Centos Stream - Η παρέα των rolling release διανομών απέκτησε νέο μέλος

Οι rolling release διανομές απέκτησαν νέο μέλος με την έλευση του CentOS Stream. Προσωπικά, ήδη το κατέβασα και θα το εγκαταστήσω σε ένα μηχανάκι. Τα λέμε μετά… μέχρι τότε διαβάστε το παρακάτω :

5 «Μου αρέσει»

Το centos ομως, ειναι κυριως διανομη για επαγγελματιες (και λογω της συνδεσης με το red hat). Λογω της κυριας χρησης των παραπανω λειτουργικων σε server θα πρεπει να αποφευγεται η χρηση των rolling εναλλακτικων.

Γενικα οι rolling διανομες ειναι για σπιτι, ενω οι σταθερες για workstation η server (και γενικοτερα για δουλεια, γιατι και ενα μικρο γραφειο να χασει ωρες λογω ενος κρεμασματος απο αναβαθμιση ειναι πολυ ασχημο)

Παρ ολα αυτα ειναι θετικο βημα, ωστε καποιος επαγγελματιας σε ενα δευτερο μηχανημα να εχει τη rolling ωστε να βλεπει τις εξελιξεις

Φυσικά και κανένας επαγγελματίας δεν βάζει rolling release σε server (αν και έχω συναντήσει arch σε server από έναν guru)

Αλλά οι επαγγελματίες που τρέχουν CentOS server χρησιμοποιούσαν Fedora στους desktop τους για να είναι ενήμεροι με τις τεχνολογίες που θα καταλήξουν σε 2-3 χρόνια στο CentOS και RedHat. Αυτό όμως είναι πρόβλημα γιατί η χρονική απόσταση είναι μεγάλη.

Με το CentOS Stream λύνεται το πρόβλημα μιας και θα γνωρίζει άμεσα ποια updates μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα σε 6μηνες πχ.

Επίσης θα μπορεί πιο άμεσα να αναφέρει προβλήματα ώστε να διορθώνονται.

Αυτό παρέχει πχ και το Debian testing/Sid, το Ubuntu (6μηνιαιο), το openSUSE Tumbleweed κλπ. Μια συνεχή ροη πακέτων που θα σταθεροποιηθούν με ευρύτερη χρήση.

Το λογισμικο στρώνει με χαστούκια… όσα περισσότερα τα χέρια τόσο καλύτερο γίνεται :wink:

1 «Μου αρέσει»

Το ανεφερα για πασης φυσεως επαγγελματιες. Δεν ειναι μονο οι server. και ενας υπολογιστης παραγωγης παλι το ιδιο πρεπει να ακολουθησει.
Γιατι υπαρχουν και επαγγελματιες, οπως γραφεια κτλ που δεν ειναι guru

επαγγελματιας - point
σπιτι - rolling

Το ίδιο λέμε. Απλά το workstation είναι διαφορετικό για κάθε επάγγελμα . Πχ οι dev κάποιων λογισμικών στο workstation τους έχουν rolling release για να έχουν τελευταίες εκδόσεις των εργαλείων που χρησιμοποιούν.

Άλλοι έχουν 2-3 εργαλεία που χρησιμοποιούν τα οποία δεν είναι της ίδιας διανομής όποτε βάζουν LTS διανομές γιατί δεν τους αφορά τα νέα καλούδια των εργαλείων

2 «Μου αρέσει»

Άρα με βάση την συζήτηση που γίνετε θα μπορούσαμε να πούμε ότι ένα ιδανικό workstation θα ήταν μια σχετικά σταθερή διανομή πχ ubuntu/mint κλτ και τα προγράμματα που δουλεύουμε και χρειαζόμαστε τις νέες δυνατότητες θα είναι πακεταρισμένα σε snap η flatpack :thinking:

2 «Μου αρέσει»

ενδιαφερουσα σκεψη (ξεχασες τα appimage)

Ναι έχεις δίκιο τα ξέχασα τελείως…αλλά είναι τα λιγότερο γνωστά δεν ξέρω αν θα τα προτιμούσαν οι develepers των γνωστών προγραμμάτων γιατί ποιός ο λόγος να ξοδεύει κάποιος πόρους και χρήμα για να πακετάρει και να συντηρεί για κάτι που δεν πολύ χρησιμοποιείται :thinking:

νομιζω οτι οσοι χρησιμοποιουν ubuntu εχουν αυτοι την εντυπωση και οτι ο υπολοιπος κοσμος χρησιμοποιει κυριως appimage. Μπορει να κανω λαθος ομως, ειναι απλα η δικη μου εκτιμηση

4 «Μου αρέσει»

Εχω την αισθηση οτι καποιοι δεν βλεπουν με καλο ματι τις ρεουσες, και χωρις να εχουν δοκιμασει καποια βγαζουν συμπερασματα. Μεσα στις ρεουσες υπαρχουν και οι πιο stable εκδοσεις που ενημερωνονται με πιο σταθερα πακετα. πχ. στο sabayon εχω το libreoffice 6.5.2 και οχι το 6.3.3. Μεχρι στιγμης δεν μου εχει σπασει το παραμικρο και δουλευουν ολα αψογα. Γιατι θα πρεπει να αλλαζω λειτουργικο καθε 6 μηνες η εστω και καθε 2 χρονια; Καλωσηρθε και το centos στο club !!! οσοι θελουν ρεουσες εχουν +1 επιλογη.

2 «Μου αρέσει»

Εγω αντιθέτως δεν ειχα καθολου καλες εμπειριες. Πιο παλια δεν τις ξεχωριζα και εβαζα οτι να ναι. Το αποτελεσμα ηταν πολλες φορες να κρεμανε τα pc απο updates χωρις να γνωριζω το λογο και με μεγαλο κοστος(αυτα μεχρι το 2012-14) Μετα μπηκα σε σταθερες αποκλειστικα αλλα βεβαια διαχειριζομαι δεκαδες σερβερ που πρεπει να ειναι online 99.99% (καλα αυτο δεν το πετυχενω καν, εχω φτασει ανετα το 97-98% αλλα ως εκει. Μετα θελει πολυ κοσμο να το στηριξει) αλλα και τα workstation δεν πρεπει να βγαινουν ποτε off.

3 «Μου αρέσει»

Κοντά στο νου κι η γνώση…
Σε rolling κάνουμε συχνά updates και πριν κάνουμε το update βλέπουμε στο οικείο site για πιθανά προβλήματα (συνήθως πάντα υπάρχει κάποιος καψερός που πριν από εμάς έκανε το update και την πάτησε).
Σε point distros κάνουμε το major update κάποιες βδομάδες μετά, για να έχουν εμφανιστεί και επιλυθεί τα διάφορα πιθανά και απίθανα προβλήματα.
Με αυτές τις τακτικές σχεδόν ποτέ δεν είχα πρόβλημα σε updates και είχα / έχω ουκ ολίγα λειτουργικά, κάποια εξ αυτών θεωρητικώς “επικίνδυνα”: debian unstable, testing, aptosid, arch κτλ κτλ… Απεναντίας, το θεωρητικώς λουστραρισμένο και noob-friendly ubuntu είναι εκείνο που μου έκανε τα μεγαλύτερα χουνέρια σε major updates…

2 «Μου αρέσει»

Στην ουσία ένας maintainer μιας διανομής χρησιμοποιεί πάντα τέτοιες rolling releases. Εγώ στην δουλειά τρέχω TW όπως και παρα πολλοι άλλοι στο γραφείο. Αν δεν δουλεύει κάτι οφείλω να το κάνω report ή να το φτιάξω. Προφανώς και δεν τρέχω production services πάνω εκεί, αλλά πλέον δεν υπάρχει θέμα με την καθημερινή εργασία.

1 «Μου αρέσει»

αντικειμενικά όμως (όσο γίνεται), πόσο ζημιάρικα θεωρείτε τα σενάρια:

Manjaro (όχι οποιοδήποτε rolling) : 1. για office-desktops μου (παραγωγής, που δεν μπαινοβγαίνουν όμως προγράμματα), με τα updates κανονικά (ή όχι πολύ καθυστερημένα, δλδ max 1βδομ /2 παίζει?)

  1. για laptops που δίνω και σε συνεργάτες (κυρίως όχι μόνιμα αλλά θα γίνει κι αυτό), αν πχ μείνει μήνα κλειστό οι πιθανότητες είναι με την ζημιά ή με μένα?

…θα πρέπει να μελετάω κάθε update επειδή παίζει όντως να σπάσει από κάποιο βασικό-μεγάλο?
…ποιό είναι περίπου το max μεσοδιάστημα χωρίς updates? (πχ το κάθε βδομ είναι όντως απαραίτητο ή υπερβολικό?)
…τι εναλλακτικές rolling προτείνετε γι’ αυτές τις 2 χρήσεις?

