Δύσοσμοι προβληματισμοί για το μέλλον του Linux

Αν και ατενίζω το μέλλον του Linux με αισιοδοξία να 1-2 δυσοίωνα ερωτήματα που με απασχολούν καμιά φορά στη τουαλέτα.

Πως θα ήταν το Linux αν μια μέρα επικρατούσε των Windows; Η εμπειρία android έχει κάτι να μας δείξει; Θα γέμιζε ο τόπος malware; Θα μπορούσαν 2-3 γίγαντες να καπελώσουν όλο το εγχείρημα; Και για το 'Ιντερνετ κάποτε λέγαμε ότι δεν μπορεί να ελεγχθεί αλλά τελικά να που βρήκαν τον τρόπο.

ΤΙ άλλο μπορεί να πάει σκατά και πως θα το αποφύγουμε;

1 «Μου αρέσει»

Εαν αφησουμε τον κοσμο του corporate enterprise (με την ελπιδα να κανουμε το GNU/Linux κερδοφορο και πιο φιλικο στις εταιριες) να επιρρεαζει τις επιλογες μας για το που θελουμε να παει το GNU/Linux τοτε θα χασουμε τα παντα.

5 «Μου αρέσει»

Θα μετακομίσουμε στο BSD :sunglasses:

7 «Μου αρέσει»

H κοινoτητα του Linux/GNU και γενικοτερα του ελευθερου λογισμικου δε μπορει να καπελωθει οπως το ιντερνετ. Ακομη και αν ξαφνικα το κερνελ γινει κλειστου κωδικα και ο Τορβαλντς αποφασισει να γινει εταιρεια, τα υπολοιπα κερνελς τα εχουμε και μπορουμε να συνεχισουμε απο εκει με το ονομα OpenLinux(τρομακτικο) ή κατι τετοιο.

Ο μονος τροπος για να καπελωσουν τα παντα ειναι εαν εξαφανιστει ολοκληρη η κοινοτητα.
Κατι που ειναι πολυ δυσκολο να γινει(εκτος αν ξαφνικα θελησουν να μας εκδημοκρατησουν) μιας και παρανομοι να καταληξουμε, το dark web ειναι εκει και μας περιμενει. Θα γινει πιο δυσκολη η δουλεια αλλα δε θα σταματησει ποτε.

Οσο υπαρχουν ανθρωποι θα υπαρχει και ελευθερο λογισμικο και οσο υπαρχει ελευθερο λογισμικο θα υπαρχει το Linux/GNU.

9 «Μου αρέσει»

To πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει το Linux, δεν είναι τόσο απλό όσο περιγράφετε μερικοί.
Το μέλλον, δυστυχώς ή ευτυχώς, βρίσκεται στα συνδρομητικά μοντέλα. Αυτό είναι κάτι που θα βοηθήσει αρκετά την κοινότητα, αφού πλέον τα κέρδη για τις εταιρίες δε θα είνα από τις πωλήσεις, αλλά από την υποστήριξη και τις αναβαθμίσεις.
Από την άλλη όμως, θα σπρώξει την αγορά σε αρκετά αδύναμους υπολογιστές, που στην πράξη θα είναι Thin Clients για Cloud OSes. Με αυτό το σκεπτικό, δεν ξέρω κατά πόσο, θα μπορέσει να υπάρξει το Linux στη σημερινή του μορφή και κατά πόσο θα συνεχίσει να υπάρχει κόσμος με υπολογιστές να το εγκαταστήσει.

