Ανήθικες σκέψεις για καινούριο PC

To workstation που χω στη δουλειά έχει αρχίσει να με κουράζει… Ψοφολογάει το έρμο με όλα που του φορτώνω… Οπότε σκέφτομαι σοβαρά να πάω στη δουλειά το κοντιούτιρ που χω στο σπίτι και να φκιάσω / πάρω καινούριο για το σπίτι…

Μπαίνει μέσα μου ο σατανάς το κοντιούτιρ αυτό να ναι ικανό και για παιχνίδια. Ναι, ναι, ξέρω ότι η περίοδος αυτή είναι η χειρότερη για αγορά gpu - από την άλλη μεριά έτσι λέμε ήδη εδώ και κάναν χρόνο και στο τέλος θα το πούμε το ποίμα πριν πέσουν οι τιμές και ως γνωστόν στο μνήμα Πε-Τσε δεν έχει δυστυχώς…

Εννοείται ότι τα παιχνίδια θα ναι ένα μικρό μόνο μέρος του εργασιακού βίου του υπολογιστή αυτού. Θα το χρησιμοποιώ ως daily driver. Θα τρέχει λάιναξ, εννοείται (τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται, κτλ κτλ) - arch κατά πάσα πιθανότητα (άρα φρεσκότατοι κέρνελες).

Προσανατολίζομαι για ryzen7 (άντε το πολύ πολύ 9) για CPU.

Οι ερωτήξεις είναι οι εξής:

  1. Κάρτα γραφικών να πάω προς nvidia ή AMD μεριά? (εννοείται ότι αν πάω nvidia θα βάνω τους προπράιατρι δράιβερς)

  2. Θα χατε να προτείνατε κάποια συγκεκριμένη κάρτα? Σίγουρα θέλω να τελικιάσω τα 1080 (αν και η αλήθεια είναι ότι η 4Κ 50+ TV μου με προκαλεί για παραπάνω και το μόνιτορ που χω είναι 32άρι 4Κ…)

  3. Ξέρω ότι οι έτοιμοι υπολογιστές (πχ dell alienware κτλ) σε αυτήν τη φάση ίσως να συμφέρουν οικονομικά. Θα χατε να προτείνετε κάτι σχετικά?

Αναμένω ανυπομόνως και εναγωνίως !

Ryzen 9 για 3D rendering, compiling (qtwebengine), editing video ?

Διαφορετικά:
AMD Ryzen 7 5700G 360€ (μια χαρά για 1080p gaming)
MSI MAG B550 Tomahawk 140€
Corsair Vengeance LPX 32GB DDR4 RAM με 2 Modules (2x16GB) Συχνότητα 3600MHz 155€
Super Flower Leadex III 650W Full Modular 80 Plus Gold 110€

1 «Μου αρέσει»

Θενξ για το ίνπουτ.

Αν μπορούσες να τοποθετηθείς και για 1-3 θα μουν περιχαρής! :slightly_smiling_face:

O 5700G είναι 8c/16t με ενσωματωμένη μοντέρνα κάρτα γραφικών, δεν θα πλήρωνα επ΄ ουδενί λόγω
κάτι 1050 κάρτες 5ετίας 200-250€. Κάπου το 2022 θα επανέλθει η ισορροπία των καρτών.
Στις μνήμες έκανα τυχαία επιλογή τα 3600mhz, τα APU της AMD δουλεύουν και στα 4000-4400mhz αλλά πάει Χ3 το κόστος. Τα 32gb τα θεωρώ νορμάλ σε τόσα core/threads, vm’s πολλά παράθυρα ανοιχτά, tmpfs αν χρειαστείς ένα compile να μην γράφεις σβήνεις στον ssd.

1 «Μου αρέσει»

Για πόσα χρήματα σκέφτεσαι; Είμαι περίπου στην ίδια φάση, μόνο που έχω μια 1650 η οποία καλύπτει το περιστασιακό μου gaming. Πάντως εγώ σκέφτομαι να πάω σε i9 και να επενδύσω περίπου 1,5k για αγορά CPU-MoBo-RAM-PSU-M2.

Για κάποιους λογιστικοεφοριακούς λόγους, εγώ μπορώ να ανέβω έως και 3k για κεντρική μονάδα (χωρίς μόνιτορ, πληκτρολόγια κτλ κτλ).

BTW, δεν νομίζω ότι αξίζει να πας σε i9. Οι amd σε αυτήν τη φάση είναι μπροστά σε κάθε επίπεδο, εξ όσων ξέρω.

Από τη στιγμή που τα λεφτά δεν είναι θέμα καλύτερα να πας σε AMD. Πάντως και οι i9 αξίζουν. Προσωπικά έβαλα i9-9900 τον Φεβρουάριο και έχω μείνει πολύ ικανοποιημένος από την απόδοση, σε σχέση με τον ι5-6500 που είχα και το γεγονός πως ο i9 κόστισε 285€, σε σχέση με τον i5 που τον είχα πάει 210, ωστόσο αυτή η σύγκριση είναι λίγο άτοπη. Αυτό που θέλω να πω είναι πως και οι i9 αξίζουν αν πέσει η τιμή τους.