Στόχος: ν’ αποφύγω ubuntu-based (δεν τα χώνεψα, κ γενικώς fixed, έως mx άντεξα /τώρα δοκιμάζω τελευτ.επιλογή lmde πχ), 5 βασικά προγράμματα εικόνας να είναι στις τελευταίες εκδόσεις (έστω από appimage), όχι αρχαίο office (βασικό!), ν’ αποφύγω gnome (προτίμηση xfce =δεν ενδιαφέρει διόλου το eye-candy αλλά το κέρδος κάθε πόρου).

.
ναι, οι σταθερές δεν έχουν το άγχος ανανεώσεων αλλά πλέον σήμερα (και στο manjaro ειδικά), όντως ν’ αγχώνομαι ή αφορά παλαιότερες εποχές κι εκδόσεις?

.
ps. ξανανοίγω εδώ, μετά από πρόταση θεματικής ομοιότητας, όμως δεν αναφέρομαι σε centos, οπότε μήπως έπρεπε @arch?

Δεν έτυχε να βάλω ποτέ manjaro, με την εμπειρία που έχω από το EndeavourOS θεωρώ ότι δεν θα έχεις σοβαρό πρόβλημα ακόμα και αν κάνεις μια ενημέρωση το μήνα… Το μεγάλο θέμα είναι αν θέλεις να χρησιμοποιήσεις τους κλειστούς οδηγούς της Nvidia, σε αυτή την περίπτωση παίζει να έχεις θεματάκια…

1 «Μου αρέσει»

όχι δεν παίζει τέτοιο πρόβλημα. Για να καταλάβεις όταν ξεκινάς μια ενημέρωση, πρώτα κατεβαίνουν όλες οι ενημερώσεις μετά γίνεται έλεγχος ότι όλα κατέβηκαν σωστά και ότι δεν σπάνε τίποτα στο σύστημα και μετά γίνεται η αναβάθμιση. Στην χειρότερη περίπτωση να μην γίνεται η αναβάθμιση και να πρέπει να ψαχτείς πώς θα την κάνεις (αν και αυτό είναι πια πολύ σπάνιο). Καλό είναι να μην το αφήσεις για χρόνια ανενημέρωτο γιατί μετά θα είναι πολύ δύσκολο να το αναβαθμίσεις και δεν θα μπορείς να εγκαταστήσεις τίποτα χωρίς να το αναβαθμίσεις. Αλλά όχι γενικά δεν υπάρχει θέμα σπασίματος.

Για μαξ μεσοδιάστημα θα έβαζα κάπου 4 μήνες (σε Arch/EOS θα το κατέβαζα στον μήνα) αλλά έχω κάνει και πάνω από χρόνο να αναβαθμίσω το παλιό μου πισί με manjaro και τελικά μια χαρά πήγε. Γενικά το manjaro τού 2020 είναι πολύ πιο ώριμο από το manjaro τού 2013 (που ξεκίνησα να το χρησιμοποιώ)

Το Manjaro Xfce/KDE είναι σταθερά η πρότασή μου σε όσους θέλουν να δοκιμάσουν λίνουξ σαν κύριο λειτουργικό. Πλέον τα Arch-οειδή έχουν και ουσιαστικά μεγαλύτερη υποστήριξη στην πράξη από τα ubuntu-οειδή.

Καλό θα ήταν να αποφύγεις nvidia που λέει ο Argi αλλά και εκεί δεν θα το έλεγα τόσο σοβαρό πρόβλημα. Το manjaro δεν αναβαθμίζει πυρήνα μαζί με το σύστημα (είναι ξεχωριστή ενέργεια) οπότε δεν κινδυνεύεις από απρόοπτα. Ακόμα και στο Arch/EndeavourOS που όντως υπάρχει θέμα να αναβαθμιστεί ο πυρήνας σε επόμενη έκδοση που δεν υποστηρίζεται από την nvidia (και να βρεθείς χωρίς γραφικό περιβάλλον) δεν θα το έλεγα τόσο τραγικό πρόβλημα αφού υπάρχουν οι LTS πυρήνες. (Ωστόσο η προσέγγιση τού manjaro είναι πιο φιλική αφού δεν χρειάζεται να το προσέξεις αυτό)

edit: μια λεπτομέρεια για την «επικινδυνότητα» με το AUR. Εφαρμογές όπως Skype, Viber, Zoom βάλε άφοβα από AUR. Εκεί που θα έλεγα μείνει μακρυά είναι πράγματα που έχουν να κάνουν με βασικές βιβλιοθήκες στο σύστημα. αλλά σίγουρα δεν χρειάζεσαι τίποτα τέτοιο, ουσιαστικά απλά μην βάζεις πράγματα από AUR στην τύχη χωρίς να ξέρεις τι είναι έτσι για πείραμα :smile:

1 «Μου αρέσει»

ευχαριστώ παίδες! @lucinos δεν ξέρεις πόσο με βοήθησες όμως!! ενώ είχα καταλήξει manjaro γι’ αυτά, είναι μέρες που καίω ψάχνοντας κ διαβάζοντας επειδή με τρώει η αμφιβολία ότι θα παιδευτώ μελλοντικά (που θα έχω απείρως λιγότερο χρόνο). με καθυσήχασες κι η γνώμη σου συμφωνεί κιόλας με άλλη έμπιστη, οπότε ακούω κάθε λέξη ;)

edit3: να πάρω και την έμπειρη γνώμη σας για fedora & solus (σε σχέση με manjaro), pls? εξηγώ: θα χρειαστώ (καταρχήν local) fileserver και φαντάζομαι btrfs /zfs κτλ. αναρωτιέμαι α. αν οι εξωτ.docking δίσκοι που θα μεσολαβούν μεταξύ αυτού κ των desktops καλό θα ήταν να είναι επίσης ίδιο σύστημα ή β. αν αυτό (το ίδιο format) θα ήταν ακόμα καλύτερα να υπάρχει (τυχόν, για λόγους που δεν μπορώ να φανταστώ) ΚΑΙ στα desktops (οπότε να χρησιμοποιούσα κάτι σε btrfs από τώρα πχ). ή είναι overengineering? ιδανικά, σε όλα τα μηχανήματα θα πρέπει να κουμπώνουν κ ntfs εξωτ.δίσκοι.

φυσικά δεν μπορώ να κρίνω από εδώ που κάθομαι αλλά υποθέτω είναι overengineering.

Γενικά απλά δοκίμασε πράγματα. Αν κάτι δουλεύει έχει κανονική υποστήριξη μέσα σε στάνταρ διανομές και δεν έχει εξαρτήσεις από περίεργες εταιρείες, τότε απλά δουλεύει, δεν έχεις λόγο να ανησυχείς περισσότερο.

όλες οι διανομές υποστηρίζουν ntfs, στην χειρότερη πρέπει να εγκαταστήσεις το πακέτο ntfs-3g που επίσης υπάρχει σε όλες τις διανομές.

1 «Μου αρέσει»

θα θεωρούσες πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας αν στον fileserver (btrfs) κουμπώνεις πχ ntfs εξωτ.δίσκο, για να τα μεταφέρεις σε ext4 desktop και ξανά μετά έτσι πίσω? (μπορεί χαζό αλλά φόβοι λόγω μόνο ntfs παντού έως τώρα)

δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Αν διαβάζονται και γράφονται οι δίσκοι τότε είσαι εντάξει.

Ένα αρχείο ακόμα πιο έντονα για το λίνουξ είναι απλώς μια σειρά από byte, δεν έχει καμμία σημασία σε πιο σύστημα αρχείων βρίσκεται.

Τώρα αν θέλεις να γράψεις σε FAT32 τότε το FAT32 δέχεται αρχεία μόνο μέχρι 4 γίγα.
Επίσης ntfs (και FAT) από προεπιλογή δεν κάνουν διάκριση πεζών κεφαλαίων στα ονόματα ενώ τα unix-οειδή συστήματα όπως ext4 και btrfs κάνουν. Αν δηλαδή έχεις δύο αρχεία Dog και dog και θες να τα αντιγράψεις σε windows συστήματα αρχείων θα σου πει ότι έχουν το ίδιο όνομα. Επίσης γενικότερα υπάρχει το θέμα με τα μεταδεδομένα (άδειες, χρόνοι τροποποίησης κλπ) αλλά όλα αυτά γενικά απλούστατα δεν σε ενδιαφέρουν όταν απλά μεταφέρεις αρχεία από ένα σύστημα σε ένα άλλο.

1 «Μου αρέσει»