Δημιουργία ISO των αρχείων του συστήματος

Καλησπερα,

εχω ενα partition 100gb με το Ubuntu.
To install , τα προγραμματα και τα αρχεια πιανουν για παραδειγμα 15 gb.
Εγω θελω ενα iso με αυτα τα 15gb (και αντε αλλα 5-10gb για μελλοντικη χρηση).
Οτι tools εχω ψαξει μεχρι τωρα μου κανουν iso ολο το partition.
ps: Ολο αυτο γινεται γιατι εχω new laptop και το ubuntu αρχιζει και μου…χαλαει την υγεια της μπαταριας.
Και κατω απο 50% δεν την εχω αφησει ποτε να πεσει. Οποτε θελω το iso να γυρισω σε windows που εχει καλυτερο battery management και να σηκωσω ενα vm εκει. Και ειναι τρελη διαδικασια να ξαναστησω ολο αυτο απο την αρχη.

Ευχαριστω

Καλησπέρα @karmabad

Θα μπορούσες, με την βοήθεια του gparted να μικρύνεις το partition/volume και να κάνεις δουλειά με όποιο εργαλείο θέλεις.

3 «Μου αρέσει»

Σωστά! Δε μου περασε καν απο το μυαλο, εν τελει τα εβγαλα εντελως και εφτιαξα new vm.
Ευχαριστώ παντως για το χρόνο σου

2 «Μου αρέσει»

Επέτρεψε μου να ξεκαρδιστώ!

Γιατί θέλεις iso κι όχι απλά ένα img του / για backup;
Να φανταστώ ότι τα 15GB είναι σύστημα (πιθανά λιγότερο από αυτό) και το υπόλοιπο είναι /home; ή απλά είναι σε ένα partition όλα και τα 85% είναι κενό;

To iso είναι αντιγραφή όλου του δίσκου, αλλά δεν είναι απλό ζήτημα και θα είναι και μεγάλο. Το dd και κάποιο πρόγραμμα compression (xz, bzip, gzip) και τελείωσες. Βασικά το iso είναι το φόρματ που χρησιμοποιούν τα CD και πήδηξε και στα dvd. Είναι καλό για RO (read only) live συστήματα σε περιορισμένο χώρο. Έτσι ένα σύστημα 5GB κάνει boot από ένα δισκάκι 1GB αλλά τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει σε αυτό. Όταν κάνεις επανεκκίνηση πάλι το ίδιο θα είναι.

Μάθε την διαδικασία πως να μικραίνεις ένα partition σε αυτό που πράγματι καταλαμβάνει το σύστημα, να χρησιμοποιείς dd να φτιάξεις ένα συμπιεσμένο img του partition, και πως να το μεταφέρεις αλλού. Χρησιμοποίησε το gparted στην αρχή που σε μαθαίνει την λογική του repartition. Κάνε το backup σου, εγκατέστησε το λειτουργικό spyware των μεγαλοεταιρειών και μυστικών υπηρεσιών που το μοσχοπλήρωσες (MS λέγεται) , και μετά κάνεις επανεγκατάσταση του συστήματος που είχες.

To να τρέχεις linux σε VM (to Vbox είναι της oracle) πάνω από το spyware της ΜS (multiple sclerosis) δεν είναι λύση.

εγω στη θεση σου θα προτιμουσα 1000 φορες να χαλαει η μπαταρια γρηγοροτερα, παρα να μου χαλασουν την ορεξη τα ψυχολογικα των win. οπως ειπαν και τα παιδια παραπανω με το gparted πολυ ευκολα αλλαζεις μεγεθος στις κατατμησεις.

2 «Μου αρέσει»

Γενικά, οι μπαταρίες λιθίου δεν έχουν θέμα άμα πέφτουν κάτω από 50%, ακόμα και το να ξεφορτήσουν πλήρως δεν είναι ιδιαίτερα κακό. Όπως και να έχει το κύκλωμα προστασίας που έχουν δεν επιτρέπει να αδειάσει η μπαταρία. Το πιο σημαντικό τους πρόβλημα είναι η θερμότητα. Δεν πρέπει να είναι σε περιβάλλον που δεν αερίζονται καλά, δεν είναι καλό να φορτίζουν όσο λειτουργεί η συσκευή (κινητό, λάπτοπ) σε μεγάλο φόρτο και δεν είναι καλό να κάνουν μεγάλες φορτίσεις πχ 0-100%.