Παράλληλα, όταν θα είναι οι περισσότερες υπηρεσίες και τα λογισμικά online, δε θα παίζει ιδιαίτερο ρόλο με ποιό λειτουργικό θα έχεις πρόσβαση και το δωρεάν ανοικτό λογισμικό θα φάει αρκετά μεγάλο χτύπημα. Δεν είναι καθόλου μικρό το κόστος να παρέχεις την υπηρεσία σου στο cloud κι έτσι θα είναι φύση αδύνατο να το κάνουν μερικοί, που τώρα απλά δουλεύουν στον ελεύθερό τους χρόνο κι ανεβάζουν μία έκδοση στο repository. Με αυτό τον τρόπο, θα εξαφανιστεί για παράδειγμα το GiMP και θα επικρατήσει το Photoshop, που όμως θα κοστίζει 10-20-30 ευρώ το μήνα για τη χρήση του. Παρόμοια μοίρα θα έχουν τα Offices, που είναι η κύρια εφαρμογή που έχουν οι χρήστες. Ήδη Google & Nvidia προχωράνε σε ανάλογο μοντέλο με τα παιχνίδια.

Θα πρέπει και η κοινότητα αλλά και ο Τρόβαλτς με την ομάδα του να δουν (αν δεν έχουν ήδη) το άμμεσο μέλλον και πως μπορεί να ελιχθεί η εξέλιξη προς τα εκεί.

1 «Μου αρέσει»

Επειδή οι προηγούμενη τα είπαν πολύ ωραία, θα μου επιτρέψεις να σταθώ στην διαφορά του παραδείγματος που έθεσες. Το Linux είναι τελείως διαφορετικό από το Διαδίκτυο (πάντα με κεφαλαίο Δέλτα γιατί το Διαδίκτυο είναι ένα μεγάλο δίκτυο. Είναι θα μπορούσε να πει κάνεις κάπως το Ubuntu των δικτύων. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να υπάρξουν και άλλα δίκτυα, το ίδιο μεγάλα ή μεγαλύτερα που να λειτουργούν αλλιώς).

Οπότε, το διαδίκτυο εξ’ αρχής είχε κεντρική δομή. Σχεδιασμένο για στρατιωτικές ανάγκες. Σήμερα την ονοματοδοσία την έχουν οι Αμερικάνοι. Μπορεί να είναι κατανεμημένος ο ιστός, ωστόσο το υλικό (σέρβερ, καλώδια) είναι κλειδωμένο πίσω από ιδιοκτησιακά καθεστώτα. Το ίδιο και πολλά προγράμματα (παρακολούθησεις, διαφημίσεων κλπ άλλα) (τα πρωτόκολλα του ίδιου του δικτύου είναι ανοιχτά φυσικά).

Σε πλήρη αντίθεση η λογική σχεδιασμού του ελεύθερου λογισμικού, του επιτρέπει από την αρχή του ακόμα να είναι πλήρως κατανεμημένο και τα κομμάτια του ανεξάρτητα το ένα από το άλλο. Τι σχέση έχει το Ubuntu και το UbuntuMate? Σχεδόν τα πάντα είναι ίδια και τελείως διαφορετικά ταυτόχρονα. Αν μία μέρα αποφασίσει η Canonical να πουλήσει το Ubuntu και να το κάνει κλειστού κώδικα, το UbuntuMate είναι απαραίτητο να ακολουθήσει. Μπορεί απλά να πάρει τον μέχρι τώρα κώδικα και να τον συνεχίσει όπως νομίζει. Οπότε το ελεύθερο λογισμικό δεν σβήνει ότι γράφτηκε ελεύθερο, παραμένει ελεύθερο.

Όσο για το cloud δεν νομίζω ότι είναι τόσο τραγικά τα πράγματα και η κοινότητα θα καταφέρει να βρει το δρόμο της.

3 «Μου αρέσει»

Μια σύντομη (και αναγκαστικά απλοποιημένη) αναδρομή στην ιστορία των υπολογιστών.

Οι υπολογιστές ήταν κάποιες μηχανές που τις είχαν οι μεγάλες επιχειρήσεις και τα πανεπιστήμια. Ο χρήστης τους δεν είχε άμεση επαφή με τον υπολογιστή, αλλά μέσα από κάποιο τερματικό. Τον ίδιο τον υπολογιστή θα τον έβλεπε ίσως σε μια ξενάγηση, αλλά τον άγγιζαν μόνο κάποιοι ιερείς. Το διαδίκτυο είχε φτιαχτεί με το σκεπτικό κάθε πανεπιστήμιο (κάποια στιγμή) θα έχει από ένα.

