Άνοιγμα αρχείων EMZ σε Linux

Τις προάλλες ένας φίλος χρήστης Linux δέχτηκε ένα αρχείο με κατάληξη .emz και προσπαθησε (ανεπιτυχώς) να το ανοίξει για να το δει σε Linux. Πριν πάμε στην λύση που προτάθηκε (και δούλεψε), να πούμε λίγα λόγια για τα αρχεία .emz. Θα βοηθήσει να κατανοήσουμε την λύση στο πρόβλημα του φίλου.

Σύμφωνα με την Wikipedia, τα αρχεία .emz δεν είναι τίποτα άλλο παρά συμπιεσμένα αρχεία εικόνας με κατάληξη .emf (Windows Enhanced Metafile ή αλλιώς Enhanced MetaFile), ένα ειδικό format εικόνας το οποίο περιλαμβάνει αρκετές πληροφορίες metadata.

Οπότε, ως πρώτο βήμα, πρέπει να μετατρέψουμε το αρχείο από .emz σε .emf.
Μια λύση είναι να τρέξουμε σε τερματικό την εντολή

zcat filename.emz > filename.emf

η οποία θα μας κάνει την μετατροπή.

Τώρα που έχουμε το αρχείο μας “ξεζιπαρισμένο”, θα χρειαστούμε την βοήθεια του LibreOffice ή του Inkscape.

Έχοντας αυτά τα προγράμματα εγκατεστημένα, μπορούμε να τρέξουμε μια από τις παρακάτω εντολές σε τερματικό για να μετατρέψουμε τα αρχεία σε μορφή PNG ή JPG ή PDF:

libreoffice --headless --convert-to png filename.emf

ή

inkscape -o file.png filename.emf

αντικαθιστώντας το “png” με την ανάλογη μορφή αρχείου που θέλουμε (για παράδειγμα jpg ή pdf)

Μια τρίτη εντολή που μπορούμε να τρέξουμε στο τερματικό, είναι η unoconv, η οποία όμως χρειάζεται το LibreOffice εγκατεστημένο για να λειτουργήσει.

unoconv -f pdf -o filename.pdf filename.emf

Και με αυτά τα βήματα καταφέραμε να μετατρέψουμε την εικόνα από .emf σε .pdf ώστε να μπορεί ο φίλος να δει τι του έστειλαν.

Η εικόνα τελικά ήταν μια απλή αναγραφή διευθύνσεων και τηλεφώνων, το οποίο θα μπορούσαν να έχουν στείλει και σε κείμενο και να γλυτώσουμε όλη αυτή την ταλαιπωρία, αλλά σημασία έχει ότι μάθαμε τι είναι τα αρχεία .emz και .emf και πώς μπορούμε να τα δούμε στα Linux!

Ανακεφαλαιώνοντας τα βήματα που ακολουθήσαμε ήταν

  1. μετατρέψαμε το αρχείο .emz σε .emf,
  2. μετατρέψαμε το αρχείο από .emf σε .jpg / .pdf
  3. είδαμε την εικόνα!

Σημείωση: το αρχείο θα μπορούσαμε να το έχουμε ανοίξει απ’ευθείας στο LibreOffice ή στο Inkscape, αλλά τι Λινουξάδες είμαστε αν δεν κάνουμε την ζωή μας λίγο δύσκολη ώστε να μάθουμε και κάτι καινούριο, ε;

11 «Μου αρέσει»

Μπράβο, ο παθων ημουν εγω και σε ευχαριστώ για την βοήθεια.
Υγ Στην δικη μου περίπτωση το μετατρέψαμε σε png αντι για pdf ;)

2 «Μου αρέσει»