Arch κολλαει στην εκκινηση

Μετά το έντερ στον grub για να μπει στη διανομή κολλάει στη τρίτη γραμμή που λέει /dev/sdb1 clean κλπ. Να και σήμερα είδειξε 4 γραμμές.
Πριν από την αμαφερόμενη έγραψε και κάτι για journal

Το ιστορικό:

Μετά από μια αναβάθμιση με pacman -Syu και ενώ δεν έκανα επανεκκίνηση παρά πήγα στα θέματα και έψαχνα να βρω το ghost για ποστάρω μετά εδώ στο “Δείξτε το desktop σας” (Ναι είστε υπεύθυνοι)
κι ενω δεν θυμάμαι τι άλλο εκανα, κανονικα ειχε γίνει η εκκινηση,
ίσως να εδωσα ένα
sync; echo 3 > /proc/sys/vm/drop_caches

που το συνηθίζω σε κάθε συνεδρια σχεδόν γιατί έτσι
(Μην το ψάχνετε! Υπάρχουν και άνθρωποι που σαπουνίζουν τα χέρια τους κάθε πέντε λεπτά και συχνά μετά το πλύσιμο τα τρίβουν και με λίγο οινόπνευμα για σιγουρια. ονομάζετε ψυχαναγκασμός και ανήκει στο φάσμα των νευρώσεων κατά DSM-III και μεταγενέστερα κατά την εξέλιξη)

δεν πείραξα sddm είμαι σίγουρος γι αυτό, … τι άλλο; Σκέφτομαι.

Μάλλον μόνο αυτά. οπότε καταλήγω ότι η αναβάθμιση φταίει για την τωρινή αυτή κατάσταση.

Παρακαλώ μία πρώτη καθοθήγηση. Θα λυθεί το θέμα όπως όλα τα θέματα καθώς και τα πλέον ακραία που προκαλώ κατά τακτά χρονικά διαστήματα (πάλι γιατί έτσι).

Αμυδρά θυμάμαι ότι κάτι θα έσβηνε ο pacman. Δεν κάθομαι να τα διαβάσω πολλές φορές. Φαντάζομαι μήπως και έσβησε κανένα Xorg. Λέω τώρα. Πιθανολογείτε κάτι παρόμοιο; Και πως να τα δω αυτά;
Επίσης μια ζωή τόσα χρόνια βλέπω να προτείνουν στα φόρα να κοιταχτούν τα λογκς της εκκίνησης κλπ. Δεν το έμαθα ποτέ όμως.

καθοδηγείστε παρακαλώ

Η απάντηση είναι υποχρεωτική καθώς είπα ότι για σας μπήκα στο παρτιτιον με την plasma διανομή μου για να βάλω το ghost θέμα να το δείτε. Οι μη συμορφωθέντες θα υποστούν κυρώσεις

1 Like

Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω καταλάβει καθαρά το πρόβλημα. Πχ αν κολλάει και δεν μπαίνει καν σε εικονικό τερματικό τότε προφανώς το πρόβλημα ούτως ή άλλως δεν έχει σχέση με τον sddm.

Εγκατάσταση έχεις κάνει κανονικά;

Δες στο λινκ https://www.soimort.org/notes/170407/

το arch-chroot νομίζω είναι η βασική ιδέα από που να ξεκινήσεις αν δεν μπορείς να μπουτάρεις στο Arch.

ή δες ίσως καλύτερα κατευθείαν στο wiki
https://wiki.archlinux.org/index.php/Chroot

όχι μπαινει σε εικονικο τερματικο με Ctrl+Alt+F2 ας πουμε. Ξεχασα να το πω. Μπηκα αρκετες φορες.
Απενεργοποιηση και σταματησα τον SDDM, μετα τον ξανανοιξα (ενεργοποιησα), ολα αυτα με systemctl βεβαια. Ανοιξα κανονικα με nano το fstab. Μια χαρα ειναι. Μάρκαρα και τη γραμμη για το swap γιατι λεω μπας και…! Μια φορα ειχε αλλαξει UUID το partition με το swap και μου εκανε παλι το διο προβλημα.

