Ανήθικες σκέψεις για καινούριο PC

To workstation που χω στη δουλειά έχει αρχίσει να με κουράζει… Ψοφολογάει το έρμο με όλα που του φορτώνω… Οπότε σκέφτομαι σοβαρά να πάω στη δουλειά το κοντιούτιρ που χω στο σπίτι και να φκιάσω / πάρω καινούριο για το σπίτι…

Μπαίνει μέσα μου ο σατανάς το κοντιούτιρ αυτό να ναι ικανό και για παιχνίδια. Ναι, ναι, ξέρω ότι η περίοδος αυτή είναι η χειρότερη για αγορά gpu - από την άλλη μεριά έτσι λέμε ήδη εδώ και κάναν χρόνο και στο τέλος θα το πούμε το ποίμα πριν πέσουν οι τιμές και ως γνωστόν στο μνήμα Πε-Τσε δεν έχει δυστυχώς…

Εννοείται ότι τα παιχνίδια θα ναι ένα μικρό μόνο μέρος του εργασιακού βίου του υπολογιστή αυτού. Θα το χρησιμοποιώ ως daily driver. Θα τρέχει λάιναξ, εννοείται (τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται, κτλ κτλ) - arch κατά πάσα πιθανότητα (άρα φρεσκότατοι κέρνελες).

Προσανατολίζομαι για ryzen7 (άντε το πολύ πολύ 9) για CPU.

Οι ερωτήξεις είναι οι εξής:

  1. Κάρτα γραφικών να πάω προς nvidia ή AMD μεριά? (εννοείται ότι αν πάω nvidia θα βάνω τους προπράιατρι δράιβερς)

  2. Θα χατε να προτείνατε κάποια συγκεκριμένη κάρτα? Σίγουρα θέλω να τελικιάσω τα 1080 (αν και η αλήθεια είναι ότι η 4Κ 50+ TV μου με προκαλεί για παραπάνω και το μόνιτορ που χω είναι 32άρι 4Κ…)

  3. Ξέρω ότι οι έτοιμοι υπολογιστές (πχ dell alienware κτλ) σε αυτήν τη φάση ίσως να συμφέρουν οικονομικά. Θα χατε να προτείνετε κάτι σχετικά?

Αναμένω ανυπομόνως και εναγωνίως !

Ryzen 9 για 3D rendering, compiling (qtwebengine), editing video ?

Διαφορετικά:
AMD Ryzen 7 5700G 360€ (μια χαρά για 1080p gaming)
MSI MAG B550 Tomahawk 140€
Corsair Vengeance LPX 32GB DDR4 RAM με 2 Modules (2x16GB) Συχνότητα 3600MHz 155€
Super Flower Leadex III 650W Full Modular 80 Plus Gold 110€

1 «Μου αρέσει»

Θενξ για το ίνπουτ.

Αν μπορούσες να τοποθετηθείς και για 1-3 θα μουν περιχαρής! :slightly_smiling_face:

O 5700G είναι 8c/16t με ενσωματωμένη μοντέρνα κάρτα γραφικών, δεν θα πλήρωνα επ΄ ουδενί λόγω
κάτι 1050 κάρτες 5ετίας 200-250€. Κάπου το 2022 θα επανέλθει η ισορροπία των καρτών.
Στις μνήμες έκανα τυχαία επιλογή τα 3600mhz, τα APU της AMD δουλεύουν και στα 4000-4400mhz αλλά πάει Χ3 το κόστος. Τα 32gb τα θεωρώ νορμάλ σε τόσα core/threads, vm’s πολλά παράθυρα ανοιχτά, tmpfs αν χρειαστείς ένα compile να μην γράφεις σβήνεις στον ssd.

1 «Μου αρέσει»

Για πόσα χρήματα σκέφτεσαι; Είμαι περίπου στην ίδια φάση, μόνο που έχω μια 1650 η οποία καλύπτει το περιστασιακό μου gaming. Πάντως εγώ σκέφτομαι να πάω σε i9 και να επενδύσω περίπου 1,5k για αγορά CPU-MoBo-RAM-PSU-M2.

Για κάποιους λογιστικοεφοριακούς λόγους, εγώ μπορώ να ανέβω έως και 3k για κεντρική μονάδα (χωρίς μόνιτορ, πληκτρολόγια κτλ κτλ).

BTW, δεν νομίζω ότι αξίζει να πας σε i9. Οι amd σε αυτήν τη φάση είναι μπροστά σε κάθε επίπεδο, εξ όσων ξέρω.

