Deepin 20.1: Η εντολή `sudo dpkg --configure -a` παγώνει το μηχάνημα όταν προσπαθεί να εγκαταστήσει το system (241.10-1+dde)

Καθαρά για εκπαιδευτικούς λόγους ψάχνω μια λύση στο παρακάτω πρόβλημα. Την συγκεκριμένη εγκατάσταση την έχω για δοκιμές.

Σε ένα VM μου (σε VirtualBox) τρέχω το Deepin 20.1 το οποίο πρόσφατα έβγαλε αναβάθμιση σε 20.2. Ξεκίνησα την αναβάθμιση μέσα από το GUI του Deepin αλλά κάπου στράβωσε η διαδικασία και το VM πάγωσε με αποτέλεσμα να το κάνω power off. Τώρα όταν ξεκινώ το VM γράφει ότι είναι στην έκδοση 20.2…


… αλλά όταν πάω στην πληροφορίες του συστήματος γράφει έκδοση 20.1…
… και με inxi -F βγάζει και τις δύο εκδόσεις !!!

Στο update του μου βγάζει διαθέσιμες ενημερώσεις…

… τις οποίες δεν μπορεί να εγκαταστήσει.

Από terminal δοκίμασα να κάνω κλασσικά update αλλά μου βγάζει πρόβλημα και ότι πρέπει να τρέξω την εντολή sudo dpkg --configure -a

… αλλά μόλις βγάλει το μήνυμα ότι κάνει εγκατάσταση το system (241.10-1+dde) το VM παγώνει.
Έψαξα στο google αλλά δεν βρήκα κάποια λύση. Οτιδήποτε και αν δοκίμασα μου έβγαζε μήνυμα να τρέξω πρώτα το sudo dpkg --configure -a.

Καμιά καλή ιδέα?

Για δοκιμασε το κλασικο : sudo apt install -f
και μετα παιξε με το : sudo apt dist-upgrade (οχι σκετο upgrade)

Στην τελικη δοκιμασε χειροκινητη εγκατασταση του systemd με : sudo apt install systemd

To τι μπαχαλο εχει γινει … μονο το deepin το ξερει…

Επίσης έχεις όπως βλέπω την επιλογή στον bootloader να κάνεις rollback στην προηγούμενη έκδοση και να ξανακάνεις την διαδικασία από την αρχή.

Α μπα… τα έχω δοκιμάσει. Ότι και να του δώσω μου βγάζει μήνυμα να τρέξω πρώτα το sudo dpkg --configure -a

Το δοκίμασα και το rollback. Κάνει ότι γυρίζει πίσω αλλά στην ουσία δεν το κάνει “σωστά” και όταν πάει να κάνει update από το GUI βγάζει error και ξανά από την αρχή!

Μπες με tty και δώσε ξανά την ίδια εντολή αν μπορείς κάνε στοπ το service του dm της επιλογής σου και μετά ενεργοποίησε το ξανά όταν τελειώσεις

3 Likes

Και από tty κολλάει. Αυτό με το dm δεν το κατάλαβα.

Παντως, φαινεται το λειτουργικο σου να εχει κανει update, μονο ο dm(desktop manager) δεν εχει κανει. Γιατι αν προσεξεις στο ΤΤΥ, λεει “Deepin GNU/Linux 20.2”

Επομενως εγω προτεινω, πριν κάνεις login μεσω GUI, δοκιμασε μετα το boot, να μπεις απευθειας σε ενα ΤΤΥ και δουλεψε απο εκει.

Αν κολλαει παλι, μπορει να φταιει το VM.

2 Likes

Sudo systemctl stop gdm νομίζω και μόλις τελειώσεις systemctl start gdm ( λογικά αν δώσεις σκέτο systemctl θα δεις ποιον εχεις)

Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα έχει μπερδέψει. Αν προσέξεις στο πρώτο μου post το inxi -F γράφει άλλο Distro και άλλο Desktop.
image

Αυτό κάνω, από το login screen πατάω Ctrl-Alt-F3 και βγαίνω σε tty… αλλά δεν!

Βγάζει μήνυμα ότι δεν τρέχει το συγκεκριμένο service.
image

Υπάρχει δυνατότητα στο Linux να δω ποια είναι τα τελευταία updates που έχει εγκαταστήσει και αν ναι να προσπαθήσω να απεγκαταστήσω κάποια από αυτά… μήπως και “ξεκολλήσει”?
Οκ… καταλαβαίνω ότι το Linux δεν είναι Windows, αλλά φαντάζομαι ότι θα πρέπει να υπάρχει κάποια τέτοια δυνατότητα.

Τελικά έχει lightdm. Δοκίμασα και το έκανα stop με επιτυχία αλλά όλα τα άλλα δεν δούλεψαν.

Δες μήπως βρεις κάποιες πηγές παρακάτω
https://mirrors.ustc.edu.cn/

Σε ποια debian βασίζεται η συγκεκριμένη έκδοση;

cat /etc/debian_version

Επίσης ρωτάω για να μάθω και γω.
Μήπως θα βοηθούσε να χρησιμοποιήσεις την:

sudo apt full-upgrade

Πάντως και άλλοι αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη συγκεκριμένη διανομή:

Η έκδοση είναι 10.8. Οποιαδήποτε εντολή έχει apt μου βγάζει το μήνυμα να τρέξω πρώτα το sudo dpkg --configure -a


Δυστυχώς και εδώ οι Κινέζοι επιβεβαίωσαν την κακή τους φήμη σε πολλά πράγματα που φτιάχνουν-αντιγράφουν. Όμορφο απέξω (το DE τους) αλλά από μέσα όλο προβλήματα.