Μια χαρα κανονικη ειναι η εγκατασταση με pacstrap του και τα όλα όπως τα γράφει η επίσημη σελίδα. Δυο χρονια καπου την εχω βρε.
Θελω να αποφυγω το chroot, άλλωστε μαπίνει σε τερματικο όπως είπα.
Εχω ξανακανει chroot παντως δεν με φοβιζει.
Αλλα τα πρωτα μωρε, τι να δω πες μου, Αυτο που δειχνει την καταγραφη εκκινησης πως το κοιταμε; Ποιο λογκ ειναι;

OK, άρα μπουτάρει, αυτό δεν το κατάλαβα από την περιγραφή σου.

ερώτηση που επίσης δεν έχω καταλάβει
έχεις ξανατρέξει
sudo pacman -Syu

??

Πάνω από 100 φορές για διάφορους λόγους

Στο Xorg.0.log έχει αυτά

Πρόβλημα με nvidia είδα.

[ 1764.345] (WW) Failed to open protocol names file lib/xorg/protocol.txt
[ 1764.346]
X.Org X Server 1.20.5
X Protocol Version 11, Revision 0
[ 1764.346] Build Operating System: Linux Arch Linux
[ 1764.346] Current Operating System: Linux ergo 5.1.12-arch1-1-ARCH #1 SMP PREEMPT Wed Jun 19 09:16:00 UTC 2019 x86_64
[ 1764.346] Kernel command line: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-linux root=UUID=759b2fad-9cc5-420c-bf99-d4f2ee4771fc rw quiet
[ 1764.347] Build Date: 30 May 2019 06:44:40PM
[ 1764.347]
[ 1764.347] Current version of pixman: 0.38.4
[ 1764.347] Before reporting problems, check http://wiki.x.org
to make sure that you have the latest version.
[ 1764.347] Markers: (–) probed, () from config file, (==) default setting,
(++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
(WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
[ 1764.348] (==) Log file: “/var/log/Xorg.0.log”, Time: Thu Jun 20 23:38:55 2019
[ 1764.348] (==) Using config file: “/etc/X11/xorg.conf”
[ 1764.348] (==) Using system config directory “/usr/share/X11/xorg.conf.d”
[ 1764.349] (==) ServerLayout “Layout0”
[ 1764.349] (
) |–>Screen “Screen0” (0)
[ 1764.349] () | |–>Monitor “Monitor0”
[ 1764.349] (
) | |–>Device “Device0”
[ 1764.349] () |–>Input Device “Keyboard0”
[ 1764.349] (
) |–>Input Device “Mouse0”
[ 1764.349] (==) Automatically adding devices
[ 1764.349] (==) Automatically enabling devices
[ 1764.349] (==) Automatically adding GPU devices
[ 1764.349] (==) Automatically binding GPU devices
[ 1764.349] (==) Max clients allowed: 256, resource mask: 0x1fffff
[ 1764.349] (WW) fonts.dir' not found (or not valid) in "/usr/share/fonts/OTF". [ 1764.349] Entry deleted from font path. [ 1764.349] (Run 'mkfontdir' on "/usr/share/fonts/OTF"). [ 1764.349] (WW)fonts.dir’ not found (or not valid) in “/usr/share/fonts/Type1”.
[ 1764.349] Entry deleted from font path.
[ 1764.349] (Run ‘mkfontdir’ on “/usr/share/fonts/Type1”).
[ 1764.349] (==) FontPath set to:
/usr/share/fonts/misc,
/usr/share/fonts/TTF,
/usr/share/fonts/100dpi,
/usr/share/fonts/75dpi
[ 1764.349] (==) ModulePath set to “/usr/lib/xorg/modules”
[ 1764.349] (WW) Hotplugging is on, devices using drivers ‘kbd’, ‘mouse’ or ‘vmmouse’ will be disabled.
[ 1764.349] (WW) Disabling Keyboard0
[ 1764.349] (WW) Disabling Mouse0
[ 1764.349] (II) Module ABI versions:
[ 1764.349] X.Org ANSI C Emulation: 0.4
[ 1764.349] X.Org Video Driver: 24.0
[ 1764.349] X.Org XInput driver : 24.1
[ 1764.349] X.Org Server Extension : 10.0
[ 1764.350] (–) using VT number 1

