Duckduckgo: Λογοκρισία ή κάτι άλλο;

Η duckduckgo λοιπόν, μας λέει οτι αποτελέσματα που αφορούν παραπληροφόρηση θα τα εμφανίζει πολύ χαμηλότερα στη λίστα. Παραθέτω και ένα λινκ από το σωρό →

Αυτή η τάση του να αποφασίζουν άλλοι το τι πρέπει εμείς να δούμε καθώς και τι αποτελεί παραπληροφόρηση και τι όχι, έχει γίνει μόδα πια (ή μάστιγα) κατά τη γνώμη μου. Εσείς τι λέτε; Λογοκρισία ή κάτι άλλο;

6 «Μου αρέσει»

θα ηταν καλυτερα να μην γινεται ελεγχος? να βγαζει δηλαδη πανω-πανω ολα τα fake clickbait σκουπιδια που παιρνουν ψευτικα κλικ απο bots, και ανεβαινουν με πλαστα SEO, που ξεχειλιζουν συνωμοσιολογια, προπαγανδα, και παραπληροφορηση?

οταν κατι ειναι ολοφανερο οτι ειναι τετοια σαβουρα, καλα κανουν να τα κοβουν. δεν λεω οτι ειναι καλο να κοβεις πραγματα, αλλα και ολα χυμα παλι δεν ειναι καλο. καπου στη μεση ειναι το ιδανικο. να υπαρχει ελεγχος αλλα να ειναι οσο γινεται μη παρεμβατικος

εγω π.χ. βλεπω πολυ συχνα στον σωληνα, βιντεο με επισκευες ηλεκτρονικων, κλπ. ξερεις ποσα βιντεο με βγαζει fake clickbaits τετοιου τυπου, κυριως απο καναλια content farms ασιατικης (για καποιον αγνωστο λογο) προελευσης? φαινονται ακομα και απο τον τιτλο και το thumbnail οτι ειναι fake clickbaits μαζικης παραγωγης

και καταληγω να ψαχνω μεσα στη σαβουρα, στα 100 βιντεο που θα με βγαλει, να βρω τα 3 που θα ειναι πραγματικα βιντεο απο επαγγελματιες τεχνικους, συνηθως θαμμενα στις τελευταιες θεσεις. να πω οτι ΤΑ ΝΕΥΡΑ ΜΟΥ! θα ειναι λιγο. εξωφρενικα clickbaits και μουφες και αυτοι στον σωληνα δεν κανουν τιποτα να το σταματησουν

2 «Μου αρέσει»

Ναι, βεβαια, δεν ειναι οτι θα ακυρωνουν τη παραπληροφορηση αλλα οσα νεα μοιραζει η Ρωσια. Οπως εγινε εδω με το περιοδικο Σπουτνικ και οπως εγινε στην ΕΕ με το RT.
Ε οχι, αν θες να κλεισεις τη μια μερια, κλεισε και την αλλη. Δε θα κρινει το DDG αν εγω θελω να ακουω τον Πουτιν ή τον Ζελενσκι ή κανεναν νεοναζι/ολιγαρχη στη τελικη.

3 «Μου αρέσει»

Και η “duckduckgo” στο παιχνίδι; Μπράβο!

Δηλαδή είναι τόσο καλή και αγαθή η πρόθεσή της που θα μας προστατέψει ΚΑΙ αυτή από το κακό μας.

Και πως θα το κάνει? Θα φιλτράρει δηλαδή την είδηση ή το κείμενο, θα διασταυρώνει την εγκυρότητάς της και μετά θα την τοποθετεί στη σειρά που ΠΡΕΠΕΙ ?

Μας λέει δηλαδή ότι θα επεμβαίνουν βάσει των κριτηρίων τους ώστε να εμφανίζονται τα αποτελέσματα αυτά τελευταία. Επομένως και τα πρώτα αποτελέσματα τους πάλι εμφανίζονται πρώτα βάσει των κριτηρίων τους με το ίδιο αυταπόδεικτο κίνητρο τους → Το καλό μας.

