Artix linux με runit

Με τα λίγα που ξέρω το σύστημα είναι εύκολο να σπάσει αν: δεν το ενημερώνεις και βάζεις αλόγιστα ότι να 'ναι μέσα.

Από την άλλη αν η εν λόγω διανομή συστήνει το -Sy και το -Sy είναι κάτι αρνητικό παίρνει στο λαιμό της τον κόσμο. Δε νομίζω πως κάποια διανομή έχει τέτοια πρόθεση. Το wiki μια και μιλάμε για arch wiki είναι το wiki του arch. Ευαγγέλιο μεν αλλά από την άλλη δεν απολογείται για τις παράγωγες διανομές. Όπως και το wiki του debian δε θα απολογηθεί για τα snap π.χ

Τι θέλω να πώ? Πως η διανομή κάποια προγράμματα δεν αφήνει να τα βάλεις χωρίς -Sy. Δοκιμάσέ την και πες μου αν είναι δικό μου το σφάλμα. Συνεπώς όταν μιλάμε για artix ισχύει το wiki του artix. Στο wiki έχει το -S για εγκατάσταση απλά σε κάποια προγράμματα θέλει το -Sy.

Άρα όλα καλά…Εγώ δε διαφώνησα οτι αυτό που λέγεται για το -S είναι λάθος. Συμφωνώ όμως με τον @lucinos πως είτε το ένα είτε το άλλο: η ενημέρωση που προηγείται είναι το κλειδί.

Κάνε μια δοκιμή πάντως στο artix. Εμένα μου φάνηκε όπως και το endeavourOS ίδιο με το arch.

1 «Μου αρέσει»

Δε μπορεί ποτέ να είναι «ίδιο με το Arch» εφόσον

  • Χρησιμοποιεί σύστημα init και διαχειριστή διεργασιών του συστήματος που το Arch δεν υποστηρίζει, άρα αλλάζουν όλες οι σχετικές με αυτά πληροφορίες και πρακτικές, καθώς και τα ενδεχόμενα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν
  • Συνδυάζει δικά του αποθετήρια με αυτά του Arch
  • Είναι αδύνατο να χρησιμοποιήσεις το βασικό αποθετήριο core του Arch στο Artix (αναφέρουν μάλιστα στο wiki τους ότι δε θα πρέπει να το κάνεις)
  • Δεν έχει σωστό πακετάρισμα ώστε να είναι συμβατό με το Arch (γι’ αυτό χρειάζεται το -Sy)
  • Απαιτείται και συστήνεται ανερυθρίαστα στο wiki τους να ελαττώσεις την ασφάλεια του pacman αν θέλεις να μετατρέψεις ένα σύστημα Arch σε Artix (να μια περίπτωση όπου η «ευκολία» και η έλλειψη ικανοτήτων των προγραμματιστών του Artix μπαίνουν πάνω από την ασφάλεια του συστήματος)
  • Έχουν αλλάξει ονομασία σε βασικές εντολές εγκατάστασης του Arch χωρίς να αναφέρουν πουθενά το γιατί (π.χ. στο Arch υπάρχουν τα pacstrap και genfstab, όχι τα basestrap και fstabgen)
  • Ισχύει το wiki του Artix όταν πρόκειται για πράγματα που έχει προσαρμόσει η διανομή αλλά ταυτόχρονα και το wiki του Arch για τα συστατικά εκείνα που δεν έχουν προσαρμόσει (άρα σύγκρουση «φιλοσοφιών», μεθόδων, πρακτικών ανάπτυξης κλπ.)

και η λίστα συνεχίζεται…

Δεν υποστηρίζω ότι οι προγραμματιστές του Artix κάνουν κάτι κακό με πρόθεση. Με την όποια εμπειρία μου όμως τόσα χρόνια στη χρήση του Linux και του Arch θα σε συμβούλευα τα εξής:

  1. Καλά κάνεις και χρησιμοποιείς το Artix αλλά μη θεωρήσεις ποτέ ότι είναι «ίδιο με το Arch», γιατί δεν είναι. Όσο περισσότερο το χρησιμοποιείς και όσο περισσότερες προσαρμογές κάνουν οι προγραμματιστές του, τόσο περισσότερο απομακρύνεσαι από το Arch.
  2. Έχε πάντα στο νου σου ότι η δημιουργία και συντήρηση οποιασδήποτε παράγωγης διανομής είναι σχετικά εύκολη υπόθεση αλλά η σωστή δημιουργία και συντήρηση, που δεν αμελεί σημαντικούς παράγοντες για χάρη άλλων, είναι βασισμένη σε ορθές πρακτικές και ενισχύεται από πραγματική γνώση και ικανότητες των προγραμματιστών, είναι πολύ δύσκολη υπόθεση. Αντίστοιχα, όσο καλή πρόθεση και να έχουν, 5-6 βασικοί προγραμματιστές με Χ γνώσεις και ικανότητες δε μπορούν ποτέ να υποκαταστήσουν τους 40-50 της μητρικής (τυχαία νούμερα).
8 «Μου αρέσει»