[ 1764.350] (II) systemd-logind: logind integration requires -keeptty and -keeptty was not provided, disabling logind integration
[ 1764.353] (–) PCI: (0@0:13:0) 10de:03d6:1462:7597 rev 162, Mem @ 0xdc000000/16777216, 0xb0000000/268435456, 0xdb000000/16777216, BIOS @ 0x???/131072
[ 1764.353] (–) PCI:*(2@0:0:0) 10de:10c3:3842:1301 rev 162, Mem @ 0xde000000/16777216, 0xc0000000/268435456, 0xd8000000/33554432, I/O @ 0x0000dc00/128, BIOS @ 0x???/131072
[ 1764.353] (WW) Open ACPI failed (/var/run/acpid.socket) (No such file or directory)
[ 1764.353] (II) LoadModule: “glx”
[ 1764.353] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libglx.so
[ 1764.372] (II) Module glx: vendor=“X.Org Foundation”
[ 1764.372] compiled for 1.20.5, module version = 1.0.0
[ 1764.372] ABI class: X.Org Server Extension, version 10.0
[ 1764.372] (II) LoadModule: “nvidia”
[ 1764.372] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/nvidia_drv.so
[ 1764.373] (II) Module nvidia: vendor=“NVIDIA Corporation”
[ 1764.373] compiled for 4.0.2, module version = 1.0.0
[ 1764.373] Module class: X.Org Video Driver
[ 1764.373] (II) NVIDIA dlloader X Driver 340.107 Thu May 24 21:18:05 PDT 2018
[ 1764.373] (II) NVIDIA Unified Driver for all Supported NVIDIA GPUs
[ 1764.375] (II) Loading sub module “fb”
[ 1764.375] (II) LoadModule: “fb”
[ 1764.375] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/libfb.so
[ 1764.376] (II) Module fb: vendor=“X.Org Foundation”
[ 1764.376] compiled for 1.20.5, module version = 1.0.0
[ 1764.376] ABI class: X.Org ANSI C Emulation, version 0.4
[ 1764.376] (WW) Unresolved symbol: fbGetGCPrivateKey
[ 1764.376] (II) Loading sub module “wfb”
[ 1764.376] (II) LoadModule: “wfb”
[ 1764.376] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/libwfb.so
[ 1764.376] (II) Module wfb: vendor=“X.Org Foundation”
[ 1764.376] compiled for 1.20.5, module version = 1.0.0
[ 1764.376] ABI class: X.Org ANSI C Emulation, version 0.4
[ 1764.376] (II) Loading sub module “ramdac”
[ 1764.376] (II) LoadModule: “ramdac”
[ 1764.376] (II) Module “ramdac” already built-in
[ 1764.469] (EE) NVIDIA: Failed to initialize the NVIDIA kernel module. Please see the
[ 1764.470] (EE) NVIDIA: system’s kernel log for additional error messages and
[ 1764.470] (EE) NVIDIA: consult the NVIDIA README for details.
[ 1764.470] (EE) No devices detected.
[ 1764.470] (EE)
Fatal server error:
[ 1764.470] (EE) no screens found(EE)
[ 1764.470] (EE)
Please consult the The X.Org Foundation support
at http://wiki.x.org
for help.
[ 1764.470] (EE) Please also check the log file at “/var/log/Xorg.0.log” for additional information.
[ 1764.470] (EE)
[ 1764.472] (EE) Server terminated with error (1). Closing log file.

ωραία, αρχίζουμε να εντοπίζουμε το πρόβλημα νομίζω (δεν ξέρω ακόμα για λύση)

επόμενη ερώτηση
έχεις εγκατεστημένο linux-lts;
αν όχι, εγκατέστησέ το και δοκίμασέ το.

Λυθηκε το προβλημα. Έβγαλα τον οδηγό της nvidia και τον ξαναέβαλα.

1 Like