Γενικά το deepin σε κάποια πράγματα φαίνεται πολλή πρόχειρο, πχ αν πας από το store τους να εγκαταστήσεις κάποιες εφαρμογές όπως το Firefox ESR σου εγκαθιστά την κινέζικη έκδοση, ενώ, όπως μπορείς να δεις και από το sceenshot, το Deepin μου είναι στα Ελληνικά και έχω εγκαταστήσει και τα Αγγλικά… κινέζικα δεν έχω πουθενά.

1 Like

Εχω δει την 20.1, μου άρεσε πολύ το περιβάλλον της συγκεκριμένης διανομής.
Αντιμετώπισα και γω αντίστοιχα θέματα.
Και έτσι στράφηκα σε άλλες διανομές.
Είμαι όμως νέος σε GNU/Linux οπότε ήταν πιστεύω αναμενόμενο να συμβεί αυτό.
Μήπως έχεις δει την Kylin;

It’s already in public knowledge that the world’s top 500 fastest supercomputers run Linux. Chinese supercomputers Tianhe-1 and Tianhe-2 both use the 64-bit version of Kylin Linux, dedicated to high-performance parallel computing optimization, power management and high-performance virtual computing.
Πηγή: Ubuntu Kylin: The Official Chinese Version of Ubuntu - It's FOSS

您需要了解中文!

Τι να την κάνω την Kylin? Δεν ξέρω κινέζικα. Την Deepin την έβαλα σε ένα VM για δοκιμή επειδή έχει όμορφο GUI… αλλά σαν διανομή είναι πολλή ασταθής. Το Zorin OS έχει και αυτό ωραίο GUI και βασικά είναι ubuntu με xfce… και είναι πολλή πιο αξιόπιστο.

1 Like

Πάντα ξεκινάς την διαδικασία με το apt update, γιατί μπορεί να έχει πέσει σε πρόβλημα μεταξύ mirrors και 2 ασύμβατα πακέτα να προσπαθούν να συνυπάρξουν.

Μετά το update dist-upgrade. (δεν ξέρω για το συγκεκριμένο αλλά το debian για κάποια χρόνια τώρα με το apt σβήνει το cache μετά την εγκατάσταση με το apt-get κρατάει αντίγραφο του πακέτου).

Δοκίμασε και την εντολή apt-get --fix-broken install

Επίσης το dpkg --config μπορεί να λειτουργήσει χωρίς το -a (all) για ένα ένα πακέτο ειδικά. Ξεκίνα από το (τρι-μπούρδελο) systemd μετά dm … wayland (τρι- πάει για 4 …) και ίσως βγει άκρη.

Δεν έχω άμεση επαφή με την διανομή, χακαρισμένο debian είναι υποθέτω …
“φαντάζομαι” ότι τρέχει με wayland. Φαντάζομαι επίσης ότι δεν έχεις τα συνήθη 6 tty που ο κόσμος να καεί στο ένα πάς στο παραδίπλα, είτε το wayland, είτε το dm, είναι το ίδιο το systemd/logind κολλάει στο config και σε κλείνει απ’έξω. Για αυτό το λόγο θα πρέπει μέσω sysctl να σταματήσει κάθε GUI, να λειτουργήσουν τα agetty και το network και να κάνεις εκεί --config

Αλλά όταν έχεις ένα σύστημα να πατάνε όλα από το kernel και πέρα και πρέπει να του κάνεις upgrade αυτά παθαίνεις…
Στο s6 και το runit για πχ έχεις ένα PID1 που είναι το init και ένα που τρέχει τα σέρβις, εντελώς χωριστά. Ο κόσμος να χαλάσει το σύστημα επανέρχεται.

1 Like

Μάλλον δεν διάβασες το παραπάνω post μου, απάντηση στον @nikaskonstantinos "Οποιαδήποτε εντολή έχει apt μου βγάζει το μήνυμα να τρέξω πρώτα το sudo dpkg --configure -a", και έχει κανονικά 6 tty.

To Deepin είναι Debian 10.8 με δικό του DE… όπως είναι το Gnome, KDE, κτλ. Δεν έχουν πάρει πχ το Xfce και το έχουν προσαρμόσει για να φαίνεται το συγκεκριμένο GUI (όπως είναι πχ το ZorinOS).

Δεν τρέχει wayland, έχει lightdm. Δες την παραπάνω ανάρτησή μου.


Επίσης, δεν νομίζω ότι έχει systemd, γιατί μου ζητάει να το εγκαταστήσω, και όταν πάω να το εγκαταστήσω ή να το καλέσω με sudo dpkg --configure systemd παγώνει το σύστημα.
image

Δεν νομίζω ότι έχει να κάνει με το GUI αφού και από login screen που βγαίνω σε tty και πάω να εκτελέσω οτιδήποτε έχει το apt βγάζει μήνυμα να τρέξω πρώτα το sudo dpkg --configure -a. Δεν μπορώ καν να εγκαταστήσω μία νέα εφαρμογή.

ΣΗΜ: To VM που έχω το Deepin δουλεύει… απλά δεν παίρνει update και γενικά δεν μπορείς να εγκαταστήσεις νέα εφαρμογή. Δεν έχει “σκάσει” εντελώς!

1 Like

Ωραία, δεν παρατήρησα κάποιες λεπτομέρειες αλλά δεν δοκίμασες κι αυτό που σου λέω, ή τουλάχιστον δεν είπες τι απαντάει το σύστημα. Επειδή λέει να κάνεις --config -all σε σημαίνει ότι δεν πρέπει να δοκιμάσεις άλλη εντολή. Το broken install βγάζει όποιες ασυμβατότιτες έχουν δημιουργηθεί από ημιτελές upgrade ή από μερικά συγχρονισμένους mirrors.