Δεν μπορώ να δημιουργήσω grub.cfg

Γεια σε όλους!

Εγκατέστησα Arch σε υπολογιστή για Dual Boot με Windows 10 και η όλη εγκατάσταση πήγε ΟΚ, αλλά έχω θέμα με τον GRUB. Έχω το EFI System Partition που είχαν δημιουργήσει τα Windows 10 (100MiB μέγεθος) στο /dev/sdb3 και το έχω κάνει προσάρτηση σε έναν φάκελο που δημιούργησα στο σύστημα αρχείων του arch που έχω πει efi. Κάνω εγκατάσταση GRUB:

grub-install /dev/sdb --target=x86_64-efi --efi-directory=efi/ --bootloader-id=GRUB

Και τελειώνει χωρίς προβλήματα. Μετά τρέχω:

grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg

όπως προτείνει και ο οδηγός εγκατάστασης. Δοκίμασα και /efi/EFI/GRUB/grub.cfg. Τρέχει την εντολή αλλά δεν βρίσκει ούτε τα Arch ούτε τα Windows, και στις 2 περιπτώσεις. Έχω εγκατεστημένο grub, efibootmgr, os-prober και ntfs-3g. Έχω κάνει προσάρτηση το διαμέρισμα που περιέχει τα αρχεία των Windows στο /mnt. Όταν το έκανα προσάρτηση μου είπε επίσης ότι θα το βάλει σε read-only mode γιατί τα Windows δεν έχουν κλείσει τελείως. Μήπως φταίει και αυτό; Ευχαριστώ για την βοήθειά σας.

Με κάθε επιφύλαξη σου γράφω την απάντηση αυτή, γιατί τέτοιο σενάριο αντιμετώπισα πριν καναδυοτρία χρόνια (με άλλο distro) σε ένα λάπτοπ μου που είχε ήδη windows, οπότε σου γράφω από μήμης και με βάση τη λογική μου τι θα έκανα στη θέση σου.

Εγώ επέλεξα boot loader και για win και για linux να είναι ο grub. Οπότε είχα σβήσει το boot loader partition των windows και εκεί έβαλα το grub.

Εν προκειμένω και κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης: αν /dev/sdb3 είναι το εν λόγω partition, το κάνεις mount στο /mnt/boot. Αφού κάνεις arch-chroot /mnt και όλα τα άλλα δέοντα, κάνεις το grub install ( grub-install --target=x86_64-efi --efi-directory=/boot --bootloader-id=grub ) και μετά το grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg

Σε μένα είχε δει τα windows και το linux κανονικά έτσι.

Τα παραπάνω όμως τα γράφω με κάθε επιφύλαξη, καθότι τα είχα κάνει πριν κάτι χρόνια. Αν η εγκατάσταση των windows σού είναι πολύτιμη, πάρε ένα image πιο πριν να χεις το κεφάλι σου ήσυχο.

1 Like

Δεν ξέρω αν το πρόβλημα οφείλεται σε αυτό, αλλά επειδή κατά καιρούς κι εμένα μου είχε δημιουργήσει πρόβλημα με read-only partitions, μπες στα windows και απενεργοποίησε το hibernation από τις επιλογές ενέργειας.
Επίσης καλού κακού απενεργοποίησε και το fast boot από το BIOS (αν δε το έχεις κάνει ήδη).

2 Likes

Παιδιά ρώτησα στα forum του Arch και μου είπαν ότι το grub-mkconfig με την καινούργια έκδοση θέλει το which για να βρει τον os-prober και τελικά αυτό ήταν το θέμα. Ευχαριστώ και εσάς για την βοήθειά σας!

https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?pid=1871709#p1871709

4 Likes