Δημιουργία απλής ιστοσελίδας

Καλημέρα, θα ήθελα να δημιουργήσω μια απλή στατική ιστοσελίδα παρουσίασης. Οι γνώσεις μου είναι ελάχιστες για αυτό. Θα μπορούσε κάποιος παρακαλώ να μου συστήσει τα εργαλεία που χρειάζομαι, καθώς μια εύκολη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί;

1 «Μου αρέσει»

Άπειρα εργαλεία! ε τώρα ειναι τι περίπου θελεις να κάνεις. Μπορείς να βρεις απλά html template στο ιντερνετ και να κάνεις τις αλλαγές που θες. Μπορείς να βρεις κάποιον builder που συνήθως εχουν όλοι οι hosting providers. Μπορείς ακόμη και να αρχισεις να γράφεις το δικο σου html. Όλα αυτά αν και μπορεί να φαίνονται βουνό σε εναν αρχάριο εχουν λογική η οποία αν ακολουθηθεί δεν ειναι κατι σπουδαίο.

Για να μιλάμε ομως σοβαρά, οτι σελίδα και να θες να φτιάξεις πιστεύω οτι θα πρεπει να φτιαχτεί σε κάποια πλατφόρμα. Ακόμη και σαν στατική ιστοσελίδα να ξεκινήσει λογικα κάποια στιγμη και ισως συντομα , θα φανει η ανάγκη για κάποιου άλλου τύπου λειτουργικοτητα. Εγω δουλεύω wordpress, joomla, drupal, prestashop, magento, opencart αλλα και κάποιες πολύ εξειδικευμενες. Θεωρώ το wordpress πολυ απλό και με μεγαλη κοινότητα. Σίγουρα και αυτο θα φανεί βουνό στο νεο χρήστη, αλλα νομίζω ειναι η μονη λυση για να μην κάνεις αλλαγές σε συντομο χρονικό διάστημα. Τελος, πιστεύω οτι οι ιστοσελίδες εν ετη 2020 πρεπει να εχουν κάποιου ειδους διαδραση με τον επισκέπτη. Η απλή παρουσίαση σε οτιδήποτε, δεν νομίζω οτι εχει μέλλον

2 «Μου αρέσει»
Mathesis

Course |

αυτήν την βδομάδα ξεκίνησε το συγκεκριμένο μάθημα. Αν θέλεις μια παραπάνω γνώση από ένα έτοιμο build όπως είπε ο @anon88072451

3 «Μου αρέσει»

Το πιο εύκολο που έκανα εγώ είναι να πάω στο περίπου έτοιμο*.

  1. Χρειάζεται να ορίσεις τι ποσό είσαι διατεθειμένος να δαπανήσεις
  2. Βρίσκεις domain name δηλαδή πως θα λέγεται
  3. Καθορίζεις ποιος θα είναι ο χώρος που θα σε φιλοξενεί
  4. Ποιό θα είναι το ssl certificate για να είναι ορατό το site σου χωρίς “μα, μου” και ασφαλές
  5. Καθορίζεις την πλατφόρμα που θα το φτιάξεις

Στο 5 έχουμε κατα βάση 4 δημοφιλείς επιλογές:

  • Δημιουργία σελίδας με το Wordpress (σχετικά εύκολο, δημοφιλές αλλά μπορούν να το χακάρουν και εύκολα)
  • Δημιουργία σελίδας με Joomla (πιο δύσκολο από το Wp, λιγότερο ματζόβολο αλλά πιο ασφαλές)
  • Δημιουργία σελίδας με Drupal (αρκετά πιο δύσκολο από το Wp, πιο ματζόβολο από Joomla, εξισου ασφαλές)
  • Δημιουργία σελίδας με Php και λοιπές γλώσσες προγραμματισμού σε text editor

Εγώ έφτιαξα το site μου (oneirofono) εύκολα ακολουθώντας οδηγό που βρήκα στο youtube βασισμένο στο Wordpress.

