Dual boot με windows ενώ έχουμε ήδη εγκατεστημένη διανομή linux

Το παρόν νημα ειναι διάσπαση απο εδω → Δεν εμφανίζει wi-fi σε καινουργίο λάπτοπ HP

πρωτα δημιουργεις κατατμηση με το gparted και μετα σε αυτη την κατατμηση εγκαθιστας οτι θες. Λιγο προσοχη μονο με το gparted για να μη χαλασεις κατι που δεν πρεπει να χαλασεις (φυσικα αν εχεις καποια απορια ρωτας)

μιλας με γριφους γεροντα… δηλωνω πληρη αγνοια για αυτους τους κινδυνους. Μαλιστα αν τυχαινε να ξανακανω dual boot με windows παλι αυτο θα ειχα κανει. Δώσε/δώστε φωτα λοιπον για να μην κανουμε λαθη…

Έχω χρησιμοποιήσει αρκετές φορές αυτή την πρακτική, εγκατάσταση windows, αφού υπάρχει μόνο linux.

Δεν ειναι κάτι ιδιαίτερο, όπως αναφέρθηκε ετοιμάζουμε μια κατάτμηση, από το linux, όπου θα εγκατασταθούν τα windows. Τρέχουμε τον εγκαταστάτη των windows επιλέγουμε εκείνο το χώρο, αν έχουμε σύστημα UEFI τα windows θα εντοπίσουν από μόνα τους την κατάτμηση EFI και θα την επιλέξουν (να σημειώσω εδώ ότι δεν έχω καταφέρει να εγκαταστήσω windows σε σύστημα με δύο κατατμήσεις EFI, ακόμα και όταν αυτές είναι σε διαφορετικούς δίσκους, βγάζουν σφάλματα και δεν πετυχαίνει η εγκατάσταση).

Αν έχουμε σύστημα με UEFI πρέπει να μπούμε στις ρυθμίσεις του, να επιλέξουμε να ξεκινάει τα Ubuntu, να ενημερώσουμε τον grub, και στη συνέχεια θα μπορούμε να ξεκινήσουμε τα πατζούρια από το grub. (Εδώ παρατηρούμε ένα πλεονέκτημα του UEFI έναντι του BIOS)

Αν έχουμε BIOS/CSM πρέπει μετά την εγκατάσταση των windows να ξεκινήσουμε linux από live USB και να ενημερώσουμε τον grub από εκεί, ώστε να ξεκινάει ο υπολογιστής στο μενού εκκίνησης του grub.

2 «Μου αρέσει»