δουλευω το artix me καινουργια εγκατασταση μονο με -S πλεον. εδω και ενα μηνα σχεδον δεν εχει παρουσιαστει κανενα προβλημα. κανω ενημερωσεις μερα παρα μερα. τωρα θα μου πεις γιατι artix και οχι arch. θελω να δοκιμαζω να εχω αποψη.

1 «Μου αρέσει»

E ισχύουν αυτά που λες. Όταν λέμε ίδιο εννούμε όσο πιο κοντά στο καθαρό arch. Για παράδειγμα δοκίμασα και artix και endeavour και manjaro όλα με xfce. Το manjaro είχε αρκετές διαφορές ας πούμε.

Το artix όπως το βλέπω είναι arch χωρίς systemd. Ο μέσος χρήστης ζήτημα είναι να καταλάβει τις μικροδιαφορές.

1 «Μου αρέσει»

Επειδή το ζαλιζουμε το θέμα, το artix είναι μακριά από το arch επειδή δεν έχει systemd ενώ έχει το logind που είναι τμήμα του systemd. Είναι μια διανομή που τραβάει από τα αποθετήρια του arch στα δικά της για να κάνει τις απαραίτητες τροποποιήσεις. Εφόσον κάνει τροποποιήσεις αυτομάτως χάνει το δικαίωμα να λέγεται Arch.

Και για να το πάρουμε ανάποδα με τη λογική σου το endeavouros είναι πιο κοντά στο arch γιατί χρησιμοποιεί τα αποθετήρια του arch αυτούσια (αν δεν έχει αλλάξει κάτι από την εποχή που λέγονταν antergos). Επιπλέον χρησιμοποιεί και δικά του αποκλειστικά και μόνο για το theming.

4 «Μου αρέσει»

Αν και είναι αλήθεια ότι έχει πολύ λίγα πράγματα στα αποθετήριά του, δεν είναι «αποκλειστικά» theming.

> pacman -Sl|grep endeav
endeavouros arc-x-icons-theme 2.1-3 [installed]
endeavouros downgrade 8.0.0-1 [installed]
endeavouros endeavouros-keyring 1-4 [installed]
endeavouros endeavouros-mirrorlist 2-1 [installed]
endeavouros endeavouros-theming 5-1 [installed]
endeavouros endeavouros-xfce4-terminal-colors 2-1
endeavouros eos-base 1.1-1
endeavouros eos-log-tool 1.3-1
endeavouros eos-rankmirrors 1.1-1
endeavouros eos-update-notifier 1.7-1 [installed]
endeavouros grub-tools 1.2-1
endeavouros grub2-theme-endeavouros 20190711-4 [installed]
endeavouros inxi 3.1.00-1 [installed]
endeavouros mkinitcpio-openswap 0.1.0-3
endeavouros nvidia-installer 3-1
endeavouros nvidia-installer-db 2.2-1 [installed]
endeavouros nvidia-installer-dkms 3-2 [installed]
endeavouros pahis 0.2.3-1
endeavouros paper-icon-theme 1.5.0-2 [installed]
endeavouros reflector-auto 1.3-1
endeavouros reflector-simple 1.4-1 [installed]
endeavouros welcome 2.7-1 [installed]
endeavouros yay 9.4.7-1 [installed]

Πρακτικά πάντως ναι, το EndeavourOS είναι «εύκολο Arch». Όσο θυμάμαι το Endeavour είναι ακόμα πιο κοντά στο Arch σε σχέση με το Antergos.

2 «Μου αρέσει»

Αυτο ειναι μεγαλη διαφορα. Γενικα για να πεις μια παραγωγη διανομη ειναι «ιδια» με τη μητρικη, πρεπει να εχουν 100% συμβατοτητα. Οσο μεγαλυτερη ασυμβατοτητα εχουν τοσο πιο μακρια ειναι. Στην περιπτωση αυτη πολυ μακρια… «Ιδια» θα ηταν αν πχ η παραγωγη διανομη προσφερε ενα DE που δεν διεθετε η μητρικη διανομη ή κατι τετοιο παρομοιο. Οταν τα πραματα γινοντε διαφορετικα, οι διαφορες ειναι μεγαλες. Στην συγκεκριμενη περιπτωση, το πολυ πολυ να πεις οτι ειναι «arch like».

