Arch και windows 11 dual boot

Καλησπέρα φίλοι μου. Έχω ένα laptop στο οποίο εδώ και 10 μέρες προσπαθώ να κάνω εγκατάσταση arch και παράθυρα μαζί και έχω πρόβλημα με τον bootloader.
Η διαδικασία που κάνω είναι η εξής (uefi)
Κάνω φόρματ τον δίσκο με ένα live από mint και φτιάχνω τα partition όπως με βολεύουν.
Στο διαμέρισμα efi έχω αλλάξει τα flag σε esp boot για να γίνει σωστά η εγκατάσταση.
Κάνω εγκατάσταση πρώτα τα παράθυρα όλα καλά.
Κάνω εγκατάσταση στο arch με την μέθοδο archinstall και ενώ όλα πάνε καλά όταν κάνει την εγκατάσταση του grub μου λέει ότι δεν μπορεί να κάνει mount το διαμέρισμα root…

Ξανά κάνω φόρματ τον δίσκο κάνω εγκατάσταση με τις ίδιες ρυθμίσεις πρωτα το arch όλα κομπλέ και μετά τα παράθυρα πάλι όλα καλά επανεκκίνηση και ξεκινάνε αυτόματα τα παράθυρα.
Εχω βρει πως μπορώ να μπαίνω στα arch αλλά θα ήθελα να μου βγάζει την κλασική εικόνα του grub και να με ρωτάει τι να φωρτωσει.
Οποίος έχει καμία καλή ιδέα ας την πει μια και ακόμα παιδεύομαι και δεν έχω καταφέρει να το φτιάξω.

1 «Μου αρέσει»

Ίσως λυθεί εύκολα με επανεγκατάσταση του grub εντός του Arch, διαφορετικά ετοίμασε ένα φλασάκι με το boot-repair-cd και θα σου το αποκαταστήσει.

1 «Μου αρέσει»

Χρήσιμο εργαλείο. Νομίζω πακέτο μαζί με ένα gparted iso σε ένα ventoy θα ταιριάζει σε πολλές περιπτώσεις.
Σχετικά με το arch ισχύει ότι χρειάζεται secure boot disable στο bios setup, έτσι δεν είναι;

Απ’ ο,τι κατάλαβα, εφόσον δουλεύει το Arch στο partition που επέλεξες, ίσως χρειαστεί να ρυθμίσεις τη σειρά των partitions που κάνει boot το σύστημά σου από τις ρυθμίσεις του boot στο “BIOS”. Λογικά θα εμφανίζεται το menu του GRUB πρώτο, εφόσον το σύστημα είναι ρυθμισμένο σωστά.

Ευχαριστώ για τις πρώτες απαντήσεις αν και δεν έχω ακόμα θετικά αποτελέσματα.
Να γίνω λίγο ποιο αναλυτικός. Έχω έναν δίσκο 500gb ο οποίος είναι χωρισμένος σε

 1. fat32 efi
 2. windows
 3. arch /
 4. arch/home
  Για αρχή έκανα επανεγκατασταση τον grub όμως δεν έγινε τίποτα. Βρικα ένα πρόγραμμα στα windows που αλλάζεις την σειρά στο τι θα κάνει πρώτα boot επέλεξα τον grub και κατά το ήμισυ οκ.
  Τώρα έχω την παλιά καλή εικόνα του grub όμως χωρίς την επιλογή να ξεκινήσω τα windows…

Τo os-prober το έχεις εγκατεστημένο? Αν όχι, εγκατέστησε το και κάνε ένα update τον GRUB να δεις εάν θα βρεί το partition των Windows.

1 «Μου αρέσει»

Εδώ και καιρό έχει σαν αρχική ρύθμιση την απενεργοποίηση της δυνατότητας αναζήτησης άλλου λειτουργικού συστήματος στο grub. Για να το αλλάξεις αυτό πρέπει να μπεις στο arch linux και σε ένα τερματικό δώσε:

sudo nano /etc/default/grub

Βρες την γραμμή #GRUB_DISABLE_OS_PROBER=“false” και απλά αφαίρεσε το # από μπροστά της . Σώνεις, βγαίνεις και στο τερματικό δίνεις:

sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg

Λογικά πρέπει να έχει αναγνωρίσει την εγκατάσταση και του Windows. Κάνεις μια επανεκίνηση και θα δεις να φορτώνει τον grub έχοντας όλα τα λειτουργικά συστήματα που έχεις στο laptop σου.