Εμένα πάντως οι AMD για ακόμη μια χρονιά δεν με έχουν πείσει. Κάθε χρόνο έρχονται με διθύραμβους και εξωφρενικά benchmarks και όταν τελικά τους βάζεις πάνω, βλέπεις ότι κάτι δεν πάει καλά σε real-life καταστάσεις. Βέβαια δεν έχω δοκιμάσει κάποιον καινούργιο, αλλά είμαι επιφυλακτικός. Τώρα είμαι με έναν i7-4790k ο οποίος δουλεύει άψογα και δεν έχω κανέναν παράπονο στην καθημερινότητα μου, αλλά όπως και συ κάνω ανήθικες σκέψεις.

Οι Ryzen είναι ότι καλύτερο έχει η αγορά τα τελευταία χρόνια σε performance/watt.
Αν χρειάζεστε έναν επεξεργαστή multi threading διεργασίες δυστυχώς ή ευτυχώς είναι μονόδρομος.
Για καθημερινή χρήση στο σπίτι γραφείο θεωρώ vfm τον i5 10500 στα 190€ και όχι τον ryzen 5600G στα 280€

Σε multi thread σενάριο θα προτιμούσα έναν 5700G με ενσωματωμένα γραφικά με κατανάλωση κάπου στα 140watt ανάλογα τις ρυθμίσεις της μητρικής και όχι έναν 10900 ή 11900 κάπου στα 290-300watt σε εφαρμογές που κάνουν χρήση avx2 instructions.

Επανέρχομαι στο θέμα! Μιας που ανήθικες σκέψεις έχουν αρχίσει και γίνονται ερινύες. Δουλεύω με δύο IPS 23" Οθόνες (είναι ολόιδιες) και έχει λίγες μέρες που η μια που εμφανίζει κάποια προβληματάκια. Χρησιμοποιώ δύο οθόνες γιατί συνήθως στην μια έχω ανοιχτό τον κειμενογράφο και στην άλλη έχω τον browser ή τα κείμενα που μελετώ και πρόσφατα προέκυψε και αρκετή δουλειά σε προγραμματισμό. Οπότε η ερώτηση μου είναι, να πάρω μια 27"+ για κεντρική και μια 23-24" που θα την έχω κάθετη για προγραμματισμό; Να πάρω τρεις οθόνες να έχω το setup που έχω τώρα συν μια κάθετη; Να παραμείνω όπως είμαι; Ποια είναι η γνώμη σας; Φυσικά αν έχετε να προτείνετε κάποια monitors.

Να συμπληρώσω ότι, οι οθόνες είναι σε βραχίωνα γραφείου και όχι στην βάση τους και έτσι θα ήθελα να παραμείνουν, καθώς κερδίζω την επιφάνεια του γραφείου.

Νομίζω ότι είναι πραγματικά θέμα προσωπικού γούστου και μόνο εσύ μπορείς να απαντήσεις την ερώτηση, δυστυχώς έχοντας δοκιμάσει τις διάφορες εναλλακτικές…
Εμένα το multi monitor setup τελικά δεν με βόλεψε και βολεύτηκα με ένα γαϊδούρι 32" 4Κ. Εννοείται με tiling manager.
Ίσως ένα κάθετο μόνιτορ από δίπλα βοηθά. Το γαϊδούρι 4Κ μόνιτορ όμως το θεωρώ εκ των ουκ άνευ. Για τα γούστα μου και το workflow μου τουλάχιστον.

Σίγουρα είναι κάτι προσωπικό, απλά δεν έχω τρόπο να δοκιμάσω χωρίς να ξοδευτώ, για αυτό ρωτάω γνώμες. Αυτό που με τρομάζει στο μεγάλο monitor είναι πχ αν θα είναι κουραστικό όταν παίζεις παιχνίδια ή όταν κάνεις casual browsing. Ίσως τελικά πάω σε ένα μεγάλο και ένα μικρό. Επίσης δεν έχω δοκιμάσει καθόλου κυρτές οθόνες, βολεύουν περισσότερο;

Απο προσωπική εμπειρία, αν τα μόνιτορ δεν έχουν ίδια ανάλυση είναι πολύ εκνευριστικό. Το να είναι κάποιο οριζόντιο και το άλλο κάθετο είναι μια άλλη περίπτωση, μπορεί να βολεύει εσένα αλλά σίγουρα όχι εμένα :stuck_out_tongue_winking_eye:.

Κρατάω μια πισινή αν η διαφορά των αναλύσεων είναι εξωφρενική και έτσι κάθε οθόνη έχει μια σαφή χρήση.

Εμένα με βόλεψε πολύ!
Έχω την 32άρα μπροστά στη μάπα μου και μα το Γιαρουμπή σκέφτομαι ότι θα μπορούσε να είναι και μεγαλύτερη.
Και ταινίες βλέπω και φόρμουλα 1 βλέπω και δεν είμαι πέρα δώθε με τα μάτια ή την γκλάβα.