Απορίες σχετικά με το Snapshot

Γεια σας
Έχω μια απορία όσον αφορά τα Snapshots
Στο Help του παραθύρου Select Snapshot Type, η πρώτη και δεύτερη ενότητα μας λεέι ότι τα Snapshots δημιουργούνται αντιγράφοντας όλα τα αρχεία του File System.

Επειδή το forum δε μου επιτρέπει να ανεβάσω και δεύτερη εικόνα, θα συνεχίσω την απορία μου, ανεβάζοντας και δεύτερο post γι’ αυτό το θέμα.

Συνέχεια από προηγούμενο post
Αυτό που δεν καταλαβαίνω, είναι αυτό που λέει στην τελευταία ενότητα, ότι δηλαδή μπορούν να αποκλειστούν κάποιοι φάκελοι και αρχεία. Προφανώς θα εννοεί τη δυνατότητα που παρέχεται στο παράθυρο User Home Directories, το οποίο ο οδηγός εμφανίζει μετά.

Εδώ, όπως βλέπουμε, η προεπιλεγμένη ρύθμιση είναι Exclude All Files (δηλαδή αποκλεισμός όλων των φακέλων), τόσο στο Root Partition, όσο και στο Home Partition. Αφήνοντας αυτές τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις, προχώρησα τον οδηγό και τελικά δημιουθγήθηκε ένα Snapshot.
Η απορία μου είναι: σε ποια αρχεία και φακέλους δημιουργήθηκε το Snapshot, αφού είχα αφήσει την προεπιλεγμένη ρύθμιση Exclude All Files; Η συγκεκριμένη επιλογή, δεν αποκλείει όλα τα αρχεία και τους φακέλους που υπάρχουν στα δύο Partitions, δηλαδή στο Root Partition, και στο Home Partition;
Είχα την εντύπωση ότι αν αφήσω τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις, θα έκανε αυτό που λέει η ρύθμιση, δηλαδή θα απέκλειε όλους τους φακέλους των δύο Partitions, χωρίς να δημιουργήσει Snapshot.

Δεν ξερω την απαντηση, και ειδικα για το linux mint, αλλά υποψιαζομαι οτι μπορει να εχεις την επιλογη να φτιαξεις ενα πιο generic snapshot, χωρις κωδικους κλπ του χρηστη, και ενα πιο user specific snapshot οπου ειναι αποθηκευμενοι κωδικοι και λοιπες προτιμησεις του χρηστη. Μηπως ειναι κατι τετοιο;

Η απάντησή σου δε νομίζω πως απαντά στην απορία μου. Στον οδηγό δημιουργίας Snapshots μέσω του Timeshift, του Linux Mint, δεν είδα κάτι που να αναφέρει για generic snapshot, η για user specific snapshot.
Το παράθυρο User Home Directories έχει συγκεκριμένες επιλογές, όπως φαίνεται στην παραπάνω εικόνα και η απορία μου σχετίζεται με την επιλογή Exclude All Files, η οποία, λογικά, θα έπρεπε να αποκλείσει τους φακέλους των δύο Partition, από τη δημιουργία Snapshot, πράγμα που στην πραγματικότητα δεν έγινε και το Snapshot δημιουργήθηκε κανονικά.
Εγώ είχα την εντύπωση ότι η επιλογή Exclude All Files, σου δίνει τη δυνατότητα να αποκλείσεις κάποιο Partition από τη δημιουργία του Snapshot και αν αφήσεις την προεπιλεγμένη ρύθμιση, με την οποία η επιλογή Exclude All Files ισχύει για όλα τα Partitions, τότε λογικά, το Snapshot δεν θα έπρεπε να γίνει καθόλου, ακριβώς επειδή η επιλογή Exclude All Files αποκλείει όλα τα Partitions.Τουλάχιστον αυτό καταλαβαίνω εγώ με βάσει τις συγκεκριμένες επιλογές.
Αν γνωρίζει κανείς κάτι παραπάνω για το συγκεκριμένο θέμα, ας μας δώσει τα φώτα του.
Ευχαριστώ

P.S.
Προς τους Admin του forum
Καλό θα ήταν να μπορούσαμε να αναρτήσουμε περισσότερες από μια εικόνες ανά post. Νομίζω ότι η δυνατότητα ανάρτησης μέχρι τριών εικόνων ανά post, δεν επιβαρύνει υπερβολικά το forum.

Στην πρώτη φωτογραφία που έχει τα RSYNC και BTRFS επιλέγεις τον αλγόριθμο που θες μεταξύ των δύο. Τις ακριβείς λεπτομέρειες για τη λειτουργία του καθενός δεν ξέρω να στις εξηγήσω. Αλλά στην περίπτωση του RSYNC σίγουρα αυτό που συμβαίνει είναι πως δημιουργείται ένα ακριβές αντίγραφο των αρχείων από τους φακέλους που θα διαλέξεις.

Για να δεις ακριβώς ποια αρχεία αντιγράφηκαν σε κάθε Snapshot μπορείς να πας στη λίστα με τα Snapshots και δεξί κλικ σε αυτό που θες → Browse Files . Έτσι θα σου ανοίξει το Snapshot στον File manager που διαθέτεις.

Φαντάζομαι πως επειδή δεν έχεις βάλει κανένα αρχείο από τους παραπάνω φακέλους πως το Snapshot θα είναι απολύτως κενό. Λογικά το ολοκλήρωσε και στιγμιαία, πράγμα που σημαίνει πως μάλλον δεν αντέγραψε τίποτα.