2 «Μου αρέσει»

Nαι αυτό είναι σωστό. Δε διαφωνώ. Όμως ο pacman το aur κ.λ.π είναι εδώ και το vanilla xfce.

Και το apt είναι στο ubuntu αλλά δεν είναι debian. Το Artix δεν είναι arch, αλλά arch based. Τα υπόλοιπα είναι να χαμε να λεγαμε.

Ο @anon54176929 τα γράφει ξεκάθαρα πιο πάνω. Δεν έχει νόημα να επαναλαμβανόμαστε

3 «Μου αρέσει»

αμα η διανομη δουλευει σωστα για τον χρηστη μικρη σημασια εχει .το πιο κοντινο στο arch ειναι το anarchy linux. μπορω να σας πω οτι απο τις διανομες τυπου arch- πειτε το οπως θελετε -αυτη μου φαινεται πιο γρηγορη εστω ενα κλικ. επισης πολυ μικρα iso. to εχω κοντα ενα μηνα ολο με -S kai -Suy .

1 «Μου αρέσει»

Δεν είναι Arch χωρίς systemd. Αυτό είναι σαν να λέμε «κοτόσουπα χωρίς κοτόπουλο». Είναι μια διανομή που μοιάζει στα σημεία με το Arch αλλά δεν είναι Arch.

Ο μέσος χρήστης μπορεί να μην καταλάβει απολύτως τίποτα, το Arch όμως δεν απευθύνεται στον μέσο χρήστη. Τα πάντα, από το wiki μέχρι τις απαντήσεις στο forum προϋποθέτουν ότι ο ενδιαφερόμενος διαθέτει ένα Χ ποσοστό γνώσης και ικανοτήτων περί Linux πάνω από τον μέσο χρήστη.

4 «Μου αρέσει»

Επαναφορά ανάρτησης, που σβήστηκε από τον συγγραφέα της, ο οποίος προτίμησε να διαγράψει τον λογαριασμό του, αντί να ζητήσει ανωνυμοποίηση.

Διαβάζω έναν σωρό ανακρίβειες, αλαζονικό πλην συγκεκαλυμμένο ελιτισμό και προσεκτική επιλογή λέξεων προκειμένου να τρομοκρατηθεί ο ανίδεος χρήστης, σε βαθμό που γράφτηκα στο φόρουμ μόνο και μόνο για να απαντήσω (και να φύγω).

Τρομοκρατία #1: «Πιθανότατα», «είναι συχνό φαινόμενο». Στην wikipedia αυτές λέγονται «λέξεις-νυφίτσες»: δεν έχουν καμμία πραγματική ισχύ, αλλά ο κόσμος τις φοβάται.

Όλο αυτό το κατεβατό θα είχε αξία εάν το Artix συνέστηνε το ‘-Sy’, αλλά δεν το συστήνει, οπότε γιατί το έγραψες;

Νά μια νυφίτσα ακόμη! «Γενικότερα», όποιος γράφει πολλά επιχειρήματα με λέξεις-νυφίτσες, είναι «συνήθως» κακοπροαίρετος και υστερόβουλος, «αλλά όχι πάντοτε». «Μπορεί» να λέει απλώς συκοφαντίες ωθούμενος από υφέρποντα ελιτισμό, «κάποτε όμως» και από απλή κακεντρέχεια.

Αφού είναι «άκρως επικίνδυνες», όπου μπορείς σταμάτα να κατέβω. Σοβαρά τώρα, εκμεταλλεύεσαι τα γραφόμενα ενός σαφώς αρχαρίου για να επιτεθείς σε μια διανομή η οποία απευθύνεται σε πιο προχωρημένους χρήστες ακόμη και από του Arch. Ήμαρτον.

Είναι επίσης «συχνό φαινόμενο» να μην αποδίδεται το σφάλμα στον χρήστη, ιδίως όταν οι μισητές «παράγωγες διανομές» έχουν «συνήθως» πολύ μικρότερο αριθμό προγραμματιστών.

Δεν είναι ίδιο με το Arch, αλλιώς δεν θα είχε λόγο ύπαρξης. Μπορεί πάνω από το καπώ να φαίνεται ίδιο, ωστόσο διαχειριστικά το Artix με π.χ. runit είναι εντελώς διαφορετικό ακόμη από το Artix με s6. Η θεμελιώδης διαφορά όμως είναι στο Artix μπορείς να αλλάξεις init με έναν απλό βρόγχο for;do;done στο shell, ενώ σε κάθε διανομή με systemd χρειάζεται βαθειά εγχείριση.

