Από πότε τρέχει; Πότε εγκαταστάθηκε;

Καλά, δεν είναι ούτε ούτε άρθρο, ούτε οδηγός, μα ένα μικρο tip που ίσως, ενδιαφέρει κάποιους.

Αν έχετε έναν υπολογιστή που τρέχει σε 24ωρη βάση είτε πολλές ώρες/ημέρες, ίσως χρειαστεί να δείτε το πόσες ώρες είναι σε λειτουργία. Μια άλλη περίπτωση επίσης, είναι να χρειαστεί να τσεκάρετε για το πότε έγινε η εγκατάσταση του λειτουργικού συστήματος στον υπολογιστή. Αυτά είναι κάτι που μπορεί να γίνουν εύκολα και γρήγορα και ισχύουν για οποιοιδήποτε Linux διανομή.

Χρόνος λειτουργίας:

Αν θέλετε να δείτε για πόσο διάστημα είναι σε λειτουργία ένας υπολογιστής, απλά ανοίξτε το τερματικό/κονσόλα σας και δώστε την παρακάτω εντολή πατώντας Enter μετά:

uptime

και αμέσως θα σας εμφανίσει τον πραγματικό χρόνο που είναι σε λειτουργία το συγκεκριμένο μηχάνημα:

up_time

Ημερομηνία Εγκατάστασης:

Άμα θέλετε να δείτε την ακριβή ημερομηνία που εγκαταστάθηκε η διανομή σε κάποιον υπολογιστή, μπορείτε να το κάνετε έτσι:

Ανοίξτε το τερματικό/κονσόλα σας και δώστε την παρακάτω εντολή πατώντας Enter μετά:

ls -l /var/log/installer

και αμέσως θα σας εμφανίσει την πραγματική ημερομηνία εγκατάστασης της διανομής.

Δεν είναι οι μοναδικοί τρόποι προφανώς, μα είναι οι πιο γρήγοροι.

2 «Μου αρέσει»

Η τελευταία εντολή δουλεύει σε κάποιες μόνο (Debian-based?) διανομές. Π.χ. δεν δουλεύει σε Fedora. Ένας κάποιος ανορθόδοξος αλλά γενικός τρόπος είναι τσεκάροντας το χρόνο δημιουργίας του / (root path) με stat -c %w /. Η μόνη περίπτωση να δείξει λάθος είναι εάν έγινε κάποια εγκατάσταση χωρίς να προηγηθεί format.

Μια παλιότερη συζήτηση

Προτείνω να ρίξετε μια ματιά στο παρακάτω άρθρο επειδή είναι πιο ολοκληρωμένο (και έχει και για fedora) όσον αφορά το πότε εγκαταστάθηκε το λειτουργικό

Σίγουρα σε DEB based μα και σε άλλες.
Σε RPM όντως δεν δουλεύει, παρέλειψα να το αναφέρω, μα υπάρχει στο σχετικό αρχείο στον φάκελο /var/log (ή /logs) /κάτι (το «κάτι» ανάλογα με το όνομα που έχει η κάθε διανομή στον σχετικό φάκελο/αρχείο),
Ίσως και να φταίει πως έπαψα να ασχολούμαι με τις RPM based από το 2007 περίπου και ειλικρινά ξεχνάω την ύπαρξή τους.