Πολύ πολύ κοντά στην λύση. Τα έκανα αυτά όλα όμως πάλι ξεκινάει να φωρτωνει πρώτα τα παράθυρα για κάποιο λόγο. Κατι παίζει με το uefi δεν εξηγείται… Να θυμησω πως στον ίδιο δίσκο έχει 2 λειτουργικά

rEFInd
Μια άλλη λύση ίσως είναι ο διαχειριστής εκκίνησης rEFInd,
τον οποίο ανακάλυψα πρόσφατα και χρησιμοποιείται και σε συστήματα χωρίς grub και σε dual boot pop Os με windows.
Δεν τον χρησιμοποιώ γιατί πλέον δεν έχω dual boot, αλλά φαίνεται αποτελεσματικός.
Υπάρχουν και θέματα για τη μορφοποίηση του, γιατί πραγματικά η εμφάνισή του είναι λίγο ξεπερασμένη.
Περισσότερες πληροφορίες:

 1. The rEFInd Boot Manager
 2. The rEFInd Boot Manager: Installing and Uninstalling rEFInd
 3. https://github.com/topics/refind-theme
 4. GitHub - munlik/refind-theme-regular

Στο δικό μου motherboard ASRock B460M PRO4 στις ρυθμίσεις του μέσα στο bios μερικές φορές κάνει ένα κουλό, που μετά από 1 χρόνο δεν έχω βρει λύση, ακόμη ψαχνόμαστε όλοι, αλλά που δεν μας καίει γιατί υπάρχει λύση μόνιμη.
Ξαφνικά ενώ έχεις ορίσει να κάνει boot από το ssd1(uefi), ssd2(uefi), hdd1(legace), usb1(uefi), usb1(legace) κτλ δεν φορτώνει την 1η επιλογή το ssd1(uefi) αλλά φορτώνει το hdd1(legace)!!!
Έχει όμως μια επιλογή μέσα στις ρυθμίσεις του, που πας επιλέγεις όποιο μέσο θέλεις και κάνει άμεσα boot από αυτό. Από εκεί και πέρα χωρίς να κάνεις τίποτα άλλο bootάρει κάθε φορά από το μέσο εκείνο!!!
Δεν είναι σωστό, αλλά δουλεύει και λέω μήπως συμβαίνει κάτι ανάλογο και σε σένα. Απλά δες το.

Καλημέρα.
Στην αρχή γράφεις ότι έβαλες πρώτα τα παράθυρα και μετά το arch, μέσω archinstall, αλλα η εγκατάσταση του arch κόλλησε γιατί δεν μπορούσε να γίνει mount το root. Δεν γράφεις τί error έβγαλε όμως. Μήπως κατά -έστω και τυπογραφικό- λάθος, δεν ήταν το σωστό partition;
Στην επόμενη εγκατάσταση, βάζεις πρώτα το Arch και μετά τα παράθυρα, μέθοδος η οποία δεν συνίσταται, αλλά ακόμα και έτσι υπάρχει συγκεκριμένη μεθοδολογία :


(απόσπασμα από archwiki, Dual boot with Windows - ArchWiki )
(σ.σ.: εγώ αυτό μόνο για μπελά το κόβω :slight_smile: )

Σε αυτό το σημείο γράφεις

Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να μπεις στο Arch, αλλά αφού φορτώσουν τα παράθυρα, και μέσω του ΔΙΚΟΥ τους bootloader; Γιατί εγώ έτσι όπως το διαβάζω, δεν καταλαβαίνω να περνάς μέσα από Grub σε αυτό το σημείο.
Μετά φαίνεται πως άλλαξες το boot order στο BIOS, όπως σου γράφει ο @getimiskon , προφανώς μέσω προγράμματος των windows όμως, ξεκινάει από Grub, αλλά δεν βλέπει τα παράθυρα. Λογικό, αφού πρέπει να προηγηθούν τα βήματα που προτείνουν @Maras και @astrolavos1998 . Να προσθέσω επίσης ότι για να δεί τα παράθυρα ο Grub, θα πρέπει να έχουν κοτσαριστεί πριν:


και το σωστό -με κάποιους περιορισμούς που θα δεις στο επόμενο απόσπασμα τού wiki-είναι να έχει εγκατασταθεί και ο EFI boot manager πρώτα:

sudo pacman -S efibootmgr

Στο τέλος λες πως πάλι φορτώνει πρώτα τα παράθυρα.
Δηλαδή αυτή τη στιγμή

 1. Δεν μπαίνεις Grub, αλλά στον bootloader των Windows :
  Ρίξε μια ματιά εδώ

  είναι μερικοί λόγοι που τα Windows κάνουν ότι γουστάρουν, και είναι από εδώ
  Dual boot with Windows - ArchWiki