*υπόψιν στα λέω μπακάλικα γιατί δεν είμαι και web developer

Μία επιλογή είναι και το HUGO, δεν το εχω δουλέψει όμως, οπότε δεν ξέρω πόσο εύκολο είναι…

3 «Μου αρέσει»

Η λύση μιας μηχανής παραγωγής στατικών σελίδων (static web site generator) όπως το HUGO που αναφέρθηκε ή το Jekyll είναι μια πολύ καλή επιλογή. Αυτές παράγουν τις σελίδες HTML τοπικά στον υπολογιστή και τις ανεβάζεις μετά με ftp σε ένα server.
Πλεονέκτημα τους είναι πως δεν απαιτούν τίποτα απο τον server και αν αγοράσεις το όνομα από κάποιους σου δίνουν και δωρεάν χώρο. Για παράδειγμα το papaki.gr σου παρέχει κάποια MB οπότε ο σερβερ είναι τσάμπα :rainbow:. Μειονέκτημα είναι πως θα πρέπει να ξέρεις περισσότερα και δεν έχεις δυναμικό περιεχόμενο και θα πρέπει να καταφήγεις σε τρίτες υπηρεσίες για να έχεις σχόλια.
Τα github pages είναι δωρεάν επίσης (αν και θα πρέπει να δεις τους όρους χρήσης) τα οποία έχουν απευθείας υποστήριξη για Jekyll.

2 «Μου αρέσει»

Να προσθέσω για τις στατικές σελίδες και την δωρεάν λύση :

Αλλά και :

Στην περίπτωση του github μάλιστα αν ενεργοποιήσεις το Jekyll δεν χρειάζεται να κανείς εγκατάσταση τίποτα στον υπολογιστή εκτός του git. Έπειτα γράφεις σε απλό κειμενογράφο σε Markdown και μόλις τα στείλεις με git push θα αναλάβει το GitHub να σου τα κάνει σελίδες :slight_smile:

3 «Μου αρέσει»

ποιος είναι ο στόχος σου; Αν θες απλα να φτιαξεις μια παρουσίαση που να είναι διαθέσιμη από το internet δεν χρειάζεσαι καν να φτιαξεις ιστοσελίδα, να νοικιάσεις χώρο ή ο,τιδηποτε. Πάνε απλά στο docs.google.com και φτιαξε το εκεί. Εχω χρησιμοποιήσει και το slides.com στο παρελθόν το οποίο χρησιμοποιεί το https://github.com/hakimel/reveal.js/ στο backend.

2 «Μου αρέσει»

Σας ευχαριστώ πολύ όλους για τις απαντήσεις σας. Από τις πληροφορίες αυτές είδα ότι μάλλον θα κινηθώ προς HUGO, JEKYLL ή να κατεβάσω άλλα HTML template για τροποποίηση. Το βλέπω ίσως για την ευκολότερη λύση.

Κάτι τέτοιο είχα κάνει (στα τυφλά) πριν από πολλά χρόνια σε windows, άλλα δεν θυμάμαι τίποτα πλέον. Σε αυτήν την περίπτωση με ποια εφαρμογή (εγκατεστημένη στον υπολογιστή μου) μπορώ να τροποποιήσω τις HTML, βλέποντας τες εκεί κάπως σας προεπισκόπηση και μετά να τις ανεβάσω με ftp σε έναν server όπως είπατε;

με εναν απλο editor…!! Παλια το καναμε με το notepad στα windows. βασικα ομως για να βλεπεις τι κανεις ειναι καλυτερα να ανεβασεις τα αρχεια σε ενα σερβερ και να κανεις τις αλλαγες εκει. οποτε θα βλεπεις σχεδον αμεσα τι πειραζεις, αλλα και να εχεις και το φωτογραφικο υλικο ανεβασμενο ωστε να βαζεις απευθειας τα σωστα link

Έσπασα το κεφάλι μου άλλα το θυμήθηκα, ήταν το “Frontpage”. Υπάρχει κάτι αντίστοιχο σε Linux; Ήταν εύκολο νομίζω και αν θυμάμαι καλά “έτρεχε” την ιστοσελίδα και τις συνδέσεις του, οπότε έβλεπες γρήγορα τι κάνεις.

Δεν εχω ακούσει κάτι που να μοιάζει με το frondpage για linux, βρήκα κάτι άλλο όμως εδω που μπορείς να κάνεις αλλαγές online και όταν είσαι έτοιμος πάρε απλά τον κώδικα και ανέβασε τον σε κάποιον σέρβερ…

update* δες και αυτό silex νομίζω είναι αυτό που ψάχνεις…

Αυτό με το χακάρισμα είναι εντελώς λάθος αλλά δεν είναι επί του παρόντος η κουβέντα. Απλώς το επισημαίνω για να μη δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις.

Για τα υπόλοιπα έχουμε γράψει στο cerebrux

και για SSL (αν και το github το ενεργοποιεί πλέον με 1 κλικ)

2 «Μου αρέσει»

ΟΚ για να βαλω και εγω τα δικα μου 2 cents της πληροφοριακης σοφιας… εδω μιλαμε για 2 πραγματα που αναφερουμε κατω απο την εννοια της “ιστοσελιδας”.