Τώρα την ζωή της μπαταρίας δεν την επηρεάζει το λειτουργικό. Αυτό που επηρεάζεται είναι είναι ο ρυθμός αποφόρτισης. Δεν ξέρω κατά πόσο τα Ubuntu έχουν καλή διαχείριση ρεύματος, αλλά υπάρχουν και άλλες διανομές που στοχεύουν κυρίως σε λάπτοπ και πιθανά να είναι καλύτερες σε αυτό.

Πάντως εδώ αξίζει να σημειώσουμε πως το μόνο σίγουρο για ένα λειτουργικό όπως τα Windows που τρέχει από πίσω Cortanes, keyloggers, προγράμματα ελέγχου αυθεντικότητας των άλλων προγραμμάτων και ένα σωρό άλλα άχρηστα για τον χρήστη πράγματα τις περισσότερες φορές, σίγουρα καταναλώνουν πολύ μπαταρία χωρίς να υπάρχει λόγος.

1 «Μου αρέσει»

ρε αδερφε… νταξει τωρα με τα φροντιστηρια … ημουν πολυ σαφης για ποιο λογο το θελω.
anyway καλυτερα να στοχευουν σε αμεσο αποτελεσμα οι απαντησεις γενικως παρα αυτο εδω…
Ευχαριστω για το χρονο σου

Σε windows κραταγε 8 ωρες.
Σε Linux 4 (κατι το οποιο περιμενα αλλα αδιαφορο το ποσο κραταει).
Το Linux μου χαλασε τη χωρητικότητα της μπαταριας.
Πλεον σε windows κραταει 6 ωρες.
Δε ξερω σε τι ψυχολογικα ανεφερεσαι, αλλα κατι ειδικα τα 10 ειναι ο ορισμος του stable.

Οι μπαταριες λιθιου δεν πρεπει να ξεφορτιζουν πολυ. Καλο ειναι εαν υπαρχει η δυνατοτητα να μην πεφτουν κατω απο το 50%. Μια φορα το 3μηνο καλο ειναι να ξεφορτιζουν εντελως.
Τα windows σε θεμα battery friendly ειναι κλασεις ανωτερα απο το linux.
Κατι που ειναι απολυτα λογικο.

Στο δικό μου λάπτοπ 3ετίας έχω την εντελώς ανάποδη εικόνα. Με win10 έχω χρόνο μπαταρίας γύρω στις 5 ώρες - με manjaro out of the box έχω 8-10 ώρες.
Εννοείται ότι δεν αμφισβητώ τη διαπίστωσή σου, απλά θέλω να πω ότι εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Anyway, off topic mode off. :yum:

κάτσε να μαντέψω, έχεις intel κάρτα γραφικών.

1 «Μου αρέσει»

Γνωριζόμαστε από κάπου? Πώς το ξέρεις? :rofl:

(Ναι, ναι, intel έχει)…

2 «Μου αρέσει»

Μια παράκληση παιδιά, προτάσεις τύπου : «εταιρεία spyware, λειτουργικό παρακολούθησης, μυστικών υπηρεσιών και αλλά» δεν συνεισφέρουν στην συζήτηση/επίλυση του προβλήματος αλλά δημιουργεί την εντύπωση ότι οι linuxαδές είμαστε «σωτήρες της ανθρωπότητας, με αλουμινόχαρτο στο κεφάλι για να μην μας διαβάζουν την σκέψη οι βλιλουμινατοι κ ΣΙΑ» ενώ από την άλλη ο ερωτών/αναγνώστης νιώθει ότι το λέτε βλάκα για τις επιλογές που κάνει στην ζωή του και ότι του κάνετε φροντιστήρια ηθικής

:stuck_out_tongue: :stuck_out_tongue:

8 «Μου αρέσει»

Εκτός από αστοιχείωτη μπαρούφα μου αρέσει που το βρίσκεις και λογικό κιόλας. Με ποιά λογική δεν μπορώ να φανταστώ.
Αν σε μια λειτουργία που κάνω έγώ με το libre office και 4 ανοικτές σελίδες στο firefox το δικό μου σύστημα χρησιμοποιεί 30% λιγότερο ram από το ubuntu, και 40% λιγότερο cpu, θα καίμε το ίδιο ρεύμα;
Καλά, για το windows δεν το συζητάμε καν… δεν πάει να καίει και αγιασμό, απ’την στιγμή που είναι αδύνατο να μάθει κανείς γιατί καίει αυτά που καίει, τι μας ενδιαφέρει.

Οι συγκρίσεις και γενικεύσεις linux και ubuntu είναι το λιγότερο ένδειξη ασχετοσύνης. Και αν όντως υπάρχει ασχετοσύνη τουλάχιστον να υπάρξει η εγκράτεια να μην γίνεσαι και προσβλητικός σε όποιους θέλουν να βοηθήσουν.

1 «Μου αρέσει»