και φυσικά έλεγξε πάλι τη μονάδα εκκίνησης στο BIOS. Πρέπει να βάλεις αυτή με την οποία το σύστημα ξεκινάει από Grub. Αν δεν υπάρχει στο BIOS, σημαίνει ότι δεν έχει εγκατασταθεί σωστά. Μπες με το live του ARCH, κοτσάρισε πρώτα τα partitions του, φτιάξε fstab, γύρνα chroot και εγκατέστησε bootloader όπως σου έχει προταθεί.

 1. Μπαίνεις από Grub, αλλά μόνο παράθυρα:
  Μπες πάλι από live και έλεγξε την αντιστοιχία UUID των απαιτούμενων partitions με τα δεδομένα στο fstab.

 2. “Μπαίνεις” Arch με κάποιο τρόπο, αλλά κολλάει στην εκκίνηση/κολλάει γενικώς:
  Έλεγξε fstab και σ’ αυτήν την περίπτωση, και αν δεν, για μένα καλό θα είναι να κάνεις εγκατάσταση απ’ την αρχή, με Windows πρώτα και "χεράτο¨ Arch μετά.

1 «Μου αρέσει»

Καλησπέρα. Δοκίμασα με κάθε πιθανό ή απίθανο τρόπο που μπορούσα να σκεφτώ ακόμα και μεθόδους που βρικα στο διαδικτιο όμως κάθε μα κάθε φορά που έκανα εγκατάσταση πρώτα τα παράθυρα και μετά το arch κατά την εγκατάσταση του bootloader μου έβγαζε το ίδιο μήνυμα ότι δεν μπορεί να κάνει mount to root διαμέρισμα.

Πατοντας το πλήκτρο F9 κατά την εκκίνηση του υπογιστη μου βγάζει την λίστα με ποια συσκευή θέλω να κάνει εκκίνηση. Εκεί μου εμφανίζει μια επιλογή efi και αν επιλέξω την διαδρομή
Efi–>boot—>grub—>… καταφέρνω να μπω στο Arch.
Εχω προσπαθήσει να το φτιάξω με εγκατάσταση ξανά του grub χωρίς όμως καμία επιτυχία. Βρικα ένα πρόγραμμα στα παράθυρα “έφτιαξα” να ξεκινά από grub και με την βοήθεια τον παιδιών έκανα τον grub να δει τα παράθυρα. Όμως με τρώει τι φταίει που δεν γίνεται με τον σωστό τρόπο και γιατί όταν βάζω πρώτα το arch και μετα τα παράθυρα και οι 2 εγκαταστάσεις τελειώνουν χωρίς λάθοι

Είναι το τελευταίο που θέλω να κάνω αν και χερατη εγκατάσταση δεν μου πέτυχε ποτέ όμως αξίζει η προσπάθεια

Άρα ο bootloader υπάρχει στο δίσκο, και, όπως γράφεις παρακάτω, τον έχεις φτιάξει να βλέπει και τα παράθυρα, και το πρόβλημα είναι ότι δεν ξεκινάει ο υπολογιστής από εκεί, κάθε φορά.
Πάνω σε αυτό:
Έχω ένα παλιό laptop τής HP, που με ESC→F9 μπαίνει σε προσωρινή επιλογή συσκευής εκκίνησης. Το χρησιμοποιώ μόνο όταν θέλω να bootάρω από στικάκι π.χ.


(Σ’ εσένα θα δίνει περισσότερες επιλογές αυτή τη στιγμή)
Αυτό ΔΕΝ αλλάζει την κύρια διάταξη, η οποία αλλάζει μπαίνοντας στο BIOS με F10 και πηγαίνοντας στο κυρίως μενού τού Boot Order:

Π.χ.: Σε live μπαίνω από στικάκι. Αν μπω μία φορά στο στικάκι μέσω του F9, μια χαρά θα μπω. Επειδή όμως στο μενού της δεύτερης οθόνης (Boot order μέσα στο BIOS) το στικάκι είναι δεύτερο, χωρίς F9 το laptop από το σκληρό θα ξεκινάει, ότι και να κάνω.
Στη δική σου περίπτωση, σε αυτό το μενού θα πρέπει να υπάρχει μία εγγραφή “Grub” ή κάπως έτσι (αυτή που σου δίνει όταν πας από F9). Ανέβασέ τη πάνω πάνω, πρώτη, σώσε και κάνε επανεκκίνηση.

