Anbox! Τρέξε τα Android apps σου στο PC

Το Anbox ειναι ενα Linux software που μπορει να τρεξει ολα τα android app σε linux pc. Δεν ειναι ακριβως virtual machine αλλα ενσωματώνεται στο λειτουργικο και λογω της συγγενειας που εχει το linux με το android.

Οι εφαρμογες τρεχουν σε containers και αφου εγκατασταθουν μπορουμε να τις τοποθετησουμε στο μενου, στην επιφανεια εργασιας ή στο dock της διανομης. Αυτο βοηθαει γιατι δεν εκκινουμε ενα ολοκληρο συστημα καθε φορα που χρειαζομαστε μια εφαρμογη, αλλα αυτη υπαρχει σαν ανεξαρτητο προγραμμα στον υπολογιστή μας.

Φυσικα δεν τρεχουν σωστα οι εφαρμογες που χρειαζονται gps η αισθητηρες.

Θετικα:
-Εφαρμογες android στο pc
-Ενσωματωση εφαρμογων
-Ευκολια χρησης

Αρνητικα
-Δεν υπαρχει playstore
-Δυσκολια για νεους χρηστες για την ευρεση των apk και την εγκατασταση τους
-Στην πρωτη εκκινηση ειναι σχεδον αδειο

και η βαθμολογια μου
Χρησιμοτητα : ****
Ευκολια : ***
Πληροφοριες/Βοηθεια : *****
Ταχυτητα : ***

9 «Μου αρέσει»

για τις εφαρμογες που υπαρχουν στο fdroid δεν υπαρχει δυσκολια να βρεις τα apk, ομως αμφιβαλλω αν θα λαμβανοντε updates

Sideload το Fdroid ή καποιο αλλο και εισαι μεσα

1 «Μου αρέσει»

Τα προβλήματα που μπορεί να συναντήσει ένας νέος χρήστης είναι :

οι εφαρμογές που κατεβάζει θα πρέπει να είναι x86 και όχι arm εκτός αν χρησιμοποιησει translator.

Για να δουλέψει το internet εντός του anbox είναι λίγο περίεργο, αλλά με τις οδηγίες δουλεύει σχετικά απλά για έναν μέσο προς καλό χρήστη

Η εγκατάσταση των apk γίνεται μέσω τερματικού με την adb

Έχει πολλά βήματα μέχρι να ολοκληρωθεί η εγκατάσταση που θα κουράσει έναν αρχάριο

Όμως μπορεί να εγκατασταθεί playstore η oποιο άλλο store για την ευκολία των εγκαταστάσεων

Μπορει να γινει installation σε gui περιβαλλον εαν το unknown sources ειναι ενεργοποιημενο.

1 «Μου αρέσει»

Φυσικα! Αυτο προυποθετει να εχει κατεβει η εφαρμογη εσωτερικα στο anbox ομως. Αν κατεβει στο pc πρεπει να ακολουθησεις την μεθοδο με το adb

Οχι απαραιτητα. Αν μπορεις να δεις την IP του Host απο μεσα απο το Anbox και εχεις python στον host μπορεις με ενα:

python -m SimpleHTTPServer 8080

στο φακελο που εχεις αποθυκευμενα τα APK να τα τραβηξεις στο AnBox στελνοντας τον φυλλομετρητη του Anbox στο http://192.168.x.y:8080 για να κατεβασεις τα APK σου και μετα να τα κανεις install με το γραφικο τροπο. Για Updates θα πρεπει να γινουν χειρωκινητα μιας και δεν υπαρχει playstore και Google Services.

Ξερω οτι δεν ειναι ο ποιο user-friendly τροπος αλλα σε συστηματα οπως το anbox γινεται να κατεβασεις και να βαλεις οποια εφαρμογη θες, αν βεβαια οι εφαρμογες δεν ειναι γραμμενες μονο για μια πλαφορμα (πχ αν δεν ειναι μονο για x86 η μονο για arm επεξεργαστες).

Παντως περα απο τη χρησιμοτητα που εχει ενα τετοιο software, ειδικα για εφαρμογες που δεν βγαινουν σε linux αλλα και για εφαρμογες που εχουμε κολλήσει μαζι τους, ειναι και μια καλη λυση για το αλλο θεμα που λεγαμε για την κατασκευη ενος linux τηλεφωνου. Μπορει να διαχειριστει τις εφαρμογες android σαν να ειναι native και ετσι ενα project μεγαλωνει αποτομα με εκατομμύρια εφαρμογες + αυτες που εχει το linux

Το ιδιο μπορεις να κανεις και με το Android SDK και με πιο προσφατες εκδοσεις του Android. Παρολα αυτα ειναι απλα ενα emulation. οπως και το Anbox.

