‘Drop Snap Support’ from GNOME Software!

Σε ένα merge request που θα συζητηθεί πολύ, το πρόγραμμα “Gnome Software” αιτείτε να σταματήσει να υποστηρίζει πακέτα snaps.

Diffstat: 52 files changed, 18 insertions(+), 4006 deletions(-)

Ο λόγος για την αίτηση είναι πως το ubuntu φτιάχνει ένα δικό του snap store. Με το δεδομένο πως το Ubuntu είναι η μόνη διανομή που χρησιμοποιεί πακέτα snaps, και εφόσον δεν τα χρησιμοποιεί κανείς άλλος, είναι λογικό να θέλεις να απλοποιήσεις τον κώδικα.

Ubuntu is switching to a new snap-store app for installing and removing snaps. This commit drops the snap backend from gnome-software to avoid maintenance overhead.

Ο Robert Ancel της canonical χαρακτήρισε την απόφαση πρόωρη, μιας και δεν έχουν ολοκληρώσει την συγγραφή αυτού που θα αντικαταστήσει το “Gnome Software” ακόμα. Το επόμενο software center στο ubuntu δεν θα έχει υποστήριξη για flatpaks και δεν θα υπάρχει εγκατεστημένο το παλιό gnome software.

Ένα είναι σίγουρο πάντως μετά από αυτά και μετά την τελευταία ανακοίνωση της ομάδας του Linux Mint.

image

Πηγή Merge Proposal to 'Drop Snap Support' from GNOME Software Hints at Deeper Divisions - OMG! Ubuntu

2 «Μου αρέσει»

Ωωωωωω γουστάρω ίντριγκες !!! Canonical vs RedHat !!!

Και μην μου πείτε ότι δεν είναι πίσω από όλα αυτή η διαμάχη και ότι όλα είναι είς το όνομα της Αγίας Ελευθερίας Λογισμικού :slight_smile:

2 «Μου αρέσει»

Μα φυσικά το ελεύθερο λογισμικό είναι πάνω από ολα χαχαχα

Αντί να συνεργαστούν να βρούν κάτι κοινό, μαλώνουν σαν παιδάκια!

Νομίζω είναι μια τυπική περίπτωση του πως λειτουργεί η Canonical και πως τα παθήματα δεν γίνονται μαθήματα, και κάνει συνεχώς τα ίδια λάθη. To gnome είναι ένας ανεξάρτητος οργανισμός. Οποιοσδήποτε συνεισφέρει κώδικα χωρίς να υπογράφει νομικά χαρτιά ότι τον παραχωρεί σε εταιρείες.

Η RedHat (IBM πλέον) ξέρει να παίζει το παιγνίδι του ελεύθερου λογισμικού. Και ελέγχει ότι ελέγχει με κώδικά και βάζοντας προγραμματιστές. Αν η Cannonical αντί να επενδύει σε χαμένα projects και να πετάει τον κώδικα, σε μια προσπάθεια να ελέγξει τα πάντα, είχε επενδύσει με προγραμματιστές στο gnome (αντι να φτιάχνει το unity και να το πετά) στο wayland (αντί να φτιάχνει το mir και να το πετά) ίσως και στο systemd αντί για το upstart, τότε θα είχε αποκτήσει ίσο λόγο. Δεν το θέλησε.

Αν ήθελε να σπρώξει σωστά το snap θα άκουγε και δεν θα έκανε πράγματα που δεν κάνει ή Redhat. Θα είχε ανοικτό μοντέλο ανάπτυξης με προδιαγραφές και χωρίς νομικά χαρτιά, θα είχε δώσει το server κομμάτι του κώδικα (αντί να λέει μα είναι απλά http) και το κυριότερο θα επέτρεπε πολλαπλά μαγαζιά. Δεν θέλει. Ξά της όπως λέμε και στην Κρήτη

Δεν θα έκανε θόρυβο και θα έκανε απλά δουλεία. Είδατε την Redhat, που έχει τόσα projects, να κάνει θόρυβο γύρω από αυτά; Εδώ βεβαία δεν ξέρω και κατά πόσο φταίνε και τα διάφορα φαν παιδάκια.