Θα πρέπει να ξεκινάει από Grub.

Τους installers πολλοί εμίσησαν, τη χεράτη εγκατάσταση ουδείς.
Όλοι από κάπου ξεκινήσαμε, και φάγαμε και πολλές φορές τα μούτρα μας.
Σου εγγυώμαι ότι θα είναι τεράστια η ικανοποίηση και το χαμόγελο μόλις μπεις στο γραφικό περιβάλλον της ΔΙΚΗΣ ΣΟΥ ΧΕΡΑΤΗΣ εγκατάστασης. Το UEFI θέλει λίγο παραπάνω διάβασμα και προσοχή.
Αν το πάρεις απόφαση εδώ είμαστε όλοι. Εδώ τα κατάφερα εγώ. :slight_smile:

Καταρχάς να ξεκινήσω από ένα μεγάλο ευχαριστώ που απαντάτε στο πρόβλημα μου.
Το λαπτοπ μου amd έχει 2 σκληρούς δίσκους
1)nvme
2)ssd

Η εγκατάσταση αφορά τον δίσκο Ν1 όπου έχει μέσα και τα 2 λειτουργικά.
Όσο αφορά τα boot options του bios είναι όλα όπως πρέπει μιας και αν διαλέξω άλλο δίσκο πχ Ν2 δεν ξεκινάει ποτέ ο υπολογιστής.
Στην πρώτη φώτο που μου έστειλες εμένα έχει μια επιλογή ακόμα efi όπου από εκεί πάω και κάνω boot το Arch.
Η μόνη τελευταία επιλογή ει αι η χρρατη εγκατάσταση που θα γίνει σε λίγο διάστημα και σίγουρα θα χρειαστώ πολύ βοήθεια…

1 «Μου αρέσει»

Αυτή ακριβώς η επιλογή θα πρέπει να υπάρχει και να είναι πρώτη στο boot order του BIOS.
Αν δεν σού κάνει κόπο, και αν έχεις χρόνο, ανέβασε μία φωτό από την οθόνη στο BIOS με το boot order.
Επίσης, όντας μέσα στο Arch, μπες τερματικό και ανέβασε το αποτέλεσμα τού

lsblk -l


Αυτές είναι οι 2 φωτο που ζήτησες…
Για το αποτέλεσμα της εντολής όταν θα έχω πρόσβαση στο πσ θα σου στείλω

Η δεύτερη φωτό είναι το μενού που μπαίνεις πατώντας F9, και ξεκινάει το Arch (Grub) με τη δεύτερη επιλογή (Boot from EFI file), σωστά;

Στην πρώτη φωτό, στην “παράγραφο” ‘UEFI Boot order’, η γραμμή ‘OS Boot Manager’ είναι υπομενού. Μπαίνεις με [Enter]. Για πες/ανέβασε φωτό από τις επιλογές εκεί. Θα πρέπει να υπάρχει το “EFI file”, το οποίο το ανεβάζεις πάνω πάνω με F5/F6.

2 «Μου αρέσει»

Επανέρχομαι μετά από μέρες δοκιμών και έχω να πω πως χωρίς την πολύτιμη βοήθεια όλων σας δε θα έβρισκα άκρη.

μετά από αρκετές προσπάθειες τα κατάφερα και έκανα χερατη εγκατάσταση. Σε ευχαριστώ για την προτροπή και πράγματι όταν τα κατάφερα χαμογέλασε το χειλάκι μου

στην αυτόματη εγκατάσταση δεν το εγκαθιστά το πακέτο οπότε το έβαλα και όλα καλά

το τελευταίο κομμάτι του παζλ…

Υποθέτω πως η αυτόματη εγκατάσταση έχει κάποιο πρόβλημα όταν πας για dual boot .
Έκανα μόνος μου εγκατάσταση μετά τη 10η φορά τα κατάφερα να την τελειώσω και μετά από άλλες 10 κατάφερα να έχω ένα σωστό dual boot σύστημα. Σας ευχαριστώ ξανά όλους σας

3 «Μου αρέσει»

Αυτό το νήμα έκλεισε αυτόματα 2 ημέρες μετά την τελευταία απάντηση. Δεν επιτρέπονται πλέον νέες απαντήσεις.