Τρομοκρατία #26: «ενδεχόμενα προβλήματα». Σοβαρά τώρα, στα fora όλων των διανομών μόνο για προβλήματα διαβάζεις και το Arch δεν αποτέλεσε ποτέ εξαίρεση.

Όχι «αδύνατο»· απαιτείται βάσει σχεδίασης. Σχεδόν κάθε πακέτο στο core είναι hardlinked στο libsystemd.so. Εάν ένα πακέτο δεν είναι μολυσμένο, η επαναμεταγλώττισή του είναι περιττή, εκτός κι αν το απαιτεί πιο εξειδικευμένος λόγος. Το Artix είναι πολύ πλησιέστερα στο Arch απ’ ό,τι το Manjaro, αλλά όχι «ίδιο».

Συγγνώμη, τί; Πού και ποιός λέει ότι χρειάζεται -Sy; Η μερική αναβάθμιση προτείνεται μόνο σε πολύ ειδικές περιπτώσεις και σε καμμιά περίπτωση δεν συστήνεται ως μεθοδολογία. Ελπίζω να μην παίρνει κανείς τυχαία μηνύματα από το forum και τα χρησιμοποιεί ως θέσφατα. Αυτό (και το «δεν έχει σωστό πακετάρισμα») λέγεται FUD.

+10 πόντους για το «ανερυθρίαστα», ρίχτε τους ξεδιάντροπους αληταράδες στην φυλακή! Η οδηγία πολύ συγκεκριμένα αναφέρει «προσωρινά» και απαιτείται μόνο για την εγκατάσταση του artix-keyring, με άμεση επαναφορά κατόπιν.

Όποιος πανέξυπνος νομίζει ότι μπορεί να εγκαταστήσει οποιοδήποτε υπογεγραμμένο πακέτο χωρίς να υπάρχουν εγκατεστημένες υπογραφές και με ενεργό τον έλεγχό τους, προσλαμβάνεται, αλλιώς το βουλώνει. Η αλαζονικά υβριστική φράση «έλλειψη ικανοτήτων των προγραμματιστών του Artix», αποτελεί (ξανά) σοφιστεία προκειμένου να τρομοκρατηθούν οι ανίδεοι, ωστόσο σε προκαλώ να υποδείξεις έναν άλλο τρόπο μιας και φαίνεσαι να γνωρίζεις τόσα πολλά.

Εξαιρείται το pacman -U, καθώς είναι versioned και δεν γουστάρω να μπει στο wiki.

Το fork και η μετονομασία ήταν απαραίτητα, καθώς και τα δύο βασίζονται στα εργαλεία του systemd - ναι, τόσο πολύ έχει μολυνθεί το userspace από αυτό. Τώρα, όσοι εγκαθιστούν Arch και Artix ολημερίς ίσως να μπερδευτούν οι κακομοίρηδες - αλλά γιατί αναφέρεται εδώ ως επιχείρημα;

Είναι κουραστικό να χρειάζεται να εξηγούνται τα αυτονόητα, ωστόσο αφού κακοπροαίρετα παρουσιάζεται διένεξη εκεί που δεν υπάρχει προκειμένου να τραπούν σε φυγή οι αδαείς, ας κουραστώ:
ΔΕΝ υπάρχει στα πάντα διένεξη και η επανεφεύρεση του τροχού είναι σπατάλη χρόνου. Συνεπώς, γιατί να αντιγράψουμε αυτούσιο ένα άρθρο του Arch όταν δεν υπάρχει η παραμικρή αλλαγή;
Η φιλοσοφία του Artix είναι αντι-ολοκληρωτική και όλη η ομάδα ήταν κάποτε χρήστες του Arch, ο δε υποφαινόμενος από το 2003, αφότου έκαψε ένα laptop μεταγλωττίζοντας Gentoo.

Τρομοκρατία #42: αυτό μεταγράφεται, για όσους δεν το έπιασαν, «κάνουν κακό, χωρίς όμως πρόθεση». Λίγο έλεος - όχι για μένα… για την φουκαριάρα την μάνα μου.

Γιατί δεν συμβουλεύεις καλύτερα να googlάρει systemd CVE;

Αυτό ακριβώς το επιχείρημα ήθελα να χρησιμοποιήσω αυτούσιο εγώ, τώρα θα πρέπει να βρώ άλλο.

…γιε μου, ότι άπαξ και καβαλήσεις το καλάμι γλυκαίνεσαι και δεν το ξεκαβαλάς.

