Απεγκατάσταση προγραμματος gcalcli

Λόγω της αδράνειας των ημερών “λέρωσα” τα χέρια μου εγκαθιστώντας Arch.
Στο θέμα μας. Εγκατέστησα από source το gcalcli. Είδα πως υπάρχει και στα αποθετήρια αλλά είπα να το εγκαταστήσω ως εξής όπως αναφέρεται στην σελίδα του:

git clone https://github.com/insanum/gcalcli.git
cd gcalcli
python setup.py install

εγκαταστάθηκε μια χαρά και έλυσα το πρόβλημα του authentication που έχει προκύψει τελευταία.
Η ερώτησή μου (αφελής είμαι σίγουρος…) είναι πως μπορώ να το απεγκαταστήσω;
Θα προτιμούσα να έχω εγκαταστήσω μέσω του yay για να ανανεώνεται όταν προκύπτει νεότερη έκδοση.

Ευχαριστώ!

Δεν είναι μόνο ότι ανανεώνεται όταν προκύπτει νέα έκδοση. Γενικά είναι προβληματικό στο Arch να εγκαθιστάς χωρίς να το ξέρει ο pacman.

Ο Σωστός τρόπος είναι το https://wiki.archlinux.org/index.php/Arch_Build_System

Δεν έχω ακόμα ασχοληθεί να το κάνω, άμα το κάνεις σωστά γράψε στο φόρουμ πώς ακριβώς το έκανες,

Σημείωση: τώρα είδα ότι υπάρχει έτοιμο πακέτο στο AUR, έπρεπε να το είχες βάλει από εκεί για τον λόγο που είπα.

Γενικά το θέμα είναι ότι αν θέλεις να εγκαταστήσεις λογισμικό στο σύστημα πρέπει να φτιάξεις ένα PKGBUILD και να το εγκαταστήσεις από εκεί. Αυτό που γίνεται στο AUR είναι κόσμος απλά ανεβάζει έτοιμα τα PKGBUILD που φτιάχνει. πχ για την συγκεκριμένη εγκατάσταση έχουν ανεβάσει έτοιμο το https://aur.archlinux.org/cgit/aur.git/tree/PKGBUILD?h=gcalcli και το yay απλά είναι ένας λίγο πιο βολικός τρόπος να το τρέξεις.

2 Likes

Ευχαριστώ για την απάντηση.
Πράγματι, έπρεπε να το έχω εγκαταστήσει από το AUR για τους λόγους που αναφέρεις. Γι’ αυτό ρωτάω ποιος είναι ο σωστός τρόπος να το απεγκαταστήσω ώστε να το εγκαταστήσω μέσω του AUR.
Αν ξέρει κάποιος ας μου πει…

Ευχαριστώ και πάλι

Δεν νομίζω ότι υπάρχει «σωστός τρόπος». Το λάθος έγινε. Κάνε το όπως νομίζεις. Με δεδομένο ότι δεν μιλάμε για βασικά πράγματα, το χειρότερο που μπορεί να συμβεί είναι να έχεις προβλήματα σε μελλοντικές ενημερώσεις και εγκατάσταση νέου λογισμικού που θα πρέπει να λύσεις. Πιστεύω ότι αν μετά εγκατασταθεί από το AUR θα είσαι αρκετά εντάξει.

Ένα από τα παράπονά μου με το Arch είναι ότι δεν δίνει καλές κατευθύνσεις τι κάνουμε με τα πακέτα από python συγκεκριμένα. Γιατί είναι συχνό θέμα. Προσωπικά τα βάζω είτε από AUR είτε δεν τα βάζω στο σύστημα αλλά πχ:

pip install --user πακέτο
1 Like

Θα το επαναγκαταστήσω μέσω AUR.
Ο εγκλεισμός ευνοεί τους πειραματισμούς απ’ ό,τι φαίνεται :wink:
Ευχαριστώ και πάλι για τη βοήθεια.
Υγεία σε όλους

1 Like

Η μέθοδος του setup.py θα πρέπει να χρησιμοποιείτε μόνο μέσα σε virualenvs, δηλαδή σε απομονωμένες εγκαταστάσεις της Python, και ποτέ για εγκατάσταση στο σύστημα. Και ένας καλύτερος τρόπος είναι απλά

sudo -H pip install . 

Για την απεγκατάσταση το κόλπο είναι να κάνουμε επανεγκατάσταση, κρατώντας μια λίστα αρχείων.

sudo -H python setup.py install --record files.txt

βλέπουμε πρώτα ποια αρχεία είναι αυτά, μην γίνει καμία πατάτα και μετά σβήνουμε αυτά τα αρχεία

cat files.txt | sudo xargs rm -rf

Η μέθοδος αυτή δεν είναι τέλεια, τα setuptools θα εγκαταστήσουν και εξαρτήσεις, και η μέθοδος αυτή θα σβήσει και τις εξαρτήσεις. Αλλά την δεύτερη φορά οι εξαρτήσεις υπάρχουν ήδη, αρά δεν θα τις κατεβάσει δεν θα τις εγκαταστήσει και δεν θα τις σβήσει.
Στην περίπτωση αυτή είναι ποιο ασφαλές απλά να πεις

sudo -H pip uninstall gcalcli
2 Likes

Δεν είμαι εντελώς σίγουρος ότι μέσα στο --record δεν θα βάλει και αρχεία που δεν πρέπει. Οπότε χρήσιμο αυτό το κόλπο αλλά δεν είναι είναι 100% ασφαλές. (και δεν υπάρχει 100% σίγουρη μέθοδος νομίζω) Το ωραίο με το Arch αν το κάνεις σωστά (PKGBUILD) είναι ότι όλα αυτά τα αναλαμβάνει ο pacman. Από εκεί και πέρα όπως έχω πει πολλές φορές πιστεύω ότι απλά το standard θα έπρεπε να είναι όλα αυτά να γίνονται στον χρήστη και όχι στο σύστημα, και αν γινόταν έτσι η διανομή δεν έχει και καμμία σημασία γιατί απλά δεν πειράζεις το σύστημα. Για το pip γίνεται με το --user που έδωσα παραπάνω.

2 Likes