Αυτό άλλαξε την δεκαετία του 80 με την έλευση του προσωπικού υπολογιστή. Πλέον με λίγες χιλιάδες μπορούσε ο καθένας να είχε ένα υπολογιστή στο γραφείο του. Και να είναι δικός του. Αυτό άλλαξε ριζικά τα δεδομένα. Είχα βρει μια έρευνα της εποχής για το λαμπρο μέλλον της πληροφορικής στην Ελλάδα. Μιλούσε για μερικές εκκατοντάδες θέσεις εργασίας και τρεις (3) διαχειριστές βάσεων δεδομένων. Θα είχαμε δε περίπου 100 υπολογιστές.

Είμαστε τα παιδιά της δεύτερης αυτής γενιάς. Και με την νέα χιλιετία και γενιά του διαδικτύου. Και επιστρέφουμε σιγά σιγά στην πρώτη εποχή. Και αλληλεπιδρούμε με περίπου 100 υπολογιστές. Μόνο που είναι μεγάλοι και κάπου στα σύννεφα και αυτή την φορά δεν έχει καν ξενάγηση.

Αυτά είναι τα σημερινά δεδομένα. Το λειτουργικό συστημα έχει μικρή σημασία. Σημασία έχει μόνο το τερματικό. Αν και δεν το λέμε πλέον έτσι. Το λέμε browser.

Κάποιοι από εμάς είχουμε Linux κοντά μια ζωή. Το είχαμε και όταν λίγα πράγματα μπορούσες να κάνεις και είχες προβλήματα, το έχουμε και τώρα. Την προηγούμενη χιλιετία είχαμε βρεθεί για μπύρες και τέθηκε το ερώτημα πότε θα ξέρουμε αν έχει κερδίσει. Και η απάντηση ήταν “Όταν δηλώσει η Microsoft πως το αγαπά”. Κερδίσαμε κύριοι.

Εδώ και μια δεκαετία δεν έχω Windows. Και δεν μου έχουν λείψει καθόλου. Άρχισα δε να ξαναπαίζω και παιγνίδια. Όταν βρεθώ στο περιβάλλον τους το βρίσκω ξένο, αλλόκοτο και απορώ πως μπορεί να τα δουλέψει κανείς. Και μου λείπουν τόσα εργαλεία. Με την κακή φήμη που έχουν η επικράτηση του Linux είναι απλά θέμα χρόνου.

Κερδίσαμε, αλλά πλέον δεν έχει καμία απολύτως σημασία.

Υπάρχουν πολλά ακόμα να λεχθούν. Έχει να κάνει με το ΕΛΑΚ και την διαφορά ανάμεσα στο Ελεύθερο Λογισμικό και στον Ανοικτό Κώδικα. Η ουσία και η λύση του ζητήματος είναι στο να το κατανοήσουμε πλήρως τι σημαίνει αυτό. Αλλά αρχίζει το κείμενο να γίνετε σεντόνι και τα έχουμε συζητήσει και αλλού αυτά.

ΥΓ

Είναι απόλυτα ψευδές αυτό. Να έρθεις με τον κηδεμόνα σου :P

6 «Μου αρέσει»

Οι περισσοτερες εταιρειες σημερα, στηριζουν ολο και περισσοτερο τις υπηρεσιες τους στο σύννεφο. Οι πιο μεγαλες εταιρειες ομως, τις υπηρεσιες τους τις υποστηριζουν οι ιδιες με δικες τους υποδομες. Γιατι το κανουν αυτο; Μπορουμε να αποκλεισουμε το ενδεχομενο να γινει πιο διαδεδομενο το self hosted και ισως και να επικρατησει αυτη η ταση του οχι κεντρικα κατανεμημενου;

Όχι χωρίς να λυθεί πρώτα ένα από τα δομικά προβλήματα των συνδέσεων μας στο διαδίκτυο. Ένα κομβικό ζήτημα που ελάχιστοι έχουν θέσει:

Οι συνδέσεις μας είναι ασύμμετρες. Βελτιστοποιημένες στο να είμαστε καταναλωτές δεδομένων και όχι παραγωγοί. Οι τιμές για συμμετρικές συνδέσεις (δηλαδή να έχουν ίδιες δυνατότητες στο upload/download) είναι απλησίαστες, και θα μείνουν έτσι όσο δεν υπάρχει ισχυρή καταναλωτική πίεση.

