Δεν έχω εικόνα στον υπολογιστή παρά μόνο σε recovery mode

Γεια σας, θα ήθελα να ζητήσω βοήθεια για ένα (πολύ παράξενο κατά τη γνώμη μου) πρόβλημα που αντιμετωπίζω με το Mint και όχι μόνο.
Ας ξεκινήσω λέγοντας ότι έχω σύστημα με dual boot δηλαδή έχω επιλογή για Windows 10 και linux Mint. Ο υπολογιστής μου έτρεχε για περίπου 10 μήνες έτσι χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα.
Πριν από περίπου 2 μήνες (χωρίς να θυμάμαι να έχω κάνει κάποια σημαντική αλλαγή στις ρυθμίσεις του pc) άνοιξα μία μέρα το Mint και από τότε έως σήμερα έχω απλά μαύρη οθόνη. Πιστεύω ότι φορτώνει κανονικά γιατί όταν - τυφλά- πληκτρολογώ τον κωδικό μου, ακούω τον χαρακτηριστικό ήχο επιτυχημένης εισόδου. Να σημειώσω ότι τα windows φορτώνουν κανονικά και χωρίς πρόβλημα.

Όταν όμως μπαίνω στο Mint μέσω της επιλογής “recovery mode” έχω εικόνα αλλά εμφανίζεται ειδοποίηση ότι η επιτάχυνση υλικού γίνεται μέσω software και από ότι καταλαβαίνω όχι από την κάρτα γραφικών.

Στη συνέχεια έκανα επαναφορά συστήματος μέσω του timeshift αλλά δεν άλλαξε κάτι, εξακολουθώ να μην έχω εικόνα στο νορμάλ boot.
Τα πολύ περίεργα -κατά τη γνώμη μου - αρχίζουν όταν μπαίνω στο mint μέσω του live usb και ούτε και έτσι δεν είχα εικόνα. Εκνευρισμένος με το όλο πρόβλημα κατεβάζω άλλη διανομή την Ubuntu studio και βάζω το live usb και …έκπληξη ούτε στο Ubuntu είχα εικόνα!
Έχω σηκώσει τα χέρια ψηλά, παρακαλώ βοηθήστε γιατί τα έχω χαμένα. Δεν ξέρω τι να κάνω.

υπάρχει περίπτωση να φταίει το bios? Δεν γνωρίζω κάτι απλά ρωτάω.
Παρακαλώ βοηθήστε…

Αυτό που φταίει είναι οι drivers της κάρτας γραφικων. Το λέει και το μήνυμα «χωρίς επιτάχυνση υλικού». Με αλλά λόγια για κάποιον λόγο μετά από update κάτι πήγε στραβά.
Σε τέτοιες περιπτώσεις βρίσκουμε τον driver μέσω του recovery και τον απεγκαθηστουμε. Έτσι θα μπει στο desktop. Αν χρειαστούμε εκ νέου την εγκατάσταση τους επειδή πχ παίζουμε παιχνίδια τότε ξανακάνουμε εγκατάσταση τους drivers μέσω των προτεινόμενων οδηγών.

Φυσικά τώρα που δεν έχεις mint μόνο εικασίες μπορούμε να κάνουμε.

1 Like
  1. ποια είναι τα χαρακτηριστικά τού υπολογιστή;

γιατί κανένας που ζητάει βοήθεια δεν τα δίνει;

  1. ποια έκδοση ubuntu δοκίμασες;
1 Like

πρεπει να γινει ενα οδηγος που να δινει βασικες οδηγεις πως να γινεται μια ερωτηση.
π.χ. πρωτα δινουμε το αποτελεσμα της εντολης inxi -F και μετα λεμε τον πονο μας και τα παραπονα μας.
Πιστευω θα βοηθουσε παρα πολυ.
Φιλικα.

3 Likes
2 Likes

Εξακολουθεί και έχει mint - το ubuntu studio σε live usb το δοκίμασε…

Με την επαναφορά συστήματος που έκανε μέσω timeshift δεν θα έπρεπε να λυθεί το πρόβλημα, αν το αίτιο είναι αυτό που περιγράφεις?

@VDemian Τι κάρτα γραφικών έχει ο υπολογιστής σου? Ξέρεις μήπως τι drivers χρησιμοποιείς (ανοιχτούς, proprietary…?)

2 Likes

Όχι απαραίτητα, δυο πιθανοί λόγοι

  • Δεν έγινε επαναφορά αρκετά πίσω σε λειτουργική κατάσταση
  • Έγινε απλή επαναφορά χωρίς να πειραχτεί το grub και το ramdisk
3 Likes

τωρα τελευταια δεν ειχε καποια αναβαθμιση ο grub; μηπως εχει σχεση και δεν ειναι μονο η καρτα γραφικων;

1 Like

Δοκίμαστε αφού συνδεθείς κανονικά, έστω και αν δε βλέπεις, όπως περιέγραψες και πάτησε τον συνδιασμό Ctrl+Alt+F1. Αν σου εμφανίσει επιτυχώς την κονσόλα, κάνε και εκεί σύνδεση, πληκτρολογώντας το όνομα χρήστη σου και τον κωδικό πρόσβασής σου και δοκίμασε να κάνεις επανεκκίνηση το LightDM με sudo service lightdm restart τον κωδικό πρόσβασής σου και Enter, σε περίπτωση που έχει κολλήσει.
Στη θέση σου αν το παραπάνω δούλευε, με το που έμπαινα θα έκανα ό,τι ενημερώσεις έχει το σύστημα ώστε να είμαι σίγουρος πως δεν είναι θέμα ασυμβατότητας λογισμικού ή ενημέρωσης.

