Dual boot Antergos/Arch και Mint

installation
grub
partition
#1

Έχω εγκαταστήσει το Antergos, dual boot με Windows 10. Πως μπορώ να αντικαταστήσω τα Windows με Linux Mint ώστε να γίνουν αυτά dual boot με το Antergos?

2 Likes
#2

Καλώς ήρθες στο linux-user.gr.

Ένας απλός τρόπος είναι να σβήσεις από το Antergos ή από το USB εγκατάστασης όλες τις κατατμήσεις των windows. Όταν ξεκινήσει η εγκατάσταση του mint επέλεξε εγκατάσταση μαζί με άλλο λειτουργικό. Και αυτό ήταν. Θα χρησιμοποιήσει δεν και την κατάτμηση swap που ήδη έχεις αυτόματα.

Μόνο πρόβλημα που θα προκύψει είναι πως κάθε φορά που είτε στο ένα είτε στο άλλο λειτουργικό κάνεις αναβάθμιση πυρήνα θα εγκαθιστά τον grub, και θα αλλάζει κάθε φορά η λίγο η εμφάνιση του, ή ποιο λειτουργικό θα έχει προτεραιότητα,

Κανένα τραγικό πρόβλημα. Μπορείς να πας στο λειτουργικό που θέλεις να κρατήσεις το grub του και να κάνεις ενα sudo -h update-grub. Μια ποιο μόνιμη λύση είναι να κάνεις εγκατάσταση του grub σε κατάτμηση και όχι σε δίσκο. Επίσης μπορείς απλά να το αγνοήσεις και να μην κάνεις τίποτε απολύτως :innocent:

Αλλά αν θα έβαζα 2 διαφορετικές διανομές linux στον ίδιο υπολογιστή, η δομή του δίσκου που θα ήθελα, θα ήταν μια μεγάλη και κοινή κατάτμηση /home και μικρές κατατμήσεις για τα λειτουργικά.

#3

Με μια αναζήτηση στο google βρήκα αυτά τα άρθρα. http://averagelinuxuser.com/install-linux-mint-without-a-bootloader/ http://averagelinuxuser.com/dual-boot-arch-linux-with-linux/
Πώς τα βλέπεις σαν λύση?

#4

Αυτά είναι κόλπα ζόρικα που κάνουν στην Ινδία, θα λέγανε οι αδελφοί Κατσιμήχα.

Αν γράφανε το τραγούδι σήμερα θα λέγανε “Αυτά είναι κόλπα ζόρικα που κάνουνε οι ach-άδες”. :musical_score::musical_note::musical_keyboard::musical_note::musical_note::musical_note:

Προσωπικά δεν βλέπω κανένα λόγο να κάνω μαγικά με το grub. Θέλω να κάνει τα μαγικά της η διανομή. Γιαυτό και έχω linux mint σαν κύριο λειτουργικό. Μου αρέσει να είμαι ποιο χαζός από την διανομή μου. Ίσως πάλι να είμαι και ποιο έξυπνος και να αγαπώ την τεμπελιά. Ότι και να αποφασίσεις δια εμέ, πάσο

1 Like
#5

Χαχαχαχα…σε νιώθω φίλε. Αλλά δεν μου είπες, καλή λύση?

#6

Η πιο εύκολη/απλή λύση, και ίσως η πιο αξιόπιστη, είναι να ακολουθήσεις τη διαδικασία εγκατάστασης του Linux Mint. Σε κάποιο βήμα θα σε ρωτήσει με ποιο τρόπο θέλεις να κάνεις την εγκατάσταση, εκεί θα επιλέξεις “something else” (κάτι άλλο).
Βρίσκεις τα partitions των Windows (ntfs), συνήθως είναι δυο, ένα για τον Bootloader και ένα για το λειτουργικό, και τα διαγράφεις. Λογικά θα είναι και συνεχόμενα οπότε θα γίνουν ένα (όταν τα διαγράψεις δηλαδή θα έχεις έναν Free χώρο).
Εκεί θα επιλέξεις να γίνει εγκατάσταση το Mint. Προσέχεις σε ποιον δίσκο θα γίνει εγκατάσταση ο GRUB, δηλαδή να γίνει εγκατάσταση στα partitions του δίσκου που θα γίνει και το Mint (πχ, /dev/sda1 το Mint, /dev/sda ο GRUB).

1 Like
#7

Το που θα γίνει εγκατάσταση ο Grub το έχει επιλογή? Μετά θα φαίνεται και το Antergos ή υπάρχει περίπτωση να το χάσω ως επιλογή?