Το ενα ειναι η λειτουργεια ενος διακομιστη ιστοσελιδων (web server) και το αλλο ειναι η δημιουργεια μιας HTML5 ιστοσελιδας χωρις δυναμικα αλλασομενο περιεχομενο.

Για το πρωτο εαν αποφασισεις να βαλεις την σελιδα σου σε καποια εταιρια ειτε πληρωσεις ειτε εχεις free account τοτε δεν χρειαζεται να ασχοληθεις με διακομιστες… αλλα μονο με το πως θα μεταφερεις τα αρχεια της σελιδας σου στον διακομιστη αυτον. Με αυτο το κομματι θα πρεπει να ασχοληθεις εις βαθος μονο εαν φτιαξεις εσυ ο ιδιος τον δικο σου διακομιστη που εαν ξεκινας τωρα να φτιαξεις ιστοσελιδες δεν θα στο συνηστουσα εκτος εαν εισαι λατρης της περιπετειας :slight_smile:

Για την δημιουργια μιας απλης στατικης σελιδας τα βασικα δεν ειναι δισκολα… αλλα οσο και να ναι προγραμματα οπως το Frontpage σου δινουν ενα περιβαλλον για να φτιαξεις την σελιδα σου χωρις να χρειαστεις πολλες γνωσεις. Παρολα αυτα σε περιπτωση που χρειαστεις να αλλαξεις καποιο κομματακι του κωδικα της σελιδας σου τοτε αναγκαστικα θα τις χρειαστεις αυτες τις γνωσεις.

Στην ουσια μπορεις να χρησιμοποιησεις εναν απλο κειμενογραφο (οπως πχ το Gedit, το Pluma, to Featherpad κλπ) σε οποια διανομη χρησιμοποιεις ή μπορεις να χρησιμοποιησεις το Silex, το Google Web Designer ή καποιο αλλο προγραμμα που κανει παρομοια δουλεια με το Frontpage. Υπαρχουν επησεις πολλα προγραμματα για Windows τα οποια θα μπορουσαν να τρεξουν σε διανομες μεσω του WINE αλλα για καποιον που ξεκιναει τωρα αυτο ειναι πιο περιπλοκο και εκτος εαν εισαι λατρης της περιπετειας δεν ειναι κατι που πολυ χρηστες προτιμουν.

Για ιστοσελιδες με δυναμικο περιεχομενο (δηλαδη περιεχομενο που αλλαζει συμφωνα με επιλογες του καθε χρηστη που βλεπει την ιστοσελιδα) τοτε σηγουρα θα χρειαστεις γνωσεις αρκετες. Δεν ειναι κατι πολυ περιπλοκο αλλα πρεπει να εχει καποιος καποιες γνωσεις σχετικες με τον προγραμματισμο.

Ελπιζω να βοηθησα

Μπράβο κάτι τέτοιο είχα στο μυαλό μου, θεωρώντας το την ευκολότερη λύση. Εύκολο, απλό και γρήγορο. Ευχαριστώ για το χρόνο σου.

3 «Μου αρέσει»

δες αυτη τη παρουσιαση που εκανα πριν 5 χρονια, ισως σε βοηθησει.

5 «Μου αρέσει»

10:17 μου αρεσει ο τροπος που το θετεις :slight_smile: “Για καποιον ο οποιος εχει μαθει να χρησιμοποιει ποντικι ξεχαστε το” Να σαι καλα @drpaneas :slight_smile: Σταρατες κουβεντες :slight_smile:

2 «Μου αρέσει»

θα σου χρειαστεί.

Επίσης

τα silex
gitpages*
σίγουρα ναι

και φυσικά το Mathesis


το οποίο το έχω παρακολουθήσει και είμαι πολύ ευχαριστημένος.

Για web server δες και το flask
Πιο εύκολη λύση όμως θεωρώ το docker
στο οποίο μπορείς να πειραματιστείς στα πάντα χωρίς να επηρεάσεις το σύστημά σου.
Wordpress για παράδειγμα

docker run --name some-wordpress -p 8080:80 -d wordpress

και τρέχει στο
http://localhost:8080 ή
http://host-ip:8080

1 «Μου αρέσει»

το καλύτερο σχολείο κατά την γνώμη μου πάντα.με ον λαιν εργαλείο να δοκιμαζεις κωδικα.για την κατασκευη ιστοσελιδας παντα. φυσικα θελει διαβασμα. πολυ διάβασμα

2 «Μου αρέσει»