Στο εξωτερικό προφανώς και όχι στην Ελλάδα, όπου έχουμε την δεύτερη θέση στις χρώσεις στην Ευρώπη. Εδώ έχουμε πολύ δρόμο ακόμα.

3 «Μου αρέσει»

Πιστεύεις λοιπόν ότι είναι πιο εύκολος ο δρόμος προς centralized λύσεις; Δε θέλω να γίνομαι γραφικός αλλά πραγματικά μου μοιάζει οργουελικό σενάριο. Τέτοια γιγαντιαία mainframes θα ήταν τεράστιες πηγές εξουσίας.

1 «Μου αρέσει»

Οποιος δεν ακολουθει την εξελιξη απλα σταματαει να υπαρχει. Και δεν εχει να κανει μονο με τους υπολογιστες…

Οσα λειτουργικα δεν ακολουθουν την εξελιξη και τις δυνατοτητες καταλήγουν στον καλαθο των αχρηστων.

Το πιο τρανταχτο παραδειγμα που μου ερχεται στο μυαλο, ειναι τα Windows mobile. Και εκει δεν μιλαμε για κοινοτητα. Μιλαμε για πολλα εκατομυρια και κακη φημη για την Microsoft, αλλα και πολλους ανεργους και αρκετους δυσαρεστημενους πελατες.

Το ιδιο μπορει να γινει ειτε στα windows, ειτε στο macos αλλα και στο linux. Απλα ειναι ολα. Πρεπει ολοι να μπορουν να ακολουθησουν.

Εχοντας την δικη μου αντιθετη αποψη απο την κοινοτητα, οσο οι εταιρειες θα στηριζουν και θα υποστηριζουν το linux, τοσο θα υπαρχει. Αν αποφασισουν οτι πρεπει να γυρισουν σε κατι αλλο, οπως πχ bsd, τοτε θα τελειωσει και το linux

Και πριν καποιοι σκεφτουν, “ας μας το αφησουν να το εχουμε μονοι μας” μετα απο 10 -15 χρονια θα ειναι σαν να τρεχεις στον υπολογιστη σου το 2020 Windows 95

1 «Μου αρέσει»

Απο την άλλη μερια, οι εταιρειες για να αναπτυξουν αυτα που αναπτυσουν βασιζοντε στο linux και την κοινοτητα του. Και δε νομιζω οτι μπορουν να κανουν το ιδιο και με το bsd… Επομενως, δεν ειναι σιγουρο (νομιζω) οτι η ολη φαση οπου ολα ανεβαινουν στο εταιρικο συννεφο, δεν θα καταληξει σαν το windows mobile, γιατι δε νομιζω οτι οι εταιρειες μπορουν να το πετυχουν αυτο απο μονες τους, χωρις το linux και την κοινοτητα του, και αρα δε θεωρω σιγουρη αυτη την εξελιξη που διαφαινεται τωρα που οντως οι εταιρειες σπρωχνουν την εξελιξη στο συννεφο. (αν πεις κατι για το ματκετιγκ θα συμφωνησω και παλι μαζι σου, το λεω απο τωρα :) ).