Η παράγωγη διανομή έχει υποπολλαπλάσιο όγκο εργασίας, το οποίο θα ώφειλες να γνωρίζεις εφόσον είσαι τόσο βαθύς γνώστης. Για χρόνια συντηρούσα μόνος μου τα repositories του Arch-OpenRC μέσω του systemd-free.org, βασιζόμενος στην πρωτογενή εργασία άλλων.
Μην πικραίνεσαι τόσο με τις παράγωγες διανομές, επειδή η πολλή χολή μπορεί να σε αρρωστήσει. Σκέψου ότι η μίμηση είναι η ειλικρινέστερη μορφή κολακείας και θα κοιμάσαι σαν πουλάκι.

Ευχαριστώ το φόρουμ για την φιλοξενία. Δεν πρόκειται να απαντήσω σε οτιδήποτε άλλο, νομίζω ότι ξεκαθάρισα την θέση του Artix και εξάλλου έχω και να βοηθήσω στην φροντίδα μιας παράγωγης διανομής, οι ικανότητες των προγραμματιστών της οποίας τέθηκαν υπό εμπεριστατωμένη αμφισβήτηση και χλεύη.

1 «Μου αρέσει»

Συνήθως καλωσορίζουμε ένα χρήστη, αλλά όπως έκανες ξεκάθαρο στην αρχή δεν έχεις διάθεση να παραμείνεις, οπότε δεν υπάρχει λόγος. Ο χώρος εδώ είναι για πολιτισμένες συζητήσεις και για ανταλλαγή επιχειρημάτων. Αρνούμενος τον διάλογο και σκορπίζοντας προσωπικές ύβρεις δεν κάνεις κανένα καλό στον σκοπό σου. Αντίθετα δικαιώνεις τις αντίθετες απόψεις και δείχνει έλλειψη επιχειρημάτων. Μιλώντας έτσι δε και ως εκπρόσωπος μιας διανομής, εμένα προσωπικά με κάνει να μένω μακρυά από μια τέτοια διανομή, κάτι που είναι κρίμα.

Αυτού του τύπου οι συμπεριφορές και οι φανατισμοί κάνουν μεγάλο κακό στο Linux και το ελεύθερο λογισμικό. Αν αλλάξεις γνώμη και θέλεις να παραμείνεις, θα σε καλοδεχτούμε, αλλά έχε υπόψιν σου, πως σε αυτό τον χώρο, έχουμε τον σεβασμό απέναντι στον συνομιλητή μας, σαν έναν απαραβίαστο όρο.

[edit] Αν πιστεύεις πως ο συνομιλητής σου έχει λάθος, υπάρχουν πολύ καλύτεροι τρόποι να τον διορθώσεις. Αν ξεκίναγες κάπως έτσι θα είχες μια καλή συνεισφορά στην συζήτηση:

Χαιρετώ τα μέλη του φόρουμ. Για χρόνια συντηρούσα μόνος μου τα repositories του Arch-OpenRC μέσω του systemd-free.org, βασιζόμενος στην πρωτογενή εργασία άλλων. Επιτρέψτε μου να διορθώσω κάποιες παρανοήσεις που έχουν ακουστεί και να εξηγήσω γιατί κάναμε κάποιες σχεδιαστικές επιλογές. Στην διάθεση σας για κάθε απορία.

4 «Μου αρέσει»

Κάποιος που δε μπήκε «χθες» στον κόσμο του Linux γνωρίζει ότι τα παραπάνω έχουν πραγματική ισχύ με δεκάδες παραδείγματα και ότι πολλές (όχι όλες, φυσικά) παράγωγες διανομές -που δεν είναι καν διανομές- φτιάχνονται στο πόδι από μη έμπειρα άτομα. To «πιθανότατα» ήταν educated guess αλλά δεν εκφράζει απολυτότητα για τους δημιουργούς όλων των παράγωγων διανομών γενικά ή του Artix συγκεκριμένα.

Η γνώση περί του κώδικα του pacman έχει αξία ανεξαρτήτως του τι κάνει το Artix ή η όποια άλλη διανομή αλλά τα περί σύστασης του -Sy τα ανέφερε ο συνομιλητής μου και παραθέτω:

Με βάση αυτά απάντησα. Αν έκανε λάθος εκείνος, δεν είναι δικό μου θέμα. Ίσως όμως (απλή εικασία) το Artix δεν είναι σαφές σε τέτοια ζητήματα. Αν έκανες τον κόπο να διαβάσεις ολόκληρη τη συζήτηση, θα έβλεπες και την αποστροφή

που και πάλι δεν εκφράζει καμία απολυτότητα για τους δημιουργούς του Artix.