Πράγματι είναι μεν ανεξάρτητος οργανισμός και ήταν πάντα, αλλά όπως και να έχει όταν το 20-30% του κώδικα έρχεται από υπαλλήλους της RedHat, οι όποιες προκαταλήψεις που έχουν και προσπαθούν να αποβάλλουν οι devs, είναι λίγο δύσκολο να τις κρατήσεις εκτός της παραγωγικής διαδικασίας. Όπως και να το κάνουμε είναι άνθρωποι :slight_smile:

Θυμίζω, η Canonical χρησιμοποιούσε Gnome 2. Συνεισέφερε στο project αρκετά πράγματα. Έβαλε designers και UX engineers για να το κάνουν ακόμα πιο φιλικό (θυμηθείτε τα notifications και τα indicators)
Κάποια στιγμή όμως, για κάποιον περίεργο λόγο. τα όποια patches άρχισαν να μην γίνονται δεκτά, ή να συναντάνε τοίχο τους GNOME devs. Και… τσούπ παρουσιάζουν το project GNOME 3 (κάπως λεγόταν τότε) και θυμάστε τις αντιδράσεις. Ο κακός χαμός στις κοινότητες. Το Linux Mint αποφάσισε να κάνει fork τον κώδικα και να φτιάξει το Cinammon που τότε ήταν ένα Shell του Gnome (τώρα είναι ανεξάρτητο).
Το ίδιο έκανε και η Canonical και συνέχισε να το κάνει σε όλα τα επίπεδα, UI, X server (mir), packaging κλπ… Όποιος καίγεται από τον χυλό, φυσάει και το γιαούρτι.

Τα είχα γράψει παλιότερα το 2011 σε ένα μακροσκελές-βαρετό και αρχάριου-συντάκτη άρθρο : Ubuntu Unity review

Επίσης, το Upstart προϋπήρχε του Systemd και το χρησιμοποιούσαν όλες οι διανομές ακόμα και η RedHat και το Centos. Μόλις βγήκε το systemd, το υιοθέτησε από τους πρώτους. Όπως έχει υιοθετήσει το OpenZFS και θα ακολουθήσουν οι υπόλοιποι.

Εδώ το πλεονέκτημα της RedHat είναι ότι έχει Upstream κοινοτικές διανομές τις CentOS και Fedora τα οποία και “απορρόφησε”. Το παιχνίδι λοιπόν παίζεται πολύ απλά… όποιος θέλει να συνεισφέρει, τον σπρώχνει στα Upstream διότι διαφορετικά θα πρέπει να υπογράψει νομικά χαρτιά. Με αυτό τον τρόπο, δεν μπλέκει και αφήνει να “καεί/ωριμάσει” ο κώδικας στο Upstream και μετά να το ρουφήξει.
Η Canonical έχει ένα έμμεσο Upstream (Debian Sid) το οποίο όμως δεν ελέγχει. Έχει μια διανομή είτε θα το χρησιμοποιήσεις σε εταιρεία είτε τσάμπα. Αν π.χ. υπήρχε Ubuntu Community Edition, τότε δεν θα υπήρχαν νομικά χαρτιά και θα έκανε το κολπάκι των RedHat, SUSE κλπ :wink:

Κατά τα άλλα, μιας και αποφάσισε να γίνει και η Canonical σε μερικά χρόνια A.E. όπως και η RedHat, δεν αμφιβάλω ότι πιθανόν να δούμε Ubuntu Community edition :stuck_out_tongue:

3 «Μου αρέσει»

Το Fedora πάντως δεν περιμένει να γίνει δεκτό το patch

https://lists.fedoraproject.org/archives/list/devel@lists.fedoraproject.org/thread/O4CMUKPHMMJ5W7OPZN2E7BYTVZWCRQHU/

1 «Μου αρέσει»

Ακριβώς όπως το πρόβλεψα :slight_smile: Ιιιιιντριγκααααααα !!! :slight_smile:

Η (αφελής) απορία μου είναι γιατί η canonical με δεδομένη την εχθρότητα του gnome/redhat απέναντι της δεν αποφάσισε να στηρίξει τo Ubuntu στο plasma από KDE που είναι σίγουρα πιο θετικά προσκείμενη στο Ubuntu (KDE neon etc);

Διότι το Unity και όλα τα λογισμικά που είχε συνηθίσει ο κόσμος ήταν φτιαγμένα σε GTK3, ήτοι GNOME.
Άρα δεν χρειαζόταν από θέμα κόπου και χρόνου κάποια τρομερή προσπάθεια η μετάβαση σε GNOME.

