App Outlet: Όλες οι Linux εφαρμογές σε ένα σημείο

Οι εφαρμογές που πακετάρονται ως AppImage, Flatpak ή Snap ολοένα πληθαίνουν.
Σκοπός είναι η ευκολία εγκατάστασης και απεγκατάστασης εφαρμογών σε οποιαδήποτε διανομή Linux, άσχετα με την όποια τεχνική λύση υιοθετήθηκε κατά το πακετάρισμά τους.

Βέβαια, υπάρχουν και εδώ διαφωνίες για το ποια μορφή από τις προαναφερθείσες είναι η «καλύτερη». Οι περισσότεροι υποστηρίζουν πως το AppImage και το Flatpak είναι αρκετά «καλύτερα» από το Snap, εντούτοις θεωρώ πως αυτή είναι μία ακόμα ανούσια διαμάχη. Άλλωστε, και οι τρεις μέθοδοι επιχειρούν να λύσουν το ίδιο πρόβλημα και έτσι δεν τίθεται κάποιο ιδιαίτερο θέμα, τουλάχιστον από την πλευρά του τελικού χρήστη.
Προσωπικά, δε νομίζω πως ο μέσος χρήστης ενδιαφέρεται για τις λεπτομέρειες του τρόπου πακεταρίσματος παρά μόνο για το πώς θα αποκτήσει την επιθυμητή εφαρμογή χωρίς κόπο.

Το ζητούμενο όμως είναι η γρήγορη εύρεση λογισμικού που διατίθεται πακεταρισμένο με κάποιον από αυτούς τους τρόπους.
Και ναι, υπαρχουν αρκετα «stores» που εμφανιζονται και εξαφανιζονται ανα καιρους, με την υλοποίηση όλων είναι παραπλήσια· μία ιστοσελίδα μέσω της οποίας εντοπίζουμε και εγκαθιστούμε τις προτιμώμενες εφαρμογές με τα παραπάνω συστήματα πακεταρίσματος.

Tο «ανεξάρτητο» πακετάρισμα

Aν και οι διεργασίες είχαν ξεκινήσει νωρίτερα, ήταν κάπου στο 2016 που όλη αυτή η κατάσταση με την πολυπλοκότητα των διαφορετικών πακέτων και των διαχειριστών τους αναθεωρήθηκε. Η άνοδος του Linux και η είσοδος σε νέες εποχές της τεχνολογίας προέτρεπαν για κάτι πιο απλό και με μεγαλύτερη χρηστικότητα.

Οι χρήστες, επηρεασμένοι ίσως από άλλα λειτουργικά, επιθυμούσαν την εγκατάσταση εφαρμογών με ένα κλικ και χωρίς περαιτέρω διεργασίες. Αντίστοιχα, οι προγραμματιστές αναζητούσαν έναν τρόπο πακεταρίσματος που θα κάλυπτε ταυτόχρονα όλες τις διανομές.

Ωστόσο, η σύγκλιση στον ανοιχτό κώδικα δεν είναι πάντα εύκολο να επιτευχθεί και κάπως έτσι προέκυψαν δύο προτάσεις, αυτές των Flatpak και των AppImage πακέτων. Εδώ τα πράγματα απλοποιούνται και έχουμε ένα πακέτο στο οποίο περιλαμβάνονται όλα τα αναγκαία για να τρέξει σε οποιαδήποτε διανομή Linux. Όμοια, αρκεί απλά η διαγραφή αυτού του πακέτου ώστε να το διώξουμε από το σύστημά μας, αν δεν το επιθυμούμε πια.

Σαν να μην έφτανε αυτό, σε αυτές τις δυο προτάσεις ήρθε αργότερα -και κάπως πεισματικά- να προστεθεί εκείνη της Canonical με τα Snap πακέτα, τα οποία λειτουργούν πάνω κάτω με τον ίδιο τρόπο.

Έτσι, σήμερα έχουμε διαθέσιμες τρεις διαφορετικές επιλογές, οι διανομές συνήθως υποστηρίζουν από προεπιλογή μόνο μία από αυτές και το πρόβλημα της «universal» διαχείρισης πακέτων παραμένει άλυτο. Και βέβαια, κάθε πρόταση υλοποιεί το δικό της «app store», αναγκάζοντας τους χρήστες να περιηγηθούν στο Flathub , το Snap Store ή το AppImageHub για την αναζήτηση των πακέτων που επιθυμούν να εγκαταστήσουν.