Τελικά τι πολλά πράγματα γίνονται για το καλό μας ρε παιδιά. Και πόσο αχάριστοι ήμαστε τελικά.
Οι τελευταίοι που θέλουμε το καλό μας ήμαστε εμείς οι ίδιοι. Πόσο επικίνδυνοι ήμαστε για τον εαυτό μας. Τρομάζω!

Υ.Γ. Αν θεωρήσουμε ότι όλα αυτά είναι το καλό μας, το κακό μας τότε ποιο είναι?? Μάλλον θα μπέρδεψα τις έννοιες του καλού και του κακού, δεν εξηγείται αλλιώς. Κάτι δεν πάει καλά. Πάω να ανοίξω ένα λεξικό να τις ξεμπερδέψω.

2 «Μου αρέσει»

Προσωπικά οτιδήποτε παρεμβαίνει στην ελεύθερη διάδοση της πληροφορίας (με ότι συνεπάγεται αυτή η ελευθερία) αποτελεί μορφή λογοκρισίας.
Βέβαια δε βάζω στο ίδιο τσουβάλι αναζητήσεις του τύπου πως να αγοράσω ένα ΑΚ-47 ή πως να φτιάξω μια μολότοφ.

Ωστόσο όταν μια μηχανή αναζήτησης διατείνεται για το δίκαιο και μή παρεμβατικό τρόπο που παρουσιάζει τα αποτελέσματα της, η συγκεκριμένη κίνηση αποτελεί φαουλ.

7 «Μου αρέσει»

100% αγνή (δυτική) λογοκρισία. Πολλά μπορούν να ειπωθούν, αλλά πρώτα από όλα ποιο είναι το DuckDuckGo για να έρθει ως νέα Google να μας πει τι θα διαβάζουμε? Ποιος τους όρισε ως προστάτες μας? Γιατί έχουν αυτή την εξουσία?

Το να κόβεις μία πηγή πληροφορίας είναι εγκληματικό ως προς την κοινή γνώμη. Από την στιγμή που αποκλείεις τη μία πλευρά ξεκινά η προπαγάνδα. Το DuckDuckGo διαλέγει επίσημα στρατόπεδο σε αυτό τον πόλεμο με το να μας αποκλείει από την πρόσβαση σε μία πιο ολοκληρωμένη αντίληψη για τα γεγονότα. Συγκεκριμένα γίνεται και αυτό όπλο στον πόλεμο. Κάθε πηγή πληροφορίας που κόβεται, μειώνει την ικανότητα ανακάλυψης της αλήθειας γύρω από ένα γεγονός. Η παραπληροφόρηση δεν είναι μια δυαδική κατάσταση. Όλες οι μαρτυρίες γύρω από έναν γεγονός εμπεριέχουν υποκειμενικότητα. Όσο πιο πολλές πηγές έχεις, τόσο πιο ασφαλής είναι η γνώμη που μπορείς να διαμορφώσεις, γιατί μπορείς να δεις πίσω από την υποκειμενικότητα της κάθε πηγής. Όταν εγώ πλέον δεν έχω πρόσβαση στο τι λένε οι Ρώσοι, στη δική τους οπτική τον γεγονότων ακόμη και αν αυτή είναι μόνο ψευδής, δεν έχω πλέον την ικανότητα να κρίνω την αλήθεια. Λένε ψέμματα οι Ρώσοι ή δεν λένε. Αν δεν μπορείς να μάθεις τι λένε, δεν μπορείς να κρίνεις.

Προσωπικά για εμένα μετά από αυτό το DuckDuckGo έχει πεθάνει ως Project υπέρ της ελευθερίας της πληροφορίας. Θα μπορούσαν κάλλιστα να βάλουν και διαφημίσεις από εδώ και πέρα ή και γιατί όχι να ζητήσουν να τους εξαγοράσει η Google στο μέλλον.