Προσωπικά επειδή το /home βάζω πολλά μέσα και γίνεται μεγαθήριο, απλά επιλέγω να αντιγράφω τα πάντα από το root στο Snapshot. Μία φορά στο παρελθόν η επαναφορά απο Snapshot με έχει σώσει.

Αυτός ο περιορισμός έχει να κάνει με το ότι είσαι νέο μέλος. Το φόρουμ χρησιμοποιεί ένα σύστημα επιπέδων χρηστών, όπου ορίζονται δικαιώματα και υποχρεώσεις. Ο περιορισμός της μία φωτογραφίας θα αρθεί εύκολα. Μπορείς να διαβάσεις σχετικά με τα επίπεδα εμπιστοσύνης εδώ

1 «Μου αρέσει»

Λοιπον νομιζω οτι αυτο το λινκ → https://www.addictivetips.com/ubuntu-linux-tips/set-up-backup-snapshot-on-linux-mint/ θα σε βοηθησει να βγαλεις καποια ακρη.
Συγκεκριμενα λεει

On this page, Timeshift allows users to choose what home directories on the system it includes in the snapshot process, as well as what home directories it should exclude.

Go through the list of home directories and check the box next to “Include All” for each one you wish to add to the snapshot configuration in Timeshift. Leave home directories you want to exclude set to “Exclude All.”

Χωρις να μπορω να απαντησω ακριβως στην ερωτηση τελειως εμπειρικα τα παρακατω:
το Timeshift ειναι εφαρμογη με την οποια κανεις επαναφορα του συστηματος.
Ειδικα για τον αρχαριο χρηστη που δεν θελει να λερωσει τα χερια με το τερματικο και εντολες που δεν καταλαβαινει τι ακριβως κανουν ειναι μεγαλη ευκολια.
Εννοειται οτι εχεις διαφορετικα παρτισιον για το συστημα /root και το /Home.
Του λες να κανει αντιγραφο ολων των καταλογων του παρτισιον /root
Για το /Home πες του Exclude All Files
Οταν γινει η στραβη και λιγο πριν το πεταξεις απ το μπαλκονι μπαινεις με ενα Live USB στο Timeshift και μεσα σε 5 λεπτα εχεις ενα συστημα που δουλευει.
Αντιγραφα του /Home καλα ειναι να τα εχεις παντα σε δευτερο η εξωτερικο σκληρο.

Κατ’ αρχάς, σας ευχαριστώ για την ανταπόκριση και για τις απαντήσεις σας.
Έχω διαβάσει το ποστ “Για τα επίπεδα εμπιστοσύνης” όμως δεν κατάλαβα πως ακριβώς μπορώ να μεταβώ από το Επίπεδο 0, στο Επίπεδο 1.
Εμένα με ενδιαφέρει κυρίως να έχω τη δυνατότητα ανάρτησης περισσότερων εικόνων. Αν αυτός ο περιορισμός μπορεί να αρθεί και στο Επίπεδο 0, τότε δε με πειράζει να μείνω στο Επίπεδο 0, αν όμως, προκειμένου να έχω αυτή τη δυνατότητα θα πρέπει να μεταβώ στο Επίπεδο 1, πως ακριβως γίνεται αυτό;
Επίσης, μια απορία για το Επίπεδο 0, αφορά το σημείο που λέει ότι δεν μπορώ να ποστάρω πάνω από 10 φορές. Αυτός ο περιορισμός έχει κάποιο χρονικό όριο, π.χ. 10 ποστ το χρόνο, η μήπως είναι forever, δηλαδή έτσι και πόσταρω 10 ποστ, δεν μπορώ να ξαναποστάρω ποτέ;

Για το επίπεδο 1 θες αυτά.


Λίγο τους κανόνες του φόρουμ να δεις, λίγο να μπεις σε ένα τυχαίο νήμα στο καφενείο να χαζέψεις και το παίρνεις. Καταλαβαίνω πως μπορεί να ακούγεται ως πολύ δουλειά για να γράψεις σε ένα φόρουμ, αλλά έχει την αντι-σπαμ κυρίως λογική του.

1 «Μου αρέσει»

Όλα αυτά τα έχω κάνει, όμως δεν είχα κάνει login. Και δεν είχα κάνει μόνο 10 λεπτά, είχα κάνει πάνω από μισή ώρα για να τα διαβάσω, επειδή ούτως η άλλως με ενδιέφεραν. Φαντάζομαι πως πρέπει να κάνω login και να τα ξανακάνω όλα;
Επίσης δε μου απάντησες στην απορία περί του περιορισμού των 10 ποστ, δηλαδή αν έχουν κάποιο χρονικό όριο, η όχι. Αν θέλεις κάνε έναν κόπο.
Ευχαριστώ

Δεν είμαι στους διαχειριστής και δεν γνωρίζω τόσο λεπτομερώς.

Εφόσον τριγυρνάς καθημερινά στο forum, όντας συνδεδεμένος κάποιοι από τους περιορισμούς που αναφέρεις θα αρθούν αυτόματα

Δεν συμπεριλαμβάνονται αρχεία των καταλόγων /home όλων των χρηστών

Timeshift is designed to protect system files and settings. It is NOT a backup tool and is not meant to protect user data. Entire contents of users’ home directories are excluded by default. This has two advantages:
You don’t need to worry about your documents getting overwritten when you restore a previous snapshot to recover the system.
Your music and video collection in your home directory will not waste space on the backup device.