φανταζομαι οτι αυτο προκυπτει λογω του ιδιοκτητου δικτυου (γιατι τεχνικα δεν ξερω και πολλα). Κατα ποσο μπορει να θεωρηθει σημαντικη η αναπτυξει mesh nets ή δεν παιζει κανενα ρολο κατι τετοιο; Και μη βιαστειτε να πειτε οτι αυτο ειναι πισωγυρισμα, γιατι και οι πρακτικες μονοπωλειου ή τραστ σε πισωγυρισμα οδηγουν…

1 «Μου αρέσει»

Αν συνεχιζει να αναπτύσσεται το bsd, συμβαινει για συγκεκριμενους λογους που κατα καιρους εχουν υπαρξει η υπαρχουν ακομη και εχουν ονομα. Apple - Youtube - Playstation κτλ… Αυτο που λεω ειναι οτι οι εταιρειες και η κοινοτητα ειναι αλληλένδετα.

Οταν η Canonical μπηκε στο τιμονι της διαχείρισης, τοτε το linux αρχισε να γινεται φιλικο και συγχρονο.

Οταν η Canonical παρατησε το ubports αυτο επεσε στα ταρταρα… Τωρα το διαχειριζεται η κοινοτητα μεχρι να σβησει απο το χαρτη

2 «Μου αρέσει»

σωστον!
υπαρχουν ομως και αντιστροφα παραδειγματα, αλλά ειπες ηδη για το windows mobile, για το οποιο, και εδω ειναι το ενδιαφερον, υπηρξε αρκετο μαρκετιγκ, αλλά δεν πετυχε ακριβως επειδη οι χρηστες στραφηκαν αλλού. Δηλαδη ναι οι εταιρειες μπορουν να σπρωξουν τα πραματα στην κατευθυνση που θελουν και ναι επιρεαζει και το μαρκετιγκ, αλλά δε συμβαινει παντα αυτο και δεν ξερω καν αν ειναι ο κανονας. Βρηκα ενδιαφερον μια παρατηρηση που ειχα διαβασει αλλου, και θα το πω οπως το θυμαμαι (που δε θυμαμαι να το πω τοσο ωραια οσο το διαβασα), που ελεγε οτι οι εταιρειες αυτες, οταν βλεπουν οτι χανουν το παιχνιδι αλλάζουν πεδιο μαχης ή γηπεδο (οπως θελει το λεει ο καθενας). Δηλαδη, πχ η google ειδε οτι δε μπορει να ανταγωνιστει τη microsoft σε λειτουργικο για υπολογιστες και εριξε τη μπαλα στο γηπεδο με τα κινητα. Η microsoft εφαγε τα μουτρα της στα κινητα και βλεπει οτι δεν εχει να προσφερει και πολλα πια στους υπολογιστες και παει στο συννεφο σιγα σιγα. Τωρα οπως το βλεπω για λογους που αναφερθηκαν και πιο πανω (πχ υποδομες, δικτυο) δε βλεπω να μπορει να κανει η κοινοτητα και πολλα καθοτι το παιχνιδι ειναι πιο πολυ στα μετρα τους. Όμως δε σημαινει οτι θα τους πανε ολα καλα (νομιζω) και οτι θα διαμορφωσουν την κατασταση οπως θελουν υπερ τους και εις βαρος μας, και ποιος ξερει ποιο καινουργιο γηπεδο μπορει να εμφανιστει…
Τι λετε;

ο κοσμος οδηγει τις εξελιξεις.

Ο κοσμος που δεν ακουμπησε το xenix, το smartphone της ibm, την παιχνιδομηχανη της apple, που εκλεισε την amiga, την sega, αλλα και ο κοσμος που ανεβασε την sony, την apple, το facebook, και την google…

οι ανθρωποι προσπαθουν να βρουν ενα περιβαλλον που θα εχει κατι να τους δωσει. Το marketing και η διαφημιση δεν κανουν τιποτα αν το προιον δεν ειναι καλο. Εχω και ενα παραδειγμα ελληνικο. Ελληνικη εταιρεια κινητης τηλεφωνιας, εχει ξοδεψει τεραστια ποσα σε διαφημιστικες καμπανιες με πολυ εξυπνα σποτακια, αλλα παραμενει η τελευταια σε πελατολογιο. Αν δεν φτιαξει το προιον της πελατες δεν θα δει!