Υ.Γ. Το να αφαιρούμε κάθε τι Ρωσικό από τη ζωή μας και ταυτόχρονα να μην αφαιρούμε κάθε τι π.χ. Αμερικανικό, είναι βαθιά ρατσιστικό πέρα από όλα τα υπόλοιπα προβλήματα που έχει. Αυτές τις μέρες αναδεικνύεται για άλλη μια φορά ο βαθύς ρατσισμός των δυτικών προς ανατολάς, που χωρίζει αυτό τον πλανήτη.

6 «Μου αρέσει»

Καρατζαμπέ είναι. Με όρους που αποδέχεται ο κατά περίπτωση χρήστης.
Σε όποιον δεν αρέσει, φαντάζομαι άπειρες επιλογές από Κούβα, Β. Κορέα και λοιπές ανεπτυγμένες.
Εναλλακτικά ο κάθε ενοχλούμενος φτιάχνει δική του μηχανή και δεν βάζει κανένα όρο χρήσης.

Planet Earth calling Mars.

α, κανει τετοια «ωραια»? λογοκρισια της ρωσσικης παραπληροφορησης/προπαγανδας, αλλα η δυτικοευρωπαϊκη/αμερικανικη προπαγανδα/παραπληροφορηση καλα κρατουν. τοτε ναι, παω πασο. αυτο ειναι οντως καταφωρη μεροληψια και λογοκρισια

αν ηθελε να ειναι σωστη, αντικειμενικη, ουδετερη, και δικαιη θα επρεπε να κοβει και την δυτικοευρωπαϊκη/αμερικανικη προπαγανδα/παραπληροφορηση (η αμερικη και η δυτικη ευρωπη κανουν προπαγανδα? αντε καλε! σωπατε! ποιος τα λεει αυτα? :crazy_face:)

2 «Μου αρέσει»

Μπορείς να θεωρήσεις ότι θέλεις. Σημασία δεν βλέπω να έχει γιατί δεν δηλώνω ενοχλούμενος από την πολιτική των εταιρειών που -συνειδητά- επιλέγω για χρήση των υπηρεσιών τους.
Ή έτσι ή γιουβέτσι.

Nαι, αλλά εντωμεταξύ εδώ και χρόνια μας λένε πράματα που δεν συνάδουν με την τωρινή πρακτική της λογοκρισίας που ακολουθούν. Εκτός και αν δεν το θεωρείς λογοκρισία. Γιατί αυτό είναι το θέμα, αν η πρακτική που ακολουθούν είναι λογοκρισία ή κάτι άλλο. Εσύ πως το βλέπεις αυτό, άσχετα αν δε σε ενοχλεί; Είναι λογοκρισία για σένα ή κάτι άλλο; (αυτό δεν έχω καταλάβει από τις απαντήσεις σου και με ενδιαφέρει η άποψή σου)

1 «Μου αρέσει»

Απαντωντας απευθειας στο ερωτημα του τιτλου, η παρουσα κινηση μπορει στους περισσοτερους να φανταζει ως λογοκρισια αλλα θεωρω πως στοχευει περισσοτερο στην αποδυναμωση χαρακτηριστικων/διαστασεων της υψηλης στρατηγικης, τοσο της μικροσκοπικης οσο και της μακροσκοπικης και συγκεκριμενα προκαλωντας αμεσα πληγματα στη διπλωματια, τη διεθνη νομιμοποιηση, την εσωτερικη πολιτικη και την οικονομια. Αλλωστε, η ιστορια των πολεμων δεν εχει διδαξει και κατι διαφορετικο.
Δε γνωριζω και δε μπορω να φανταστω τους λογους αυτης της αποφασης απο μεριας DDG αλλα δεν ειναι και αγνωστο πως τα πραγματικα θυματα του πολεμου ειναι οι αμαχοι/αθωοι/πολιτες και η αληθεια ·θυσια στο βωμο του χρηματος.

5 «Μου αρέσει»

Να αποδεχτώ την πρότασή σου for my two cents.