1 «Μου αρέσει»

το sdk δεν θα ελεγα οτι ειναι και η πιο φιλικη επαφη με τον χρηστη. Φυσικα και μπορεις να κανεις ακομη και τα ιδια πραγματα με το anbox, αλλα αλλο να εχεις κατι που δουλευει out of the box και αλλο να στηνεις κατι με αρκετες γνωσεις ωστε να το κανεις λειτουργικο.

Να μην ξεχναμε αρχικα τους αρχαριους και δευτερευοντως αυτους που δεν εχουν απλετο χρονο. Και σε αυτο το δευτερο ειναι που πολλες φορες χανει το linux σε desktop χρηστες. Οταν κατι που στα windows θελει 2 βηματα, στο linux θελει 15… τοτε εκτος του αρχαριου, δεν θελει να ασχοληθει ουτε αυτος που δεν εχει χρονο!

Ενα απλο παραδειγμα ειναι με το libreoffice… Ενω η εκδοση windows εχει 1 exe και απλα κατεβαζεις και εγκαθιστεις, σε linux εχει 15-20 deb που δεν εγκαθιστανται με το gdebi… (εγινε σημερα που βιαζομουν να εγκαταστησω κατι σε ενα pc και τελικα εβαλα wps office γιατι μου χτυπαγε το dpkg -i *.deb και δεν ειχα χρονο να το ψαξω)

2 «Μου αρέσει»

Εξαρταται απο την διανομη που εχεις. Για τον αρχαριο μια διανομη σαν το Ubuntu ή το Debian για αυτους που εχουν το μικροβιο να ψαχνονται το LibreOffice ειναι μονο ενα sudo apt-get install libreoffice ή ενα απλο sudo apt-get upgrade μακρια. Για αυτους που θελουν 1-click λυσεις σε διανομες του GNU/Linux υπαρχει το AppImage ή και το flatpak οπου ενα flatpak update ονομα_πακετου ή ακομα και μεσα απο το GNOME Software την κανεις την δουλεια.

Οσοι δεν εχουν τον χρονο να αφιερωσουν για απλα πραγματα τοτε με οποια λυση και να πανε… θα δυσκολευτουνε. Και κατι τελευταιο… ειναι ματαιο να κινηγαμε τα Windows. Το GNU/Linux ειναι διαφορετικο και οσοι δεν το αποδεχονται δεν θα εχουν την καλυτερη εμπειρια.

1 «Μου αρέσει»

Δεν νομιζω οτι καταλαβες τι θελω να πω… Καταρχας οταν θελεις τις πιο καινουριες λειτουργιες του x προγραμματος(libre office εν προκειμένω) δεν μπορεις να πας με το apt η με το market γιατι απλα εχει παλιες εκδοσεις.

Τωρα στο αυτοι που δεν εχουν χρονο τι να πω; Τα ειπες ολα! Αυτοι ειναι οι λογοι που δεν περπαταει σε desktop και το βλεπουμε και το βλεπετε ολοι… Δε θα ηταν πιο απλο αντι για 20deb να ειναι ενα; Δυστηχως χωρις να σκεφτονται οι προγραμματιστες τον απλο χρηστη που δεν θελει να μαθει γιατι απλα δεν θελει, αυτη θα ειναι παντα η κατασταση στο desktop.

Αυτα ειναι εκτος θεματος μεν, αλλα ισως καποιοι πρεπει να καταλαβουν οτι χωρις εμπειρια χρησης, νεοι χρηστες δεν ερχονται. Κατι που ισως φτιαξει με τον καιρο με τα snap και τα appimage κτλ, αλλα εχει βεβαια πολυ χρονο να φτασει αλλα λειτουργικα

edit: το linux ειναι διαφορετικο σε server και βγαζω το καπελο. Οι διανομες desktop και ειδικα οι απλες, φτιαχνονται για να χρησιμοποιουνται απ ολους, οπως χρησιμοποιειται ενα mac η ενα windows pc. Αρα στοχευουν σε απλους χρηστες που ισως απλα θελουν να γραψουν ενα κειμενο η να μπουν στο web κτλ. Μην παρουμε την ιδεολογικη προεκταση τωρα, γιατι θα φυγουν και αυτοι που ηρθαν. (ο τελευταιος να κλεισει το φως)