Από τη στιγμή που τα λεφτά δεν είναι θέμα καλύτερα να πας σε AMD. Πάντως και οι i9 αξίζουν. Προσωπικά έβαλα i9-9900 τον Φεβρουάριο και έχω μείνει πολύ ικανοποιημένος από την απόδοση, σε σχέση με τον ι5-6500 που είχα και το γεγονός πως ο i9 κόστισε 285€, σε σχέση με τον i5 που τον είχα πάει 210, ωστόσο αυτή η σύγκριση είναι λίγο άτοπη. Αυτό που θέλω να πω είναι πως και οι i9 αξίζουν αν πέσει η τιμή τους.

Εμένα πάντως οι AMD για ακόμη μια χρονιά δεν με έχουν πείσει. Κάθε χρόνο έρχονται με διθύραμβους και εξωφρενικά benchmarks και όταν τελικά τους βάζεις πάνω, βλέπεις ότι κάτι δεν πάει καλά σε real-life καταστάσεις. Βέβαια δεν έχω δοκιμάσει κάποιον καινούργιο, αλλά είμαι επιφυλακτικός. Τώρα είμαι με έναν i7-4790k ο οποίος δουλεύει άψογα και δεν έχω κανέναν παράπονο στην καθημερινότητα μου, αλλά όπως και συ κάνω ανήθικες σκέψεις.

Οι Ryzen είναι ότι καλύτερο έχει η αγορά τα τελευταία χρόνια σε performance/watt.
Αν χρειάζεστε έναν επεξεργαστή multi threading διεργασίες δυστυχώς ή ευτυχώς είναι μονόδρομος.
Για καθημερινή χρήση στο σπίτι γραφείο θεωρώ vfm τον i5 10500 στα 190€ και όχι τον ryzen 5600G στα 280€

Σε multi thread σενάριο θα προτιμούσα έναν 5700G με ενσωματωμένα γραφικά με κατανάλωση κάπου στα 140watt ανάλογα τις ρυθμίσεις της μητρικής και όχι έναν 10900 ή 11900 κάπου στα 290-300watt σε εφαρμογές που κάνουν χρήση avx2 instructions.

Επανέρχομαι στο θέμα! Μιας που ανήθικες σκέψεις έχουν αρχίσει και γίνονται ερινύες. Δουλεύω με δύο IPS 23" Οθόνες (είναι ολόιδιες) και έχει λίγες μέρες που η μια που εμφανίζει κάποια προβληματάκια. Χρησιμοποιώ δύο οθόνες γιατί συνήθως στην μια έχω ανοιχτό τον κειμενογράφο και στην άλλη έχω τον browser ή τα κείμενα που μελετώ και πρόσφατα προέκυψε και αρκετή δουλειά σε προγραμματισμό. Οπότε η ερώτηση μου είναι, να πάρω μια 27"+ για κεντρική και μια 23-24" που θα την έχω κάθετη για προγραμματισμό; Να πάρω τρεις οθόνες να έχω το setup που έχω τώρα συν μια κάθετη; Να παραμείνω όπως είμαι; Ποια είναι η γνώμη σας; Φυσικά αν έχετε να προτείνετε κάποια monitors.

Να συμπληρώσω ότι, οι οθόνες είναι σε βραχίωνα γραφείου και όχι στην βάση τους και έτσι θα ήθελα να παραμείνουν, καθώς κερδίζω την επιφάνεια του γραφείου.

Νομίζω ότι είναι πραγματικά θέμα προσωπικού γούστου και μόνο εσύ μπορείς να απαντήσεις την ερώτηση, δυστυχώς έχοντας δοκιμάσει τις διάφορες εναλλακτικές…
Εμένα το multi monitor setup τελικά δεν με βόλεψε και βολεύτηκα με ένα γαϊδούρι 32" 4Κ. Εννοείται με tiling manager.
Ίσως ένα κάθετο μόνιτορ από δίπλα βοηθά. Το γαϊδούρι 4Κ μόνιτορ όμως το θεωρώ εκ των ουκ άνευ. Για τα γούστα μου και το workflow μου τουλάχιστον.

Σίγουρα είναι κάτι προσωπικό, απλά δεν έχω τρόπο να δοκιμάσω χωρίς να ξοδευτώ, για αυτό ρωτάω γνώμες. Αυτό που με τρομάζει στο μεγάλο monitor είναι πχ αν θα είναι κουραστικό όταν παίζεις παιχνίδια ή όταν κάνεις casual browsing. Ίσως τελικά πάω σε ένα μεγάλο και ένα μικρό. Επίσης δεν έχω δοκιμάσει καθόλου κυρτές οθόνες, βολεύουν περισσότερο;

Απο προσωπική εμπειρία, αν τα μόνιτορ δεν έχουν ίδια ανάλυση είναι πολύ εκνευριστικό. Το να είναι κάποιο οριζόντιο και το άλλο κάθετο είναι μια άλλη περίπτωση, μπορεί να βολεύει εσένα αλλά σίγουρα όχι εμένα :stuck_out_tongue_winking_eye:.