Έχεις σκεφτεί το ενδεχόμενο αυτά που γράφω να είναι σαφή και να μην κρύβουν κανέναν «ελιτισμό» ή κακεντρέχεια, ούτε να αναφέρονται συγκεκριμένα στο Artix αλλά σε υπαρκτές περιπτώσεις άλλων διανομών και εσύ απλά να κατανόησες λάθος γιατί θεώρησες ότι έθιξα το Artix; Συκοφαντία είναι η ψευδής κατηγορία. Εγώ μπορώ να σου αναφέρω πραγματικά γεγονότα από διανομές που είτε αλλοιώνουν τη δομή της μητρικής τους είτε ακόμα και παραβιάζουν την ασφάλεια αυτής, προς όφελος της «ευκολίας» συνήθως.

Δεν επιτέθηκα σε καμία διανομή και σίγουρα όχι στο Artix. Ήταν μια γενική αναφορά σε παράγωγες διανομές που ακολουθούν αυτήν την πρακτική.

Θεωρώ μικροπρέπεια για οποιονδήποτε προγραμματιστή να αποδίδει το σφάλμα στον χρήστη by default αλλά σε κάθε περίπτωση αυτό που έγραψες δεν αναιρεί αυτό στο οποίο απαντάς.

Ούτε εγώ είπα ότι είναι ίδιο. Το κάνουν όμως όλες οι παράγωγες διανομές που πλασάρονται ως «Arch με το X, Arch χωρίς το Ψ, σαν να έχετε Arch» και τα σχετικά, γι’ αυτό και επηρεάζονται οι (αρχάριοι συνήθως) χρήστες και δημιουργείται πρόβλημα τόσο για το Arch όσο και για την εκάστοτε παράγωγη.

Αδυναμία κατανόησης. Δεν αναφέρθηκα στα προβλήματα που ενδέχεται να εμφανίζει μια διανομή αλλά στα επιπλέον προβλήματα που επιφέρει ο σχεδιασμός μιας παράγωγης με τρόπο ασύμβατο με τη μητρική της.

Σύμφωνοι αλλά αυτή είναι μια ακόμα επιλογή στον σχεδιασμό του Artix που το κάνει να διαφέρει σημαντικά από το Arch και η δική μου αναφορά ήταν μέρος μιας απάντησης για το ότι το Artix δεν είναι ίδιο με το Arch. Δε βλέπω πώς μπορεί να εκληφθεί αυτό ως «επίθεση» προς το Artix.

Και πάλι, η απάντηση ήταν με βάση τα γραφόμενα του συνομιλητή μου, που χρησιμοποιούσε το Artix. Αν τα όσα ανέφερε εκείνος ήταν ανακριβή, τότε το πρόβλημά σου θα έπρεπε να είναι με εκείνον.

Η προσωρινή ελάττωση της ασφάλειας δεν παύει να είναι ελάττωση. Ας φροντίσει το Artix να βρει έναν τρόπο για να εγκαθίσταται το keyring του χωρίς να απαιτείται μειωμένη ασφάλεια.

Δεν το νομίζει κανένας αυτό και τον τρόπο στον υπέδειξα παραπάνω. Αν είναι αδύνατο (γιατί;) να εγκατασταθεί το artix-keyring χωρίς προσωρινή ελάττωση της ασφάλειας, μη θίγεσαι αν κάποιος θεωρεί αρνητική αυτήν την ελάττωση, γιατί είναι.

Ωραίο τεχνικό επιχείρημα το «δεν γουστάρω», συγχαρητήρια.

Απαραίτητα δεν ξέρω αν ήταν αλλά τα όσα αναφέρεις δεν υπάρχουν πουθενά στο wiki του Artix ως εξήγηση για την προσέγγιση (πίστεψέ με, έψαξα) και αυτό δίνει κακή εντύπωση για τη διανομή.

Αυτά που είναι αυτονόητα για εσένα και για εμένα, δεν είναι, προφανώς, και για τον συνομιλητή στον οποίο απάντησα επιχειρώντας να διορθώσω τη δική του λανθασμένη αντίληψη, χωρίς να αναφέρω ή να υπονοώ τίποτα αρνητικό για το Artix. Εσύ βλέπεις «εχθρούς» εκεί που δεν υπάρχουν.

Στο δικό σου μυαλό, ίσως. Σε απλά Ελληνικά όμως, οι προγραμματιστές του Artix είναι άνθρωποι και μπορεί να κάνουν λάθη, όπως όλοι οι άνθρωποι. Δεν είναι κακό αυτό, ανθρώπινο είναι.

