Δημιουργία Swap partition

Είναι απαραίτητη η δημιουργία swap partition κατά την εγκατάσταση;

όχι.

Μπορείς επίσης:

  1. να μην έχεις swap
  2. να το φτιάξεις αργότερα
  3. να φτιάξεις αργότερα swapfile αντί για partition

Το πλεονέκτημα να το κάνεις στην εγκατάσταση είναι μόνο ότι μπορεί να στο έχει έτοιμη επιλογή το πρόγραμμα εγκατάστασης άρα να είναι λίγο πιο εύκολο.

3 Likes

Διάβασε αυτό, θα σου λύσει αρκετές απορίες :

1 Like

εγώ πάντως δεν έχω καταλάβει. Τι πλεονέκτημα έχει το systemd-swap σε σχέση με τα κοινά swapfiles;

https://wiki.manjaro.org/index.php?title=Swap#Using_a_Swapfile

Ειμαι υπερ της επενδυσης σε μνημη. Το swap δυστηχως εχει πολλα μειονεκτηματα, με κυριο την καθετη πτωση ταχυτητας, οταν η μνημη φτασει σε κρισιμο σημειο. Αν και δεν εχω δοκιμασει τα zram κτλ, φανταζομαι οτι θα ειναι πολυ καλυτερα απο swap σε hdd. Βεβαια swap partition και ssd αν και το πληθος εγγραφων εχει αλλαξει δραματικα στους καινουριους, δεν παει… Οπως και να το κανουμε, οι δισκοι hdd ειναι πολυ πιο ανεκτικοι στις εγγραφες.

Οι πιο καινούριοι SSD, οι QLC αν θυμάμαι σωστά, αυτοί με τα τέσσερα bits ανά κελί, είναι δραματικοί σε αριθμό εγγραφών, δηλαδή έχουν πολύ μικρό αριθμό. Είναι χειρότεροι από τους πρώτους που είχαν βγει. Απλά έχουν μεγάλο μέγεθος και απαλύνουν κάπως το πρόβλημα.

Είναι απλό.

Αν διάβασες το άρθρο θα δεις ότι αντί να φτιάχνεις ένα swap file ορισμένου μεγέθους (fixed size) το systemd-swap φτιάχνει ένα μικρό αρχείο (του το λες εσυ ποσό αν θες) και αν χρειαστεί περισσότερο το μεγαλώνει