Το αφεντικό τους, τα είχε πεί:

Γιατί το Ubuntu σταμάτησε το Unity; Ο Mark Shuttleworth εξηγεί

1 «Μου αρέσει»

Δεν νομίζω ότι κάποια εχθρότητα είναι δεδομένη :slight_smile:

Τώρα αν μιλάμε για την περίπτωση του KDE, τότε χμμμ ας πούμε απλά πως είχαν υπάρξει κάποιες “παρεξηγήσεις” στο παρελθόν (αχ mir έκαψες κόσμο) :clown_face: :clown_face: Κάτι έχει να πει ο Martin Gräßlin (που είναι ο maintener του kwin). Ενδεικτικά

Για την ιστορία, η cannonical ήθελε να φτιάξει το mir. Για να υποστηριχθεί από το KDE θα έπρεπε να το υποστηρίξει το kwin το οποίο όμως δήλωσε πως δεν πρόκειται να δεχτεί κανένα patch επικαλούμενο σοβαρούς τεχνικούς λόγους και θέματα technical dept. Σίγουρα δεν βοήθησε το γεγονός πως η Canonical δεν είχε προγραμματιστές στην ομάδα του KDE, που είχαν όλοι … RedHat και άρα δεν μπορούσε κανείς τους να κάνει έλεγχο του κώδικα :cowboy_hat_face:

Η λύση ήταν προφανής, η Canonical θα έπρεπε να κάνει τις αλλαγές downstream, κάτι που δεν ήθελε να κάνει - η έκδοση του ubuntu με το kde ήταν μια παραπεταμένη κοινοτική έκδοση που πέρασε από πολλές περιπέτειες - και ήθελε να φορτώσει την δουλεία σε άλλους. Αυτοί δεν ήθελαν και τους τα έχωσε ο Mark

:popcorn: :popcorn: :popcorn: :popcorn: :popcorn: :popcorn: :popcorn:

1 «Μου αρέσει»

Γιατί να μη τα σταματήσει ; Για εμένα βεβαίως και να τα σταματήσει!
( Έτσι και σπάσιμο δηλαδή! )
Η Canonical - η εταιρία πίσω από την εταιρική και όχι κοινοτική διανομή Ubuntu GNU/Linux -, για τις αποφάσεις της, δεν ρωτάει την κοινότητα. Δεν νοιάζεται και ιδιαίτερα για την γνώμη της κοινότητας της διανομής.
Οπότε τώρα όσο αφορά το GNOME, το οποίο δεν είναι εταιρικό, αλλά κοινοτικό. Η κοινότητα είναι λογικό να αποφασίσει να σταματίσουν κάτι τέτοιο, εφόσον απλά δυσκολεύει την ομάδα ανάπτυξης και το χρησιμοποιούν πολύ λίγοι.

Ωωωπ! Τι εννοείς φίλε ; Τι θες να πεις ; Γιατί είναι «Canonical vs RedHat» ;

Αλήθεια κάνει και τέτοια κόλπα η Canonical ; Δε το ήξερα!

Πως το ξέρουμε αυτό ; Οι περισσότεροι ωραίοι και τρελοί που συνεισφέρουν δωρεάν στο GNOME είναι από την RedHat ; Πως και έτσι ; Τυχαίνει επειδή είναι πολύ καλοί και γουστάρουν να συνησφέρουν και στο GNOME ή συμβαίνει τίποτε άλλο ;


Άκυρο και συγνώμη κιόλας, αλλά η IBM έχει αγοράσει πλέον την RedHat ;

Απλά τα πράγματα. Στις Cloud εγκαταστάσεις αυτή την στιγμή το Ubuntu image είναι στην κορυφή. Επίσης στα Edge devices και τα IoT χρησιμοποιείται Ubuntu. Από την άλλη η RedHat είναι δύναμη πίσω από μεγάλα συμβόλαια με οργανισμούς και κυβερνήσεις και Private Clouds. Και οι δύο έχουν κέρδος απο το να επικρατήσει το δικό τους σύστημα πακεταρίσματος.

Είναι του 2010 https://www.redhat.com/en/blog/gnome-study-shows-red-hat-desktop-development-lead
Οπότε λογικά έχουν αυξηθεί οι πληρωμένοι απο RedHat developers

Ναι την έχει αγοράσει : Η IBM αγοράζει την Red Hat – Cerebrux

1 «Μου αρέσει»