Κρατάω μια πισινή αν η διαφορά των αναλύσεων είναι εξωφρενική και έτσι κάθε οθόνη έχει μια σαφή χρήση.

1 «Μου αρέσει»

Εμένα με βόλεψε πολύ!
Έχω την 32άρα μπροστά στη μάπα μου και μα το Γιαρουμπή σκέφτομαι ότι θα μπορούσε να είναι και μεγαλύτερη.
Και ταινίες βλέπω και φόρμουλα 1 βλέπω και δεν είμαι πέρα δώθε με τα μάτια ή την γκλάβα.

1 «Μου αρέσει»

Να σας ενημερώσω για τα νεότερα:

Τελικά έκανα το ανοσιούργημα και πήρα πε-τσέ με nvidia rtx3080. Ο λόγος είναι μία εξαιρετικά καλή τιμή που βρήκα - όλο το pc (με πολύ καλό υπόλοιπο configuration) λίγο παραπάνω από την τρέχουσα τιμή της κάρτας στην αγορά.

Έκανα και δεύτερο ανοσιούργημα και έχω dual boot στο pc, win10 και linux.

Όσο και να με δυσκολέψουν όμως οι απανωτές αμαρτίες που έκανα στην καθημερινότητά μου, ανταμοίφθηκα πλουσιοπάροχα όταν έτρεξα σύγχρονο 4Κ παιχνίδι (cyberpunk77): στην κυριολεξία μου έπεσε το σαγόνι κάτω !! Πραγματικά εκπληκτικά γραφικά με ray tracing, dlss και τα υπόλοιπα καλούδια της nvidia και όλες σχεδόν τις ρυθμίσεις γραφικών στο τέρμα. Τύφλα να χουν ps5 και όλες οι κονσόλες του κόσμου.

Το φλέγον ζήτημα βέβαια είναι τι θα γίνει με την καθημερινότητα που είναι λίνουξ.

Είπα να κάνω κι εκεί μία αλλαγή και να αλλάξω και distro και de. Οπότε έβαλα fedora 35 (που είναι bleeding edge και just works χωρίς πολλά πολλά) με gnome 41.

Οι έως τώρα εντυπώσεις μου είναι μέτριες στην καλύτερη των περιπτώσεων και πραγματικά δεν ξέρω αν γι αυτό φταίει η μη εξοικείωσή μου ακόμα.

Η μεν fedora όντως just works για μία στάνταρ εγκατάσταση, αλλά αν αρχίζεις να βάζεις πράματα που θέλεις για να ικανοποιήσεις τις συνήθειες και ιδιοτροπίες ετών, τότε τα πράματα σφίγγουν. Στα repos (αχ βαχ, που ν το aur!) δεν υπάρχει το viber, οπότε κατεβάζεις rpm από την rakuten (ή όπως διάολο λέγεται) - και τελικά έχει και dependency problem και το εγκατέστησα μισό. Ούτε ο extreme download manager υπάρχει, οπότε κατεβάζεις tarball από το github και τρέχεις το install.sh… Από εκεί που ήμουν μαθημένος σε μία στανταρισμένη διαδικασία (έστω και με aur) που μου έδινε μία σιγουριά (έστω και εντός εισαγωγικών) για αυτά που εγκαθιστώ, ότι εγκαθίστανται the correct way και ότι θα μπορέσω να τα απεγκαταστήσω the correct way, ξαφνικά βρίσκομαι να κατεβάζω πράματα από δω κι από κει στο ιντερνέτι…

Και το gnome 41 (ακόμα) με ξενίζει βαρέως… Κάπου έχω την εντύπωση ότι η απλότητά του δεν είναι αποτέλεσμα σχεδιασμού ή άλλης λογικής στο workflow, αλλά έλλειψης χαρακτηριστικών. Που τελικά μου κάνουν τη ζωή πιο μπερδεμένη και πιο δύσκολη. Και στην τελική αν είναι να εγκαταστήσω ένα κάρο extensions, για να αναιρέσω τις βασικές επιλογές σχεδιασμού του gnome, ποιος ο λόγος να μην πάω κατευθείαν σε ένα DE που έχει άλλη λογική και φιλοσοφία εξαρχής?

Οπότε, μ αυτά και με τ άλλα, αν και δεν έχω αποφασίσει ακόμα (θέλω να τους δώσω λίγο χρόνο ακόμα), μάλλον με βλέπω να ξηλώνω τη fedora και να επιστρέφω στο παλιό, καλό arch. Ίσως κάνοντας μία ενδιάμεση στάση στο pop os, αν και φρίττω στην ιδέα του ubuntu κάτω από το καπό.

Στο gnome σκέφτομαι να δώσω λίγο παραπάνω χρόνο. Θυμάμαι ότι έχει γράψει και ο @Asfodelus καναδυό περιεκτικά και συνολικά μηνύματα για gnome - να πάρω κι από κει ιδέες και να δω τι θα κάνω…

Αβντά τα ολίγα λοιπόν… Θα είχατε να προτείνατε κάποιο άλλο DE για πειραματισμό? Πέραν των gnome, kde και cinnamon, που τα χω φάει με το κουτάλι… Με ενδιαφέρει κάτι απλό, λιτό, απέριττο, όμορφο και λειτουργικό (ξέρω, ξέρω, ψηλή, ξανθιά, κουκλάρα, μορφωμένη, ζάμπλουτη και να με κοιτάει στα μάτια σαν να μην υπάρχει αύριο).

1 «Μου αρέσει»

Τελικά τι επεξεργαστή επέλεξες ;

Στο θέμα του επεξεργαστή έμεινα πιστός στις αρχικές μου προτιμήσεις: ryzen7 5800x… Λίγο “χαμηλότερα” από ό,τι σκεφτόμουν, αλλά amd.

1 «Μου αρέσει»

Με γεια ! Την καλύτερη επιλογή έκανες κατά την γνώμη μου. (5800Χ)

Ναι, είναι μία πολύ καλή ισορροπία μεταξύ απόδοσης (και single και multi-thread) και τιμής.

Ελπίζω να βγάλω άκρη και με την nvidia στο linux. Σιγά σιγά βλέπω ότι αρχίζει η υποστήριξη για wayland…

Για desktop environment καμιά ιδέα κανείς? Γι αυτήν την ξανθιά ψηλή που τα χει όλα?? :grin:

Νίκο, πάντα δούλευα με 2 ενώ προσπάθησα και με 3 (και με 4!), οπότε η γνώμη μου:
ενώ οι 2 μου αύξησαν εκπληκτικά την άνεση & παραγωγικότητα, οι 3 μου έδωσαν ελάχιστο όφελος (σε σημείο να λυπάμαι το ρεύμα της /επειδή η συγκ καίει πολύ). οπότε την έκλεινα όταν δεν χρειαζόταν πραγματικά (κι έτσι ανακάλυψα πως έμενε αρκετά… κλειστή).

για κείμενο οι 2 *27" (οριζόντιες /όχι 4Κ) εμένα μου είναι υπεραρκετές αφού χωράνε 4 “σελίδες” (στα 4 άκρα τους /doc ή browser). για φωτογραφία είναι εντελώς απαραίτητες αλλά όχι άνετες (οπότε ή πολαπλά desktops ή 3η οθόνη). στο video(editing) δεν ξέρω πως καταφέρνουν μόνο με 2 (ενώ όταν βλέπω μία απλά αναρωτιέμαι κι όταν σε laptop… θαυμάζω την ικανότητα :P ).

οι 2=24+27" (οριζόντιες) επίσης μου είναι αρκετές για κείμενα (επικοινωνία, προσφορές κτλ κτλ) κι υπεραρκετές (έως αχρείαστες) για browsing. αν τώρα η 24 είναι οριζόντια τότε (μου) δημιουργείται το εξής: οι σελίδες είναι σαφώς πλουσιότερες (=λιγότερο scrolling) αλλά ακόμα κι αν είναι τόσο χαμηλά που ακουμπάει στο γραφείο (η μία πλευρά), το άλλο άκρο φτάνει τόσο ψηλά που ο αυχένας κουράζεται). βολεύτηκα καλύτερα την 20" κι αν η (παλιά μου) 19" είχε καλύτερη ανάλυση τότε θα μου ήταν ακόμα καλύτερη λύση. ιδανικά, ένας βραχίονας στην άκρη γραφείου που θα την τοποθετούσε κάτω από το επίπεδο οριζόντιας επιφάνειας, νομίζω θα ήταν λύση (…οπότε για κάθετη 27" ούτε λόγος!).

η 4η κάποτε τοποθετήθηκε πάνω από την κεντρική με σκοπό το full screen video (κι όχι διάβασμα) κι ήταν οριακά ανεκτή (από τον αυχένα /γιατί η καρέκλα μου δεν έπαιρνε πίσω κλήση), έστω και για κλάσμα του συνολικού χρόνου ενασχόλησης. δλδ, αν δεν κάνεις video νομίζω είναι απλά υπερβολή εντυπωσιασμού.

…περιμένουμε desk-photo ;)


@tsapi Billy, καλοφάγωτο και να το χαρείς!! (ζηλεύω :P :P )
2 «Μου αρέσει»