Γιατί δε γράφω άσχετα πράγματα μήπως;

Ξαναδιάβασε αυτό που παρέθεσες πριν απαντήσεις και ίσως καταλάβεις καλύτερα τι έγραψα. Κι εγώ μπορώ να φτιάξω και να συντηρώ μια παράγωγη διανομή με ελάχιστο κόπο, αυτό όμως δε συνεπάγεται τη σωστή δημιουργία και συντήρηση, που δεν αμελεί σημαντικούς παράγοντες για χάρη άλλων, είναι βασισμένη σε ορθές πρακτικές και ενισχύεται από πραγματική γνώση και ικανότητες των προγραμματιστών. Αυτό δεν αφορά το Artix αλλά οποιαδήποτε διανομή δεν το τηρεί.

Αυτό δε συνέβη και οι ικανότητες οποιουδήποτε προγραμματιστή φαίνονται στο έργο του, για το οποίο και κρίνεται. Τώρα, αν ένας (αρχάριος ή μη) χρήστης του Artix έχει λανθασμένη αντίληψη για τη διανομή ή τις πρακτικές της, είναι δικό σας θέμα να τον διορθώσετε.

Υ.Γ. Μιλάς για «ελιτισμό», κακεντρέχεια και «βαθείς γνώστες» ενώ κάνεις προσωπική επίθεση χωρίς λόγο, όλες οι απαντήσεις σου εμπεριέχουν ειρωνεία, απαντάς σε διαφορετικά πράγματα από αυτά που έγραψα, έκανες λόγο για αρχάριους χρήστες με αρνητική έννοια και αναφέρθηκες σε ένα λογισμικό ως «μολυσμένο». Αν θεωρείς ότι αυτό αντικατοπτρίζεται θετικά στην εικόνα του Artix, εγώ πάω πάσο.

2 «Μου αρέσει»

Δεν μπορώ να σχολιάσω επί της ουσίας για το τεχνικό ζήτημα, μιας και έχω σχεδόν μηδενική επαφή με Arch Based διανομές. Αλλά θα πω για την αγαπημένη μου χρόνια τώρα διανομή το Mint. Είναι παράγωγο του Ubuntu (τουλάχιστον η έκδοση που έχω), έχει μια μεγάλη κοινότητα και ένα μεγάλο αριθμό προγραμματιστών, που πληρώνονται. Μεγάλο σε σχέση με μια μικρή διανομή, όπως το Artix, αλλά και ελάχιστο σε σχέση με μια μεγάλη εμπορική. Αν και για την συγκεκριμένη δεν μπορείς να την πεις πως είναι φτιαγμένη στο πόδι.

Και οι διαφορετικοί δρόμοι που τραβάνε οι διανομές πάντα ως χρήστες κάπου θα μας ταλαιπωρήσουν. Προχθές βρήκα πως cinnamon και budgie στην ίδια εγκατάσταση δεν τα πάνε καλά. Θα μπορούσα να το φτιάξω; πιθανά ναι, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα. Κάνει αυτό την διανομή άχρηστη; όχι. Αλλά είναι μια έγκυρη κριτική, που αν διατυπωθεί σωστά (γιατί έχουμε και κάποια funboys) δεν κάνει κανένα κακό στην διανομή, αλλά αντίθετα βοηθάει στο να επιλέξει κάποιος την διανομή που του ταιριάζει. Η αλήθεια δεν κάνει ποτέ κακό.

1 «Μου αρέσει»

αυτην την κοντρα με τις διανομες ποτε δεν την καταλαβα.παντως το artix oσο το χρησιμοποιησα δεν εβγαλε κανενα προβλημα. τα πολυ τεχνικα των διανομων ενω τον απλο χρηστη δεν προκειται ποτε σχεδον να τον απασχολησει, η κοντρα για αυτα απομακρυνει κοσμο απο το linux. μακαρι να υπαρχουν παντα παραγωγες διανομες απο τις μητρικες .μακαρι ο φιλος να εμενε στο φορουμ αφου ειναι προγραμματιστης αυτης της διανομης που εγω προσωπικα τον ευχαριστω για την δουλεια που εχει κανει .

6 «Μου αρέσει»

Το παρόν forum δεν αρνήθηκε το βήμα σε κανέναν. Αυτό ισχύει εφόσον τηρούνται οι κανόνες λειτουργίας. Όσο αυτονόητο και να θεωρείται αυτό, υπάρχει η ανάγκη να το υπενθυμίζουμε. Το ότι κάποιοι δεν επιθυμούν να εκφραστούν και να ακουστούν στο παρόν forum είναι σεβαστό.