Ο λογος για τον οποιον υπαρχουν 20 deb αντι για απλα ενα… ειναι οτι υπαρχουν βιβλιοθηκες και αλλα βοηθητικα προγραμματα τα οποια ειναι πιο ευκολο να διορθωθουν οταν ειναι 20 deb… για σκεψου αν σε καθε bug fix επρεπε να κατεβαινει το 1 deb πολλαπλες φορες την εβδομαδα (γιατι δεν σου λεω για μερα… οι χρηστες των rolling distros θα σου πουν τι τραβανε με τα updates). Το Debian και το Ubuntu και οι αλλες διανομες στις οποιες στιριζοντε σε ενα απο τα δυο, εχουν καμια 50αρια χιλιαδες πακετα που ανοικουν σε μερικες χιλιαδες projects και αναλογα με τα bugfixes θα πρεπει να υπαρχει σκεψη και για τους χρηστες που δεν εχουν fibre-optics και υψηλες ταχυτητες… Τα Flatpak και AppImage δεν ειναι μονιμες λυσεις αλλα προσωρινες για οσους θελουν να δοκιμασουν καινουργια πραγματα. Και δεν ξερω απο που περνεις τα παλια σου πακετα για το LibreOffice γατι με το Debian 10 και τα backports εχω εκδοση 6.3.3.2.0+ την οποια κατεβασα με ενα απλο apt-get dist-upgrade και καθαρισα. Και αυτο σε Debian Stable που ειναι απο τις συνηθως πιο συντηριτικες διανομες οσον αφορα τις εκδωσεις των πακετων.

Για το εκτως θεματος… το θεμα δεν ειναι μονο πως θα το κανουμε το συστημα ευκολο για τον απλο χρηστη που τωρα μαθαινει το συστημα αλλα και για αυτον που το κατεβαζει με θεοαργη συνδεση αλλα και για αυτον που ξοδευει ωρες ατελειωτες στο πληκτρολογιο λιωνοτας το μαζι με το μυαλο του για να φτιαξει πραγματα που εμεις ολοι μας χρησιμοποιουμε.

Το Mac και τα Windows δεν εχουν φτιαχτει για ολους. Απλα υπαρχει η προυπηρεσια για τα Windows, και οποιος μεταπηδαει απο Windows σε Mac (και τουμπαλι) δεν πεφτει με τα μουτρα στην δουλεια αλλα τραβαει μανικι μεχρι να συνηθησει το καινουργιο λειτουργικο.

Δεν μιλαμε με ιδεολογιες… αλλα για προσεγγισεις. Υπαρχει ενα μεγαλο κομματι των χρηστων των Windows που πιστευουν οτι θα βρουν τις 1-click λυσεις που ειχαν και στο προηγουμενο τους λειτουργικο μη αποδεχομενοι οτι δεν βρισκονται πια στα Windows και συγκρινουν τη διανομη που διαλεξανε με αυτο που ειχαν και περιμενουν το ιδιο αντι να εχουν ανοιχτο μυαλο και να μαθουν κατι καινουργιο και διαφορετικο… εμ δε γινεται οπως και να το κανουμε. Tο GNU/Linux ΔΕΝ ειναι Windows.

Κανουμε κακο στον χρηστη με του να μην του εξηγουμε απο την αρχη οτι αυτο που θα δει ειναι διαφορετικο. Και θα πρεπει να ΜΑΘΕΙ καποια πραγματα απο την αρχη. Δεν ειναι drop-in replacement για τα Windows το GNU/Linux και αυτο ειναι απο την φυση του. Δεν ειναι ιδεολογια. Ειναι πραγματικοτητα.

2 «Μου αρέσει»

Εχεις απαντησει σε ολα τα ερωτηματα της κοινοτητας, οταν αναφερονται στη χαμηλη απηχηση του linux desktop.Οποτε δεν χρειαζεται κατι αλλο απο μενα

1 «Μου αρέσει»

Οπως νομιζεις. Εχουμε εκ διαμετρου αντιθετες γνωμες για το τι χρειαζεται ενας νεος χρηστης του GNU/Linux αλλα ειναι απλα μονο αυτο… γνωμες.

2 «Μου αρέσει»

Μια χαρά είμαστε οι χρήστες των rolling distros με 3-4 ενημερώσεις μέσα στο μήνα είσαι άρχοντας :) άσε που η διαδικασία είναι και αρκετά πιο γρήγορη…

3 «Μου αρέσει»

Αυτό που οι χρήστες των rolling είμαστε ήρωες δεν ξέρω που προέκυψε - Εντάξει δεν έχω πολύ καιρό που χρησιμοποιώ το sabayon (stable) 3-4 μήνες. Είναι όμως μέχρι στιγμής πολύ πιο σταθερό από ότι άλλο εχω χρησιμοποιήσει μέχρι σήμερα με μηδέν προβλήματα. Δεν ξερω για άλλες rolling distro. Αλλά φαντάζομαι αν δεν επιλέγεις τις testing εκδόσεις είσαι άρχοντας με όλες.

1 «Μου αρέσει»