Διπλατφορμική εφαρμογή πρόσβασης στα Linux App Stores

Το App Outlet πάει ένα βήμα παραπέρα και μας προσφέρει μία γραφική εφαρμογή που συνδυάζει τα τρία κεντρικά «stores» ούτως ώστε να εντοπίζουμε τα λογισμικά της αρεσκείας μας και να τα εγκαθιστούμε με ένα κλικ, χωρίς να χρειάζεται να επισκεφτούμε κάθε σελίδα ξεχωριστά.

Η διεπαφή του App Outlet εμφανίζει στην αρχική σελίδα τις πιο πρόσφατα ενημερωμένες και νέες εφαρμογές αντίστοιχα.
Στην αριστερή κάθετη μπάρα βρίσκεται η κατηγοριοποίηση ανάλογα με τον τύπο των εφαρμογών.
Στα δεξιά, υπάρχει ένα πεδίο αναζήτησης.

Με την επιλογή της επιθυμητής εφαρμογής εμφανίζονται οι σχετικές πληροφορίες από το αντίστοιχο διαδικτυακό «κατάστημα», όπως επίσης και σύνδεσμοι για την κεντρική σελίδα αυτού, τη σελίδα με τις πληροφορίες της εφαρμογής αλλά και για την αναφορά προβλημάτων.
Στην επάνω δεξιά πλευρά θα βρίσκεται ένα κουμπάκι για την εγκατάσταση της εφαρμογής που επιθυμούμε, το οποίο -έπειτα από την επιτυχή εγκατάσταση- αντικαθίσταται από άλλα δύο που μας επιτρέπουν να την τρέξουμε ή να την απεγκαταστήσουμε. Την εφαρμογή, φυσικά, θα τη βρίσκουμε και στο μενού εφαρμογών μας.
ΟΙ ρυθμίσεις του δεν προσφέρουν τίποτα ιδιαίτερο πέρα από την επιλογή θέματος εμφάνισης.

Εγκατάσταση

Το App Outlet είναι διαθέσιμο ως εφαρμογή ανοιχτού κώδικα υπό άδεια MIT και το βρίσκουμε ως πακέτο .deb, .rpm ή .snap, ως AppImage αλλά και σε μη πακεταρισμένη εκτελέσιμη μορφή.
Πρόκειται για Electron εφαρμογή, συνεπώς θα (πρέπει να) τρέξει απροβλημάτιστα.

Είναι μία απλή πρόταση που επιχειρεί να προσφέρει συγκεντρωτικά αποτελέσματα από τα Linux App Stores, απαλλάσσοντας τους χρήστες από τη χρονοβόρα διαδικασία της εύρεσης πακέτων σε διάφορες μορφές.
Σημειωτέον πάντως, ότι λόγω της φύσης της, δεν είναι και τόσο ελαφριά εφαρμογή.

-Ιστοσελίδα.
-Τα releases απ’ όπου μπορείτε να κατεβάσετε όποιο πακέτο του επιθυμείτε (προσωπικά, προτιμώ το απλό εκτελέσιμο).

7 «Μου αρέσει»

Ο συνδιασμός ctrl+alt ανοίγει επάνω αριστερά ένα “menu”

1 «Μου αρέσει»

Δε μου δούλεψε αυτό.

Εμ βεβαία, πως να σου δουλέψει αφού στο έδωσα λάθος!!!
shift+ alt είναι το σωστό. Ώρες ώρες αναρωτιέμαι σε τι κόσμο ζούμε.
Πες αν δούλεψε να διορθώσω το σχόλιό μου.

Α, αυτό το menou εννοούσες;
Ναι, δούλεψε με το shift+ alt .
Νόμιζα όμως, πως ήταν κάτι άλλο, επειδή παλαιότερα, στις αρχικές του εκδόσεις, είχε κάποια επιπλέον ακόμα στις ρυθμίσεις.

Ναι, αλλά πες τώρα τί είναι αυτό το menu, δεν είναι της εφαρμογής; είναι κάτι άλλο; για πες θείο να μάθουμε και μεις τα φτωχά…

Τίποτα το ιδιαίτερο ανιψιέ.
Ένα απλό, παραθυρικό μενού.

appoutlet_menu

έλα θείο δεν είναι και πυρηνική φυσική… :+1: :rofl: :rofl:

Κάποιες κακές γλώσσες (από το χωριό είναι δεν τους ξέρεις), λένε πως για Ubuntu users είναι.