Οσο για τα καινουρια γηπεδα… Το cloud δεν το θεωρω ακριβως γηπεδο. Εχει τοσους πολλους περιορισμους που θα κανει αρκετα χρονια να καταφερει να γινει βασικο.
-Ταχυτητες ιντερνετ πελατη
-Γραμμενα ολα σε php
-Ταχυτητες server
-Επεξεργασια στο τερματικο πελατη
-Προβληματα συνδεσιμοτητας
Το cloud ειναι και παραμενει συμπληρωματικο. Σκεψου τωρα να γινει το photoshop cloud και ο φωτογραφος να θελει να ανεβοκατεβασει 10 φωτογραφιες tiff 400mb η καθεμια…!! να μιλησω και για επεξεργασια βιντεο; που τα raw αρχεια μπορει να αγγιζουν αρκετα gb το καθενα;

5 «Μου αρέσει»

E… το Photoshop είναι ήδη cloud εδώ και χρόνια… :slight_smile:

Δεν είναι. Είναι απλά με συνδρομή η άδεια χρήσης. Η επεξεργασία γίνεται αμιγώς στον υπολογιστή σου και μάλιστα θέλεις και δυνατό hardware.

1 «Μου αρέσει»

ΟΚ… μιλαμε οτι υπαρχουν εταιριες στην Ελλαδα που βγαζουν ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικο; Γιατι δεν γνωριζω πολλες εκτως απο αυτη που βγαζει το Dollibar. Αλλα και να υπαρχουν… νομιζετε οτι θα υπαρξουν πολλοι Ελληνες που θα ενδιαφερθουν για το ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικο απο την στιγμη μου το μονο που τους ενδιαφερει ειναι να δουλευει ο υπολογιστης για να μπουν στο Facebook ή οπουδηποτε αλλου μπουν και που το μονο που θελουν ειναι ενα Photoshop σπασμενο γιατι δεν εχουν τους παραδες να το αγορασουν κανονικα και ενα Office γιατι τα αλλα ειναι πολυ δυσκολα για να τα μαθουν και ωχ αδερφε ποιος καθεται να μαθει καινουργια πραγματα αφου ολα μπορουμε να τα βρουμε σπασμενα;

Στο εξωτερικο υπαρχει μια ελπιδα. Στην Ελλαδα πιστευεται πραγματικα οτι χωρις αλλαγη νοοτροπιας θα γινει κατι; Γιατι αυτη τη στιγμη εγω ειτε ετσι ειτε αλλιως (και δυστηχως για μενα γιατι ελεγα να κατεβω και κατω για μονιμα) δεν βλεπω προκοπη στην Ελλαδα.

Και όμως η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό linux στην Ευρώπη!

Το πρόβλημα στην Ελλάδα και όχι μόνο είναι στην εκπαίδευση, καθώς περίπου για 15 χρόνια εκπαιδεύεσαι στα προϊόντα της Microsoft και στα προϊόντα άλλων εταιριών. Όταν σου δίνουν σπασμένο Photoshop στο πανεπιστήμιο και σε εκπαιδεύουν σε αυτό, τι περιμένεις να κάνει ο φοιτητής μετά;

Καλώς ή κακώς έναν συνηθισμένο χρήστη τον ενδιαφέρει να ανοίγει ο υπολογιστής του, πχ η Microsoft το έχει πετύχει αυτό, ανοίγει σχεδόν πάντα, άσχετα αν στον υπολογιστή επικρατεί ο κακώς χαμός και σέρνεται το μηχάνημα…

1 «Μου αρέσει»

Σε καμία περίπτωση δεν ισχύει αυτό. Η Ελλάδα είναι στο 1.64% και με πτωτικές τάσεις, ενώ στην Ιρλανδία που βρίσκομαι εγώ για παράδειγμα είμαστε στο 4.68% και με σχετικά σταθερή τάση.
Επίσης, η Ελλάδα είναι κάτω από το μέσο όρο της Ευρώπης, άρα σίγουρα δεν είναι ψηλά.

1 «Μου αρέσει»