Δεν νοείται βιώσιμος ψηφιακός μετασχηματισμός χωρίς λογισμικό ανοιχτού κώδικα

Τον κομβικό ρόλο της χρήσης λογισμικού ανοιχτού κώδικα στον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελλάδας επισημαίνει ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών(ΕΕΛΛΑΚ) με αφορμή μια άστοχη αναφορά σε “παλαιωμένα συστήματα ανοιχτού κώδικα” που αναδημοσιεύθηκε στον ιστοχώρο του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Στις 20 Σεπτεμβρίου 2021 στην ιστοσελίδα του Γραφείου Τύπου του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου αναρτήθηκε Δελτίο Τύπου με τίτλο “Το ελληνικό Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου βελτιώνει τη διαδικασία μετανάστευσης με το Microsoft 365”.

Προσπερνάμε το γεγονός της όχι και τόσο καλής πρακτικής σύμφωνα με την οποία κυβερνητική ιστοσελίδα αναδημοσιεύει εταιρικά Δελτία Τύπου.

Το ίδιο ακριβώς κείμενο είχε δημοσιευτεί στην ενότητα Ιστορίες Πελατών της Microsoft στις 23 Ιουλίου 2021

Στεκόμαστε στη φράση που αποδίδεται στον κ. Κωνσταντίνο Κωστάκο, Διευθυντή του Γραφείου του Υπουργού όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Χρησιμοποιούσαμε παλαιωμένα συστήματα ανοιχτού κώδικα με στοιχειώδεις δυνατότητες αποκλειστικά εντός των γραφείων μας. Μας έλειπε η ασφάλεια και τα ισχυρά εργαλεία συνεργασίας για να προσφέρουμε την αποτελεσματική και ακριβή καθοδήγηση που θα περίμεναν οι αιτούντες άσυλο».

Πρόκειται για μια ατυχή αναφορά. Θα αρκούσε η ανάγνωση του “Τι είναι το Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα;” και του “Πίνακα ισοδύναμων λογισμικών” για να διαπιστωθεί ότι στο ανοιχτό λογισμικό η πιο σύγχρονη έκδοση είναι πάντα ελεύθερα διαθέσιμη και το μόνο που χρειάζεται είναι να εγκατασταθεί. Επιπλέον για οργανισμούς και εταιρείες που επιθυμούν ασφαλή περιβάλλοντα εργασίας υπάρχουν λύσεις ανοιχτού λογισμικού όπως το Nextcloud.

Μόλις τον προηγούμενο μήνα, στις 6 Σεπτεμβρίου 2021, μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με θέμα την επίδραση του Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα στην Ευρωπαϊκή οικονομία αναφέρεται στο όφελος που απέφερε το 1δις ευρώ το οποίο επένδυσαν το 2018 στο ανοιχτό λογισμικό εταιρίες με έδρα στην Ε.Ε. και υπολογίζεται μεταξύ 65 και 95 δισ ευρώ.

Ακόμα, η Διακήρυξη του Βερολίνου την οποία υπέγραψαν στις 8 Δεκεμβρίου του 2020 οι αρμόδιοι για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό Υπουργοί κρατών μελών της Ε.Ε, τονίζει τη σχέση μεταξύ διαλειτουργικών λύσεων ανοιχτού λογισμικού και Ψηφιακής Κυριαρχίας.

Εμβληματικές δράσεις του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης όπως το gov.gr και η βίβλος ψηφιακού μετασχηματισμού σε μεγάλο βαθμό βασίζονται σε ανοιχτό λογισμικό.

Επιπλέον, το νέο Εθνικό Σχέδιο Δράσης της Γερμανίας για την Ανοιχτή Διακυβέρνηση 2021-2023 περιλαμβάνει ειδική δέσμευση με τίτλο “Μια πλατφόρμα ανοιχτού λογισμικού για τις δημόσιες διοικήσεις” με στόχο την ψηφιακή κυριαρχία της δημόσιας διοίκησης καθώς, όπως αναφέρεται σχετικά, “οι εξαρτήσεις από μεμονωμένους κατασκευαστές λογισμικού ενέχουν τον κίνδυνο να χάσει κανείς τον έλεγχο των πληροφοριών του και, συνεπώς, την ικανότητά του να ενεργεί στον ψηφιακό χώρο”.

Σε όλη την Ευρώπη, εδώ και αρκετά χρόνια, η αντίληψη που θέλει το λογισμικό ανοιχτού κώδικα “παλαιωμένο” και με “στοιχειώδεις δυνατότητες” είναι ξεπερασμένη από τις εξελίξεις. Δεν νοείται Βιώσιμος Ψηφιακός Μετασχηματισμός χωρίς Λογισμικό Ανοιχτού Κώδικα.

6 «Μου αρέσει»

Παντως με μια γρηγορη ματια, το site ειναι στημενο σε wordpress, σε ubuntu και με apache 2.4. Μερικα αρθρα γραφονται για να γραφονται… Η αναδημοσιευση εταιρικων δελτιων τυπου δεν ειναι καινουριο φαινομενο. Το θεμα ειναι οτι με ενοχλει οταν πρεπει να ανεβασουμε την ηδη ανεβασμενη στα υψη microsoft… Αν στο δελτιο τυπου αναφεροταν μια μικρη ελληνικη εταιρεία λογισμικου ισως και να μην εδινα καν σημασια.

1 «Μου αρέσει»