#8

Ναι το mint θα το δει χωρίς να κάνεις κάτι. Ο απλούστερος τρόπος είναι ο εξής. Έστω /dev/sda1 το Mint, /dev/sda2 το antergos. Στο Mint θα βάλεις το grub στο δίσκο ‘/dev/sda’ (εκεί που προτείνει) και στο antergos στην ίδια την κατάτμηση του, δηλαδή /dev/sda2.

Εναλλακτικά απλά αφαιρείς το grub απο το antergos. Κάθε φορά που αλλάζεις πυρήνα όμως θα πρέπει να μπαίνεις στο mint και να κάνεις ένα sudo -H update-grub

1 Like
#9

Το έχει ως επιλογή κάτω-κάτω. Προσοχή όμως γιατί μερικές φορές μπερδεύεται, αναλόγως τους δίσκους που έχεις. Γι’ αυτό κοίτα πριν πατήσεις το κουμπί “Εγκατάσταση”.

Αυτή είναι και η σωστή προσέγγιση κατά τη γνώμη μου. Αντικατάσταση του GRUB με εκείνον του Mint.
Το Antergos δεν λειτουργεί όπως το Arch; Εννοώ να κρατάει μόνο έναν πυρήνα πάντα. Αν ναι, τότε δεν χρειάζεται η παραπάνω ενέργεια. Αυτό χρειάζεται σε διανομές που κρατάνε παλιούς και νέους πυρήνες, για να μπαίνει πάντα από το νέο πυρήνα.

1 Like
#10

Στο Antergos έχω δύο πυρήνες. Τον κανονικό και τον LTS. Θα τους τους έχω και τους δύο? Και πως αφαιρώ τον grub από το Antergos?

#11

Θα τους έχεις και τους δυο. Θα είναι διαθέσιμοι μέσω του GRUB του Mint, πλέον.

Θα ορίσεις ως δίσκο εγκατάστασης του GRUB (του Mint) το δίσκο που έχει τον GRUB του Antergos, και θα τον αντικαταστήσει μόνο του.

#12

Να ρωτήσω κάτι άσχετο, σε φορητό ή σταθερό θα κάνεις την εγκατάσταση; Αν είναι σταθερός αγόρασε έναν ssd (πρόσφατα πήρα έναν Kingston 120gb με 18,70€) και θα έχεις το κεφάλι σου ήσυχο… Προσωπικά προτιμώ να επιλέγω το λειτουργικό που θέλω από το boot menu της μητρικής. Το κέρδος είναι δύο ανεξάρτητα λειτουργικά συστήματα, με αυτό που χρησιμοποιείς συνήθως να μπαίνει αυτόματα χωρίς κάποια επιλογή.

#13

Σταθερός είναι…καλή η ιδέα σου πάντως. Δεν το είχα σκεφτεί

#14

Αν επιλέξεις να αγοράσεις δίσκο όταν θα κάνεις εγκατάσταση βγάλε την τροφοδοσία από τον άλλο… Μπακάλικο αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να πάει τίποτα στραβά…:slight_smile:

#15

Υπάρχει και αυτή η λύση τότε :innocent:

Δεν την συνιστώ για αυτήν την εργασία , αλλά είναι χρησιμότατη αν έχεις μεγάλο κουτί και έχει μέσα δίσκους για backup. Αν συμβεί να κολλήσεις κάποιο αταχτούλικο λογισμικό, τότε ούτε τα backup σου είναι ασφαλή. Βέβαια για επαγγελματικά δεδομένα δεν έχουμε ποτέ τα backup στο ίδιο κτήριο.

Προσοχή σε μια τέτοια λύση πως το λειτουργικό και ο δίσκος δεν έχουν καμία επικοινωνία με την συσκευή, και θα πρέπει να κλείνουμε το ρεύμα, μόνο όταν ο δίσκος είναι έτοιμος για αυτό. Ιδανικά, όταν είναι κλειστός ο υπολογιστής.

Μια καλή και φτηνή λύση: https://www.ebay.com/b/sata-switch/bn_7024744167?_pgn=2

Το να αφαιρείς τον δίσκο για να μην κάνεις λάθος, κάποιες φορές μετά θα πρέπει να μπεις στο BIOS και να ξανασκαλίσεις τις ρυθμίσεις εκκίνησης.

Αλλά πολύ το κουράσαμε. Άσε το Mint να κάνει κουμάντο. Ένας λόγος να θέλεις το Antegros είναι για να το σκαλίσεις και να μάθεις κάποια πράγματα παραπάνω. Και αυτά θα τα κάνεις με το τρόπο που μάθαμε όλοι. Με δοκιμές, με αποτυχίες και διάβασμα.

1 Like
#16

Το κάνεις τραγικό χωρίς λόγο… :frowning:

1 Like