Δεν εμφανίζεται ο ssd δίσκος

Καλησπέρα, δοκιμάζω να εγκαταστήσω το manjaro-kde-18.1.2-191028-linux53. Δυστυχώς δεν εμφανίζεται ο ssd δίσκος για να βάλω εκεί το manjaro. Το laptop μου έχει ήδη τα windows στον ssd και ένα hdd ο οποίος εμφανίζεται κανονικά. Ψάχνοντας και δοκιμάζοντας ανακάλυψα το εξής παράδοξο. Tο sata configuration είναι « intel rst premium with intel optane system acceleretion» και όχι «AHCI». Στην περίπτωση που επιλέξω AHCI και στο grub menu σβήσω το quiet τότε και μόνο τότε εμφανίζεται ο ssd. Το να κάνω το ιδιο με « intel rst premium with intel optane system acceleretion» ή « AHCI» δεν έχει καμιά διάφορα. Καθώς δεν θέλω να χρειάζεται να μπαίνω στο bios κάθε φορά που θα θέλω να μπω στα windows για να αλαζω το sata configuration αλλά, θέλω να βάλω και το manjaro στον ssd όποια λύση καλοδεχούμενη.

Αν το έχεις στο BIOS ως AHCI (οπότε βλέπεις τον ssd κανονικά), μπουτάρουν τα windows?

Όχι δυστυχώς. Χρειάζεται να το έχω στο intel rst… για να ξεκινήσουν τα windows. Μάλιστα για να μπουταρουν τα windows αν προηγουμένως το είχα σε AHCI χρειάζεται δύο επανεκκινήσεις (αφού αλλάξω τη ρύθμιση του sata configuration) με την παρεμβολή ενός τόνου μηνυμάτων από τα windows για αυτόματη ανίχνευση και επιδιόρθωση προβλημάτων.

Σύμφωνα με την Intel

What operating systems does Intel** ® Optane ™ **memory support when used for system acceleration?

Intel® Optane™ memory requires Windows 10 64-bit to be used as a system accelerator.

Η συγκεκριμένη τεχνολογία (πρώτη φορά που άκουσα για αυτήν προσωπικά) μοιάζει να μην έχει επίσημη υποστήριξη για Linux, ή τουλάχιστον με μια γρήγορη ματιά δεν βρήκα κάτι. Επίσης αν κατάλαβα καλά με το τρόπο αυτό κάνει την συσκευή cache και όχι δίσκο, οπότε λογικό είναι να μην την βλέπει σαν δίσκο, αν και ίσως το κατάλαβα λάθος αυτό.

Η λύση είναι να φτιάξεις, ή να κάνεις επανεγκατάσταση τα Windows πρώτα.

Μάλλον καλά τα κατάλαβα, δεν το έχεις σαν δίσκο αλλά σαν accelerator. Συμφωνα με αυτό https://www.intel.com/content/www/us/en/support/articles/000024626/memory-and-storage.html θα πρέπει να ακολουθήσεις τις οδηγίες του βίντεο πριν αλλάξεις την ρύθμιση στο BIOS

1 Like

@Talos θα το δοκιμάσω και θα ξαναγράψω για το αποτέλεσμα, μόνο που μπορεί να αργήσω μερικές μέρες. Επίσης μια απορία που μου δημιουργηθηκε τώρα: ποίο είναι καλύτερο, μια επανεγκατάσταση αλλάζοντας και τις ρυθμίσεις στο BIOS ή να ακολουθήσω τις οδηγίες από το βίντεο;

Αυτό εσύ θα το κρίνεις. Προσωπικά θα δοκίμαζα την διαδικασία που περιγράφει η Intel πρώτα.

1 Like

Τελικά έκανα επανεγκατάσταση. Δοκίμασα να ακολουθήσω τις οδηγίες της intel αλλά συνάντησα κάποια προβλήματα (άσε που οι εφαρμογές που δείχνει στο βίντεο δεν ηταν εγκατεστημένες και έπρεπε να τις βάλω εγώ). Με την ευκαιρία είδα πως είναι και μια εγκατάσταση windows και έχω να πω ένα πράγμα, θα ήταν το ίδιο εύκολη και σχεδόν το ίδιο σύντομη με την εγκατάσταση μιας εύκολης διανομής linux αν η ίδια η Microsoft δεν δημιουργούσε προβλήματα. Τι εννοώ; Κατά την εγκατάσταση μου ζήτησε να συνδεθώ στο λογαριασμό μου Microsoft και αν δεν έχω να δημιουργήσω. Εγώ δεν έχω και δεν θέλω να αποκτήσω, όμως δεν υπήρχε η επιλογή να συνεχίσω αν δεν συμπλήρωνα το βήμα αυτό. Τελικά βρήκα λύση. Έκλεισα το wifi με το οποίο προηγουμένως είχα συνδέσει και τότε μου εμφάνισε την επιλογή για δημιουργία τοπικού χρήστη. :triumph: