Δικαιώματα χρήστη για διαχείρηση mysql

Χαίρεται! Είμαι καινούργιος στο forum και ζητώ συγγνώμη αν καταχρώμαι τον χώρο στον οποίο γράφω ή αν αναφέρομαι σε λάθος ενότητα,

Έχω το εξής θέμα. Έχω έναν testing server (μη παραγωγικό) στον οποίο μαζί με μία ομάδα, στα πλαίσια φοιτητικού project , τρέχω apache2, mysql etc. Θέλω να δημιουργήσω έναν χρήστη ώστε να τον δώσω στα παιδιά που ασχολούνται με την βάση. Θέλω ο χρήστης αυτός να μπορεί να πειράζει μόνο την βάση, για να μην έχουμε κανένα ατυχές γεγονός από την άγνοια κάποιου. Τι δικαιώματα θα πρέπει να του δώσω;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

1 Like

Χρηστης στη διανομη ή στην SQL?

Αν σε ενδιαφερει στην SQL τοτε δες αυτο.

Αν παλι θες στη διανομη, θεωρω πως πρεπει να δημιουργησεις ενα group που να διαχειριζεται μονο τα της mySQL. Και μετα προσθετεις τον χρηστη στο group οπου θα εχει permissions μονο για αυτο που θες.

1 Like

Για την διανομή ενδιαφέρομαι. Απλά δεν ξέρω τι θα πρέπει να συμπεριλάβω στο group.

η πιο ευκολη λυση και για τη συνολικη διαχείριση του server ειναι να εγκαταστησεις webmin. (ενταξει ειναι ασχετο σχεδον με το θεμα) εκει στο webinterface μπορεις να ανοιγοκλεισεις υπηρεσιες, να βαζεις και να βγαζεις χρηστες να βλεπεις φορτο εργασιας ondemand, και αλλα εκατονταδες πραγματα. Επειδη τα κανω μηχανικα, στις βασεις δεδομενων βαζω χρηστη με τα 6 πρωτα δικαιωματα. Τα κανω μπλε και παταω οκ. Γενικα το webmin μπορει να μην αρεσει σε πολλους γιατι δεν γραφεις κατεβατα εντολων για το καθε τι, αλλα αρεσει και σε αλλους τοσους γιατι δεν γραφεις κατεβατα εντολων για το καθε τι.

1 Like

Τα δικαιώματα που έχει ένας χρήστης στην βάση δεν έχουν καμία σχέση με τα δικαιώματα του ίδιου χρήστη στο λειτουργικό. Λογικά τo app τρέχει σαν κάποιος χρήστης (της βάσης) και έχει δικαιώματα σε αυτήν. Τα στοιχεία αυτά συνήθως αρκούν αν και μπορείς να δώσεις και πλήρη πρόσβαση στην διαχείριση της βάσης, αν είναι χρήσιμο να φτιάχνουν δοκιμαστικές βάσεις κλπ.

Πέραν αυτού ο φόβος μην κάνει ζημία κάποιος, σημαίνει πως δεν έχετε κάποιο versioning σύστημα όπως ένα git. Ότι δεν έχετε devops scripts που να ρυθμίζουν το σύστημα και πως αυτά δεν είναι μέσα σε κάποιο αποθετήριο. Ότι δεν έχετε data migration scripts για πέρασμα από μια έκδοση της βάσης σε μια άλλη.

Εντάξει στην αρχή είσαστε και δεν ξέρω την φύση της συνεργασίας σας, αλλά αν είναι για δική σας αυτοβελτιώση και όχι για κάποια εργασία δείτε το. Και το να τα κάνει κάποιος λαμπόγιαλο απο απροσεξία είναι και αυτό μέσα στα πλαίσια μιας μαθησιακής διαδικασίας :rofl: :rofl: :rofl:

Ναι μου είναι γνώριμη η πλατφόρμα και την χρησιμοποιώ!

Ναι πολλά είναι στραβά στο όλο εγχείρημα… Και σίγουρα η “αποτυχία” είναι ως έναν βαθμό επιβεβλημένη για την διαδικασία της ουσιαστικής εκμάθησης! Απλά το συγκεκριμνο project το κάνω από το υστέρημα και όχι από το πλεόνασμα του χρόνου μου, γι αυτό ψάχνω λίγο τα best practices που περνούν από το χέρι μου.

Σε κάθε περίπτωση σας ευχαριστώ όλους!

1 Like