Απορίες νέου χρήστη

Στα mint μπορείς να εγκαταστήσεις μια εφαρμογή και χωρίς το τερματικό. Έχω διαβάσει κάπου -δε θυμάμαι που- ότι καλύτερα να το κάνουμε με το τερματικό.
Ισχύει και αν ναι γιατί?

Επίσης δοκίμασα λίγο το antix Linux από distro test και είδα ότι οι εντολές ήταν πολύ διαφορετικές. Για ποιο λόγο διαφέρουν από του mint? Καταλαβαίνω ότι είναι Ubuntu vs arch αλλά: Για ποιο λόγο δεν είναι fix οι εντολές?

  • Το πως θα εγκαταστήσεις μια εφαρμογή έχει να κάνει με το τι σε βολεύει και τίποτε άλλο. Στο διαδίκτυο και εδώ θα δεις την χρήση του τερματικού, αλλά μόνο για λόγους συντομίας.

  • Κάθε διανομή κάνει τα πράγματα λίγο διαφορετικά, και μια κύρια διαφορα μεταξύ διανομών βασισμένων στο Mint και των διανομών βασισμένων στο Arch είναι αυτή. Χρησιμοποιούν διαφορετικά συστήματα, με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του καθενός.
    Οπότε οι εντολές είναι διαφορετικές για αυτό τον λόγο. Αλλά το 90% των εντολών που χρησιμοποιείς είναι ίδιο σε κάθε διανομή, οπότε τα μαθαίνεις.
    Για τον λόγο αυτό έχουμε και τόσες διαφορετικές διανομές. Για να έχουμε την δυνατότητα επιλογής. Ίσως στο μέλλον να καταλήξουμε σε ένα μόνο τρόπο, αλλά αυτό προσωπικά θα το θεωρήσω σαν ένα κακό πράγμα, όχι σαν ένα καλό πράγμα.

1 Like

βεβαια το antix δεν εχει να κανει με arch, εχει να κανει με debian.
και εγω θεωρω καλη τη βιοποικιλοτητα και κακη τη μονοκαλλιεργεια

2 Likes

Σαφώς και υπάρχουν διαφορές (πχ στο σύστημα εγκατάστασης προγραμμάτων αλλά και αλλού), αλλά τα κοινά στοιχεία είναι περισσότερα από τα διαφορετικά.

Άπαξ και καταλάβεις τη λογική των πραγμάτων, οι διαφορές δεν θα σε προβληματίσουν.

εξαρτάται τι καταλαβαίνει κάποιος με το «καλύτερα». Υπάρχουν σημαντικά πλεονεκτήματα να το κάνει κάποιος στο τερματικό, αλλά δεν υπάρχει ισχυρός λόγος που «πρέπει» να γίνει έτσι. Δηλαδή δεν τίθεται θέμα «σωστό» και «λάθος».

Νομίζω κάνεις λάθος, είναι και τα δυο debian-οειδή άρα και για τα δύο ισχύει το εργαλείο apt. Δεν ξέρω αν στο ένα από τα δύο είδες κάποιο άλλο εναλλακτικό εργαλείο (πολύ πιθανό) αλλά ως debian-οειδή σίγουρα έχουν ως κύριο το apt άρα οι εντολές είναι ίδιες. (για τις arch-οεδείς το κύριο εργαλείο είναι ο pacman)

Για ποιο λόγο έχουμε διαφορετικά γραφικά περιβάλλοντα ή έχουμε διάφορους media player ή έχουμε διάφους επεξεργαστές κειμένου ή έχουμε διάφορους εξομοιωτές τερματικούς; Το θέμα είναι απλά ότι έχουν δημιουργηθεί διάφορα ανεξάρτητα εργαλεία για διαχείριση λογισμικού. Κάθε διανομή γενικά διαλέγει ένα εργαλείο ως το εργαλείο που υποστηρίζει ως διανομή. Έτσι όλα τα παράγωγα τού Arch υποστηρίζουν το pacman χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται ταυτόχρονα άλλα πχ yay. Τώρα όλες οι debian-οεδείς έχουν ως κύριο εργαλείο το apt. Το apt (όπως και κάθε άλλο αντίστοιχο εργαλείο είναι απλά ένα πρόγραμμα που εγκαθιστά προγράμματα ή ενημερώνει το σύστημα. Όταν πχ δίνεις εντολή εντολή:

sudo apt install vlc

αυτό που κάνεις είναι να τρέχεις το πρόγραμμα apt στο οποίο τα install και vlc είναι απλά ορίσματα που καθορίζουν τι θα κάνει το apt (Το sudo είναι επίσης απλά πρόγραμμα για να αναβαθμίσει τα δικαιώματα τής εντολής)

Άρα όταν βλέπουμε διαφορετικές εντολές για διαχείριση λογισμικού μιλάμε για απλώς για διαφορετικά εργαλεία και όχι κάτι ουσιώδες.

Θεωρητικά μπορεί κάποιος (και μάλιστα εύκολα) να φτιάξει ένα εργαλείο που να δουλεύει και για Arch και για Mint. Προσωπικά δεν είμαι οπαδός μιας τέτοιας λογικής γιατί αυτό που κάνεις είναι να έχεις ένα ακόμα εργαλείο.

3 Likes

νομιζω πως ειτε ειδε το ιδιο πραγμα να το προσεγγιζουν με διαφορετικο τροπο, άρα διαφορετικες εντολες με τις οποιες επιτυγχανουμε το ιδιο αποτελεσμα, ειτε ειδε τη διαφορα με το systemd. Το antix δεν εχει. Ειμαι απο αυτους που πιστευουν οτι ενας νεος χρηστης δε χρειαζεται να ασχοληθει με το τι διαφορα ειναι αυτη, μπορουμε ομως να πουμε οτι τα δυο αυτα λειτουργικα εχουν διαφορετικο τροπο (και φιλοσοφια) να εκκινουν λειτουργειες και αρα στο σημειο αυτο οι εντολες διαφερουν λιγο.

1 Like

Αυτό ακριβώς είδα. Οι εντολές ήταν διαφορετικές και εκκινούσαν αλλιώς τα προγράμματα.

πάντως χωρίς παράδειγμα εξακολουθώ να μην έχω ιδέα σε τι αναφέρεσαι. Και μού φαίνεται κάπως απίθανο να εννοείς την διαχείριση διεργασιών (systemd)

1 Like

Μιας και άνοιξε αυτό το νήμα να κάνω και εγώ την ερώτηση μου. Γίνεται να βάλεις τα αποθετήρια άλλης διανομής σαν ppa στην διανομή που χρησιμοποιείς. Για να εξηγήσω καλύτερα, έχω π.χ. το Deepin ( Debian based) που έχει πολύ λίγες εφαρμογές και σε παλιές εκδόσεις στα δικά του αποθετήρια, γίνεται να βάλω τα αποθετήρια του Debian στο Deepin και μάλιστα να αφαιρέσω του Deepin για να μήν μπλέκονται;

η απαντηση σε αυτο ειναι οτι μαλλον γινεται γιατι γενικα το debian σου δινει την ελευθερια να το διαλυσεις, και μαλλον αυτο θα γινει αν το κανεις.

2 Likes