Στα γρήγορα ένα background για να καταλάβεις από που έρχομαι. Ο πρώτος υπολογιστής που αγόρασα με χρήματα από την εργασία μου ήταν ένας ZX Spectrum της Sinclair με εξωτερικό storage σε κασετόφωνο. Το πρώτο software που πούλησα ήταν σε non-compiled basic.
Fast forward, έχω ζήσει τόσες αλλαγές κοινωνικές & τεχνολογικές ώστε μόνο ευγνώμων είμαι που μου δόθηκε η ευκαιρία να τις βιώσω ή και να συμμετέχω (δεν είναι του παρόντος περαιτέρω περιγραφή). Ζω λοιπόν σήμερα -και αντιλαμβάνομαι- μία πραγματικότητα στην οποία τα πάντα και οι πάντες συνδέονται και αλληλοεξαρτώνται.
Αλλά και όλα διεκδικούνται (ο νοών νοείτο).

Μου αρέσει-δεν μου αρέσει, συμφωνώ-διαφωνώ, συμμετέχω-απέχω, ενεργώ-καναπεδιάζομαι δεν έχει σημασία. Ετσι είναι τα πράγματα και όποιος δεν τα βλέπει … σταματάει τους βιαστικούς.

Εσύ λοιπόν ως CEO και εγώ ως CFO της DDG καλούμαστε να πάρουμε κάποιες αποφάσεις για το μέλλον της εταιρείας (δεν είμαστε δα καμιά κολλεκτίβα που δεν την ξέρει ούτε η μάνα της).
Είτε διότι πέσανε στο τραπέζι κάποια μηνύματα είτε διότι θέλουμε να συμμετέχουμε αυτοβούλως (κυρίως διότι εσύ ως CEO ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ οραματίζεσαι ένα μέλλον για την εταιρεία και κυρίως τους εργαζόμενους).

Παρά τον αντίλογό μου ότι ακόμα και οι ελβετοσουγιάδες αναγκάστηκαν να πάρουν θέση, εσύ επιμένεις και δικαιωματικά λόγω θέσης αποφασίζεις, η DDG θα συνεχίσει την πορεία της, θα τιμήσει το κοινωνικό της συμβόλαιο με τους απανταχού τζαμπατζήδες, θα δείξει σε κάθε σοβαρό πληκτροκαναπεδάκια ότι η Δύση σέβεται της αρχές της ελευθερίας του λόγου και της διακίνησης της πληροφορίας. With immediate effect καταργείς τους όρους χρήσης, θανατώνεις τη λογοκρισία και βάζεις τέλος στο μονοπώλιο όσων έχουν ηθικό πλεονέκτημα. Περίτρανα αποδεικνύεις ότι οι εταιρείες είναι ανεξάρτητες. Ειδικά αυτές που καταπιάνονται με την πληροφορία. Φυσικά με απέλυσες.

Με αυτά λοιπόν άλλαξες τον κόσμο. Τέλος οι πόλεμοι, εξαφανίστηκε η προπαγάνδα και οι πελάτες σου δεσμέυτηκαν να σε ακολουθούν αιωνίως.

Το μακρυγορείν ανδρός μωρού. Σταματώ λοιπόν.

1 «Μου αρέσει»

Mιλάς κάπως με γρίφους γέροντα… Ευχαριστώ πάντως για την απάντηση
Να θεωρήσω πως λες οτι η λογοκρισία της ddg, είναι κάτι ήσσονος σημασίας και καλλίτερα να ασχοληθούμε με κάτι άλλο; Κάπως έτσι; Αν δε σε κουράζω κάντο λίγο πιο ξεκάθαρο…

υγ
Άσχετο με το θέμα, απορώ που βρήκαν το ηθικό πλεονέκτημα αυτοί που μονοπωλούν τη λογοκρισία :slight_smile:

1 «Μου αρέσει»

Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας. Η Δύση είναι γνωστό πως σέβεται τις αρχές της ελευθερίας του λόγου, το είδαμε στον πόλεμο του Ιρακ, και την ελεύθερη πληροφόρηση, κάτι φτιαγμένους ήρωες για παράδειγμα που σώζανε κόρες Αμερικάνων πρέσβεων που σώζανε μωράκια σε βομβαρδισμένα νοσοκομεία, για κάτι όπλα μαζικής καταστροφής που δεν βρήκαμε. Και πολεμάει τα ναρκωτικά, γιατί και έκανε σώπατο τον Παναμά, κατά σύμπτωση πάνω που ήταν να λήξει ένα συμβόλαιο. Και την Ελευθερία στην πληροφόριση, όπως κάθε Κινέζος χρήστης της Google ξέρει. Τες πα θα έλεγα και για τους εφιάλτες (πριν κάτι χρόνια) που είχα για κάτι καμένα κτήρια με εγκύους γυναίκες σε κάποια μακρινή χώρα της Ευρώπης, αλλά θα με κόψουν οι διαχειριστές :sunglasses:

Τουλάχιστον ας μην είμαστε αφελείς. Στην τελική η DDG κάνει την ανάγκη φιλότιμο. Ως γνωστόν τις αναζητήσεις τις τραβάει από το Bing, εφόσον το κάνει αυτό, τι άλλο μπορεί να κάνει η καημένη η DDG :crazy_face:

ΥΓ: O κάθε KEO υπάρχει γιατί υπάρχει ο πελάτης, χωρίς αυτόν θα κάνει τον βαρκάρη, μάλλον στην Καραιβική μάλλον σε γίοτ, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας. Ο πόλεμος και η ξάπλα είναι μια συνθήκη του δυνατού, όχι του χαμάλη.

6 «Μου αρέσει»

Να μην θεωρήσεις. Ορθώς αντιλαμβάνεσαι, μυαλό διακρίνω μπόλικο.

Οι διατυπώσεις του @Μητσaker (ίσως με ένα fstrim κάποιων χαρακτηρισμών) και βεβαίως του @Asfodelus ολοκληρώνουν την εικόνα.

υγ του υγ σου
Είδες μπερδέματα που γίνονται;

1 «Μου αρέσει»

να βγαζει δηλαδη πανω-πανω ολα τα fake clickbait σκουπιδια που παιρνουν ψευτικα κλικ απο bots, και ανεβαινουν με πλαστα SEO

Οι μηχανές αναζήτησης κάτι πρέπει να κάνουν γι´ αυτά τα site. Στο Google, σε λιγότερο βαθμό και στις άλλες οι οποίες ωστόσο φέρνουν και λιγότερα αποτελέσματα γενικά, οι περισσότερες αναζητήσεις τελευταία χρόνια επιστρέφουν τέτοια αποτελέσματα.

Λοιπόν ωραία το πηγαίνουμε και σε αυτό το θέμα. Πολύ χαίρομαι

Ισως πρέπει να εμβαθύνουμε και λίγο στο…

τι μπορεί να γίνει; Εγώ δεν έχω ιδέα…

Είναι ένας φαύλος κύκλος. Τόσο η Google όσο και το Facebook ωφελούνται από την κατάσταση. Κερδίζουν από χαμηλής ποιότητας, όσο πιο πολωμένο τόσο το καλύτερο. περιεχόμενο, το οποίο αντιγράφεται και ξαναντιγράφεται. Αν κάποιος γράψει μια σοβαρή ανάλυση για κάποιο θέμα θα μείνει εκεί να το ψάχνεις με το κιάλι. Αν όμως κάποιος γράψει πως φταίνε οι Ιλουμινάτοι, θα αντιγραφεί κατα κόρον και θα το δεις πρώτο. Οπότε μιας και το Web είναι ένας κύκλος με site να θέλουν κλικς για να έχουν έσοδα, και για να έχουν έσοδα θα πρέπει να τα βρεις απο την Google. Οπότε είναι φτηνό και συμφέρον να έχεις πολύ περιεχόμενο, χαμηλής ποιότητας με clickbait τίτλους, από το να έχεις καλής ποιότητας περιεχόμενο που δεν θα το δει κανείς. Από αυτόν τον φαύλο κύκλο κερδισμένη βγαίνει μόνο η Google.

