει να έχει πολλούς γνώστες του συγκεκριμένου OEM μοντέλου

http://forum.notebookreview.com/forums/sager-and-clevo.1017/

1 Like

Αν δεν είναι αυτό που λέει/υποθέτει ο Asfodelus με τον τύπο του λαπτοπ και την μητρική. Εφόσον, το boot κολλάει στην Post screen τότε το θέμα είναι hardware και δεν έχει σχέση με το τι λειτουργικό δοκίμασες να βάλεις ή να βγάλεις ή τι κατατμήσεις έχεις στον δίσκο σου αλλά μάλλον υπάρχει θέμα με το AHCI management και κάποιο hardware component.

Δοκίμασα, να βγάλω στο σκληρό δίσκο και να δοκιμάσω να ανοίξω το laptop. Έτσι μπορούσα να μπω στο bios και να κάνω reset τις ρυθμίσεις του. Αλλά και πάλι, έμεινε κολλημένο στην post screen. Γιατί κι εγώ υποθέτω πως κάπου κολλάει το σύστημα με το AHCI management. Το θέμα είναι πως θα καταφέρω κάποιο reset.

Ακόμα και μετα το bios reset μήπως το AHCI ήταν ενεργό; Για βγάλε τον δίσκο και τσέκαρε το bios ξανά.

Επίσης, επειδή το πρώτο λειτουργικό το εγκατέστησες με το IDE ενεργοποιημένο και υπάρχει bug στην υλοποίηση του AHCI καλό θα ήταν να συνδεσεις τον δίσκο σε άλλο pc και να τον φορμάρεις ολόκληρο και μετά να τον συνδέσεις πάλι στο pc με το AHCI ενεργό.

Εφόσον μπορούσες να μπεις στο BIOS καλά νέα δεν είναι αυτό το φρικτό πρόβλημα που υπέθεσα… Θα ακολουθούσα την συμβουλή του @gkanos.

Όχι όχι…μία χαρά φρικτό είναι το πρόβλημα. Γιατί ύστερα από την αλλαγή που έκανα, δεν μπορω να μπω στο bios. Ύστερα δηλαδή απο την αλλαγή απο ide σε achi δεν έχω πρόσβαση πουθενά.

εγώ πάλι με το τελευταίο σου μηνημα μπερδέυτηκα. Πότε εβγαλες τον δισκο και μπήκες στο bios;

Επίσης, εκανες αυτό που σου πρότεινα να διαγραψεις τον δισκο;

ΟΚ στο Clevo σου ποιο κουμπι πατας για να μπεις μεσα στο BIOS? Εχεις πουθενα το manual απο το laptop αυτο για να δεις ποιο ειναι το κουμπι που χρησιμοποιεις για να μπεις στις ρυθμισεις του BIOS;

Ειτε υπαρχει δισκος ειτε δεν υπαρχει ειναι θεμα συγχρωνισμου και ποσο γρηγορα μπορεις να πατισεις το συγκεκριμενο κουμπι για να μπεις μετα το POST στο BIOS.

@gkanos Ναι…μάλλον βρίσκομαι σε σύγχηση. Όταν έβγαλα την μπαταρία cmos, αφού θεωρητικά είχα κάνει reset και δεν άλλαξε τίποτα. Έκανα δοκιμή,χωρίς δίσκο. Αλλά δεν άλλαξε κάτι. Θα πρεπει να βρω άλλο μηχάνημα για να το κάνω αυτό. Ελπίζω εντός της ημέρας.

@GNUTechie το κουμπί για να μπω στις ρυθμίσεις είναι το f2 και για να επιλεξω απο που θα κάνω boot f7. Δοκίμασα με κλειστό το laptop να κρατήσω πατημένο το f2 και μετά να το ανοιξω. Αλλά ουτε αυτό είχε επιτυχία.

@Asfodelus το forum είναι καλό, έχουν γνώσεις γενικά, αλλά αναφέρονται κυρίως σε mod και πειραγμενα bios. Ωστόσο έψαξα αρκετά μήπως βρω το πρόβλημα μου, αλλά τίποτα. Σ ευχαριστώ όμως, γιατί μάλλον μου είχε ξεφύγει εχθες όπως έψαχν…

Δεν ξέρω αν θα σε βοηθήσει αλλά προσωπικά θα δοκίμαζα να αφαιρέσω μπαταρία λάπτοπ, μπαταρία μητρικής, σκληρό δίσκο και τις ram και θα το άνοιγα για να δω πως θα συμπεριφερθεί, αμέσως μετά θα έβαζα μόνο τη μία ram και ξανά άνοιγμα κτλ