Canonscan 4200f σε Linux mint 19.2

Υπάρχει τρόπος να λειτουργήσει?
H Canon δε δίνει οδηγούς και δεν ξέρω αν το vuescan λειτουργεί,
έχει κάποιος σχετική εμπειρία?

Ψαξε στο google: canonscan 4200f for ubuntu
Πχ βρήκα αυτό https://www.linuxquestions.org/questions/linux-hardware-18/canoscan-4200f-linux-driver-4175551453/
Πάντως εκει μέσα κάποιος προτείνει virtualbox με windowsXP
Το vewscan έχει και δωρεάν έκδοση για δοκιμή που το είχα δοκιμάσει παλαίότερα σε ubuntu, δούλεψε αλλά βάζει από κάτω και το σήμα του. Για να αποφύγεις τη στάμπα πρέπει να το αγοράσεις.

1 Like

Πάντως εκεί μέσα κάποιος προτείνει virtualbox με windowsXP

Τόχω δοκιμάσει. Απελπισία σκέτη…

έστειλα μήνυμα στην canon και περιμένω

αναρωτιέμαι αν θα δούλευε και με virtualbox με reactos. Θεωρητικά έχει συμβατότητα με τούς drivers (στην πράξη δεν ξέρω)

Με virtualbox πάντως εγώ έχω δουλέψει σκανερ και εκτυπωτή χωρίς πρόβλημα τόσο σε windows 7 όσο και σε windows XP Virtual machines.

Υπάρχουν και μερικές εφαρμογές που βέβαια τις πληρώνεις και έχουν drivers για μια μεγάλη λίστα από σκάνερ και είναι συμβατές και με Linux.

3 Likes

Το simplescan και το XSANE δεν το ανυχνευει το scanner?

Το simplescan και το XSANE δεν το ανυχνευει το scanner?

Το simplescan όχι. για το XSANE δεν ξέρω δεν το έχω

Ο έτοιμος driver συνήθως λειτουργεί κανονικά. Έψαξα και βρήκα αυτό όμως: https://community.linuxmint.com/hardware/view/5382
Και λέει ότι δεν γίνεται να λειτουργήσει σε Linux αλλά αυτό ανέβηκε πριν 8 χρόνια.

Στους παλιούς scanners ή απάντηση είναι απλή. Είτε δουλεύουν και θα τους δει το xsane/simplescan είτε δεν δουλεύουν. Είναι εξαιρετικά απίθανο για κάτι που έχει κυκλοφορήσει πριν 8+ χρόνια να καθίσει σήμερα κάποιος να σπάσει το πρωτόκολλο επικοινωνίας.

Υπάρχει πάντα η λύση μιας εικονικής μηχανής σε τέτοιες περιπτώσεις.

2 Likes

Προσπάθησε κάποιος να κάνει reverse engineering τον driver, αλλά το άφησε στη μέση από ότι βλέπω…

1 Like

Το δοκίμασα και κατά τη διάρκεια της διαδικασίας βγάζει μήνυμα ότι δεν βρίσκει σκληρό δίσκο,φυσιολογικά βέβαια,γιατί στον σκληρό μου (ολόκληρο από λάθος δικό μου) είναι το Linux

Μια εικονική μηχανή τρέχει σε ένα εικονικό δίσκο. Ψάξε για κάποιο οδηγό ή άνοιξε θέμα για το πως εγκαθιστάς Windows XP (δεν θέλεις κάτι καλύτερο) σε ένα VirtualBox.

1 Like

Καλησπέρα @Talos και σε όλους τους Λινουξάδες

Εγκατέστησα τα (winndows xp prof.) από το Virtual Box.
Ανεγνώρισε όλες τις συσκευές μου (και τον σαρωτή) αλλά δεν μπορώ-δεν ξέρω πώς να συνδεθώ
στο διαδίκτυο για τους οδηγούς (το cd εγκ/σης δεν τους περιέχει).

Υ.Γ. Ευχαριστώ θερμά όλους για την μέχρι τώρα βοήθεια…

2 Likes

Ένα workaround είναι να τους κατεβάσεις τους οδηγούς από το λίνουξ, να τους γράψεις σε ένα στικάκι και να τους δεις στα xp από το στικάκι. Ή να τους κάνεις copy σε ένα shared folder (έναν φάκελο δηλαδή του λίνουξ, που “βλέπει” και το virtual machine σου). Shared folders θα χρειαστείς ούτως ή άλλως αν θέλεις αυτά που σκανάρεις να τα βλέπεις και από το λίνουξ… :wink:

Μπακαλέξ μεν - δουλεύει δε… :yum:

1 Like

Το δύσκολο το κατάφερες, να δώσεις την συσκευή στο VirtualBox.