Αν κάποιος αναζητήσει αυτούς που έλαβαν ποινές ή αποκλεισμούς θα διαπιστώσουν ότι καταπάτησαν με εμφατικό τρόπο τους κανόνες και κατά συνέπεια το σεβασμό στα υπόλοιπα μέλη.

Ο διάλογος είναι επιθυμητός αλλά όχι με όρους που παραπέμπουν σε καφενείο αλλά με ειλικρινή διάθεση κατανόησης της διαφορετικής (και όχι απαραίτητα αντίθετης) άποψης.

1 «Μου αρέσει»

Δεν υπάρχει κόντρα στη συγκεκριμένη περίπτωση. Κριτική σε πρακτικές υπάρχει και θεωρώ ότι ο καθένας μας κρίνεται από τη συμπεριφορά του.

Για παράδειγμα, δε μπορεί να προτείνει κάποιος προσωρινή ελάττωση της ασφάλειας του pacman για να εγκατασταθεί ένα keyring όταν υπάρχει τουλάχιστον αυτός ο τρόπος.

Τον «απλό χρήστη» τον απασχολεί μόνο το να κάνει αυτό που θέλει με το λειτουργικό, όμως αυτό δεν είναι απαραίτητα και σωστός τρόπος σκέψης, γιατί το λειτουργικό ενδέχεται να κάνει υπογείως και άλλα πράγματα που θα βλάψουν τον χρήστη.


Μια σημαντική διαφορά με άλλα λειτουργικά, που δεν καταλαβαίνω γιατί ενοχλεί ορισμένους, είναι ότι ένα μεγάλο ποσοστό των χρηστών Linux δεν είναι «απλοί χρήστες».

2 «Μου αρέσει»

Παρακάμπτω την ατυχή επιλογή της λέξης, που καθόλου δεν βοηθάει σε ένα διάλογο, και ας περάσουμε στην ουσία. Είναι δικαίωμα και χρήσιμο για την κοινότητα να φτιάξεις μια διανομή με ένα εναλλακτικό σύστημα init και έχουμε κάνει σημαία του κινήματος το init-freedom και το δικαίωμα του χρήστη στην επιλογή. Σωστά;

Ας εξετάσουμε την “μόλυνση” που προξενεί το libsystemd.so σε κάποιο πακέτο. Στον κώδικά του θα βρούμε κάτι σαν το παρακάτω:

def init
  if systemd? 
     init_with_systemd
  elseif runit?
     init_with_runit
  elseif ...
  ...
  else
     init_with_posix
  end
end

Δεν έχεις systemd δεν τρέχει ο σχετικός κώδικάς και πρακτικά είναι σαν να μην υπάρχει. Έχεις κάτι άλλο και θα εκμεταλλευτείς τις δυνατότητες του στο έπακρο. Όλα καλά. Που είναι ακριβώς το πρόβλημα; (Ρητορική ερώτηση, μιας και υπάρχει δήλωση μη συμμετοχής στην συζήτηση).

Αν το “απολυμάνεις” αυτό που μόνο θα καταφέρεις, είναι αν ο χρήστης επιλέξει να βάλει systemd, να μην μπορεί να το χρησιμοποιήσει σε όλες του τις δυνατότητες ή και καθόλου. Δηλαδή ο χρήστης απλά έχασε το init-freedom και το δικαίωμα της επιλογής, δηλαδή αυτά ακριβώς που θεωρητικά παλεύεις. Έτσι δεν είναι; Κατάλαβα κάτι λάθος; (Ρητορική ερώτηση)

Αν διαφοροποιηθείς από την πατρική διανομή για αυτόν τον λόγο, τότε α. Προσθέτεις δουλεία στις πλάτες σου, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να κάνεις την διανομή καλύτερη, β. Τα πακέτα σου θα είναι πάντα πίσω από αυτά της πατρικής διανομής και θα καθυστερήσεις μια ενημέρωση ασφαλείας (ώρες ή μέρες, αλλά πάντα θα είσαι καθυστερημένος).

2 «Μου αρέσει»

Ο χρήστης nous διέγραψε τον εαυτό του από το σύστημα. Η ανάρτηση του επαναφέρθηκε.

Επιτρέψτε μου να προσθέσω πως είναι κρίμα οι δημιουργοί των διανομών να μην υποστηρίζουν τους χρήστες τους όπου είναι δυνατόν, και να το αφήνουν σε άτομα που έχουν αντικειμενικά ποιο ελλειπή γνώση για την διανομή τους. Σαν φόρουμ γίναμε λίγο ποιο φτωχοί. Κρίμα.

4 «Μου αρέσει»