Διάφορα στατιστικά Linux Οκτώβρης 2020

Βελτιώνοντας τα στατιστικά

Η πηγή των στατιστικών είναι το https://linux-hardware.org. Μπορείς να προσθέσεις τον υπολογιστή σου στην έρευνα τρέχοντας την παρακάτω εντολή

sudo -E hw-probe -all -upload

Η εντολή αυτή θα κάνει μια ανάλυση του υλικού του υπολογιστή και θα δώσει ένα URL όπου θα δούμε τα στοιχεία του υπολογιστή, μαζί με σημειώσεις για προβλήματα και οδηγούς.

Η εντολή θα ανεβάσει τα στοιχεία του υπολογιστή στο δίκτυο, χωρίς να περιλαμβάνει προσωπικά στοιχεία όπως username,IP,mac adress, serial numbers, αλλά μόνο ένα αναγνωριστικό, ώστε να μην μετρηθεί ο υπολογιστής πολλές φορές. Στον υπολογιστή μου το έκανε και χωρίς την σημαία -upload.

Για να εγκαταστήσουμε την εντολή ακολουθούμε τις οδηγίες εδώ και θα την βρούμε στα αποθετήρια, καθώς και σαν AppImage,Docker,Snap,FlatPak, ακόμα και Live CD.

Οι δημιουργοί των διανομών και οι προγραμματιστές θεωρούν τα στοιχεία αυτά πολύτιμα, για να βελτιώσουν τις διανομές και τα προγράμματα, οπότε σκεφτείτε να βοηθήσετε στην συγκέντρωση των στοιχείων ανεβάζοντας την σύνθεση του υπολογιστή σας.

Αλλά ας περάσουμε στα ίδια τα στατιστικά

Τα στατιστικά

Διανομή
image image

Το Ubuntu :ubuntu: είναι ο βασιλιάς με ένα εντυπωσιακό 34.98\% και αυτό για την 20.04 μόνο. Ακολουθεί το Mint και το Fedora με 4.72\% και 4.18\% αντίστοιχα. Ακολουθεί το Pop! OS με παρόμοιο ποσοστό, αυτό είναι έκπληξη!

Έχει και κάποιες διανομές που δεν έχω ακούσει ψηλά, αλλά μάλλον εδώ έχουμε κάποιους εξυπνάκηδες που προσπαθούν να πειράξουν τα νούμερα. Ούτε οι πρώτοι είναι, ούτε οι τελευταίοι :slight_smile: Το πλήθος των υπολογιστών είναι σχετικά υψηλό, αλλά όχι τεράστιο, οπότε ελπίζω πως κάποια στιγμή θα είναι δυσκολότερο.

Οικογένεια διανομής
image image

Ας αφησουμε όμως τα “οπαδικά” και ας περάσουμε σε ποιο ενδιαφέροντα στοιχεία.

Πυρήνας
image image
Γραφικό Περιβάλλον
image image

Το gnome :gnome: είναι ο βασιλιάς με 52.53\%. Έκπληξη το Xfce που είναι τρίτο. Γραφικά περιβάλλοντα που είναι κατά κάποιο τρόπο προσδεμένα με διανομές όπως το cinnamon, Budgie και Deepin έχουν μικρότερα ποσοστά κάτι αναμενόμενο.

EFI or BIOS ;
image image
Σύστημα αρχείων
image image
Dual Boot ;
image image

Αυτό και αν είναι έκπληξη :exploding_head: και από όσους έχουν δυο λειτουργικά στον ίδιο υπολογιστή μόλις το 30.9\% έχει σαν δεύτερο λειτουργικό τα Windows.

Σταματάω εδώ. Η αναφορά είναι τεράστια και παρακάτω θα βρούμε τι επεξεργαστές τι κάρτες γραφικών και δίσκους και πόσο παλιούς υπολογιστές και πόσες οθόνες και ότι άλλο θέλεις έχουν οι χρήστες του Linux (τουλάχιστον αυτοί που μπήκαν στον κόπο να τρέξουν την εντολή).

Τα στοιχεία αυτά είναι ζωτικής σημασίας για τους προγραμματιστές, οπότε σκεφτείτε να βοηθήσετε στον εμπλουτισμό τους. Και πείτε στα σχόλια ποιο στατιστικό σας έκανε εντύπωση που δεν το περιμένατε.

Για περισσότερα

Η πλήρη αναφορά μπορεί να βρεθεί εδώ

6 Likes

Έκπληξη γιατί? Ανέκαθεν ήταν το 3ο σε δημοτικότητα μετά τo GNOME και το KDE. Στο μυαλό μου πάντα τα είχα σαν τριάδα.

1 Like

Μου αρέσει που δίνει url

Θα το βάλω στο άρθρο που έγραψα για το PopOS :smiley:

Τα στατιστικα kernel και DE πιστευω ειναι απορροια απο την μεγαλη μεριδα που κατεχει το ubuntu. Στο pop_os εχουν κανει πολυ καλη δουλεια , δεν μου κανει εκπληξη , ειδικα αφου στηριζεται στο ubuntu.
Εκπληξη μου κανει το fedora , που ειναι ισως πιο “επαγγελματικη” διανομη , αλλα μπορει να προτιμαται απο προγραμματιστες/devs και για αυτο να εχει ανεβασμενο ποσοστο.