Οι οδηγοί υπάρχουν εδώ και θα τους κατεβάσεις με τον Internet Explorer (μπρρρρ ). Εναλλακτικά τους κατεβάζεις και τους βλέπεις μέσα από ένα shared folder. Με Shared folder θα μεταφέρεις το σκαναρισμένο αρχείο πίσω στο Linux

Μετά ίσως χρειαστεί κάποιο πρόγραμμα για scan αν δεν έρχεται μαζί με κάποιο. Υπάρχει κάποιο απλό και οδηγίες υπάρχουν εδώ.

1 Like

Ευχαριστώ @Talos και @tsapi
Μάλλον όμως δεν εξηγήθηκα σωστά.
Δεν μπορώ να μπω στο διαδίκτυο μέσα από τα
windows, προφανώς χρειάζονται σχετικές ρυθμίσεις.

Νομίζω (με κάθε επιφύλαξη) ότι πας στα settings του virtual machine και “ορίζεις” την κάρτα δικτύου ως NAT. Δες την παρακάτω εικόνα. Νομίζω ότι αυτό φτάνει, για να μπεις ίντερνετ.

Μια χαρά εξηγήθηκες εσύ - ίσως εγώ δεν ήμουν κατανοητός. Εννοούσα ότι αντί να σπας το κεφάλι σου, πώς να μπεις στο ίντερνετ από το virtual machine μόνο και μόνο για να κατεβάσεις τους drivers, μπορείς απλά να παρακάμψεις το πρόβλημα. Πώς? Κατεβάζοντας τους drivers από το λίνουξ και βάζοντάς τους μετά σε ένα στικάκι ή σε ένα shared folder. Μέσω του stick ή του shared folder μετά μπορείς να δεις τους drivers και στο virtual machine (xp).

1 Like

Τώρα κατάλαβα!!!
την ρύθμιση τής εικόνας την έχω κάνει πάντως αλλά τίποτα.

Για να έχεις “λειτουργικά” windows xp σαν guest λειτουργικό, όπου θα μπορείς να μπαίνεις internet και να έχεις καλύτερες αναλύσεις οθόνης θα πρέπει πρώτα, οπωσδήποτε, να εγκαταστήσεις και τα GuestAdditions.iso.
Αυτό είτε το κατεβάζεις τη στιγμή που τρέχει η εικονική μηχανή, από την καρτέλα που βλέπεις πάνω : Devices > Insert Guest Additions CD Image… και κάνεις την εγκατάσταση,
είτε αν για κάποιο λόγο δεν κατεβαίνει το iso μπορείς και από τα Mint να εγκαταστήσεις ένα επιπλέον πακέτο : virtualbox-guest-additions-iso
και ακολουθείς στη συνέχεια αφού κάνεις ένα logout, όπως και πριν, όταν φορτώσει η μηχανή ξανά Device > Insert Guest… και εγκατάσταση.
Στη συνέχεια θα πρέπει να έχεις σωστές ρυθμίσεις στα Settings > Network δηλαδή :

Attached to : Bridged Adapter
Name : επέλεξε την ενσύρματη ονομασία της κάρτας δικτύου σου
Advanced
Adapter Type : Intel PRO /1000 T Server
Promiscuous Mode : Deny
MAC Address : πάτα ένα refresh δίπλα για να πάρει καινούρια τιμή
και οπωσδήποτε τικ στο Cable Connected.

Επίσης θα πρέπει να δημιουργήσεις ένα shared folder μεταξύ Mint και xp από τα Settings > Shared Folders
Τον οποίο φάκελο, για να τον δεις από τα xp, θα πρέπει όταν φορτώσουν, να πατήσεις τον συνδυασμό πλήκτρων Winkey + E για να ανοίξει τον Explorer και εκεί στην αριστερά λίστα θα δεις το Θέσεις Δικτύου. Άνοιξε το δέντρο με τα σύμβολα + για να δεις το Συνολικό Δίκτυο όπου από κάτω θα έχει το VirtualBox Shared Folders.
Τέλος, και πιστεύω να μην κούρασα, μέσα εκεί θα πρέπει να έχεις φροντίσει να βάλεις ένα εγκαταστάσιμο πακέτο του Firefox(παλιό ο 21 πχ δουλεύει) από εδώ :


και να το κάνεις εγκατάσταση στα xp γιατί με αυτόν τον Explorer δεν πρόκειται να μπεις ίντερνετ.
Σόρρυ και πάλι για τον χείμμαρο, για ότι απορίες εδώ είμαστε :wink:

3 Likes

Διάβασες τη σκέψη μου @Maras, ήθελα κάτι τέτοιο, αλλά κατόπιν ωρίμου σκέψεως θεωρώ ότι δεν αξίζει το κόπο. Μου αρκεί να δουλεύει ο σαρωτής τα υπόλοιπα τα κάνει το Linux πολύ καλύτερα,
και δεν με κουράζεις καθόλου το αντίθετο μάλιστα και σε ευχαριστώ πολύ για αυτό καλό βράδυ :smile:

2 Likes