Κάντε ένα απλό πείραμα: Ψάξτε μια είδηση της επικαιρότητας. Στα πρώτα 10-20 αποτελέσματα θα βρεις ακριβώς το ίδιο κείμενο. Η λύση εδώ είναι απλή, θα μπορούσε η Google απλά να δείχνει το πρώτο site, την αρχική πηγή πολύ εύκολα. Έτσι θα έχεις και μια εκτίμηση της σοβαρότητας της είδησης. Αλλά όχι.

Ένα άλλο πείραμα. Μπες στο https://news.google.gr και θα βρεις να σπρώχνει η Google κάποια μέσα που έχουν μεγάλο μητρώο σε ψευδείς ειδήσεις. Και αυτό δεν είναι αποτέλεσμα κάποιου αλγόριθμου.

Τώρα του να ψάξεις για το ίδιο θέμα για κάτι που έγινε μόλις πριν 6 μήνες να συγκρίνεις ή να θυμηθείς , είναι σχεδόν αδύνατο. Ζούμε στο βασίλειο του εφήμερου και του επόμενου κλικ, μπας και χτυπήσεις αυτή την ρημάδοδιαφήμιση …

5 «Μου αρέσει»

ο Μ01 εχει ενα δικιο σε αυτα που λεει, αλλα στη πρωτη του αναρτηση δεν το εξεφρασε σωστα και παρανοηθηκε απο το καπως αποτομο υφος του. η δευτερη αναρτηση του που εξηγησε τι θελει να πει (με πολυ φιλοσοφικο υφος :blush:) ειναι σωστη. και η DDG μια εταιρια μπορει να θεωρηθει ουσιατικα. αρα θα κοιταξει και το δικο της συμφερον εκτος απο αυτους που εξυπηρετει. και το καταλαβαινουμε ολοι νομιζω

αλλα το θεμα που συζηταμε εδω ειναι αλλο. λενε οτι «υπερμαχονται την ιδιωτικοτητα και την ελευθερια της πληροφοριας», αλλα απο την αλλη παραποιουν (μονοπλευρα που ειναι ακομα χειροτερο) τις αναζητησεις, κατι αντιθετο απο οτι λενε, που ειναι ακρως υποκριτικο. αν λες οτι «υπερμαχεσαι την ιδιωτικοτητα και την ελευθερια της πληροφοριας», καν’το κιολας. αλλιως αν δεν ειναι να το τηρησεις, μην λες τιποτα

η DDG εχει καταληξει τωρα σαν τις ψευτικες υποσχεσεις των εκαστωτε πολιτικαντηδων / μαυγιαλουρων πριν τις εκλογες, που ταζουν λαγους με πετραχειλια, και μετα τις εκλογες, μην τον ειδατε, αφου πηρε πλεον την πολυποθητη θεσουλα του σαν βολευτης

3 «Μου αρέσει»

Ειχα κανει ερευνα για τον brave (ειναι δημοσιευμενα στο παρον forum τα αποτελεσματα με screenshots και πληροφοριες) και η δεν ισχυαν αυτα που ελεγε η τα ελεγε αλλιως στους απλους χρηστες αλλιως στους διαφημιζομενους. Ακομη μου στελνει προωθητικα μειλ ο brave απο την τοτε εγγραφη μου σαν διαφημιζομενος για το ποσο καλη στοχευση μπορω να κανω τις διαφημισεις μου στον browser τους??? Δηλαδη ο browser που δεν εχει διαφημισεις εμενα μου πουλαει οτι εχει βρει καμποσους … για να διαφημιζω τα προιοντα μου…

Ακριβως ετσι λειτουργουν οι εταιρειες που θελουν να συνεχισουν να υπαρχουν

2 «Μου αρέσει»