Δίσκος με 5 partition

Καλημέρα είμαι νέος στην οικογένεια Linux γι’αυτό την επιείκεια σας. Ξεκινώντας να ενημερώσω ότι έχω ένα laptop toshiba satellite c50 που του έχω περάσει μια μνήμη 8GB RAM και ένα δίσκο 120 SSD παλιό μηχάνημα αλλά πετάει με τα Deepin.Θα ήθελα να ρωτήσω τα εξής : διαπίστωσα ότι ο δίσκος έχει δημιουργήσει 5 partition

παρατήρησα ότι όταν κατεβάσω κάτι μου βγάζει ένα μήνυμα ότι ο χώρος δεν είναι επαρκεί. Η ερώτηση μου είναι για να γίνει ο δίσκος ένα πρέπει να κάνω format ή γίνεται και έτσι (λέω εγώ τώρα)? Η άλλη μου ερώτηση είναι όταν τοποθέτησα τον SSD μήπως ήθελε κάποια ιδιαίτερη ρύθμιση ΄ αν ήθελε μπορώ να την κάνω τώρα? Σας ευχαριστώ και καλή συνέχεια :grinning:

Απ’ οτι φαινεται στην εικονα το διαμερισμα /home εχει λιγο ελευθερο χωρο. Το πιθανοτερο λοιπον ειναι με αυτο να σχετιζονται τα μηνυματα μη επαρκους χωρου. Αυτο που μπορεις να κανεις ειναι να διαγραψεις το τελευταιο διαμερισμα(αυτο που εχει 7.7GB δεδομενα), η αν εχεις δεδομενα εκει που θελεις να κρατησεις, να το συρρικνωσεις(απο την αριστερη πλευρα). Ετσι θα μεινει ελευθερος χωρος ακριβως κατω απο το διαμερισμα /home που μπορεις να χρησιμοποιησεις για να το μεγαλωσεις. Τα παραπανω μπορει να τα κανει το gparted, αλλα επειδη το /home χρησιμοποιειται, για να μπορεσεις να το πειραξεις, θα πρεπει να χρησιμοποιησεις καποιο live dvd/usb(πιθανοτατα αυτο του deepin εχει το gparted προεγκατεστημενο).
Εδω οδηγιες για τη χρηση του gparted:
https://gparted.org/display-doc.php?name=help-manual&lang=el

1 Like

Καλώς ήρθες @tsakinik στην παρέα μας :hugs:
Όταν κατεβάζεις κάτι πάει στο home partition, το οποίο είναι 40 GB και έχει λίγο διαθέσιμο χώρο από ότι φαίνεται.

Δεν υπάρχει λόγος για format αλλά να σβήσεις το τελευταίο partition και να επεκτείνεις το /dev/sda4 να πιάσει περισσότερο χώρο.

@dancaer69 μαζί το γράψαμε :stuck_out_tongue:

1 Like

Ένας εναλλακτικός τρόπος είναι να μεταφέρεις φακέλους στην άδεια κατάτμηση. Μπορείς δε να έχεις συμβολικούς δεσμούς, οπότε θα σου είναι αδιάφανο.

Όπως ειπώθηκε, δεν χρειάζεται να κάνεις φορμάτ τα πάντα, αρκεί να διαγράψεις το sda5 και μετά μπορείς να μεγαλώσεις το sda4. Επίσης είναι πρακτικό αυτήν την δουλειά να την κάνεις από Live (στικάκι) γιατί για να πειράξεις μια κατάτμηση θα πρέπει να μην είναι προσαρτημένη.

Αυτό που θέλω να προσθέσω είναι ότι ίσως χρειαστεί να διορθώσεις και το αρχείο /etc/fstab, με την ευκαιρία δώσε και το περιεχόμενό του. Αποτέλεσμα εντολής:

cat /etc/fstab

Εναλλακτικά μπορείς να κάνεις και αυτό που λέει ο Talos, οπότε δεν χρειάζεται να πειράξεις καθόλου τις κατατμήσεις. Σε αυτήν την περίπτωση πάλι θα είναι χρήσιμο να φτιάξεις το fstab ώστε να γίνεται μόνιμη προσάρτηση και όχι προσωρινή για το sda5, αν και νομίζω η διαγραφή sda5 και επέκταση sda4 είναι προτιμότερη σε αυτήν την περίπτωση.

Αυτό εννοείς

Λοιπόν νομίζω ότι τα κατάφερα

τώρα με τον δίσκο sdd θέλει κάποια ρύθμιση και πως μπορώ να δω αν τον βλέπει σαν ssd?

4 Likes

Μια χαρά μου φαίνεται, μπράβο :clap: :clap: :clap:
Δε χρειάζεται να κάνεις κάποια επιπλέον ρύθμιση.

Σας ευχαριστώ πολύ καλή συνέχεια

1 Like

Δεν θυμόμουν αν αλλάζει το UUID όταν μεταβάλεις το μέγεθος. Αφού δούλεψε σημαίνει ότι δεν αλλάζει. Αν άλλαζε θα έπρεπε να το διορθώσεις στο αρχείο που είπα (fstab).

Δεν χρειάζεται να κάνεις καμμία άλλη ρύθμιση, είναι ssd και δουλεύει :slight_smile: Για την ιστορία οι επιλογές προσάρτησης βρίσκονται στο αρχείο fstab.

Καλημέρα να ρωτήσω και κάτι άλλο πώς μπορώ να δω αν το σύστημα βλέπει τον δίσκο σαν ssd ?

απ το Τερματικο με την εντολη
sudo smartctl --all /dev/sda
και απ το Μενου» Διαχειριση Συστηματος » Δισκοι η Διαχειριση Δισκων

Αν είναι SSD δεν μπορεί να τον δει αλλιώς :slight_smile:
Αν είναι HDD και βρεις τρόπο να τον κάνεις SSD στείλε pm :slight_smile:

Το καλώδιο του SSD δεν έχει αλλάξει και για το λειτουργικό είναι απλά ένας καινούργιος δίσκος. Οι M2 που βυσματώνουν πάνω στην μητρική έχουν ένα ελαφρά διαφορετικό πρωτόκολλο, ενώ το persistent transactional memory [1] για τους μηδέν οικιακούς χρήστες που έχουν κάτι τέτοιο σήμερα είναι μνήμη.

έγραψα στον τερματικό sudo smartctl --all /dev/sda η απαντηση

δεν ξέρω πρέπει κάπου να γράφει ssd

Γιατί μάλλον δεν έχει τα smartmontools, τα εγκαθιστάς δίνοντας στο τερματικό

sudo apt install smartmontools

και στη συνέχεια

sudo smartctl --all /dev/sda | grep -i SSD

και θα πρέπει να έχεις ένα ανάλογο output

Model Family:     Samsung based SSDs
Device Model:     Samsung SSD 850 EVO 250GB

Έγραψα την εντολή έκανε κάποια "πακέτα " εγκατάσταση αλλά το αποτέλεσμα είναι αυτό που βλέπεις

Δοκίμασε

sudo smartctl --all /dev/sda | grep -i model

Όντως έβγαλε την επωνυμία του δίσκου μέχρι εκεί

Όπως και να έχει θέλω να σε ευχαριστήσω για τον χρόνο που αφιέρωσες για να ασχοληθείς με της απορίες μου

Ο οποίος Patriot Burst είναι μόνο SSD

Παρακαλώ δεν κάνει τίποτα, αυτός είναι άλλωστε ο σκοπός του forum.