3 Likes

Κατ’ αρχήν συγνώμη που ξέχασα τα specs του υπολογιστή οπότε:

System:
  Host: DemianPC Kernel: 4.15.0-64-generic x86_64 bits: 64 compiler: gcc 
  v: 7.4.0 Desktop: Cinnamon 4.0.10 Distro: Linux Mint 19.1 Tessa 
  base: Ubuntu 18.04 bionic 
Machine:
  Type: Desktop Mobo: ASUSTeK model: ROG STRIX X470-I GAMING v: Rev 1.xx 
  serial: <filter> UEFI: American Megatrends v: 2703 date: 08/20/2019 
CPU:
  Topology: 6-Core model: AMD Ryzen 5 2600X bits: 64 type: MT MCP arch: Zen+ 
  rev: 2 L2 cache: 3072 KiB 
  flags: lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 sse4a ssse3 svm 
  bogomips: 86226 
  Speed: 1885 MHz min/max: 2200/3600 MHz Core speeds (MHz): 1: 1884 2: 1890 
  3: 2058 4: 2070 5: 1887 6: 2030 7: 1885 8: 1888 9: 2191 10: 2186 11: 2070 
  12: 2189 
Graphics:
  Device-1: AMD Ellesmere [Radeon RX 470/480/570/570X/580/580X] 
  vendor: XFX Pine driver: N/A bus ID: 09:00.0 
  Display: x11 server: X.Org 1.19.6 driver: ati,fbdev 
  unloaded: modesetting,radeon,vesa resolution: 1024x768~76Hz 
  OpenGL: renderer: llvmpipe (LLVM 8.0 128 bits) v: 3.3 Mesa 19.0.8 
  direct render: Yes 

cerebrux δυστυχώς δεν έχω τις τεχνικές γνώσεις να βρω που είναι οι drivers και πως να τις απεγκαταστήσω. Mint εξακολουθώ να έχω, τα Ubuntu τα έβαλα “live” με ένα στικάκι.

Η επαναφορά του συστήματος με το timeshift είναι γεγονός ότι δεν μπορούσα να πάω πολύ πίσω, όμως σίγουρα τη χρονική περίοδο που γύρισα τα mint ήταν οκ.

tabakisp δεν έχω εικόνα όταν μπαίνω κανονικά, όμως μπαίνω συχνά μέσω recovery mode και έχω κάνει όλες τις ενημερώσεις κανονικά.

Δες λίγο τον παρακάτω οδηγό:

Θα πας εκεί που λέει μέσω τερματικού σε περίπτωση που δεν μπορείς να μπεις στο γραφικό περιβάλλον η γενικά για να το κανείς μέσω τερματικού

1 Like

Ποιο είναι η μάρκα και το μοντέλο της οθόνης σου;

cerebrux, ευχαριστώ πολύ, αύριο θα το προσπαθήσω και αυτό.

tabakisp, LG Flatron 24EA53VQ

ευχαριστώ

είδα 75hz στις αναφορές του συστήματός σου και ήθελα να τσεκάρω αν τα σηκώνει η οθόνη, τσεκ.

1 Like

Το πρόβλημα όσο ξαφνικά ήρθε, τόσο ξαφνικά λύθηκε…

Εχτές το βράδυ έκανα ενημέρωση στην κάρτα γραφικών (στα windows) και σήμερα έκανα κανονικά log in με εικόνα στο Mint απ’ όπου και γράφω αυτή τη στιγμή.

Εγώ δεν καταλαβαίνω, εσείς?

1 Like

Δεν ξέρω αλλά μια σκέψη είναι ότι τα windows πειράζουν το υλισμικό τής κάρτας γραφικών ή τής μητρικής. Μάλλον λόγω κάποιου bug δημιούργησαν το πρόβλημα και με την ενημέρωση το έλυσαν.

Το μόνο που θα μπορούσα να δικαιολογήσω είναι κλείδωμα από UEFI λόγω διακοπτόμενης αναβάθμισης υλικού.

1 Like

Τι είναι δαύτο και πώς γίνεται?

Μερικές φορές το Windows ενημερώνει τον UEFI πως περιμένει ενημέρωση λογισμικού πριν την φόρτωση του λειτουργικού και αν δεν κάνεις την ενημέρωση στην επόμενη επανεκκίνηση ή μεσολαβήσει κάτι άλλο ίσης ή μεγαλύτερης προτεραιότητας υπάρχει πιθανότητα να κολλήσει και ή να μπεις σε boot loop ή να μην μπαίνεις καθόλου. Πολύ σπάνιο λόγω προϋπόθεσης συγχρονισμού ενημέρωσης και αυτού του κάτι άλλο που θα συμβεί.

Έκανα καιρό να γράψω ξανά γιατί ειλικρινά έχω απογοητευτεί πολύ και ετοιμάζω φορμάτ…

Χάρηκα γιατί νόμιζα ότι διορθώθηκε το πρόβλημα αλλά μάταια… Μόνο για μία φορά φόρτωσε κανονικά. Την επόμενη μέρα και έκτοτε κάνει πάλι τα ίδια, δεν βλέπω τίποτα. Βαριέμαι αφάνταστα την διαδικασία του να ξαναεγκαταστήσω τα πάντα αλλά δεν βλέπω άλλη λύση…
Ευχαριστώ όσους ενδιαφέρθηκαν να βοηθήσουν.